Plusz

Elhunyt Schanda Beáta

2022.05.31. 13:10
Ajánlom
A közismert művészeti menedzsert számos zenei és táncművészeti intézmény munkatársát, néhány nappal korábban tüntette ki a Magyar Táncművészeti Egyetem.

Elhunyt Schanda Beáta művészeti menedzser – tette a közzé a szomorú hírt a Papageno.

Schanda Beáta 1975-től a Bessenyei György Tanárképző Főiskolán tanult könyvtár, ének-zene szakon. 2002 és 2005 között a Pécsi Tudományegyetem művelődésszervező szakának volt hallgatója. 2015-ben a Magyar Táncművészeti Főiskola tánctanár, táncelmélet és -történet szakirányán is diplomát szerzett. 1979–1981 között a Petőfi Sándor Általános Iskola (Budapest XI. kerület) karvezető ének-zene tanára volt, majd 1981-től több mint tíz éven át vezette a Jeunesses Musicales Magyarországi Szervezetét. A Budapesti Nemzetközi Zenei Versenyek ügyvezető igazgatója és titkára volt, valamint a Nemzetközi ill. az Európai Zenei Tanács vezetőségének tagja.

1992-től 2001-ig az Interart Fesztiválközpontnál vállalt munkát, majd a Magyar Táncművészeti Egyetem docenseként helyezkedett el. Pályája során több alkalommal vezetett műsort a Bartók Rádióban és a Duna Televízióban. 2003-ban Fehér Rózsa-díjjal, 2005-ben pedig Bánffy Miklós-díjjal ismerték el. A Magyar Táncművészeti Egyetemen végzett munkásságáért 2022-ben Lőrinc György-díjat vehetett át.

A nagyközönség is találkozhatott vele, hiszen a Marton Éva Nemzetközi Énekverseny fordulói során rendszeresen tájékoztatta a hallgatóságot a verseny menetéről.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Súlyosan megsérült a Budapesti Operettszínház egyik táncosa a terézvárosi házomlásnál

Június 27-én, a reggeli órákban leomlott egy ház tetőszerkezete a 6. kerületi az Aradi utca és Jókai utca sarkán. A leeső szerkezeti elemek a Jókai utcára zuhantak, maguk alá temetve a Budapesti Operettszínház egyik táncművészét, aki éppen próbára tartott.
Színház

„Kételyek és kétségek visznek előre” – Beszélgetés Blaskó Péterrel

Hamarosan a Nemzeti Színházban is látható lesz Blaskó Péter „családi előadása”, a GRANE – Képzelgések a Peer Gynt nyomán, amelyet lánya, Blaskó Borbála rendezett, és fia is szerepel a Bethlen Téri Színház produkciójában. A színművésszel ősztől Hubay Miklós Ők tudják, mi a szerelem című drámájában is találkozhatunk, Udvaros Dorottya oldalán.
Klasszikus

Új vizekre hajózhatunk a Nemzeti Filharmonikusok új évadában

Régi és új zene, különleges hangszeres művek és egész estés operaprodukciók, beavatókoncertek és kórushangversenyek várják a közönséget a 2022/23-as évadában a Nemzeti Filharmonikusok koncertjein.
Vizuál

Itt születik a zseni – Megnéztük Baz Luhrmann Elvis-filmjét

Ki volt Elvis? És miért lehet fontos nekünk, itt és most? Egyáltalán mit tudunk a Királyról – teszi fel a kérdést Baz Luhrmann rendező, aki hollywoodi szuperprodukcióban dolgozta fel Elvis Presley életét. A vibráló, feszítő, eksztatikus alkotást a nyár egyik legjobb filmjének tartjuk.
Vizuál

Last Minute kiállítások június utolsó hetére

Ezúttal olyan ritkaságszámba menő csoportos és egyéni tárlatokra hívjuk fel a figyelmet, amelyek ezen a héten még megnézhetők. A válogatásban szerepel vadonatúj kiállítótér rég nem látott művésszel, jól ismert galéria 24 kortárs művész munkáját bemutató tárlattal, valamint digitális művészeti triennálé.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz hír

A művészet összeköt – ismét keresik az ország legkiválóbb művészeti mecénásait

Az Art is Business célja, hogy hidat építsen a kulturális és a vállalati szféra között, így ismét pályázatot írtak ki azok számára, akik előmozdították a művészeti és a forprofit világ együttműködését.
Plusz hír

Megnyílik az Óbudai Társaskör kertje a zene- és színházrajongóknak

Egy színházi este, dzsessz és bossa nova, egy kis opera – némi pszichológiával és egy klasszikus zenei koncert várja a közönséget júliusban, amikor az Óbudai Társaskör – Kiskorona7 megnyitja a kertjét a művészetkedvelők számára.
Plusz ajánló

Színházi időutazás az Epreskertben – Jön a Séták Hétvégéje

Kurtizánok, gyilkosok és Piszkos Fred nyomába eredhetünk, bejárhatjuk Gül Baba Türbéjét, vagy éppen az Epreskert meséit nézhetjük meg egyfelvonásos színházi előadás formájában a Séták Hétvégéjén július 1. és 3. között.
Plusz ajánló

Zene és sport már három tó mellett – kezdődik a Magyar Tavak Fesztiválja

Az immár három különböző helyszínen jelentkező programsorozat a hazai és a nemzetközi könnyű-, klasszikus és jazz-zenei élet legnívósabb előadóit hozza el júniusban a Velencei-tó, júliusban a Tisza-tó, augusztusban pedig a Balaton partjára.
Plusz ajánló

Nyári pezsgés a Fidelióval

Megjelent a Fidelio 2022. július-augusztusi száma, benne a fővárosi játszóhelyek és koncerttermek részletes műsorával, könyv-, film- és kiállításajánlókkal, valamint számos szabadtéri színház kínálatával. Keresse az ismert terjesztési pontokon!