Plusz

Elűzzük a telet! – tavaszi zsongás a márciusi Fidelióban

2023.02.21. 16:50
Ajánlom
Gazdag tartalommal, interjúkkal, ajánlókkal, programbontásokkal és a szerkesztőség rövid kritikáival megjelent a 2023. márciusi Fidelio. Az ingyenes magazint keresse országszerte, az ismert terjesztési pontokon, vagy lapozza át online!

A kulturális élet hírei mellett most is számos ajánlót és programbontást talál a lapban, külön tematika szerint csoportosítva a színházi, zenei és képzőművészeti eseményeket, ezen kívül film- és könyvtippekkel is jelentkezünk. Dupla oldalon szerepeltetjük a fővárosi színházi premierkínálatot, de vidéki kitekintést is adunk a lapban. Így látjuk mi című rovatunkban ismét rövid kritikákon keresztül nyújtunk keresztmetszetet az aktuális kulturális felhozatalból.

Interjúink

Ezúttal is számos interjú gazdagítja a lapot, amelyek többsége már online is elérhető teljes terjedelmében. A Katona József Színház 40 éves jubileuma kapcsán ültünk le beszélgetni Pelsőczy Rékával és Vajdai Vilmossal. (Olvassa el online!)

Legújabb bemutatója, a Kurázsi és gyerekei apropóján kérdeztük Spolarics Andreát, a Budaörsi Latinovits Színház művészét. (Olvassa el online!)

Kovács János karmester azok közé a szakemberek közé tartozik, akiket mindig érdemes meghallgatni, mit gondolnak a zenei világ aktuális helyzetéről. (Olvassa el online!)

A festődinasztiából származó Gánóczy Mária kilenc gyermek nevelése mellett alkotott. A 95 éves művészt felmenőiről, festői pályájáról és a hosszú élet titkáról faggattuk. (Olvassa el online!)

Egymásnak adják a kilincset színészek, írók és költők a Szervita téri Pentaton Hangstúdióban, ahol a megszülető felvételek professzionalizmusának legfőbb őre Liszkai Attila, aki a kezdetektől ellátja a hangmérnöki feladatokat. (Olvassa el online!)

A magyar származású román színésznő, Judith State legújabb filmje, az R.M.N. kapcsán adott exkluzív interjút lapunknak.

Fáy Miklós újabb kulturális élményeket népszerűsít a lapban: a kritikus ajánlatai között kiállítás, koncert és zenei album is helyet kapott. A márciusi beleolvasóban Boldizsár Ildikó Hogyan segítsek én terajtad? című kötetéből közlünk részletet.

„Afrikában úgy tartják, hogy aki nappal mesél szórakoztató történetet (ntsomi), annak szarva nő, viszont legendákat (amabali) és történeti mondákat (imilando) bármikor lehetett mondani.”

Vámos Miklós ebben a hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni. Márciusi választása Romsics Ignác életrajzi kötetének első részére (Hetven év – Egotörténelem, 1951–2021) esett. Gondolataira ezúttal is a szerző reagál.

Az aktuális szám ide kattintva tölthető le!

A 2023. márciusi szám megtalálható országszerte, az ismert terjesztési pontokon, valamint a Líra Könyv bolthálózatában.

A magazin borítóján a Budapesti Tavaszi Fesztivál plakátja, a hátsó borítón pedig a Várkert Bazár hirdetése kapott helyet.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Tánc

Abbahagyja a balettet, és búcsúzik a színpadtól Leblanc Gergely

A 31 éves balettművész az Operaház videójában beszélt arról, hogy elbúcsúzik a színpadtól, és a továbbiakban a háttérben fogja segíteni a Magyar Nemzeti Balett munkáját.
Könyv

Megmenekülhet Esterházy Péter egykori otthona

Alkotóházként születhet újjá a 2016-ban elhunyt Kossuth- és József Attila-díjas író egykori, rómaifürdői családi háza.
Színház

Mindig van egy hajnal a konyhában – beszélgetés Kovács Patríciával és Schmied Zoltánnal

Valódi érzelmi hullámvasutat kínál a nézőknek a Rózsavölgyi Szalon április közepén bemutatott, Bármit mondhatsz című előadása, amelyben egy negyvenes házaspár próbálja tisztázni sok-sok év alatt felgyülemlett sérelmeiket egy reggelbe nyúló beszélgetés során. A két főszereplővel, Kovács Patríciával és Schmied Zoltánnal beszélgettünk.
Klasszikus

Balázs Jánost, Harcsa Veronikát és Fischer Ivánt is elismerték az első alkalommal átadott Bartók Rádió Zenei Díjjal

A Bartók Rádió a tavalyi év kiemelkedő zenei teljesítményeinek elismeréseképpen először adta át díjait. A nagyszabású díjkiosztót a Bartók Rádió és a Duna május 25-én, az M5 kulturális csatorna május 26-án tűzi műsorra.
Klasszikus

Bach-estre készül Ránki Dezső és az Anima Musicae

A sűrű májusi koncertszezon igazi különlegességet tartogat még a hónap végére is: a Klukon Edit, Ránki Dezső és Ránki Fülöp által megálmodott Csönd-zsák koncertek 14. hangversenyén J. S. Bach négy zongoraversenye csendül fel az Anima Musicae Kamarazenekarral közösen.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz interjú

„Lenyűgöző, hogy Bartók milyen sokakat inspirált” – interjú Káel Csabával

A Müpa vezérigazgatójával a határátlépő produkciókról, saját rendezéseiről és arról is beszélgettünk, hogyan találhat a nagyközönség is utat Bartók muzsikájához.
Plusz ajánló

Épülettörténeti séta naplementével koronázva 

A Pesti Vigadó terei csodálatos történeteket rejtenek a 19-20. századi Budapest életéből, amelyeket május 24-én mi is átélhetünk az intézmény épülettörténeti sétája során. 
Plusz ajánló

Ugorjon fejest a szabadtéri szezonba a júniusi Fidelióval!

Részletes programbontásokkal, hírekkel, ajánlókkal és interjúkkal megjelent a 2024. júniusi Fidelio. Az ingyenes magazin megtalálható országszerte, az ismert terjesztési pontokon, és az online verzió is elérhető!
Plusz hír

Szerenáddal búcsúztak pályaelhagyó és kirúgott tanáraiktól a diákok a Radnóti Színházban – Videó

A társulat Istentelen ifjúság című előadása végén a közönségben ülő tanárok saját volt diákjaikat pillanthatták meg a színpadon, akik a Valaki mondja meg című dallal köszöntötték őket. A megható találkozásról felvétel is készült. 
Plusz ajánló

Idén is ingyenes programok tucatjaival hívogat a Református Zenei Fesztivál

Három nap alatt hat helyszínen, negyven ingyenes programmal érkezik pünkösd hétvégéjén Budapest egyik legnagyobb zenei eseménye. Ezúttal is több ezer résztvevőre számítanak a szervezők.