Plusz

Először lesz látogatható az első Gaudí-tervezte ház

2017.07.06. 14:44
Ajánlom
Eddig magánlakásként üzemelt a palota, ezután kulturális központként kiállításokat rendeznek majd benne.

A Casa Vicens 1883 és 1885 között épült, és ez az első ház, amelyet a világhírű katalán építész, Antoni Gaudí tervezett. Az épület közel 130 éves története során főként magánlakásként üzemelt. 2014-ben azonban a MoraBanc nevű andorrai bank tulajdonába került, majd két évnyi felújítási procedúra után végre a nagyközönség számára is megnyitja kapuit - várhatóan kulturális központként látogatható majd októbertől.

Antoni Gaudí

Antoni Gaudí (Fotó/Forrás: Heritage Images / Getty Images Hungary)

Az épület megőrizte Gaudí kezének nyomait, és állandó, valamint időszaki kiállításokat is rendeznek majd benne.

A palota eredetileg Manuel Vicens i Montaner gyáros tulajdonában állt, aki nyári laknak szánta. 1899-ben viszont eladta a Jover családnak, akik közel egy évszázadig voltak tulajdonosok.

A Casa Vicens a  Neo-Mudéjar  építészet egyik korai példája - ez az irányzat a 19. század második felében jelent meg Madridban, és jellemzőek rá a mór stílusjegyek, a patkó alakú boltívek, az arabeszk csempék és az absztrakt formájú téglaalakok használata a homlokzaton. Az épülettel a barcelonai  Gaudí-út  még tovább bővült - most már több mint egy tucat, a művész tervezte épület tekinthető meg Katalónia fővárosában.

La Casa Vicens 1883 és 1888 között épült. A díszítő kerámiák a megrendelő, Manuel Vicens i Montaner, barcelonai kerámiagyáros foglalkozására utalnak. Az egyetlen családnak szánt ház volt az első, amit Antonio Gaudí tervezett.

La Casa Vicens 1883 és 1888 között épült. A díszítő kerámiák a megrendelő, Manuel Vicens i Montaner, barcelonai kerámiagyáros foglalkozására utalnak. Az egyetlen családnak szánt ház volt az első, amit Antonio Gaudí tervezett. (Fotó/Forrás: Independent Picture Service / Getty Images Hungary)

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Így buliztak régen a sztárok az Oscaron

Közeledik az idei Oscar díjátadó, felkészülésnek megmutatjuk, ki kivel mulatott vagy épp sutyorgott a szünetekben az ötvenes évektől a kilencvenesig. Galéria!
Klasszikus

Megszólalt az ELTE Zenei Tanszékének vezetője a pénzelvonás kapcsán

Múlt héten jelent meg az a közlemény, amelyből kiderült, hogy az ELTE BTK-t érintő 250 millió forintos forrásmegvonás miatt szeptembertől nagyon nehéz lesz megoldani a zongora- és a magánének-oktatást a Zenei Tanszéken. A Fidelio kérdéseire Bodnár Gábor tanszékvezető válaszolt.
Vizuál

Bálványozta a közönség, bolondokházában végezte – 175 éve született Munkácsy Mihály

Stílusát romantikus realizmusnak nevezik, amelyre nem hatottak lényegesen a modern festészeti irányzatok. Első sikerét 1869-ben aratta Az ásító inas című képpel, amelynek témáját saját korábbi életéből vette.
Jazz/World

Borbély Mihály: "Pénzért vagy egoizmusból nincs értelme zenélni"

A több hangszeren és műfajban jártas Borbély Mihály minden zenei és emberi szituációban az átjárhatóságot kutatja. Legközelebb A népzene ünnepén hallhatjuk őt február 23-án a Müpában, tavasszal pedig új jazzlemezét is bemutatja saját formációjával.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz felhívás

Új remény – Művészek a rákkal küzdő magyar kajakosért

A Fidelio kezdeményezésére művészek is segítik Tóth Róbert ifjúsági Európa- és többszörös magyar bajnok kajakos gyógykezelését. Már felajánlotta segítségét Miklósa Erika, Polyák Lilla, Náray Erika és Józan László. A Fidelio örömmel fogadja a további művész támogatókat!
Plusz ajánló

Megjelent az „UJJ” Fidelio

Az ingyenes programmagazin márciusi számában az aktuális eseménynaptár mellett megtalálja Fáy Miklós és Vámos Miklós rovatát, valamint számos interjút, többek között Stohl Andrással, Szabó Rékával és Bősze Ádámmal. Lapozzon bele online!
Plusz ajánló

David Bowie-koncert lesz az A38 hajón

Negyedszer rendeznek magyar zenészek estet David Bowie emlékére. A három éve elhunyt legendás brit zenész dalai február 20-án szerdán hangzanak el az újbudai A38 hajón.
Plusz évforduló

A füttyművészet Paganinije: Hacki Tamás 75 éves 

Hacki Tamás füttyművész, a fütyülés Paganinijének is nevezett orvosprofesszor február 18-án lesz hetvenöt éves. 
Plusz interjú

Belekóstolnánk egymás emlékeibe? - Egy food designer a jövő ételeiről

Van-e ízük az emlékeknek? Vagy fordítva, milyen emlékek kapcsolódnak egy „egyszerű” vasárnapi ebédhez? Hívhat-e időutazásra egy desszert, egy süti? Góg Angéla food designer nem egyszerűen ételeket tervez, hanem a hozzájuk kapcsolható/kapcsolódó szociális attitűdöket is vizsgálja projektjeiben. Most éppen a jövő ételeit kutatja.