Plusz

Elhunyt Tamás Gáspár Miklós

2023.01.15. 16:45
Ajánlom
Az erdélyi magyar filozófus, író, politikus, aktív közéleti személyiség hetvennégy éves volt. A hírt a családja tudatta az erdélyi Transtelex lappal, január 15-én.

Tamás Gáspár Miklós Kolozsváron született, 1972-ben a Babeș–Bolyai Tudományegyetemen szerzett filozófiai diplomát. Előbb az Utunk című folyóiratnál dolgozott, majd 1978-ban áttelepült Magyarországra. 1980-tól az ELTE Bölcsészkarának filozófiatörténeti tanszékén kezdett tanítani, de ellenzéki állásfoglalása miatt elbocsátották, egy rövid ideig egy csepeli könyvtárban dolgozott.

A nyolcvanas évek második felében a Yale Egyetemen volt vendégprofesszor, emellett angol és francia felsőoktatási intézményekben is tanított.

1989-től az ELTE Jogtudományi Kara filozófiai tanszékén docens, majd a Magyar Tudományos Akadémia Filozófiai Intézetének főmunkatársa volt, 2007 óta pedig a Közép-európai Egyetem (CEU) vendégprofesszora.

1990-94 között országgyűlési képviselőként működött az SZDSZ színeiben, a pártból 2000-ben lépett ki, de továbbra is aktív közéleti tevékenységet folytatott.

Tamás Gáspár Miklós 2005-ben megkapta A Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje kitüntetést, 2020-ban Budapest díszpolgára lett,

2022-ben pedig elnyerte a Baumgarten-emlékdíjat.

(Forrás: Telex.hu)

Ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat a téma érzékenysége miatt.

Fejléckép: Tamás Gáspár Miklós (fotó/forrás: Danmay / Wikipedia)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

„A jövő itt van és sose lesz vége!” – így született a legendás Mocskos idők című Európa Kiadó-dal

Az Európa Kiadó énekes-gitárosát, Menyhárt Jenőt kérdeztük arról, hogyan született az egyik leghíresebb daluk, amely A besúgó című sorozat főcímdalaként vált még népszerűbbé egy új generáció körében.
Színház

A jelenlegi főigazgató mellett egy operettszínész és egy zeneszerző pályázik a Szegedi Nemzeti Színház élére

Barnák László ötéves mandátuma 2023. június végén jár le. A színházvezetői kiírásra az övén kívül két pályázat érkezett.
Vizuál

Dürertől Picassón át Damien Hirstig – A grafika történetének hatszáz évét öleli fel a bécsi Albertina három új kiállítása

Három kiállítását is a grafikának szenteli a bécsi Albertina: a Dürer.Munch.Miró című tárlat már látogatható, februárban nyílik az Andy Warhol bis Damien Hirst című kiállítás, márciusban pedig Picasso műveit mutatják be.
Jazz/World

Beyoncé megdöntötte Solti György Grammy-rekordját

Az amerikai énekesnő immár harminckét díjjal büszkélkedhet, ezzel neki van a legtöbb Grammyje. A legjobb album díját Harry Styles kapta meg a Los Angeles-i ceremónián.
Klasszikus

44 formációból választották ki a legjobbakat a Weiner Leó Országos Kamarazene Versenyen

A megmérettetés január 30. és február 5. között zajlott a Zeneakadémia Weiner Kuratóriuma támogatásával és a Kamarazene Tanszék szervezésében, a legjobbakat három kategóriában díjazták.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz ajánló

Különleges zenei élmények, műfaji sokszínűség és legendás előadók a Cziffra Fesztiválon

Nyitókoncerttel és díjátadóval veszi kezdetét február 26-án a Cziffra Fesztivál 2023-as programsorozata, amely május végéig számos eseménnyel, változatos műfajkínálattal várja az érdeklődőket.
Plusz ajánló

Fáy Miklós: Mi a színház legfontosabb tanítása?

Fáy Miklós kritikus állandó rovatában ezúttal könyvet, koncertet és zenei albumot ajánl olvasóink figyelmébe.
Plusz ajánló

Grecsó Krisztián lesz a ZeneShowja következő vendége

Mi a művészet célja ma a 21. században? Milyen viszony fűzi az írót a komolyzenéhez? Egyebek közt erre is választ kaphatunk február 15-én az Akvárium Klubban, ahol Grecsó Krisztián felolvassa a Wagner zenéjére írt szövegét is.
Plusz magazin

„A jövő itt van és sose lesz vége!” – így született a legendás Mocskos idők című Európa Kiadó-dal

Az Európa Kiadó énekes-gitárosát, Menyhárt Jenőt kérdeztük arról, hogyan született az egyik leghíresebb daluk, amely A besúgó című sorozat főcímdalaként vált még népszerűbbé egy új generáció körében.
Plusz hír

Verset küld a NASA a Jupiter második holdjához

Az emberiség évezredek óta ír verseket az égitestekről, az égitesteknek – de egészen idáig olyasmi még nem fordult elő, hogy az adott mű aztán el is jusson oda. Ada Limón versével azonban most ez fog történni.