Plusz

Először koncertezett szülővárosában Edvin Marton

2011.03.29. 18:41
Ajánlom
Az Európai Unió Tanácsának magyar elnöksége alkalmából a Beregszászi Magyar Konzulátus által megrendezett kulturális programsorozat részeként március 26-án a világhírű hegedűvirtuóz, az egyetlen magyar Emmy-díjas művész, Edvin Marton adott koncertet szülővárosában, Nagyszőlősön.

A fellépést megelőző sajtótájékoztatón a művész elmondta, ez a nap egy kicsit Liszt Ferencről, valamint Magyarországról és az európai közösségről is szól. Fél évig, amíg Magyarország az Unió Tanácsának soros elnöke, Budapest Európa központja. A hegedűvirtuóz hangsúlyozta, külön öröm számára, hogy ezt a fontos szerepet kulturális rendezvényeken is megjelenítik, és így a magyar kultúrát népszerűsítik. A világszerte ismert zenész is ezt teszi, minden koncertjén magyar műveket is műsorra tűz.

Schercher Károly, beregszászi magyar konzul megnyitójában arról szólt, hogy a magyar elnökség idején nagy hangsúlyt fektetnek a kulturális rendezvényekre, számos kiállítást, koncertet és fesztivált rendeznek ez alkalomból Kárpátalján is.

A kétórás előadáson Edvin Marton olyan nagy slágerei csendültek fel, mint a Bittersweet Simphony vagy a Love in Venice, emellett részletek hangzottak el Vivaldi Tavasz című alkotásából, és a Rómeó és Júliából is. A nagyszőlősi közönségnek kivételes élményben volt része. Ez annak is köszönhető, hogy a művész az általa megszólaltatott darabokat a világ egyik legjobb hangzású, és egyben legdrágább hangszerén, egy Stradivari hegedűn adta elő.

A koncertet követően Olekszandr Ledidát, a megye kormányzóját kérdeztük a magyar elnökségről, és hogy mit éreznek ebből Kárpátalján. A kormányzó elmondta Magyarország EU-s elnökségének Kárpátalján kiemelt figyelmet szentelnek, hiszen itt jelentős számú magyar közösség él. A kormányzó annak a reményének adott hangot, hogy ezáltal még inkább elmélyülnek a határon átnyúló kapcsolatok, és az ukrán-magyar határ átjárhatósága is könnyebbé válik.

A Fiatal Európa Szerkesztőség program az Európai Bizottság, a Külügyminisztérium és az Európai Parlament kezdeményezésére és finanszírozásában valósul meg. Az itt közölt információk tartalmáért és felhasználásáért a Külügyminisztérium, az Európai Bizottság és az Európai Parlament nem felel.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Plusz veszprémfest

Újra opera Veszprémben

Erős programmal várja közönségét az idén 15. évét ünneplő VeszprémFest.
Plusz kult50

Kiderült, kik ők: Íme a kultúra 50 arca 2018-ban

Megvan A kultúra 50 arca. A legújabbak. A Fidelio 2018-as KULT50 kiadványát június 7-én délelőtt mutatták be a Rózsavölgyi Szalonban. A lap először 2017-ben jelent meg, akkor a hazai kultúra másik 50 arca szerepelt benne. Az új névsor alább olvasható.
Plusz gasztro

Eper minden mennyiségben!

Az eper, szamóca vagy egyes tájakon szeder névre hallgató, a rózsafélék családjába tartozó tavaszi gyümölcs sokak kedvence. Ehetjük magában, de számtalan módon elkészíthetjük, ezek közül válogattunk most néhány szokatlan receptet és eperrel kapcsolatos érdekességet.
Plusz ajánló

Erős kezdés: ősbemutatóval, Blahalouisiana szimfonik koncerttel és egy kortárs drámával indítja az évadot a Kultkikötő

Június 22-én, pénteken az Anyám, a nyolcadik kerület! című előadás ősbemutatójával, valamint a Heisenberg című darabbal nyitja meg az idei, szám szerint 13. évadát a Kultkikötő.
Plusz balaton

Nyár, kultúra, Balaton

Magyarország és a Balaton-part leghosszabb összművészeti fesztiválja 2018. június 22-én kezdődik, és egészen augusztus 26-ig tart.