Plusz

Énekelj velünk!

2011.03.24. 01:01
Ajánlom
„A közösen hallgatott szó, a közösen megszólaló ének s zene más lelki teret járnak be, másként mozgósítják, rendezik bennünk az érzelmeket. A közös éneklésben - a közös gondolatoktól, érzésektől megérintve - talán mintha mi is jobban egymáshoz húzódnánk. Milyen különös így együtt lenni: együtt énekelni. Amikor magunkban is halljuk a másik embert a ritmus egyenletes szó-szív dobbanásában, bennünk ez olyan egyformán érzett, ismerős fészekélmény." (Marosi Julianna)

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Zenei gyűjteménye szeretettel várja mindazokat, akik nemcsak hallgatni szeretik a kórusmuzsikát, hanem örmmel vesznek részt közös éneklésen.

A következő találkozó időpontja: 2011. március 25., helyszíne: 1088 Budapest, Ötpacsirta u. 4

 

 

A kóruséneklés örömére vágyó Ringató foglalkozásra (www.ringato.hu) járó anyukák kívánsága valósult meg 2009 őszén, amikor a Szabó Ervin Könyvtár Zenei Gyűjteménye helyet adott nekünk. Ide kisbabák nélkül érkeznek az anyukák, olykor nagymamák is - nem úgy, mint a Ringatóra - de nagyobbacska gyerekek már beülhetnek a „nénik" közé énekelni. Érdekes kórus ez, hiszen nincsenek állandó tagjai, csak majdnem állandó tagjai vannak. Hol többen, egész sokan vagyunk, hol meg kevesebben. Bármikor lehet csatlakozni hozzánk, és bármikor távol lehet maradni a havi egy találkozóról. Nincs meghallgatás, „felvételi", nem kell előre bejelentkezni, nem baj, ha valaki nem tud kottát olvasni. Magyar népdalokat, egyszerű, két- háromszólamú nőikari műveket énekelünk.

Másfél órás a mi alkalmi kórusunk rendhagyó próbája, de gyakran előfordul, hogy maradnánk még, ha nem zárna be este a könyvtár. Jó együtt énekelni, rácsodálkozni valami szépen megszólaló dallamra, harmóniára, szép szövegre, vagy beszélgetni pár szót a művészetről, zenéről, zenei nevelésről.
Néha vendégeink vannak, hangszeresek jönnek, vagy énekes- és beszélgetőtársnak érkezik valaki, akit mindannyian szeretünk, ismerünk, nagyra becsülünk.

Mit szeretnék a havi egy kórusénekéssel elérni? Csupán annyit, hogy örüljenek, akik ott vannak velünk. Érezzék a közös éneklés élményét, találják meg a szépséget a népdalainkban, a kórusművekben, és abban az egész helyzetben, amit mi ott közösen megteremtünk. Vigyenek haza ebből az örömből a családjuknak is. Legyenek nyitottak a zenére, leljenek rá az igaz értékekre. Minden egyes alkalom után egy kicsit gazdagabban térjenek haza.

Várunk mindenkit, aki velünk szeretne énekelni!


Gállné Gróh Ilona
Ringató Magyar Zenei nevelési Alapítvány

www.ringato.hu

 

Köszönjük, hogy megosztottátok velünk érzéseiteket, gondolataitokat:

 

"...nem is tudom szavakkal kifejezni, hogy mit érzek. Ahogy Te szoktad mondogatni, kedves Ili, tele van a lelkem! Dallamok, énekek zengenek a fejemben egyfolytában, (csak arra kell figyelnem, hogy ne énekeljek hangosan egyfolytában, mert megunják a gyerekek), és egyre csak azt érzem, hogy még, ilyet, ilyen élmény még szeretnék! Tudom, és érzem, hogy el vagyok veszve, én magam sem lennék képes élni már éneklés, zenélés nélkül és ami a gyermekeimet illeti, egyre forróbb bennem a vágy és nagyobb az eltökéltség, hogy sikerüljön, hát....még sokkal nagyobb szerelembe ejtenem őket a zenével, mint én magam vagyok."

 

"Fantasztikus volt, hogy egyik nap a férjemnek azt mondtam, hogy olyan jó lenne egy olyan kórust találni, ahol nem kell profinak
lenni, nem kell komoly előképzettségűnek lenni, csak lenni kell, énekelni kell és jól érezni magam. Csak öröméneklést kerestem.
Másnap mentem a Ringatóba a Műpába, ahol hívtál minket az Énekelj velünk programra. Nem akartam hinni a fülemnek. Pont ezt kerestem!"

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Székely Krisztát, Kováts Adélt és a kolozsvári társulatot is díjazta a POSZT

A XVIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai, színész- és közönségzsűrije idén is döntött a fesztivál díjairól. A Kolozsvári Állami Magyar Színházé a legjobb előadásnak járó elismerés, a Fidelio támogatásával átadott legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat Szakács Hajnalka vehette át. Íme a díjazottak listája!
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Vizuál

Frida Kahlo személyes tárgyai a Victoria és Albert Múzeumban

A Frida Kahlo: Making Her Self Up (Hogyan építette fel magát Frida Kahlo) című kiállítás több mint 200 tárgyat mutat be a művész mexikóvárosi szülőházából, a Kék Házból, ahol 1954-ben, 47 éves korában meghalt. Festményei július elején Budapestre érkeznek.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Plusz veszprémfest

Újra opera Veszprémben

Erős programmal várja közönségét az idén 15. évét ünneplő VeszprémFest.
Plusz kult50

Kiderült, kik ők: Íme a kultúra 50 arca 2018-ban

Megvan A kultúra 50 arca. A legújabbak. A Fidelio 2018-as KULT50 kiadványát június 7-én délelőtt mutatták be a Rózsavölgyi Szalonban. A lap először 2017-ben jelent meg, akkor a hazai kultúra másik 50 arca szerepelt benne. Az új névsor alább olvasható.
Plusz gasztro

Eper minden mennyiségben!

Az eper, szamóca vagy egyes tájakon szeder névre hallgató, a rózsafélék családjába tartozó tavaszi gyümölcs sokak kedvence. Ehetjük magában, de számtalan módon elkészíthetjük, ezek közül válogattunk most néhány szokatlan receptet és eperrel kapcsolatos érdekességet.
Plusz ajánló

Erős kezdés: ősbemutatóval, Blahalouisiana szimfonik koncerttel és egy kortárs drámával indítja az évadot a Kultkikötő

Június 22-én, pénteken az Anyám, a nyolcadik kerület! című előadás ősbemutatójával, valamint a Heisenberg című darabbal nyitja meg az idei, szám szerint 13. évadát a Kultkikötő.
Plusz balaton

Nyár, kultúra, Balaton

Magyarország és a Balaton-part leghosszabb összművészeti fesztiválja 2018. június 22-én kezdődik, és egészen augusztus 26-ig tart.