Plusz

Elnöki kegyelmet kapott Putyintól Anna Politkovszkaja egyik gyilkosa

2023.11.16. 14:50
Ajánlom
A volt moszkvai rendőrtisztet, Szergej Hadzsikurbanovot azután engedték szabadon, hogy részt vett Oroszország Ukrajna ellen indított háborújában. A bírói ítélet szerint húsz évet kellett volna a rácsok mögött töltenie az orosz újságírónő 2006-os meggyilkolása miatt.

Anna Politkovszkaja, az egyik vezető orosz ellenzéki lap, a Novaja Gazeta újságírója egészen a haláláig írta tudósításait a második csecsenföldi háborúról, valamint a Putyin Oroszországát behálózó korrupcióról, bűnökről és hallgatásról. 2006. október 7-én saját házának liftjében lőtték le. Az ügyben csak 2014-ben indult tárgyalás, ekkor öt vádlottat ítéltek el, köztük Szergej Hadzsikurbanovot, akit a gyilkossághoz nyújtott logisztikai támogatás miatt találtak bűnösnek.

A volt moszkvai rendőrtiszt azonban jelentkezett az orosz védelmi minisztérium toborzására az Ukrajna ellen indított háborúban, és a szerződés szerint teljesítette a féléves küldetést, amely után elnöki kegyelemben részesült – írta meg a 444.

Anna Politkovszkaja halála után jelent meg az újságírónő Orosz napló című kötete (Athenaeum Kiadó, 2018), amellyel Vámos Miklós is foglalkozott állandó rovatában, megjegyezve, Politkovszkaját Putyin „legádázabb ellenfelei között tartották számon. Számos politikai gyilkosságról és más bűntényről írta le a véleményét. Néha megjegyzi, hogy talán az ő élete is veszélyben forog.”

3824105-144151.jpg

Vera Politkovszkaja: Egy anya (Fotó/Forrás: Líra Könyv)

Idén október adta ki ugyancsak az Athenaeum Kiadó Anna Politkovszkaja lányának könyvét, Egy anya címmel. Vera anyja meggyilkolásakor huszonhat éves volt, és a bátyjával, Iljával együtt sokáig küzdött azért, hogy kiderüljön az igazság. Közvetlen közelről tapasztalta meg az orosz igazságszolgáltatás gépezetének lassúságát és megbízhatatlanságát, az egymásnak ellentmondó információkat, a képtelen feltételezéseket.

Anyám mindig kényelmetlen ember volt, nemcsak az orosz hatóságok, de az egyszerű emberek számára is.

Minden szépítés nélkül írta meg az igazat a katonákról, a banditákról és a háború húsdarálójába került civilekről. Fájdalomról, vérről, halálról, megcsonkított testekről és derékba tört sorsokról írt” – olvasható a könyvben.

A kiadó közlése szerint miután Oroszország lerohanta Ukrajnát, a Politkovszkaja név újra halálos fenyegetések tárgya lett, ezért Vera végül kénytelen volt egy titkos helyre költözni a családjával. Azért írta meg ezt a könyvet, hogy lánya – az unoka, akit Anna már nem ismerhetett meg – és az egész világ emlékezzen annak a nőnek a különleges történetére, aki mindig kifejezte, hogy nem ért egyet Vlagyimir Putyin politikájával, és volt bátorsága az olvasók elé tárni, hogyan sérti meg az emberi jogokat Oroszországban egy volt KGB-tiszt, akiből egy veszedelmes birodalmi ábránd megalkotója lett.

Anna Politkovszkaja emlékét őrzi Fullajtár Andrea egyszemélyes előadása, Az átnevelhetetlen című monodráma is, amely a Katona József Színház Kamrájában látható, Pelsőczy Réka rendezésében. A színdarabot, Politkovszkaja cikkei és önéletrajzi feljegyzései alapján, Stefano Massini írta. „Politkovszkaja élete szinte példa nélküli – mondta el korábban a Fideliónak Fullajtár Andrea. – Ezért is gondoltam, hogy érdemes előadást csinálni belőle, mert

mindannyian szeretnénk hősökre hasonlítani.

Anna egy szelíd, galamblelkű ember volt. Nem értette, miért az elnyomás és az agresszió az egyetlen eszköz a nemzetek egymás mellett élésében, mint például az orosz-csecsen konfliktus esetében. Azt hiszem, ha ma élne, sarkos véleményt fogalmazna meg az orosz-ukrán helyzetről is. Nagyon kivételes emberi és szakmai teljesítmény az övé.”

86970414_10162956161145384_1447632986408222720_n1-130557.jpg

Fullajtár Andrea Az átnevelhetetlen című előadásban (Fotó/Forrás: Horváth Judit / Katona József Színház)

A 2020 óta a Katona repertoárján lévő előadás igen erőteljes hatást gyakorol a közönségre. 

„Azok nagy részét, akik mindenfajta előzetes tudás nélkül ültek be rá, az rázta meg, hogy milyen régóta tart már ennek az orosz állammodellnek a regnálása, és mennyi párhuzam vonható a magyarországi helyzettel. Megdöbbentek azon is, miért nem hallottak még erről a nőről. Az előadás ilyen értelemben egyfajta köznevelési funkciót is betölt, hogy az emberek megtudják, ki volt ő” – tette hozzá Fullajtár Andrea.

Fejléckép: Anna Politkovszkaja az Orosz napló című könyv címlapján (forrás: Líra Könyv)

Az Orosz napló alatt Vámos szerint az Egmont-nyitány zúg

Kapcsolódó

Az Orosz napló alatt Vámos szerint az Egmont-nyitány zúg

Hazánkba - és szerzőnkhöz is - némi fáziskéséssel érkezett az orosz újságírónő kötete, azonban a magyar olvasók minden más kiadásnál teljesebb szöveget kapnak az angolt az orosszal összevető fordítónak hála. Vámos Miklós ebben a hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni.

„Mindannyian szeretnénk hősökre hasonlítani” – Fullajtár Andrea akadémiai székfoglalója a Kamrában

„Mindannyian szeretnénk hősökre hasonlítani” – Fullajtár Andrea akadémiai székfoglalója a Kamrában

Szeptember 15-én 19 órától tartja akadémiai székfoglaló előadását Fullajtár Andrea, a Katona József Színház Kamrájában. A Jászai-díjas színművészt erről a különleges, két részből álló estéről kérdeztük.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

Átadták a 20. Verzió Filmfesztivál díjait

A jubileumi szemlén idén öt kategóriában versenyeztek a filmek. A Nemzetközi versenyben két díjat is osztottak. A fesztivál a nyertes filmekkel a mozikban november 29-ig, online pedig december 10-ig folytatódik.
Színház

Hozzátok térek vissza, mert ide tartozom – beszélgetés Hámori Gabriellával

Hámori Gabriella rengeteget forgatott a színház mellett, kipróbálta, milyen kergetni az amerikai álmot, és színpadi játékában is keresi a filmes jelenlétet. Az Örkény Színház Jászai-díjas színművészével készítettünk interjút.
Vizuál

Hayao Miyazaki új filmjével kezdődik a 21. Anilogue Animációs Filmfesztivál

A hatnapos budapesti szemlén a közönség a legújabb szórakoztató, illetve művészi animációs alkotások legjavát láthatja. A szervezők emellett kisiskolásoknak és kiskamaszoknak szóló versenyprogrammal is várják a családokat.
Vizuál

Rangos németországi fesztiválon díjazták az Elfogy a levegő című magyar filmet 

Moldovai Katalin első mozifilm rendezése, az Elfogy a levegő kapta az ifjúsági zsűri díját a 72. alkalommal megrendezett Mannheim-Heidelberg Nemzetközi Filmfesztiválon.
Vizuál

Ismét hazánkban láthatóak a holokausztot túlélő Bokor Miklós festményei

November 30-án, a Nemes Galériában nyílik meg a Reflexiók című tárlat, ahol hosszú évtizedek után láthatjuk ismét Magyarországon a 2019-ben elhunyt művész munkáit.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz ajánló

Adventi feltöltődés a Várkert Bazárban

Érdemes végig böngészni a Várkert Bazár decemberi programkínálatát: számos neves zenekar ad karácsonyi koncertet, ingyenes családi programok lesznek, de reflektorfénybe kerül az irodalom is, az iparművészeti vásáron pedig gyönyörű ajándékokra lelhetünk.
Plusz ajánló

Készüljön a karácsonyra a Hagyományok Háza Ünnepváró forgatagával!

December 8. és 10. között kézműves vásárral, gyermek- és családi programokkal, meghitt koncertekkel, kézműves foglalkozásokkal és egyéb programokkal vár mindenkit az idei Ünnepváró forgatag.
Plusz ajánló

A mesés Debreceni Advent első hétvégéjének programkínálata

A Kossuth téren már talapzatban díszeleg a hatalmas, gyönyörű ezüstfenyő, és javában folynak a vásár, a jégpálya és az adventi kuckó építési munkálatai. E héten szombaton megnyit a mesés Debreceni Advent.
Plusz ajánló

Év végi lekerekítés a decemberi Fidelióval

Részletes programbontásokkal, hírekkel, ajánlókkal és interjúkkal megjelent a 2023. decemberi Fidelio. Az ingyenes magazin megtalálható országszerte, az ismert terjesztési pontokon, és az online verzió is elérhető!
Plusz ajánló

Művészettel, élményekkel a gyermekek felépüléséért – A MOL – Új Európa Alapítvány szociális pályázata

A MOL – Új Európa Alapítvány Gyermekgyógyító pályázata 80 millió forinttal támogatta idén a civil és egyházi szervezetek munkáját.