Plusz

Elkelt Marilyn Monroe utolsó, meg sem valósuló forgatókönyve

2016.12.27. 08:35
Ajánlom
Marilyn Monroe utoló forgatókönyvéből soha nem készült el a film, ám részletek így is láthatóak belőle egy, a színésznőről készült dokumentumfilmben. De nem ez az egyetlen érdekesség a nemrég elárverezett scripttel kapcsolatban.

A Huffington Post írta meg, hogy árverésre bocsájtják Marilyn Monroe utolsó filmjének azt a forgatókönyvét, amelyet a színésznő használt a forgatás előtt és közben. A scriptből készült volna el az 1962-es Something's Got to Give című film. Monroe a forgatás előtt 18 hónapig nem filmezett, ám végül ez a mozija se készült el.

GettyImages-131651347

GettyImages-131651347 (Fotó/Forrás: L. J. Willinger / Getty Images Hungary)

30 forgatási napból 17-en nem jelent meg, így bomlasztó viselkedése miatt a stúdió kirúgta a filmből 1962 júniusában.

2 hónap múlva visszakönyörögte magát a produkcióba és megbeszélte a stúdióval, hogy folytatja a forgatásokat - 1 hétre rá viszont drogtúladagolásban meghalt.

A filmet soha nem fejezték be, mivel Monroe filmbeli partnere, Dean Martin nem volt hajlandó más színésznővel folytatni a munkát. 9 órányi forgatott nyersanyag maradt fenn a filmből, amiből később egy 37 perces filmet vágtak össze a Fox stúdiónál. Ezekből láthatók részletek a színésznőről készült 2001-es dokumentumfilmben.

A film licitre kerülő forgatókönyve 149 oldal hosszú, és magán viseli Monroe kéznyomait. Több helyen szerepelnek benne a színésznő kommentárjai és kiegészítései is.

Ezek a megjegyzések betekintést nyújtanak Monroe kreatív folyamataiba

- nyilatkozta az árverezést rendező Nate D. Sanders auciósház.

A script 42. oldalán például változatos, ceruzás és zöld ceruzás széljegyzetek olvashatóak: van amelyik a dialógusokkal kapcsolatban ad utasítást és olyan is, ami a karakter mélyebb motivációira mutat rá. Az egyik kommentárban pedig a Monroe a viccekkel elégedetlenkedik, megemlítve a poénokat író Mel Brooks-ot és Herb Gardner-t. "Szükség van egy kis fűszerre/valami apróságra. Vicces szövegek kellenének."

A forgatókönyv 20 ezer dolláros kezdő licittel került kalapács alá - végül 25 ezer dollárért kelt el.

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

Kiemelkedő alkotókat díjaztak a Magyar Operett Napján

A hagyományokhoz híven idén is átadták a Budapesti Operettszínházban az évad legjobb musical- és operettszínészének járó kitüntetéseket, valamint díjazták a legígéretesebb pályakezdőt. Emellett elismerést adott át a Musica Hungarica Kiadó képviseletében Éliás Tibor, a kiadó alapítója is.
Vizuál

„Ég a napmelegtől a kopár szík sarja” – Online nézhető Jankovics Marcell Toldi-sorozata

A Duna Televízió vetítéssorozatát követően a Médiaklikk oldalra költözött Jankovics Marcell nagyszabású, utolsó animációs sorozata, a Toldi. Az Arany János eposzából készült, festői látványvilágú animációs film igazi mestermű, amelyből már készül az egész estés változat is. 
Jazz/World

Magyarországon lép fel a norvég jazzdíva, Rebekka Bakken

November 2-án pótolja tavaly elmaradt koncertjét a Müpában Rebekka Bakken, aki zenéjével előszeretettel távolodik el a hagyományos műfaji kategóriáktól és otthonosan mozog a pop, illetve blues világában is.
Klasszikus

Kivételes az akusztikája az üvegfalú Magyar Zene Házának – VIDEÓ

Hamarosan a közönség előtt is megnyitja kapuit a Magyar Zene Háza, melyben a napokban lezajlott az akusztikai tesztelés és eredmények minden elképzelést felülmúltak.
Vizuál

Ahol a diákok szombaton is iskolába akarnak járni - Erős István rektor a Képzőművészeti Egyetem jubileumi évéről

A jubileumi, 150. tanév gazdag programsorozatáról, a képzőművészet újrapozicionálásáról, pedagógiai módszerekről és új tanszékek indításáról beszélgettünk a Magyar Képzőművészeti Egyetem nemrég kinevezett rektorával, Erős Istvánnal, aki azt is elárulta, hogy mitől tart a legjobban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz hír

Eladó a világ egyetlen Caravaggio-freskóval díszített villája

A római ingatlanra, a Villa Aurorára januártól lehet licitálni, kikiáltási ára pedig 500 millió dollár, vagyis közel 172 milliárd forint.
Plusz interjú

Kultúra, három pilléren – beszélgetés Czigány Balázzsal

Képzőművészet, oktatás, zene: ebben a három pilléres kulturális jelenlétben gondolkodik az Esterházy Magánalapítvány. Eddigi magyarországi tevékenységükről, közeli és távlati terveikről, valamint a Budapesti Őszi Fesztivál keretein belül október 7-én bemutatott EP33 Haydn – Performansz hegedűre, csellóra és koponyára című produkciójukról beszélt Czigány Balázs, az Esterházy Magánalapítvány igazgatóhelyettese.
Plusz gyász

Elhunyt Csíkszentmihályi Mihály

A „flow”-elmélet atyja 87 éves volt.
Plusz hír

„Hogy mi a humor? Túlélés” – emléktáblát avattak Antal Imre tiszteletére

Az Erkel Ferenc-díjas magyar zongoraművész, televíziós személyiség emlékét mától tábla őrzi egykori otthona, a Damjanich utca 40. alatti ház falán.
Plusz ajánló

Félénél jár az első Liszt Ünnep – ezek a programok várnak még ránk!

Már most felejthetetlen pillanatokkal gazdagodhattunk, pedig még számos izgalmas programot tartogat a Müpa október 24-ig zajló őszi kulturális eseménysorozata.