Plusz

Engedd el magad!

2010.10.24. 17:12
Ajánlom
Az Ízek, imák, szerelmek című film Julia Roberts főszereplésével könnyed szórakozást ígér mindenkinek.

A színésznő korábbi filmjei alapján is tudhatjuk, hogy akármihez nem adja a nevét. Ez a film egy nőről szól, aki úgy érzi, elveszítette önmagát az eszeveszett tempóban, amit a világ diktál, nincs ideje saját magával foglalkozni. Ezért fogja magát és elutazik. Meg is van a hollywoodi alapötlet. 

Amikor beléptem a moziba, úgy éreztem pusztulnak bennem a férfi hormonok, a film nem titkoltan a nőket célozza meg. (Még a film előtti reklámokban sem volt semmi akció, netán robbantgatás.) De amint elindult az utazás, már nem is tűnt annyira távolinak a főszereplő személyisége. 

Először Rómában látjuk viszont Liz Gilbertet New York zsúfoltságából való kimenekülése után. Egy idős néninél lakik, egy elég lepukkant lakásban. A kávézóban összeismerkedik egy svéd lánnyal, annak barátjával és még sok más emberrel. Az egész az evésről szól. Személy szerint itt fogyott el a pattogatott kukoricám és nem tudtam mi tévő legyek annyi pizza, spagetti és pármai sonka láttán. Magával ragadó volt, ahogy élvezték az életet (La dolce vita). Társaság, mulatság, jó kaják, mi kell még? Ezután Indiába ment imádkozni. Egy fiatal lány az előre megrendezett esküvőjéről panaszkodik neki, Richard Texasból pedig az összezuhant családi életéről. Nem egyszerű feldolgozni a múltat, de a jövővel megbarátkozni is időbe telik. Az imádkozás nem igazán megy neki (talán mert nem tud hindiül?!), némasági fogadalma pedig nem tarthatott tovább fél óránál. 

Bali utazásának és önfelfedezésének utolsó állomása. Mintha a földi Paradicsomba kerülnénk. Hősnőnkre a szigeten a szerelem vár, meg persze a kevés fogú, kilencedik generációs gyógyítómester, aki az elején megmondta neki, mi vár még rá. 

Ha van egy kis időnk elmélkedni, kik vagyunk és miért is csináljuk azt, amit, nem kell feltétlen elutaznunk Indiáig. A film alatt pontosan azon gondolkodtam, hogy az én saját kis életemben hogyan tudok úgy létezni, hogy minden nap úgy ébredjek: „Igen, ez egy szuper nap lesz." Minden napom nem lehet tökéletes, de a felhők felett mindig süt a nap. Nincs tökéletes boldogság, nincs hollywoodi máz, egyszer fent, egyszer lent. A sok klisé között azért megbújik az igazi mondanivaló. Ha önmagaddal egyensúlyban vagy, akkor a világgal sem lesz problémád. Csak engedd el magad!

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Mi történik, ha Don Giovanniból RockGiovanni lesz?

Ütős napunk volt tegnap Miskolcon. Délután stand-up, este pedig a várva várt idei népopera: a RockGiovanni. Nevettünk, izgultunk, elámultunk, ünnepeltünk, kutyagoltunk, fáztunk... És persze jól el is fáradtunk. De megérte.
Klasszikus

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.
Színház

Székely Krisztát, Kováts Adélt és a kolozsvári társulatot is díjazta a POSZT

A XVIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai, színész- és közönségzsűrije idén is döntött a fesztivál díjairól. A Kolozsvári Állami Magyar Színházé a legjobb előadásnak járó elismerés, a Fidelio támogatásával átadott legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat Szakács Hajnalka vehette át. Íme a díjazottak listája!
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Plusz veszprémfest

Újra opera Veszprémben

Erős programmal várja közönségét az idén 15. évét ünneplő VeszprémFest.
Plusz kult50

Kiderült, kik ők: Íme a kultúra 50 arca 2018-ban

Megvan A kultúra 50 arca. A legújabbak. A Fidelio 2018-as KULT50 kiadványát június 7-én délelőtt mutatták be a Rózsavölgyi Szalonban. A lap először 2017-ben jelent meg, akkor a hazai kultúra másik 50 arca szerepelt benne. Az új névsor alább olvasható.
Plusz gasztro

Eper minden mennyiségben!

Az eper, szamóca vagy egyes tájakon szeder névre hallgató, a rózsafélék családjába tartozó tavaszi gyümölcs sokak kedvence. Ehetjük magában, de számtalan módon elkészíthetjük, ezek közül válogattunk most néhány szokatlan receptet és eperrel kapcsolatos érdekességet.
Plusz ajánló

Erős kezdés: ősbemutatóval, Blahalouisiana szimfonik koncerttel és egy kortárs drámával indítja az évadot a Kultkikötő

Június 22-én, pénteken az Anyám, a nyolcadik kerület! című előadás ősbemutatójával, valamint a Heisenberg című darabbal nyitja meg az idei, szám szerint 13. évadát a Kultkikötő.
Plusz balaton

Nyár, kultúra, Balaton

Magyarország és a Balaton-part leghosszabb összművészeti fesztiválja 2018. június 22-én kezdődik, és egészen augusztus 26-ig tart.