Plusz

Elmaradt a szellemi rendszerváltás? – Cseh Tamásra emlékezik a Csokonai

2023.01.17. 09:45
Ajánlom
A magyar kultúra napja alkalmából változatos programokkal várja közönségét a XV. kerület: többek között kiállításmegnyitóval, egy különleges tárlatvezetéssel, valamint a Mélyrepülés című monodrámával, amely a január 22-én éppen 80 éve született Cseh Tamás emléke előtt tiszteleg.

Az alábbi cikk szponzorált tartalom, nem a Fidelio szerkesztőségének tagjai írták.

Homolya Gábor képzőművész kiállítása

A magyar kultúra napja alkalmából nyílik meg Homolya Gábor Asszamblázs V. című kiállítása a Vészkijárat Galériában. A megnyitón beszédet mond: Homolya Tibor.

Helyszín: Vészkijárat Galéria, Budapest, Zsilip utca 9. G ép. I. emelet

Időpont: 2023. január 21., 15 óra

A belépés ingyenes. A kiállítás megtekinthető 2023. február 4-ig, a galéria nyitvatartási idejében. A nyitva tartással kapcsolatban Dömötör Sámson Lászlót lehet keresni a +36 30 613 7260 telefonszámon.

221217_gordoneszter_6372-144355.jpg

Zenta 2022 (Fotó/Forrás: Gordon Eszter / Csokonai Nonprofit Kft.)

Szebeni Műhely Zenta 2022 Finiszázs

Tavaly rendkívüli együttműködés született: a hazánk legjobb fotósait összefogó Szebeni Műhely Fotográfiai Alkotócsoport és a Csokonai Nonprofit Kft. együttműködési programja. Az alkotócsoport otthonra lelt a Csokonai Művelődési és Rendezvény Házban. A Zenta 2022 bemutatkozó kiállítással pedig a gyakorlatban is elindul a közös tevékenyég.

A Csokonai15 szervezésében egyedi és különleges tárlatvezetésen vehetnek részt az érdeklődők Kincses Károllyal, a kiállítás kurátorával.

Helyszín: Csokonai Művelődési és Rendezvény Ház, 1153 Budapest, Eötvös utca 64-66.

Időpont: 2023. január 21., 18 óra

A belépés ingyenes.

Csengey-CsehTamasMelyrepules2-145033.jpg

Jelenet a Mélyrepülés című előadásból (Fotó/Forrás: Csokonai Nonprofit Kft.)

Cseh Tamás 80 – Csengey Dénes/Cseh Tamás: Mélyrepülés

A Mélyrepülés Cseh Tamás – aki 2023. január 22-én lenne 80 éves – egyetlen olyan albuma, amelynek szövegét nem Bereményi Géza, hanem Csengey Dénes írta. Csengey szövegei őszinték, egyenesek és szenvtelenül állítanak tükröt minden korosztálynak és kornak, nemcsak a ’80-as éveknek, de erős ajánlással nekünk, magyaroknak. Az album 1988-ban jelent meg, és aktualitása most is mellbevágó.

Kérdésfelvetései minden korban aktuálisak: a művészi szabadság, a magány, az alkohol és delírium, a tehetség és a hatalom és végül az egyéni szabadság megtalálása. Egy generáció ismerte ezeket a dalokat és szövegeket, és ugyan eltelt 33 év és egy rendszerváltás a bemutató óta, de a szöveg nem vesztett az érvényességéből, ugyanis

nem egy egyszerű korképről van szó, hanem sokkal inkább a magyar ember belső vívódásáról és a szabadság kétségbeesett kereséséről.

33 év távlatából sokkoló azt látni, hogy a magyar ember vagy művész helyzete és problémái hasonlóak maradtak. Elmaradt a szellemi rendszerváltás?

Előadja: Tóth András

Cselló: Laczi Sándor

Kobza, vokál: Lányi Kristóf

Gitár, vokál: Nánási Attila

Gitár, vokál: Tóth Ábel

Helyszín: Csokonai Művelődési és Rendezvény Ház, 1153 Budapest, Eötvös utca 64-66.

Időpont: 2023. január 21., 19 óra

A program ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráció a [email protected] e-mail címen vagy a +36 1 307 6191 telefonszámon.

Támogatott tartalom.

Fejléckép: Tóth András a Mélyrepülés című előadásban (Forrás: Csokonai Nonprofit Kft.)

 

Izgalmas programokkal készül a magyar kultúra napjára a Csokonai

Kapcsolódó

Izgalmas programokkal készül a magyar kultúra napjára a Csokonai

Január 22-én ünnepeljük a magyar kultúra napját, melyhez kapcsolódóan több napon keresztül, változatos programkínálattal várja az érdeklődőket a XV. kerület – ezekből az eseményekből hoztunk most egy válogatást.

Csokonai Nonprofit Kft.

Ha szigorúan a jogszabályokból következő tényeknél maradunk, akkor a Csokonai Nonprofit Kft. a XV. kerület közművelődési, kulturális és kommunikációs gazdasági társasága. Rákospalotán, Pestújhelyen és Újpalotán ellátja a kötelező, valamint az önként vállalt közművelődési, kulturális és tájékoztatási feladatokat.

Szabadabban fogalmazva: a Csokonai Nonprofit Kft. az a cég, amely igyekszik a közművelődési, kulturális és kommunikációs területek integrációjával a 21. század kihívásaira közösségteremtő válaszokat találni. Úgy, hogy ezek körül minőségi, kortárs rendezvények jöjjenek létre.

A Csokonai Nonprofit Kft. tudja, hogy a társadalmi és gazdasági környezet körülöttünk olyan mértékben változik, amelyhez az elmúlt évtizedekben kialakult módszerek már nem képesek alkalmazkodni. Ezért új utakat keres annak érdekében, hogy egy jó múltú intézmény közép és hosszú távon ne csak megőrizhesse értékeit, megóvhassa kis közösségeit, hanem méltó helyet foglaljon el a Főváros kulturális térképén.

Jegyvásárlás

Legolvasottabb

Klasszikus

Április 18-án búcsúztatják Eötvös Pétert

A megemlékezésre a Budapest Music Centerben kerül sor, délután négy órai kezdéssel. Az eseményen Kurtág György, Káel Csaba és Kovács Géza mond búcsúbeszédet.
Klasszikus

„A zenét nem interpretálni, hanem megtestesíteni kell” – interjú Barbara Hannigannel

A kanadai születésű szoprán határokat feszegető produkcióval érkezik a Müpába, április 10-én este, a Bartók Tavasz fellépőjeként. A közelgő előadás mellett a magyar kortárs zenéhez fűződő kapcsolatáról is beszélgettünk vele.
Színház

Telex: Szexuális zaklatás ügyében folyik vizsgálat az SZFE-n

A lap értesülései szerint az egyetemen belső vizsgálat indult, mivel egy osztályvezető férfitanár meg nem engedhető kommentárokkal illette a diáklányok külsejét, alakját. Cikkünk frissült az SZFE reakciójával!
Klasszikus

Szimfonikus zsenik koncertje a BFZ-vel és a sztárkarmester Paavo Järvivel

Paavo Järvi édesapja elismert észt karmester volt, egykori szovjet nyaralójukban a kis Paavo időnként összefutott Sosztakoviccsal, Rosztropoviccsal, Arvo Pärttel, Hacsaturjánnal, vagy Emil Gilelsszel.
Színház

Új elnököt választott a Színházi Dolgozók Szakszervezete

A színházi szakmák országosan reprezentatív szakszervezete, az idén 105 éves Színházi Dolgozók Szakszervezete jelentősen megújuláson esett át, miután az április 8-án megtartott tisztújító küldöttgyűlésen megválasztották az új országos ügyvezető elnökséget.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz ajánló

Nyitott Ház – ismét kitárja kapuit a Pesti Vigadó

Tízéves a Magyar Művészeti Akadémia székháza, ez alkalomból május 11-én ismét megrendezik a Nyitott Ház elnevezésű programjukat, amely során egyebek közt kézműves foglalkozásokkal, kiállításokkal, kulturális előadásokkal vagy épp táncházzal várják az érdeklődőket ingyenesen. 
Plusz ajánló

Az Esterházy Art Award 2023-as díjazottjainak kiállításával nyílik a szezon a kismartoni Esterházy-kastélyban

Április 14-én 11 és 17 óra között megnyitókkal, performanszokkal, terülj-terülj asztalkámmal, a város utcáin felvonuló rézfúvós bandával, valamint koncertekkel várják az érdeklődőket a tartományi főváros, Kismarton kulturális intézményeiben. A belépés az egyes intézményekbe díjtalan.
Plusz ajánló

Idén is labdarúgó tornával emlékezik Esterházy Péterre a FISZ

A Fiatal Írók Szövetsége immáron ötödik alkalommal szervezi meg a Futball-EP elnevezésű tornáját, amelynek mérkőzései között Esterházy Péternek ajánlott felolvasásokat hallgathat meg a közönség. A rendezvényre április 13-án a Bikás parkban kerül sor.
Plusz ajánló

Pódiumprogramok a MOMkult kupolájában

A műfaji sokszínűség jegyében szervezett estek nem csupán interaktivitásra csábítják a nézőket, de kötetlen információszerzést is jelenthetnek.
Plusz ajánló

„Tedd magad szabaddá” – hirdeti idén is a Mézesvölgyi Nyár

Három nagykoncerttel és hét színház sikerdarabjaival készül az idei szezonra a Mézesvölgyi Nyár. Pest megye legnagyobb szabadtéri, összművészeti fesztiválja huszonhárom estén át, húsznál több különböző programot kínál idén is Veresegyházon.