Plusz

Élményeszpresszók

2011.11.24. 12:54
Ajánlom
Rövidek, palotaiak, mosolyok, premier, alkotás, lelkesedés, öröm. Röviden : Filmünnep.

„Gondolatébresztő, jó szórakozást kívánok!”, mondta Sándor Pál filmrendező múlt hétvégén a Rákospalotán rendezett II. Rövidfilm Szemle (RÖFI) nyitó estjén. A fesztiválnak november 18-a és 20-a között a Csokonai Művelődési Központ adott otthont, „Anno” című programsorozata keretében. Idén a főszerep a filmművészeté volt.

A csípős esti levegő és a hosszas buszozás után felüdülés belépni a művelődési ház fogadóterébe, ahol zajlik már a sürgés-forgás. Jegyvásárlás, gyors kávézás, sütizés után indulunk helyet keresni a nagyterembe. Ez meglehetősen nehéz műveletnek bizonyul, ugyanis tele a nézőtér. Ez, úgy látszik, Sándor Pált is meglepte, aki a Csokonai által meghirdetett rövidfilm pályázat zsűrijének elnöke volt. Rég látott egy teremnyi magyar embert magyar filmet nézni. Öröm ez számára, hiszen nekik, magyar filmkészítőknek, mi vagyunk a elsődleges közönség. Önkénytelenül is mosoly ül az ember arcára: érezni, hogy itt minden érdeklődőt megbecsülnek.

Rövidfilmekről lenne ugyebár szó. Olyasmi lehet ez, mint mikor egy írónak pár oldalba - vagy akár egy percbe - kell sűrítenie a mondanivalóját. Egy novella sem engedhet meg magának olyan terjedelmet, mint egy regény, de lehet, pont ez az erőssége. A rövidfilm koncentrátum: nagy tejeskávé helyett egy ütős eszpresszót kap a néző.

Az RÖFI első napján többek között két olyan rövidfilm premierjét láthattuk, amelyek megvalósítását a XV. kerületi önkormányzat támogatta.

A tavalyi közönségdíjas Szirmai Márton idén a Legenda című rövidfilm tervével nyerte el a pályázatot. Gyönyörű napfényes délutánba csöppenünk az Epres-kertben, a Képzőművészeti Egyetem alkotótelepén. Egy idős pár sétál a parkban, a hölgy leülteti férjét egy padra. Szavaik különös gyengédséggel mutatják be azt, mennyi szeretet lehet egy kapcsolatban sok év elteltével is. Az úr cigarettázás közben szóba elegyedik egy fiatal tanárral. A felesége, Ili néni (Tímár Éva), a legenda: tanárnőként dolgozik a Képzőn.

Közben az egyik műtermében diákok készülnek egy rajzórára. Hallatszik, ahogy szalad a szén a lapokon. Középen az állványon egy alma áll. A hallgatók mégis egy idős női alakot rajzolnak. Az időzítést rendkívül hatásosan használták az alkotók, hagyják, hogy a gyönyörű képek magukért beszéljenek, csupán a gesztusokat kell figyelni.

A filmfolyamot záró másik premier a Lőrincz Nándor és Nagy Bálint alkotópáros 180/100 című alkotása. A főszereplő Roli (Kovács Lehel) „ideges típus”, orvosa javaslatára 24 órán keresztül egy vérnyomásmérő gépet kell hordania. Ráadásul ezen a napon döbben rá, hogy párkapcsolata már nem működik. A helyszín az éjjel csillogó, majd reggeli napfényben sütkérező Dunakorzó.  Veszekedés, filozofálás a barátokkal, a barátnő kémfilmbe illő megfigyelése, sörbefolytott bánat jelenedik meg a vásznon. A legképtelenebb pillanatokban kezd el zúgni a vérnyomásmérő; ekkor a cselekmény szándékosan megtorpan. „Jaj, szegény!” - sóhajt fel a néző.

A terem szélén Tóth Balázs filmszakos hallgató werkfotói sorakoztak. Betekintést engedtek az alkotás pillanataiba, és valamennyire úgy érezhettük nézőként, hogy ott voltunk a helyszínen. Alkalmunk volt találkozni a filmesekkel és a stábbal, hallhattunk anekdotákat a forgatásról.

A légkör egész este relaxált és barátias volt, a szakmán kívüli látogatók is találhattak megragadó ötleteket, képi megoldásokat és történeteket. Utolsó mozzanatként, ünnephez illően, koccintottunk.

„Tetszett-e?” kérdeztük egymást, lelkes csevegésünktől volt hangos a 125-ös hazafelé.

Írta: Gézárt Anna

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Klasszikus

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Vizuál

Meghalt Andy Vajna

A filmipari kormánybiztos hosszú betegség után hunyt el.
Tánc

Carlos Acosta balettigazgató lett

A kubai utcagyerekből generációja egyik legkiemelkedőbb művészévé avanzsált táncost választották a Birmingam Royal Ballet új balettigazgatójának.
Vizuál

Társadalmi, politikai kérdéseket feszegetnek a 69. Berlinale versenyfilmjei

Összeállt a 69. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál (Berlinale) versenyprogramja, az Oscar-díjas francia színésznő, Juliette Binoche vezette zsűrinek 17 alkotás közül kell kiválasztania a legjobbat. A magyar filmet Mészáros Márta, Buda Flóra Anna, Tóth Luca és Tasnádi Zsófia képviseli.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz magazin

John Cage csendzenéjét pop- és rockegyüttesek dolgozták föl

A 20. századi kortárs zene kiemelkedő szerzője 4'33" című műve előtt tiszteleg a londoni Mute kiadó. A legendás csendzenét a Depeche Mode, a New Order, a Laibach, Moby és mások adják elő.
Plusz ajánló

A boldogtalan családok írója - Ámosz Oz-ra emlékezünk a Fidelio Klasszikban

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának január 19-i adásában a Retikül Irodalmi Szalon munkatársával, Takács Andreával a közelmúltban elhunyt íróról, Ámosz Ozról is beszélgetünk.
Plusz magazin

Hogyan tűnik le a hedonista művész mítosza?

A művész alkoholista és drogfüggő típusa halványodni látszik, helyettük már aszkéta művészeket csodáljuk, akik naponta 10-12 órát is képesek dolgozni. Miért?
Plusz kína

A kínaiak ellopták a Szabadság hidat

Épül a Huawei új központja Tongkuan városában. A kínaiak európai építmények pontos mását húzták fel, köztük a Szabadság hídét.
Plusz magazin

Ilyet még nem hallottál: hódít a mongol torokének metál

Nem a hörgős metálról van szó, hanem tradicionális mongol hangszereken és énektechnikával előadott heavy metálról, aminek hirtelen rengeteg rajongója akadt világszerte.