Plusz

Elkelt Elvis szétlőtt tévéje

2016.12.19. 16:25
Ajánlom
John Lennon kerek szemüvegéről és David Bowie fellépőruhájáról is lecsúszott, aki különleges karácsonyi ajándékra vadászik. Lady Gaga csizmáját viszont még megszerezheti egy árverésen kívüli ajánlattal a Sotheby's Folk to Fury katalógusában bemaradt tárgyak közül.

A Rock & Roll Anthology:From Folk to Fury árverésen száznál is több zenetörténeti relikviát bocsátottak árverésre. A New York-i aukción a legkülönbözőbb zenei irányzatok képviselőitől, az ötvenes évektől egészen napjainkig akadtak kották, fellépőruhák, személyes tárgyak és szakmai kuriózumok . 

David Bowie arany fellépőruhája az 1987-es turnéjáról 32 ezer dollárért kelt el,

 Jim Morrison kézzel írt jegyzetfüzete azonban egyelőre keresi a gazdáját, ahogy Lady Gaga magas szárú fűzős csizmája is.  Előbbit 180-220 ezer dollárért adják, utóbbit 2-3 ezer dollárra tartják. 

GettyImages-167323361

GettyImages-167323361 (Fotó/Forrás: Laura Cavanaugh / Getty Images Hungary)

A nem szorosan a szakmához kapcsolódó darabok közül az egyik legjobb háttérsztorija annak a mini televíziónak és rádiónak van, amelyet a Király saját kezűleg lőtt szét. Ez 20 ezer dollárért talált gazdára.

A kicsi készülék egyetlen hibája az volt, hogy a gazdája nem elég fürgén nyitotta ki a kaput Elvis birtokán

. A tévét Elvis Presley ajándékozta nagybátyjának, Vesternek, aki Gracelanden volt biztonsági őr. A zenész köztudottan imádott lövöldözni, nem egyszer feszültséglevezetésnek is használta a fegyvereket. Előfordult, hogy egy autóba eresztett bele egy tárat, mert az nem indult.

 Hajlamos volt elhagyni a kapunyitóját, ilyenkor a portaszolgálat engedte be birtokára, Gracelandre."Ha nem volt nála a kapunyitó és nem nyitottad ki elég gyorsan a kaput, könnyen elvesztette a türelmét" - emlékezett vissza Vester Persley, Elvis apjának fivére. "Egy alkalommal egy rajongót vezettem körbe a birtokon és nem voltam a helyemen. Elvis épp megérkezett, lejött hozzám, látta, hogy megy a TV és azt hitte, azt néztem, ahelyett, hogy rá figyeltem volna. Előrántotta a fegyverét és belelőtt a készülékbe, aztán nevetett és én is nevettem. Másnap felvittem Gracelandbe és a konyhapulton hagytam. Elvis észrevette és aláírta nekem a tetejét. -

Vesternek, Legközelebb gyorsabban nyisd ki a kaput! RCA vesz neked egy másikat! E.P."

Ugyanezen az árverésen kelt el John Lennon szemüvege. A Beatles-tag ikonikus drótkeretéért  43,750 dollárt, a becsérték közel másfélszeresét fizette ki a minden bizonnyal boldog tulajdonos.  A Lennon védjegyévé vált kerek szemüveget, melynek mindkét üvege hiányzott, Sam Green, Lennon barátja és művészeti tanácsadója bocsátotta árverésre. 

GettyImages-3286083

GettyImages-3286083 (Fotó/Forrás: George Stroud / Getty Images Hungary)

Nem talált azonban gazdára az aukció egyik szenzációjának számító zongora, melyet 1,2-1,8 millió dollárra tartottak. A vörös anyaggal borított fekete hangszeren komponálta John Lennon a Bors őrmester Magányos Szívek Klubjának zenekara albumának több dalát.  A cirka 1872-ben készült John Broadwood and Sons  pianóhoz Lennon gondosan mellékelt egy jegyzetet is, amikor egy barátjának ajándékozta: 

"Ezen a zongorán születtek - többek között - a következő számok: A Day in the Life, Lucy in the Sky with Diamonds, Good Morning, Good Morning, Being for the Benefit of Mr. Kite. John Lennon. 1971"

Az elmúlt években több, a Beatleshez kötődő hangszer is felbukkant aukciókon, legutóbb például Ringo Star dobkészlete. A szakértők szerint azonban az évekig John Lennon házában álló, a zenész egyik kedvencének számító hangszer áll a legszorosabb kapcsolatban a gombafejűekkel.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Minden olvasója úgy érzi, róla szól – az Utas és holdvilág kultusza

Több mint 80 évvel megjelenése után az Utas és holdvilág népszerűbb, mint valaha. Nagy sikerű rádiójáték és színpadi előadás született belőle, nemsokára pedig film is készül. Utánajártunk a kultregény titkának.
Könyv

Elhunyt Csukás István

Süsü, Pom-pom és a Nagy Ho-ho-ho-horgász alkotója 83 éves volt.
Vizuál

A Netflix hozza Sophia Loren új filmjét

A Netflix vásárolta meg az Előttem az élet című világhírű regényből, Sophia Loren főszereplésével készülő új produkció forgalmazási jogait.
Klasszikus

Takács-Nagy Gábor és Kovács János kapta meg a Cziffra Fesztivál életműdíját

Vasárnap este, a Cziffra Fesztivál gálakoncertjén átadták a rendezvény díjait. Fiatal tehetségek és
Klasszikus

Újabb ősbemutatóval vár a Régizene Fesztivál a Müpában

Február 28. és március 8. között várja közönségét a Régizene Fesztivál, amelyen A Felvilágosodás Korának Zenekara, Rohmann Ditta, a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar egyaránt fellép.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz bűnügy

Feljelentették a horvát énekesnőt, mert „gúnyosan intonált” a himnusz közben

Egy dühös állampolgár szerint Josipa Lisac saját értelmezése sérti a horvát nemzeti himnuszt.
Plusz brit tudósok

Kilenc perc kell ahhoz, hogy a zene elűzze a szomorúságot

Brit kutatók már megint kutattak, és megállapították, hogy a zene boldogságot okozhat.
Plusz hír

Megalakult a Nemzeti Kulturális Tanács

Megtartotta alakuló ülését az Országgyűlés által tavaly decemberben kihirdetett törvény alapján életre hívott testület.
Plusz hír

Fiatal művészek szaxofonkvartettje zengi be a Szentendrei Tavaszi Fesztivált

Idén a Saxy4U szaxofonkvartett tagjai lettek a március 1-től április 7-ig tartó Szentendrei Tavaszi Fesztivál arcai.
Plusz hír

Magyar performanszművész a tranzitzónából

London feltörekvő kreatív művésznegyedében adott teltházas költői estet Ladik Katalin avantgárd performanszművész.