Plusz

Elkészült az új Nemzeti Alaptanterv

2020.02.01. 09:55
Ajánlom
Elkészült a módosított Nemzeti Alaptanterv – jelentette be Kásler Miklós emberi erőforrások minisztere pénteken Budapesten.

Kásler Miklós szerint a módosított NAT ötvözi a legmodernebb, legeredményesebb nemzetközi pedagógiai gyakorlatot a magyar oktatás hagyományaival és értékeivel, és erősíti a nemzeti identitást.  „A módosított NAT minden magyar gyermeknek lakóhelytől, társadalmi és szociális helyzettől függetlenül biztosítani kívánja ugyanazokat a lehetőségeket” – mondta.  Szerinte a tantervben rögzített ismeretek a harmonikus családi élet kialakításához szükségesek.

A természettudományos tárgyak esetében „science-típusú” tananyagot állítottak össze, hogy a diákok érdeklődését még inkább elnyerjék. Az idegennyelv-oktatásban az eddigieknél hatékonyabb eszközökkel szeretnék növelni az eredményességet. Kásler hangsúlyozta, hogy meg kívánják teremteni a digitális kultúra és a modern munkaerő-piaci elvárások egységét. Az ígérte, a módosított NAT csökkentheti a lemorzsolódást is, a végzettség nélküli iskolaelhagyást.

D_NOE20200131013-095610.jpg

Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára (b), Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere (k) és Hajnal Gabriella, a Nemzeti alaptanterv megújításáért felelős miniszteri biztos (j) sajtótájékoztatót tart a módosított Nemzeti alaptantervről az Emberi Erőforrások Minisztériumában 2020. január 31-én. (Fotó/Forrás: MTI/Bruzák Noémi)

A pénteki sajtótájékoztatón Hajnal Gabriella miniszteri biztos ismertette: csökken a tanulók óraszáma, és a korábbi szabályozástól eltérően évfolyamonként meghatározzák a diákok maximális heti óraszámát. Az alsó tagozat első három évében ez 24 óra lesz, amiből 22 a kötelező. Jelezte, hogy a maximumban már benne van a heti öt testnevelés óra is.

A 11-12. évfolyamon a maximum óraszám 34 óra lesz, a kötelező ebből a 11. évfolyamon 25, a 12. évfolyamon 24 óra. Ehhez jön még négy kötelezően választható tárgy, a korábbi fakultációknak megfelelően, illetve választható tárgyként négy illetve öt óra plusz.

Bár korábban hírként felröppent, hogy megszűnik a médiaismeret tantárgy, ez végül nem így lesz mint kötelezően választható tárgy megmarad, mostantól két évfolyamon is lehet majd tanulni. A 8. és 12. évfolyamon jelenik meg az állampolgári ismeretek, amely gyakorlatorientált információkat kíván közvetíteni, így például megtanulják a diákok, hogyan kell használni az ügyfélkaput. A digitális kultúra, a korábbi informatika, valamint a technika tantárgyak is megújulnak.

Lehetőség lesz a természettudomány elnevezésű integrált tárggyal kiváltani a kémia, fizika és biológia tárgyakat, és tartalmi megújuláson esett át a magyar nyelv és irodalom, a történelem, az ének-zene tárgyak.  

A minisztérium ígéri, hogy a tankönyvellátás felkészült a változások kezelésére, zavartalan lesz az ellátás a következő tanévre is. A módosított Nat az 1., 5. és 9. évfolyamon felmenő rendszerben a 2020/2021-es tanévtől lép életbe. A változások az érettségi szabályozását is érintik majd, a vonatkozó pontokat az év második felében rendezni kívánják.

Az új NAT előkészítését számos vita és bonyodalom előzte meg. 2017-ban Palkovics László, az Emmi oktatási államtitkára Csépe Valéria akadémikust kérte fel az új NAT kidolgozására, az a változat azonban túl merészre sikerülhetett, mert ezután Hajnal Gabriellát nevezték ki miniszteri biztosnak. Az alaptanterv kidolgozásában nem vették figyelembe a pedagógus szakszervezetek igényeit, észrevételeit, akik joggal bírálták a gyors tempót, mondván, hogy ennyi idő alatt nem készülhet jó tankönyv és kerettanterv.

Abból is komoly felhördülés volt, hogy a magyar irodalomra vonatkozó részek munkálataiban részt vett Takaró Mihály is, aki szélsőjobbos írókat éltet, és általában szélsőjobbos nézeteket vall. Most úgy tűnik, a kötelező olvasmányok listáján mégsem érződik az ő személye kifejezetten. Wass Albert szerepel a felsősöknek szánt választható olvasmányok között, Jókaitól már nem kell olvasni a Kőszívűt, viszont Herczeg Ferenc elfeledett életművét újra megismerhetik a diákok. A modern irodalom számos kiváló szerzője felkerült az olvasmánylistára, úgy mint Szabó Magda, Hrabal, García Márquez és Agatha Christie. Továbbra is hiányoznak az olyan kortárs műfajok, mint a fantasy és a sci-fi. (MTI, Index)

A magyar oktatás MacGyverei – a kötelező olvasmányok

Kapcsolódó

A magyar oktatás MacGyverei – a kötelező olvasmányok

A jövő nemzedék sorsa mindössze attól függ, hogy Gárdonyit, Szabó Magdát vagy Agatha Christie-t adnak a kezébe? Arató Lászlóval, a Magyartanárok Egyesületének elnökével - a NAT-módosítás részleteinek hiányában - a jelenlegi szabályozást vizsgáltuk meg, hogy jobban értsük, mi is lehetne a változások előremutató iránya.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

A nagyorrú Beatle – Ringo Starr 80 éves

A Beatles egykori dobosa virtuális jótékonysági koncerttel ünnepli a kerek évfordulót.
Vizuál

Vastag porréteg alól bukkant elő az értékes Rubens-festmény

A flamand mester maga készítette azt az alkotást, amely július végén kerül kalapács alá Londonban.
Klasszikus

„Nincs rossz zenekar, csak rossz karmester” – vallotta a ma 160 éve született Gustav Mahler

160 éve született a budapesti Operaház egykori igazgatója, a későromantikus zene utolsó nagy mestere, Gustav Mahler.
Vizuál

„A szolgája vagyok a könyveknek” - Interjú Gálos Viktor fotóssal

Hatvan egérfogó, kétszáz tojás, egy halfarok, esetleg egy kiszuperált tévé porcelánnyuszival, felkészülésként pedig több ezer oldalnyi szépirodalmi szöveg elolvasása – alig két hét alatt. Gálos Viktor fotós mesél a néhol vidám, néhol szürreális munkáról, ami a Libri irodalmi díj köteteinek fotói mögött áll.
Plusz

Freund Tamás a Magyar Tudományos Akadémia új elnöke

A neurobiológus a hat év után leköszönő Lovász Lászlót váltja a Magyar Tudományos Akadémia élén.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz cirkuszok éjszakája

Pénteken és szombaton Zamárdiban a Richter Flórián Cirkusz várja a közönséget

A Drónok a porondon című előadás kibővített változatával, extra fellépőkkel várja a közönséget a Richter Flórián Cirkusz Zamárdiban az idén kétnapos Cirkuszok éjszakáján pénteken és szombaton.
Plusz magazin

Kőbányára kell utaznunk a legújabb Kolodkóért

A gerillaszobrász két új alkotásával gazdagodott Budapest: ezúttal a Dreher Sörgyárak története ihlette meg Kolodko Mihályt.
Plusz hír

Freund Tamás a Magyar Tudományos Akadémia új elnöke

A neurobiológus a hat év után leköszönő Lovász Lászlót váltja a Magyar Tudományos Akadémia élén.
Plusz magazin

A nagyorrú Beatle – Ringo Starr 80 éves

A Beatles egykori dobosa virtuális jótékonysági koncerttel ünnepli a kerek évfordulót.
Plusz hír

Jövő kedden vesznek végső búcsút Bálint Györgytől

A százéves korában elhunyt kertészmérnököt Budapesten, a Fiumei úti sírkertben búcsúztatják.