Plusz

Elhunyt Pongrácz Zsuzsa újságíró

2022.10.18. 10:00
Ajánlom
103 éves korában elhunyt Pongrácz Zsuzsa Aranytoll-díjas újságíró, író, műfordító, a MÚOSZ egyik legrégebbi tagja – közölte a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ).

Pongrácz Zsuzsa élete utolsó szakaszában is szűnni nem akaró érdeklődéssel olvasta minden reggel az újságot, követte az eseményeket.

„Egész élete az írás körül forgott: »mindeníró« volt, azaz írt szépirodalmat, forgatókönyvet, és cikkek százait, ha nem ezreit. Munkája mellett azonban élete végéig sem feledte el »szolgálni« a családját sem” – írta róla a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ).

1953-ban az Esti Budapest rovatvezetője volt, 1965-től mintegy tizenöt éven át a Filmvilág szerkesztőjeként dolgozott. Mindeközben könyveket, forgatókönyveket írt, és műveket fordított.

Ő írta az egyik leghíresebb magyar romantikus film, az Esős vasárnap forgatókönyvét és a Családi kör című tévésorozat tanmeséit is.

Férjével, Baló Lászlóval együtt fordították Marcel Achard A bolond lány című színművét. Miért nem született meg? című, 1958-ban megjelent könyvében azt kutatta, mi áll az akkor kétszázezerre rúgó művi vetélések hátterében. Miért született meg? című riportkönyve már a születés és az anyaság öröméről szól.

Pongrácz Zsuzsa a 2019-ben elhunyt Baló György édesanyja volt.

Fejléckép: Pongrácz Zsuzsa (Fotó/Forrás: muosz.hu)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

Átadták a 20. Verzió Filmfesztivál díjait

A jubileumi szemlén idén öt kategóriában versenyeztek a filmek. A Nemzetközi versenyben két díjat is osztottak. A fesztivál a nyertes filmekkel a mozikban november 29-ig, online pedig december 10-ig folytatódik.
Színház

Hozzátok térek vissza, mert ide tartozom – beszélgetés Hámori Gabriellával

Hámori Gabriella rengeteget forgatott a színház mellett, kipróbálta, milyen kergetni az amerikai álmot, és színpadi játékában is keresi a filmes jelenlétet. Az Örkény Színház Jászai-díjas színművészével készítettünk interjút.
Vizuál

Hayao Miyazaki új filmjével kezdődik a 21. Anilogue Animációs Filmfesztivál

A hatnapos budapesti szemlén a közönség a legújabb szórakoztató, illetve művészi animációs alkotások legjavát láthatja. A szervezők emellett kisiskolásoknak és kiskamaszoknak szóló versenyprogrammal is várják a családokat.
Vizuál

Rangos németországi fesztiválon díjazták az Elfogy a levegő című magyar filmet 

Moldovai Katalin első mozifilm rendezése, az Elfogy a levegő kapta az ifjúsági zsűri díját a 72. alkalommal megrendezett Mannheim-Heidelberg Nemzetközi Filmfesztiválon.
Vizuál

Ismét hazánkban láthatóak a holokausztot túlélő Bokor Miklós festményei

November 30-án, a Nemes Galériában nyílik meg a Reflexiók című tárlat, ahol hosszú évtizedek után láthatjuk ismét Magyarországon a 2019-ben elhunyt művész munkáit.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz ajánló

Adventi feltöltődés a Várkert Bazárban

Érdemes végig böngészni a Várkert Bazár decemberi programkínálatát: számos neves zenekar ad karácsonyi koncertet, ingyenes családi programok lesznek, de reflektorfénybe kerül az irodalom is, az iparművészeti vásáron pedig gyönyörű ajándékokra lelhetünk.
Plusz ajánló

Készüljön a karácsonyra a Hagyományok Háza Ünnepváró forgatagával!

December 8. és 10. között kézműves vásárral, gyermek- és családi programokkal, meghitt koncertekkel, kézműves foglalkozásokkal és egyéb programokkal vár mindenkit az idei Ünnepváró forgatag.
Plusz ajánló

A mesés Debreceni Advent első hétvégéjének programkínálata

A Kossuth téren már talapzatban díszeleg a hatalmas, gyönyörű ezüstfenyő, és javában folynak a vásár, a jégpálya és az adventi kuckó építési munkálatai. E héten szombaton megnyit a mesés Debreceni Advent.
Plusz ajánló

Év végi lekerekítés a decemberi Fidelióval

Részletes programbontásokkal, hírekkel, ajánlókkal és interjúkkal megjelent a 2023. decemberi Fidelio. Az ingyenes magazin megtalálható országszerte, az ismert terjesztési pontokon, és az online verzió is elérhető!
Plusz ajánló

Művészettel, élményekkel a gyermekek felépüléséért – A MOL – Új Európa Alapítvány szociális pályázata

A MOL – Új Európa Alapítvány Gyermekgyógyító pályázata 80 millió forinttal támogatta idén a civil és egyházi szervezetek munkáját.