Plusz

Először lesz látogatható az első Gaudí-tervezte ház

2017.07.06. 14:44
Ajánlom
Eddig magánlakásként üzemelt a palota, ezután kulturális központként kiállításokat rendeznek majd benne.

A Casa Vicens 1883 és 1885 között épült, és ez az első ház, amelyet a világhírű katalán építész, Antoni Gaudí tervezett. Az épület közel 130 éves története során főként magánlakásként üzemelt. 2014-ben azonban a MoraBanc nevű andorrai bank tulajdonába került, majd két évnyi felújítási procedúra után végre a nagyközönség számára is megnyitja kapuit - várhatóan kulturális központként látogatható majd októbertől.

Antoni Gaudí

Antoni Gaudí (Fotó/Forrás: Heritage Images / Getty Images Hungary)

Az épület megőrizte Gaudí kezének nyomait, és állandó, valamint időszaki kiállításokat is rendeznek majd benne.

A palota eredetileg Manuel Vicens i Montaner gyáros tulajdonában állt, aki nyári laknak szánta. 1899-ben viszont eladta a Jover családnak, akik közel egy évszázadig voltak tulajdonosok.

A Casa Vicens a  Neo-Mudéjar  építészet egyik korai példája - ez az irányzat a 19. század második felében jelent meg Madridban, és jellemzőek rá a mór stílusjegyek, a patkó alakú boltívek, az arabeszk csempék és az absztrakt formájú téglaalakok használata a homlokzaton. Az épülettel a barcelonai  Gaudí-út  még tovább bővült - most már több mint egy tucat, a művész tervezte épület tekinthető meg Katalónia fővárosában.

La Casa Vicens 1883 és 1888 között épült. A díszítő kerámiák a megrendelő, Manuel Vicens i Montaner, barcelonai kerámiagyáros foglalkozására utalnak. Az egyetlen családnak szánt ház volt az első, amit Antonio Gaudí tervezett.

La Casa Vicens 1883 és 1888 között épült. A díszítő kerámiák a megrendelő, Manuel Vicens i Montaner, barcelonai kerámiagyáros foglalkozására utalnak. Az egyetlen családnak szánt ház volt az első, amit Antonio Gaudí tervezett. (Fotó/Forrás: Independent Picture Service / Getty Images Hungary)

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Vizuál

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.
Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Plusz gasztro

Hé, Bubu, mi van a piknikkosaradban?

Maci Laci, a népszerű mesében szereplő medve imádta a kirándulókat, főleg a piknikkosarakban megbúvó finomságok miatt. E havi gasztro-összeállításunk a nyár egyik kedvenc foglalatosságáról szól: mire figyeljünk, mit vigyünk magunkkal, és hogyan élvezzük a piknikezés minden pillanatát.
Plusz videó

Will Smith sokat tesz a magyar országimázsért

Ezúttal a Lánchíd tetején lejtett örömtáncot lejt, így búcsúzik Magyarországtól.
Plusz hír

Ritka, a zsidó háborúból származó érmére bukkantak

Nemcsak az a történelmi kor különleges, ahonnan az érme származik, hanem maga a lelet is. Egészen más felirat áll rajta, mint a korabeli pénzeken.
Plusz magazin

Egy póknak köszönhetik függetlenségüket a skótok

A skótok mitikus királyának, I. Róbertnek kalandos élete volt - a mesebeli történések pedig a halálával sem szakadtak meg.
Plusz

Jazz és a Bor Fesztivál, Petri György-est, Dés László-koncert és Molnár Ferenc sikerdarab

Jazz és a Bor Fesztivál, Petri György-est, Jónás Vera Duó, Szőke András, Dés László Nagy utazás koncertje és Molnár Ferenc sikerdarabja, A testőr. A Kultkikötő soron következő, negyedik hétvégéjén is gondoskodik a kulturális programokra szomjazó nyaralók és a Balaton-környékén élők szórakoztatásáról.