Plusz

Engedd el magad!

2010.10.24. 17:12
Ajánlom
Az Ízek, imák, szerelmek című film Julia Roberts főszereplésével könnyed szórakozást ígér mindenkinek.

A színésznő korábbi filmjei alapján is tudhatjuk, hogy akármihez nem adja a nevét. Ez a film egy nőről szól, aki úgy érzi, elveszítette önmagát az eszeveszett tempóban, amit a világ diktál, nincs ideje saját magával foglalkozni. Ezért fogja magát és elutazik. Meg is van a hollywoodi alapötlet. 

Amikor beléptem a moziba, úgy éreztem pusztulnak bennem a férfi hormonok, a film nem titkoltan a nőket célozza meg. (Még a film előtti reklámokban sem volt semmi akció, netán robbantgatás.) De amint elindult az utazás, már nem is tűnt annyira távolinak a főszereplő személyisége. 

Először Rómában látjuk viszont Liz Gilbertet New York zsúfoltságából való kimenekülése után. Egy idős néninél lakik, egy elég lepukkant lakásban. A kávézóban összeismerkedik egy svéd lánnyal, annak barátjával és még sok más emberrel. Az egész az evésről szól. Személy szerint itt fogyott el a pattogatott kukoricám és nem tudtam mi tévő legyek annyi pizza, spagetti és pármai sonka láttán. Magával ragadó volt, ahogy élvezték az életet (La dolce vita). Társaság, mulatság, jó kaják, mi kell még? Ezután Indiába ment imádkozni. Egy fiatal lány az előre megrendezett esküvőjéről panaszkodik neki, Richard Texasból pedig az összezuhant családi életéről. Nem egyszerű feldolgozni a múltat, de a jövővel megbarátkozni is időbe telik. Az imádkozás nem igazán megy neki (talán mert nem tud hindiül?!), némasági fogadalma pedig nem tarthatott tovább fél óránál. 

Bali utazásának és önfelfedezésének utolsó állomása. Mintha a földi Paradicsomba kerülnénk. Hősnőnkre a szigeten a szerelem vár, meg persze a kevés fogú, kilencedik generációs gyógyítómester, aki az elején megmondta neki, mi vár még rá. 

Ha van egy kis időnk elmélkedni, kik vagyunk és miért is csináljuk azt, amit, nem kell feltétlen elutaznunk Indiáig. A film alatt pontosan azon gondolkodtam, hogy az én saját kis életemben hogyan tudok úgy létezni, hogy minden nap úgy ébredjek: „Igen, ez egy szuper nap lesz." Minden napom nem lehet tökéletes, de a felhők felett mindig süt a nap. Nincs tökéletes boldogság, nincs hollywoodi máz, egyszer fent, egyszer lent. A sok klisé között azért megbújik az igazi mondanivaló. Ha önmagaddal egyensúlyban vagy, akkor a világgal sem lesz problémád. Csak engedd el magad!

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Az egyetlen Bach-darab, amit Glenn Gould utált

Mindig kerülte, hogy játszania kelljen ezt a darabot, egyszer, egy tévéműsorban meggyőzték, hogy tegye meg mégis. Nem volt benne öröme.
Vizuál

Elhunyt a művész, aki épületeket csomagolt be és emberek ezreinek segített vízen járni

84 évesen, május 31-én New York-i otthonában elhunyt Christo. A tájépítész és térművész, valamint felesége és alkotótársa, Jeanne-Claude nevéhez olyan műalkotások fűződtek, mint 1985-ben a párizsi Pont Neuf és 1995-ben a berlini Reichtstag becsomagolása vagy egy olasz tavon úszósétány építése.
Plusz

Komolyan kellett volna venni, amiről a Joker szólt

Thomas Wayne-nek nem kell félnie, hogy orrba vágja Arthur Flecket, hiszen pénze van. A Joker kivételes, egymilliárd dolláros közönségsikere és a jelenlegi amerikai zavargások egy narratívában illeszthetők. Vélemény.
Klasszikus

Igor Levit 16 óra után befejezte 20 órásra tervezett zongoramaratonját

A művész Erik Satie francia zeneszerző Vexations című művét tervezte előadni, a legendás zongoradarab teljes verziója 20 órás.
Könyv

Istencsapás, embercsapás

Vámos e hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni. Most értelemszerűen a karanténból, online.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz vélemény

Komolyan kellett volna venni, amiről a Joker szólt

Thomas Wayne-nek nem kell félnie, hogy orrba vágja Arthur Flecket, hiszen pénze van. A Joker kivételes, egymilliárd dolláros közönségsikere és a jelenlegi amerikai zavargások egy narratívában illeszthetők. Vélemény.
Plusz gyerek

Fidelio Matiné: Interaktív gyermeknap a Müpával

Vidám zenei válogatással, kreatív ötletekkel, gyermekeknek (is) ajánlott online tartalmakkal és egy izgalmas, letölthető foglalkoztatófüzettel teszi emlékezetessé ezt a hétvégét a Müpa.
Plusz magazin

„Legyetek jók, ha egyáltalán tudtok” – Néri Fülöp, a humoros szent

Alakját itthon szobor őrzi, életéből népszerű olasz film készült. A 425 éve elhunyt Néri Szent Fülöp azt vallotta, hogy könnyebb a vidám embert Isten útjára téríteni, mint a szomorút.
Plusz hír

Szívrohamot kapott Brian May, a Queen gitárosa

A legendás rocker életveszélyes állapotban volt. Mint mondja, most már ő is csatlakozott „a klubhoz”. Szerencsére jobban van.
Plusz aukció

Kulka János, Bereményi Géza és Alföldi Róbert aukcióra bocsátják értékes tárgyaikat

A Könyvhajlék elnevezésű árverésen neves művészek, alkotók ajánlják fel a számukra értékes tárgyaikat, a bevételekből hajléktalan embereken segítenek.