Plusz

„Élni gyönyörű” – Szabó Magdára emlékeznek a Várkert Bazárban

2022.10.04. 13:55
Ajánlom
A 105 éve született és tizenöt éve eltávozott írónő életművét idézi meg az egész napos rendezvénysorozat október 15-én. Gyerekelőadás, színházi produkciók, filmvetítés és irodalmi beszélgetés is szerepel a programok között, az Ökumenikus Segélyszervezet révén pedig Szabó Magda-köteteket is felajánlhatunk a rászorulóknak.

Szabó Magda Kossuth-díjas író–költő–műfordítóként az irodalom szinte minden területén kipróbálta művészi tehetségét. Pályája kezdetén verseskötetekkel jelentkezett, később regényeivel vált híressé külföldön is, miközben színpadi művei is sikereket arattak. Életműve mellett életfelfogása is fontos üzenettel bír:

Rengeteg jóindulat van az emberekben, segíteni vágyás, s ha valami rendkívüli esemény történik, rögtön felszínre tör. Az emberek jók.

– írta Születésnap című regényében.

Október 15-én Szabó Magda szerteágazó írói világának sokféleségét és szellemi értékeit elevenítik fel a Várkert Bazárban. Az írónő első gyerekkönyvéből, a Bárány Boldizsárból készült kamaraelőadást élvezheti majd a fiatal közönség Nyári Detti és Tűzkő Sándor előadásában. Látható lesz a nagy sikerű regényből készült Az ajtó című filmdráma is, Helen Mirren főszereplésével az Oscar-díjas Szabó István rendezésében.

BaranyBoldizsar-112735.jpg

Tűzkő Sándor és Nyári Detti a Bárány Boldizsár című előadásban (Fotó/Forrás: Várkert Bazár)

Szabó Magda műveiben visszatérő gondolat, hogy

az ember nemcsak elszenvedi, hanem alakítja is életét,

kellő támogatással és erővel békét és nyugalmat teremthet maga körül: a kisebbrendűség leküzdésére védőszérumot, a boldogság eléréséhez pedig recepteket kínált, amelyeket ezúttal Dr. Keczán Mariann irodalomtörténész segítségével lehet majd megismerni.

Az írónő állatszeretete legendás volt,

két legkedvesebb macskája nevében leveleket is fogalmazott, őszintén, humorral és öniróniával vallva magáról. A Magda, a Szabó című előadás ezen a különleges szemszögön keresztül tárja fel az író, a nő, a szerelmes asszony világát férje, a szintén író Szobotka Tibor oldalán. Az előadást Porkoláb Gyöngyi ötlete alapján írta és rendezte Mészáros Tibor, aki Krajcsi Nikolett színésznővel bújik a hőn szeretett állatok bőrébe és a házaspár karaktereibe.

Irodalmi színházat ígér a Szelíden és szilárdan című darab: Gajdó Delinke színésznő bravúros előadásában elevenedik meg Szabó Magda alakja, megidézve gyökereit, családját és imádott férjét, valamint életének legfontosabb helyszínét, Debrecent.

Szelidenesszilardan-113007.jpg

Gajdó Delinke a Szelíden és szilárdan című előadásban (Fotó/Forrás: Várkert Bazár)

Szabó Magda életművéhez hozzátartozik a tenni vágyás, a segítőkészség is, ennek szellemében a Várkert Bazár az Ökumenikus Segélyszervezet együttműködésével könyvfelajánlásokat is gyűjt a nap folyamán. Olyan

használt, de jó állapotú Szabó Magda köteteket várnak a közönségtől,

amelyet hátrányos helyzetű családoknak fognak eljuttatni, elsősorban a gyerekekre gondolva például a Tündér Lala vagy az Abigél népszerű történetével.

További információk és jegyvásárlás ide kattintva.

Támogatott tartalom.

Fejléckép: Mészáros Tibor és Krajcsi Nikolett a Magda, a Szabó című előadásban (Forrás: Várkert Bazár)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Könyv

Ezekért a kötetekért mindenképp érdemes lesz ellátogatni a 95. Ünnepi Könyvhétre

Június 13. és 16. között rendezik meg a 95. Ünnepi Könyvhetet Budapesten a Vörösmarty tér és a Duna-korzó területén. A magyar irodalmi élet egyik legrangosabb eseményére készülve kiválogattunk néhány különösen izgalmas kötetet.
Színház

Egyeztetést követelnek a budapesti művészszínházak

Máté Gábor, Mácsai Pál, Kováts Adél, Barda Beáta és Benkő Nóra is aláírta azt az Országos Színházi Találkozó szervezőinek, a Kulturális és Innovációs Minisztériumnak és a szakmai közvéleménynek szóló nyílt levelet, amelyben azt sérelmezik, hogy a re:oszton nem lesz lehetőségük tárgyalni az új Kulturális Törvényről.
Klasszikus

Átadták a Simándy Énekverseny díjait

Június 3. és 8. között rendezték meg a XII. Simándy József Nemzetközi Énekversenyt, a korábbi évektől eltérően Budapesten, az Eiffel Műhelyházban. A nagy hazai zenei intézmények vezetőiből álló zsűri öt kategóriában hirdetett győzteseket.
Plusz

Lemondott Csák János miniszter

A politikus azzal indokolta döntését, hogy itt az idő átadni a stafétát a fiatalabbaknak. Egy interjúban arról beszélt, elégedett az elmúlt két év során elért eredményeivel. A kulturális és innovációs tárca vezetését Hankó Balázs vette át.
Színház

Vidnyánszky Attila: Vecsei H. Miklós a saját elképzeléseit is megvalósíthatja a Nemzeti társulati tagjaként

A Nemzeti Színház oldalán megjelent interjúban ismertette a következő évaddal kapcsolatos terveket Vidnyánszky Attila. Az intézmény vezérigazgatója saját Marx-rendezésének tervéről is beszélt.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz ajánló

Fedezze fel a napforduló varázslatát a Pesti Vigadóban!

Felejthetetlen kalandra invitálja az érdeklődőket június 21-én 20 órától a Pesti Vigadó, ahol egy különleges épülettörténeti séta keretei közt élvezhetjük a város és az épület éjszakai hangulatát.
Plusz ajánló

20 éve az Európai Unióban, 10 éve a Kreatív Európa programban

A Kreatív Európa Iroda 2024. június 25-én az Európa Pontban tartja a 2021-2023-as időszak nyertes magyar pályázatait bemutató eseményét.
Plusz hír

Színházi és filmes képzés indul Pécsett a fővárosi SZFI-vel együttműködésben

Színház- és Filmművészeti Intézetet alapítanak a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karán. A 2025 őszre tervezett szakindításokat 2 osztatlan képzés, 2 alapszak, 6 magyar nyelvű és 2 angol nyelvű szakirány, valamint további 12 szakirányú továbbképzés létrehozásával tervezték meg.
Plusz hír

Elmarad a zalai Margófeszt

A szervezők azzal indokolták a döntést, hogy elegendő támogatás hiányában nem képesek biztosítani azt a színvonalat és minőséget, amit a Margótól elvárhatnak a résztvevők.
Plusz ajánló

Június végén kezdődik a Magyar Tavak Fesztiválja

A kultúrát, a sportot és a természet szépségeit ötvöző nyári fesztivál immár negyedik alkalommal szervez mindhárom nagy magyarországi tóhoz programokat. Az első hétvégét június 28-án és 29-én a Velencei-tónál rendezik meg.