Plusz

Elhunyt Erdei Grünwald Mihály

2023.03.02. 17:15
Ajánlom
A közismert és közkedvelt rádiós és televíziós személyiséget 78 éves korában érte a halál.

Erdei Grünwald Mihály 1975-től kezdett el bedolgozni a Magyar Rádió különböző műsoraiba, ekkor még külsősként. Előbb szerkesztette, majd vezette a Könyvről Könyvért irodalmi rejtvényműsort, és könyvkritikákat is írt. 1979-ben fogadták el első dokumentumfilmjét a Magyar Televízióban, majd 1980 januárjában a Magyar Rádió Tudományos Szerkesztőségének belső munkatársa lett. Elsősorban tudomány- és kultúrtörténeti műsorokat készített. Ekkor kérte fel a Magyar Televízió a Gólyavári esték tudomány- és technikatörténeti sorozatának szerkesztésére és technikai forgatókönyvének elkészítésére. 

1989-ben az ő ötlete alapján indult útjára a 168 Óra című hetilap és a Tallózó című hetilap. 1994-től 1998-ig a Magyar Rádió elnöki tanácsadója. 1998-ban megkezdte a Szentföldi Szent Helyek Üzenete című 50 részes és az egész Bibliát, Ó- és Újtestamentumot felölelő televíziós dokumentumfilm-sorozatának előkészítését. A film rendezője, producere, forgatókönyvírója és narrátora is ő volt. A film 1999-ben és 2000-ben került képernyőre, majd ezt követően még 2010-ben is ismételték különböző tévécsatornákon. 2002-ben a Duna Televízió kérésére elkészítette a Mégis kinek az Istene című kétrészes dokumentumfilmet a három világvallásról – zsidó, keresztény, muzulmán – eredeti helyszíneken. 2002 és 2003 között Görgey Gábor mellett miniszteri tanácsadó volt.

Forrás: Infostart, 24.hu

 

Ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat a téma érzékenysége miatt.

Fejléckép: Erdei Grünwald Mihály (Fotó/Forrás: muosz.hu)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Számos jelentkező pályázik a Magyar Állami Operaház főigazgatói posztjára

A Magyar Állami Operaház főigazgatói pályázatára március 28-ig lehet jelentkezni, a napokban megjelent hírek szerint több jelentkező, énekes, karmester és rendező is megméretteti magát.
Színház

Újabb akadály gördült Eszenyi Enikő budapesti visszatérése elé

Eszenyi Enikő február végén eltörte a csuklóját a Csodálatos vagy, Júlia! című előadás fotóspróbáján. Emiatt májusra kellett halasztani az előadás premierjét a Játékszínben, most pedig Pásztor Erzsi jelentette be, hogy visszaadja a szerepét.
Vizuál

Felszabadított női testek, tabuk nélkül

Saját testüket médiumként használva fogalmazták meg a női lét kérdéseit azok az művészek, akiknek munkáit a Liget Galéria „Lerántjuk a leplet” című kiállításán láthatjuk még április 6-ig.
Vizuál

Ha ezt a tekintetet látja, jobb, ha menekül

Ha nem is hallott még a Kubrick-nézésről, egész biztosan látta már valamelyik filmben az amerikai rendező védjegyévé vált megoldást, amely minden egyszerűsége ellenére vérfagyasztóan hatásos.
Klasszikus

Benjamin Appl, a bársonyos hangú dalkirály, akit muszáj hallani

Végtelen szín áramlik a hangjában, és szinte elviselhetetlenül megindító, ahogy énekel. Így vélekednek a nemzetközi kritikusok a német–brit lírai sztárbaritonról, Benjamin Applről.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz ajánló

VeszprémFest 2023: jön Alvaro Soler, Mariza, Anna Netrebko, Joss Stone, Norah Jones és Rost Andrea

A két évtizedes prémium zenei fesztivál július 12. és 16. között a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program kiemelt zenei rendezvényeként fennállásának egyik legváltozatosabb programjával ünnepel.
Plusz ajánló

Fesztiválokkal nyílik a tavasz – itt az áprilisi Fidelio

Számos fesztiválajánlóval, interjúkkal, kritikákkal és részletes programbontásokkal megjelent a 2023. áprilisi Fidelio.
Plusz hír

Mesepályázatot hirdetnek Méhes György emlékére

A Méhes György – Nagy Elek Alapítvány és a Magyar Írószövetség csaknem egymillió forint összdíjazással Méhes György-mesepályázatot hirdet magyar gyermekirodalmi művek születésének ösztönzésére.
Plusz interjú

„Nem karriert, sokkal inkább magamat próbáltam építeni” – interjú Menyhárt Jenővel, az Európa Kiadó énekes-gitárosával

„Az én fejemben is többször megfordult, hogy disszidáljak. Egyszer ténylegesen közel kerültem ahhoz, hogy meg is tegyem” – meséli az Európa Kiadó énekes-gitárosa, Menyhárt Jenő. Interjú.
Plusz hír

„Vissza a pénzt a kultúrába!” – Duda Éva és Fodor Tamás felolvasta a FESZ követeléseit a Civil Sugárúton

Az 1848-as forradalom évfordulója alkalmából Civil Sugárút néven, civil szervezetek részvételével tartottak eseménysorozatot a Hősök tere és az Andrássy út között március 14-én és 15-én. Itt hangzott el a Független Előadó-művészeti Szövetség kiáltványa.