Plusz

Énekelj velünk!

2011.04.11. 20:55
Ajánlom
A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Zenei gyűjteménye szeretettel várja mindazokat, akik nemcsak hallgatni szeretik a kórusmuzsikát, hanem örömmel vesznek részt közös éneklésen.

"A közös éneklésben - a közös gondolatoktól, érzésektől megérintve - talán mintha mi is jobban egymáshoz húzódnánk. Milyen különös így együtt lenni: együtt énekelni. Amikor magunkban is halljuk a másik embert a ritmus egyenletes szó-szív dobbanásában, bennünk ez olyan egyformán érzett, ismerős fészekélmény." (Marosi Julianna)

A kóruséneklés örömére vágyó Ringató foglalkozásra (www.ringato.hu ) járó anyukák kívánsága valósult meg 2009 őszén, amikor a Szabó Ervin Könyvtár Zenei Gyűjteménye helyet adott nekünk. Ide kisbabák nélkül érkeznek az anyukák, olykor nagymamák is - nem úgy, mint a Ringatóra - de nagyobbacska gyerekek már beülhetnek a „nénik" közé énekelni. Érdekes kórus ez, hiszen nincsenek állandó tagjai, csak majdnem állandó tagjai vannak. Hol többen, egész sokan vagyunk, hol meg kevesebben. Bármikor lehet csatlakozni hozzánk, és bármikor távol lehet maradni a havi egy találkozóról. Nincs meghallgatás, „felvételi", nem kell előre bejelentkezni, nem baj, ha valaki nem tud kottát olvasni. Magyar népdalokat, egyszerű, két- háromszólamú nőikari műveket énekelünk.

Másfél órás a mi alkalmi kórusunk rendhagyó próbája, de gyakran előfordul, hogy maradnánk még, ha nem zárna be este a könyvtár. Jó együtt énekelni, rácsodálkozni valami szépen megszólaló dallamra, harmóniára, szép szövegre, vagy beszélgetni pár szót a művészetről, zenéről, zenei nevelésről. Néha vendégeink vannak, hangszeresek jönnek, vagy énekes- és beszélgetőtársnak érkezik valaki, akit mindannyian szeretünk, ismerünk, nagyra becsülünk.

Mit szeretnék a havi egy kórusénekéssel elérni? Csupán annyit, hogy örüljenek, akik ott vannak velünk. Érezzék a közös éneklés élményét, találják meg a szépséget a népdalainkban, a kórusművekben, és abban az egész helyzetben, amit mi ott közösen megteremtünk. Vigyenek haza ebből az örömből a családjuknak is. Legyenek nyitottak a zenére, leljenek rá az igaz értékekre. Minden egyes alkalom után egy kicsit gazdagabban térjenek haza.

Várunk mindenkit, aki velünk szeretne énekelni!


Gállné Gróh Ilona
Ringató Magyar Zenei nevelési Alapítvány

www.ringato.hu

 

A következő találkozó időpontja: 2011. április 15. 18 óra,

helyszíne: 1088 Budapest, Ötpacsirta u. 4

 

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Zenés színház

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg augusztusban!

Júliusban indult sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent vagy megjelenés előtt álló magyar és külföldi kiadványok közül. Augusztusi válogatásunk már jellemzően az őszi hangulatra készít fel bennünket.
Jazz/World

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Plusz portré

Arábiai Lawrence élete a valóságban izgalmasabb volt, mint a filmen

Thomas Edward Lawrence néven született százharminc éve, 1888. augusztus 16-án, ismertté Arábiai Lawrence-ként vált. Az arab öltözetben járó, a nyelvet és kultúrát tökéletesen ismerő férfi egy személyben volt tudós, katona, titkos ügynök és kalandor, élete filmre kívánkozott. 1962-ben monumentális, Oscar-esővel jutalmazott eposzt forgattak róla.
Plusz szfinx

Új szfinx-szobrot találhattak Egyiptomban

Keveset tudni a frissen felfedezett szoborról, de a jelek szerint a gízai piramisok mellett álló világhírű látványosság mellett ez lehet a második egyiptomi szfinx.
Plusz ajánló

A színpad mint rituális tér – a Fidelio programjai a Sziget 7. napján

Vannak az életben olyan találkozások, amelyek egy csapásra megváltoztatják a világnézeted, amelyektől új emberré válsz. A Fidelio Színház- és Táncsátorban kedvedre válogathatsz a magyar és nemzetközi produkciók közül, amelyek garantáltan maradandó élményt nyújtanak. Íme a 7. nap kínálata.
Plusz hírek

Parazita élt a szemében - képet festett róla

Sok művész merít ihletet az saját élményeiből, akár szenvedéseiből - Ben Taylor viszont ennél is tovább ment: azt állítja, képének csak részben ő az alkotója.
Plusz ajánló

„A folyamatos mozgás tesz minket teljessé” – a Fidelio programjai a Sziget 6. napján

A Fidelio Színház- és Táncsátor hétfői kínálatában Cserepes Gyula lehámozza a nézők szégyenlősségét, miszerint a hangszer és a színpad érinthetetlen, a dél-koreai Silentium című produkció pedig bemutatja, hogyan töltődik fel a testünk és a lelkünk. Nézz be hozzánk!