Plusz

Először lép egy színpadra Presser Gábor és Szörényi Levente

2024.02.05. 11:20
Ajánlom
Február 25-én látható először egy színpadon a hazai rocktörténet két legendája. Tavaly októberben indult az Óbudai Társaskör Világítótornyok-sorozata, amelynek vendégei a hazai művészeti és tudományos élet jeles egyéniségei.

A kezdeményezés több célt is beteljesít: részben különféle területről érkező vagy a legkülönfélébb hitvallású művészeket, tudósokat hoz össze, másrészt

élő megnyilatkozásra ad lehetőséget a meghívott gondolkodóknak, ami a pódiumbeszélgetés műfajánál fogva megismételhetetlen.

Harmadrészt generációk találkozásáról is szól – akár a közönség és olyan megszólalók relációjában, akik korszakokon át művelték a mesterségüket, akár az előadókat tekintve.

Első alkalommal két avantgárd költő és egy színművész, Ladik Katalin, Zalán Tibor és Fodor Tamás beszélgetett, előadásuk improvizációs estként is megállta volna a helyét. A második eseményen Csányi Vilmos etológust kérdezte Veiszer Alinda, a harmadik pódiumbeszélgetés vendége Margócsy István irodalomtörténész volt, az esten Petőfi Sándor költészetéről, megítéléséről, utóéletéről, politikai szerepéről beszélgettek. 

Az első esemény megszólalói sosem szerepeltek még együtt,

február 25-én pedig ismét unikális párosítás várja a közönséget: két Kossuth- és Erkel-díjas alkotó, akik örökre beírták magukat a 20. századi magyar könnyűzenei kánonba.

Presser Gábor és Szörényi Levente a hazai zenei és színházi élet emblematikus alakjai. Az 1960-as évek végétől a hazai rockélet alapköveit rakta le Szörényi az Illéssel, majd a Fonográffal, Presser pedig az Omegával és később az LGT-vel. A két teljesen különböző stílust és különböző kultúrkört képviselő művész 2009-ben adott először közös nyilatkozatot egy zenei rendezvény kapcsán, de a Világítótornyok soron következő alkalmával lépnek először együtt pódiumra.

További részletek az Óbudai Társaskör honlapján érhetők el. >>>

Fejléckép: Szörényi Levente, Presser Gábor (Presser Gábor fotója: Vető Gábor / forrás: Óbudai Társaskör)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

Csák János: Demeter Szilárd hat intézményt összefogó közgyűjteményi központot vezet majd

Az M5 közszolgálati csatornának adott interjúban a kulturális és innovációs miniszter részletesebben is megindokolta, miért Demeter Szilárdot választotta a Magyar Nemzeti Múzeum élére, illetve bejelentette a Széchényi Ferenc Közgyűjteményi Központ létrejöttét.
Vizuál

Denis Villeneuve már a tökéletességet ostromolja – megnéztük a Dűne második részét

Az első fejezethez hasonlóan a Dűne: Második rész ugyancsak összművészeti remekmű lett, amelyben a szórakoztatás és a művészi koncepció varázslatos összhangba került. Denis Villeneue nagyeposza egy valódi audiovizuális orgia, amely minden alkotóelemében a tökéletességre törekszik.
Vizuál

Ingyenes művészettörténet kurzust indít a Képzőművészeti Egyetem középiskolásoknak

A tanfolyam márciusban indul, és május végéig folyamatosan be lehet kapcsolódni. A fiataloknak csupán regisztrálniuk szükséges a részvételhez.
Jazz/World

Omara Portuondo, a kubai Edith Piaf Budapesten is fellép búcsúturnéja során

A Buena Vista Social Club világhírű énekesnője október 6-án lép fel a Budapest Sportarénában, ahol a 93 éves előadó hosszú pályafutásának legismertebb dalai hangzanak el.
Klasszikus

Kér egy csésze Bachot?

Az Anima Musicae Kamarazenekar rendhagyó Bach-estre hívja az érdeklődőket az Óbudai Társaskörbe március 21-én, a mester 339. születésnapja alkalmából.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz hír

Strukturális változások miatt bezár a magyarországi Észt Intézet

A Magyarországi Észt Intézet tagja volt az európai kulturális intézetek magyarországi hálózatának is. Február végén fejezik be magyarországi tevékenységüket a tallini anyaintézmény döntése alapján.
Plusz magazin

KÉP-regény: Hóesésben

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal szomorkás emlékeket oszt meg velünk, hóesésben.
Plusz gyász

Elhunyt Jan Assmann egyiptológus, vallástörténész

A világhírű német tudós nevéhez fűződik egyebek közt a kulturális emlékezet fogalma, amelyet feleségével közösen dolgoztak ki. 2018-ban a Német Könyvkereskedelem Békedíjával tüntették ki.
Plusz ajánló

Drehertől Dreherig – a kőbányai sörgyártás lenyűgöző története

Mi köze a sörnek a boszorkányokhoz? Hogyan kapcsolódnak a Dreherek a martonvásári Beethoven-szoborhoz? Mikor készült az első magyar partyhordó? Egyebek közt erre is választ kaphatunk március 1-jén Sziklainé Lengyel Zsófia előadásán.
Plusz interjú

Ez nem egy egyszemélyes történet – interjú Nagy Judit Évával

Nagy Judit Éva újságíró, kommunikációs és interkulturális tanácsadó hat év alelnökség után lett a Magyar–Kínai Baráti Társaság elnöke tavaly decemberben.