Plusz

Elkelt Marilyn Monroe utolsó, meg sem valósuló forgatókönyve

2016.12.27. 08:35
Ajánlom
Marilyn Monroe utoló forgatókönyvéből soha nem készült el a film, ám részletek így is láthatóak belőle egy, a színésznőről készült dokumentumfilmben. De nem ez az egyetlen érdekesség a nemrég elárverezett scripttel kapcsolatban.

A Huffington Post írta meg, hogy árverésre bocsájtják Marilyn Monroe utolsó filmjének azt a forgatókönyvét, amelyet a színésznő használt a forgatás előtt és közben. A scriptből készült volna el az 1962-es Something's Got to Give című film. Monroe a forgatás előtt 18 hónapig nem filmezett, ám végül ez a mozija se készült el.

GettyImages-131651347

GettyImages-131651347 (Fotó/Forrás: L. J. Willinger / Getty Images Hungary)

30 forgatási napból 17-en nem jelent meg, így bomlasztó viselkedése miatt a stúdió kirúgta a filmből 1962 júniusában.

2 hónap múlva visszakönyörögte magát a produkcióba és megbeszélte a stúdióval, hogy folytatja a forgatásokat - 1 hétre rá viszont drogtúladagolásban meghalt.

A filmet soha nem fejezték be, mivel Monroe filmbeli partnere, Dean Martin nem volt hajlandó más színésznővel folytatni a munkát. 9 órányi forgatott nyersanyag maradt fenn a filmből, amiből később egy 37 perces filmet vágtak össze a Fox stúdiónál. Ezekből láthatók részletek a színésznőről készült 2001-es dokumentumfilmben.

A film licitre kerülő forgatókönyve 149 oldal hosszú, és magán viseli Monroe kéznyomait. Több helyen szerepelnek benne a színésznő kommentárjai és kiegészítései is.

Ezek a megjegyzések betekintést nyújtanak Monroe kreatív folyamataiba

- nyilatkozta az árverezést rendező Nate D. Sanders auciósház.

A script 42. oldalán például változatos, ceruzás és zöld ceruzás széljegyzetek olvashatóak: van amelyik a dialógusokkal kapcsolatban ad utasítást és olyan is, ami a karakter mélyebb motivációira mutat rá. Az egyik kommentárban pedig a Monroe a viccekkel elégedetlenkedik, megemlítve a poénokat író Mel Brooks-ot és Herb Gardner-t. "Szükség van egy kis fűszerre/valami apróságra. Vicces szövegek kellenének."

A forgatókönyv 20 ezer dolláros kezdő licittel került kalapács alá - végül 25 ezer dollárért kelt el.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Szombaton újra Bach zenéje szól a metró peronja mellett

Idén is lemerészkednek az Operaház zenészei a metróba, Bach műveiből nyújtanak ízelítőt a zeneszerző születésének 334. évfordulóján. Élmény lesz a tömegközlekedés!
Vizuál

Megnyílt az Antik and Art Budapest vásár és kiállítás

A magyar műtárgypiac legnevesebb szereplői részvételével több mint 30 kiállító anyaga látható a Millenárison, köztük bútor, csillár, ékszer, festmény, grafika, numizmatika, óra, papír-régiség, porcelán és kerámia, ritkaság-szőnyegek, textíliák, vallási tárgyak.
Klasszikus

Itt hallgathatod vissza Bősze Ádám Varázsboltjának előző adásait

Tíz rész már felkerült podcastként a netre, mutatjuk, ha esetleg nem találta volna!
Színház

Földrészeken átívelő Íliász maraton az Ódry Színpadon

Éjszakába nyúló Íliász-felolvasást tartanak az Ódry Színpadon pénteken. A mintegy 12 órásra tervezett esemény, ahhoz az 59 ország részvételével zajló világméretű Homérosz-olvasáshoz csatlakozik, amelyet a lyoni École Normale Supérieure kezdeményezésére szerveztek meg.
Vizuál

KÉP-regény: Fényképezzünk Madonnát!

A Fidelio új sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Íme az első rész, amely az Evita című film budapesti forgatásához kötődik.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz hír

Egy egész évadon át jelen lesz Izraelben a magyar kultúra

Az első alkalommal megrendezésre kerülő Izraeli Magyar Kulturális Évad március 15. és október 23. között több mint 50 programmal kínál ízelítőt a magyar kultúra sokszínűségéből.
Plusz hír

Száz művész pályázhat 200 ezer forintra az MMA-nál

A Magyar Művészeti Akadémia ismét három évre szóló, havi bruttó 200 ezer forint összegű művészeti ösztöndíj elnyerésére hirdet pályázatot száz fő részére, a 2019-2022 közötti időszakra.
Plusz ajánló

Bolondítsd az áprilist az új Fidelióval!

Az ingyenes programmagazin áprilisi számában az aktuális eseménynaptár mellett megtalálod Fáy Miklós és Vámos Miklós rovatát, valamint számos interjút, többek között Mohácsi Jánossal, Béres Attilával és Dobozy Borbálával. Lapozz bele online!
Plusz kotta

Látott már kottaírógépet?

Az 1950-es évekbeli találmány soha nem terjedt el széles körben, furcsa alakjával azonban ma már zene- és dizájntörténeti ritkaság.
Plusz hiphop

Erre a zenére érik a legfinomabb sajt

Bársonyosabb és nagyobb lyukú az az ementali sajt, amelyet folyamatosan zenén érlelnek, svájci kutatók szerint a hiphop ebből a szempontból hatékonyabb, mint Mozart zenéje.