Plusz

Elűzzük a telet! – tavaszi zsongás a márciusi Fidelióban

2023.02.21. 16:50
Ajánlom
Gazdag tartalommal, interjúkkal, ajánlókkal, programbontásokkal és a szerkesztőség rövid kritikáival megjelent a 2023. márciusi Fidelio. Az ingyenes magazint keresse országszerte, az ismert terjesztési pontokon, vagy lapozza át online!

A kulturális élet hírei mellett most is számos ajánlót és programbontást talál a lapban, külön tematika szerint csoportosítva a színházi, zenei és képzőművészeti eseményeket, ezen kívül film- és könyvtippekkel is jelentkezünk. Dupla oldalon szerepeltetjük a fővárosi színházi premierkínálatot, de vidéki kitekintést is adunk a lapban. Így látjuk mi című rovatunkban ismét rövid kritikákon keresztül nyújtunk keresztmetszetet az aktuális kulturális felhozatalból.

Interjúink

Ezúttal is számos interjú gazdagítja a lapot, amelyek többsége már online is elérhető teljes terjedelmében. A Katona József Színház 40 éves jubileuma kapcsán ültünk le beszélgetni Pelsőczy Rékával és Vajdai Vilmossal. (Olvassa el online!)

Legújabb bemutatója, a Kurázsi és gyerekei apropóján kérdeztük Spolarics Andreát, a Budaörsi Latinovits Színház művészét. (Olvassa el online!)

Kovács János karmester azok közé a szakemberek közé tartozik, akiket mindig érdemes meghallgatni, mit gondolnak a zenei világ aktuális helyzetéről. (Olvassa el online!)

A festődinasztiából származó Gánóczy Mária kilenc gyermek nevelése mellett alkotott. A 95 éves művészt felmenőiről, festői pályájáról és a hosszú élet titkáról faggattuk. (Olvassa el online!)

Egymásnak adják a kilincset színészek, írók és költők a Szervita téri Pentaton Hangstúdióban, ahol a megszülető felvételek professzionalizmusának legfőbb őre Liszkai Attila, aki a kezdetektől ellátja a hangmérnöki feladatokat. (Olvassa el online!)

A magyar származású román színésznő, Judith State legújabb filmje, az R.M.N. kapcsán adott exkluzív interjút lapunknak.

Fáy Miklós újabb kulturális élményeket népszerűsít a lapban: a kritikus ajánlatai között kiállítás, koncert és zenei album is helyet kapott. A márciusi beleolvasóban Boldizsár Ildikó Hogyan segítsek én terajtad? című kötetéből közlünk részletet.

„Afrikában úgy tartják, hogy aki nappal mesél szórakoztató történetet (ntsomi), annak szarva nő, viszont legendákat (amabali) és történeti mondákat (imilando) bármikor lehetett mondani.”

Vámos Miklós ebben a hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni. Márciusi választása Romsics Ignác életrajzi kötetének első részére (Hetven év – Egotörténelem, 1951–2021) esett. Gondolataira ezúttal is a szerző reagál.

Az aktuális szám ide kattintva tölthető le!

A 2023. márciusi szám megtalálható országszerte, az ismert terjesztési pontokon, valamint a Líra Könyv bolthálózatában.

A magazin borítóján a Budapesti Tavaszi Fesztivál plakátja, a hátsó borítón pedig a Várkert Bazár hirdetése kapott helyet.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Számos jelentkező pályázik a Magyar Állami Operaház főigazgatói posztjára

A Magyar Állami Operaház főigazgatói pályázatára március 28-ig lehet jelentkezni, a napokban megjelent hírek szerint több jelentkező, énekes, karmester és rendező is megméretteti magát.
Színház

Újabb akadály gördült Eszenyi Enikő budapesti visszatérése elé

Eszenyi Enikő február végén eltörte a csuklóját a Csodálatos vagy, Júlia! című előadás fotóspróbáján. Emiatt májusra kellett halasztani az előadás premierjét a Játékszínben, most pedig Pásztor Erzsi jelentette be, hogy visszaadja a szerepét.
Vizuál

Felszabadított női testek, tabuk nélkül

Saját testüket médiumként használva fogalmazták meg a női lét kérdéseit azok az művészek, akiknek munkáit a Liget Galéria „Lerántjuk a leplet” című kiállításán láthatjuk még április 6-ig.
Vizuál

Ha ezt a tekintetet látja, jobb, ha menekül

Ha nem is hallott még a Kubrick-nézésről, egész biztosan látta már valamelyik filmben az amerikai rendező védjegyévé vált megoldást, amely minden egyszerűsége ellenére vérfagyasztóan hatásos.
Klasszikus

Benjamin Appl, a bársonyos hangú dalkirály, akit muszáj hallani

Végtelen szín áramlik a hangjában, és szinte elviselhetetlenül megindító, ahogy énekel. Így vélekednek a nemzetközi kritikusok a német–brit lírai sztárbaritonról, Benjamin Applről.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz ajánló

VeszprémFest 2023: jön Alvaro Soler, Mariza, Anna Netrebko, Joss Stone, Norah Jones és Rost Andrea

A két évtizedes prémium zenei fesztivál július 12. és 16. között a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program kiemelt zenei rendezvényeként fennállásának egyik legváltozatosabb programjával ünnepel.
Plusz ajánló

Fesztiválokkal nyílik a tavasz – itt az áprilisi Fidelio

Számos fesztiválajánlóval, interjúkkal, kritikákkal és részletes programbontásokkal megjelent a 2023. áprilisi Fidelio.
Plusz hír

Mesepályázatot hirdetnek Méhes György emlékére

A Méhes György – Nagy Elek Alapítvány és a Magyar Írószövetség csaknem egymillió forint összdíjazással Méhes György-mesepályázatot hirdet magyar gyermekirodalmi művek születésének ösztönzésére.
Plusz interjú

„Nem karriert, sokkal inkább magamat próbáltam építeni” – interjú Menyhárt Jenővel, az Európa Kiadó énekes-gitárosával

„Az én fejemben is többször megfordult, hogy disszidáljak. Egyszer ténylegesen közel kerültem ahhoz, hogy meg is tegyem” – meséli az Európa Kiadó énekes-gitárosa, Menyhárt Jenő. Interjú.
Plusz hír

„Vissza a pénzt a kultúrába!” – Duda Éva és Fodor Tamás felolvasta a FESZ követeléseit a Civil Sugárúton

Az 1848-as forradalom évfordulója alkalmából Civil Sugárút néven, civil szervezetek részvételével tartottak eseménysorozatot a Hősök tere és az Andrássy út között március 14-én és 15-én. Itt hangzott el a Független Előadó-művészeti Szövetség kiáltványa.