Plusz

Énekelj velünk!

2011.03.24. 01:01
Ajánlom
„A közösen hallgatott szó, a közösen megszólaló ének s zene más lelki teret járnak be, másként mozgósítják, rendezik bennünk az érzelmeket. A közös éneklésben - a közös gondolatoktól, érzésektől megérintve - talán mintha mi is jobban egymáshoz húzódnánk. Milyen különös így együtt lenni: együtt énekelni. Amikor magunkban is halljuk a másik embert a ritmus egyenletes szó-szív dobbanásában, bennünk ez olyan egyformán érzett, ismerős fészekélmény." (Marosi Julianna)

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Zenei gyűjteménye szeretettel várja mindazokat, akik nemcsak hallgatni szeretik a kórusmuzsikát, hanem örmmel vesznek részt közös éneklésen.

A következő találkozó időpontja: 2011. március 25., helyszíne: 1088 Budapest, Ötpacsirta u. 4

 

 

A kóruséneklés örömére vágyó Ringató foglalkozásra (www.ringato.hu) járó anyukák kívánsága valósult meg 2009 őszén, amikor a Szabó Ervin Könyvtár Zenei Gyűjteménye helyet adott nekünk. Ide kisbabák nélkül érkeznek az anyukák, olykor nagymamák is - nem úgy, mint a Ringatóra - de nagyobbacska gyerekek már beülhetnek a „nénik" közé énekelni. Érdekes kórus ez, hiszen nincsenek állandó tagjai, csak majdnem állandó tagjai vannak. Hol többen, egész sokan vagyunk, hol meg kevesebben. Bármikor lehet csatlakozni hozzánk, és bármikor távol lehet maradni a havi egy találkozóról. Nincs meghallgatás, „felvételi", nem kell előre bejelentkezni, nem baj, ha valaki nem tud kottát olvasni. Magyar népdalokat, egyszerű, két- háromszólamú nőikari műveket énekelünk.

Másfél órás a mi alkalmi kórusunk rendhagyó próbája, de gyakran előfordul, hogy maradnánk még, ha nem zárna be este a könyvtár. Jó együtt énekelni, rácsodálkozni valami szépen megszólaló dallamra, harmóniára, szép szövegre, vagy beszélgetni pár szót a művészetről, zenéről, zenei nevelésről.
Néha vendégeink vannak, hangszeresek jönnek, vagy énekes- és beszélgetőtársnak érkezik valaki, akit mindannyian szeretünk, ismerünk, nagyra becsülünk.

Mit szeretnék a havi egy kórusénekéssel elérni? Csupán annyit, hogy örüljenek, akik ott vannak velünk. Érezzék a közös éneklés élményét, találják meg a szépséget a népdalainkban, a kórusművekben, és abban az egész helyzetben, amit mi ott közösen megteremtünk. Vigyenek haza ebből az örömből a családjuknak is. Legyenek nyitottak a zenére, leljenek rá az igaz értékekre. Minden egyes alkalom után egy kicsit gazdagabban térjenek haza.

Várunk mindenkit, aki velünk szeretne énekelni!


Gállné Gróh Ilona
Ringató Magyar Zenei nevelési Alapítvány

www.ringato.hu

 

Köszönjük, hogy megosztottátok velünk érzéseiteket, gondolataitokat:

 

"...nem is tudom szavakkal kifejezni, hogy mit érzek. Ahogy Te szoktad mondogatni, kedves Ili, tele van a lelkem! Dallamok, énekek zengenek a fejemben egyfolytában, (csak arra kell figyelnem, hogy ne énekeljek hangosan egyfolytában, mert megunják a gyerekek), és egyre csak azt érzem, hogy még, ilyet, ilyen élmény még szeretnék! Tudom, és érzem, hogy el vagyok veszve, én magam sem lennék képes élni már éneklés, zenélés nélkül és ami a gyermekeimet illeti, egyre forróbb bennem a vágy és nagyobb az eltökéltség, hogy sikerüljön, hát....még sokkal nagyobb szerelembe ejtenem őket a zenével, mint én magam vagyok."

 

"Fantasztikus volt, hogy egyik nap a férjemnek azt mondtam, hogy olyan jó lenne egy olyan kórust találni, ahol nem kell profinak
lenni, nem kell komoly előképzettségűnek lenni, csak lenni kell, énekelni kell és jól érezni magam. Csak öröméneklést kerestem.
Másnap mentem a Ringatóba a Műpába, ahol hívtál minket az Énekelj velünk programra. Nem akartam hinni a fülemnek. Pont ezt kerestem!"

Programkereső

Legnépszerűbb

Jazz/World

Hallgasd meg az összetartozás dalát – Csík Zenekar: Hazám, hazám

Elkészült a Nemzeti Összetartozás Dala, a Csík Zenekar dalát olyan művészek éneklik, mint Miklósa Erika, Szarka Tamás és Molnár Levente.
Plusz

Komolyan kellett volna venni, amiről a Joker szólt

Thomas Wayne-nek nem kell félnie, hogy orrba vágja Arthur Flecket, hiszen pénze van. A Joker kivételes, egymilliárd dolláros közönségsikere és a jelenlegi amerikai zavargások egy narratívában illeszthetők. Vélemény.
Vizuál

Ingyenes filmek a Trianon emléknapon a Távmoziban

A korszakban játszódó ingyenesen vetített filmekkel, illetve az akkori virágzó filmes és színházi életet bemutató különleges Filmhíradóval kapcsolódik a Trianon100 eseménysorozathoz június 4-én a Budapest Film Zrt..
Színház

86 éves korában elhunyt Földi Teri

A Jászai Mari-díjas színművész halálhíréről egykori színháza, a Vígszínház számolt be.
Vizuál

Próbáld ki a tudásod a Nemzeti Múzeum Trianon 100 kvízeivel!

Bár a múzeum kapui még mindig zárva tartanak, a Nemzeti Múzeum a virtuális térben továbbra is tartja a kapcsolatot látogatóival, határon innen és túlról. A Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából egy helyre gyűjtötték a témához kapcsolódó online tartamalmainkat, kvízeinket és játékos feladataikat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz kutatás

Juhok segítségével oldják meg a Holt-tengeri tekercsek rejtélyeit

A Holt-tengeri tekercsek DNS-vizsgálata fényt derített a pergamenek eredetére, arra, hogy milyen állat bőréből készítették őket, és ezzel választ kínál számos tudományos kérdésre - jelentette a helyi média.
Plusz hír

Mihelyt vége a veszélyhelyzetnek, nyithatnak a színházak, a mozik, a múzeumok

Ezt Gulyás Gergely jelentette be a mai Kormányinfón. A Parlament június 16-án szavaz a veszélyhelyzet megszűnéséről.
Plusz magazin

Ezt a törvényt csak a gyerekek kárára lehet meghozni – Művészek az örökbefogadásról

Öt ismert művész emelte fel a szavát a kormány új törvényjavaslata ellen, amely nem tenné kötelezővé, hogy az örökbefogadó szülők tanfolyamon készüljenek fel az örökbefogadásra.
Plusz vélemény

Komolyan kellett volna venni, amiről a Joker szólt

Thomas Wayne-nek nem kell félnie, hogy orrba vágja Arthur Flecket, hiszen pénze van. A Joker kivételes, egymilliárd dolláros közönségsikere és a jelenlegi amerikai zavargások egy narratívában illeszthetők. Vélemény.
Plusz gyerek

Fidelio Matiné: Interaktív gyermeknap a Müpával

Vidám zenei válogatással, kreatív ötletekkel, gyermekeknek (is) ajánlott online tartalmakkal és egy izgalmas, letölthető foglalkoztatófüzettel teszi emlékezetessé ezt a hétvégét a Müpa.