Plusz

Engedd el magad!

2010.10.24. 17:12
Ajánlom
Az Ízek, imák, szerelmek című film Julia Roberts főszereplésével könnyed szórakozást ígér mindenkinek.

A színésznő korábbi filmjei alapján is tudhatjuk, hogy akármihez nem adja a nevét. Ez a film egy nőről szól, aki úgy érzi, elveszítette önmagát az eszeveszett tempóban, amit a világ diktál, nincs ideje saját magával foglalkozni. Ezért fogja magát és elutazik. Meg is van a hollywoodi alapötlet. 

Amikor beléptem a moziba, úgy éreztem pusztulnak bennem a férfi hormonok, a film nem titkoltan a nőket célozza meg. (Még a film előtti reklámokban sem volt semmi akció, netán robbantgatás.) De amint elindult az utazás, már nem is tűnt annyira távolinak a főszereplő személyisége. 

Először Rómában látjuk viszont Liz Gilbertet New York zsúfoltságából való kimenekülése után. Egy idős néninél lakik, egy elég lepukkant lakásban. A kávézóban összeismerkedik egy svéd lánnyal, annak barátjával és még sok más emberrel. Az egész az evésről szól. Személy szerint itt fogyott el a pattogatott kukoricám és nem tudtam mi tévő legyek annyi pizza, spagetti és pármai sonka láttán. Magával ragadó volt, ahogy élvezték az életet (La dolce vita). Társaság, mulatság, jó kaják, mi kell még? Ezután Indiába ment imádkozni. Egy fiatal lány az előre megrendezett esküvőjéről panaszkodik neki, Richard Texasból pedig az összezuhant családi életéről. Nem egyszerű feldolgozni a múltat, de a jövővel megbarátkozni is időbe telik. Az imádkozás nem igazán megy neki (talán mert nem tud hindiül?!), némasági fogadalma pedig nem tarthatott tovább fél óránál. 

Bali utazásának és önfelfedezésének utolsó állomása. Mintha a földi Paradicsomba kerülnénk. Hősnőnkre a szigeten a szerelem vár, meg persze a kevés fogú, kilencedik generációs gyógyítómester, aki az elején megmondta neki, mi vár még rá. 

Ha van egy kis időnk elmélkedni, kik vagyunk és miért is csináljuk azt, amit, nem kell feltétlen elutaznunk Indiáig. A film alatt pontosan azon gondolkodtam, hogy az én saját kis életemben hogyan tudok úgy létezni, hogy minden nap úgy ébredjek: „Igen, ez egy szuper nap lesz." Minden napom nem lehet tökéletes, de a felhők felett mindig süt a nap. Nincs tökéletes boldogság, nincs hollywoodi máz, egyszer fent, egyszer lent. A sok klisé között azért megbújik az igazi mondanivaló. Ha önmagaddal egyensúlyban vagy, akkor a világgal sem lesz problémád. Csak engedd el magad!

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Lenyűgöző és groteszk életképeken elevenedik meg a szocializmus Budapestje

Ezernyolcszáz fotó került fel a Fortepan archívumába, amiket Kereki Sándor fotós, újságíró készített a hatvan-hetvenes években. Nézze meg galériánkat!
Vizuál

Stork Natasa: „Eddig három olyan nemzetközi díjat kaptam, amit postán küldtek el”

Szerdán kezdetét vette a 71. Berlinale a European Shooting Stars 2021 Kick Off rendezvénnyel, amely azzal a céllal jött létre, hogy bemutassa az adott év legtehetségesebb fiatal színészeit és színésznőit a filmvilág nagyjainak. Köztük van Stork Natasa is, aki budapesti otthonában ülve fogadja három napot át a világsajtót és a legnevesebb casting ügynökségeket.
Vizuál

Átadták az idei Golden Globe-díjakat

Magyar idő szerint hétfő hajnalban átadták az idei Arany Glóbuszokat. A virtuális gálán magyar filmért is izgulhattunk, hiszen Vanessa Kirbyt jelölték a legjobb színésznő díjára a Mundruczó Kornél filmjében nyújtott alakításáért.
Vizuál

Meryl Streep nyáron visszatér a Broadwayre

A kulisszák mögé enged betekintést legújabb filmjében Meryl Streep, aki Places, please-el a Broadway előtt is tiszteleg – írja a Deadline.
Plusz

Megújult az Art is Business honlapja

Második születésnapját ünnepli az Art is Business, az évfordulóra teljesen új megjelenést kapott a magazin honlapja, amelyen a jövőben rendszeresen olvashatunk híreket a forprofit szektor és a művészet világából.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz hír

Megújult az Art is Business honlapja

Második születésnapját ünnepli az Art is Business, az évfordulóra teljesen új megjelenést kapott a magazin honlapja, amelyen a jövőben rendszeresen olvashatunk híreket a forprofit szektor és a művészet világából.
Plusz mti

Beatles-mesterszakot hirdetett a Liverpooli Egyetem

A világon elsőként hirdetett mesterszakot a The Beatles együttes zenei hatásáról és örökségéről a Liverpooli Egyetem.
Plusz hír

Beépítés helyett erdősítés Buda természetvédelmi területén

A Mocsáros-dűlő a hetvenes években beépíthető terület lett, de végül nem lett panelpark. Budapest vezetése most honos növényeket ültet a természetvédelmi területen az élhető, zöld főváros programjának jegyében.
Plusz hír

Bowie dala szólt a marsi landolás közben, de nem Bowie énekelt

Több mint 470 millió kilométer megtétele után sikeresen landolt a Marson a NASA Perseverance marsjárója közép-európai idő szerint csütörtök este. Közben Yungblud feldolgozásában David Bowie Life on Mars című dala szólt.
Plusz hír

Óriási lila pulóver díszíti a bécsi Stephansdomot

A bécsi Stephansdom idén egy rendhagyó böjti lepellel, egy hatalmas, kötött lila pulóverrel készült a húsvétig tartó böjti időszakra. A kortárs képzőművészeti alkotást Erwin Wurm osztrák művész tervezte, akinek nem ez az egyetlen alkotása a székesegyházban.