Plusz

Eper minden mennyiségben!

2018.06.05. 11:20
Ajánlom
Az eper, szamóca vagy egyes tájakon szeder névre hallgató, a rózsafélék családjába tartozó tavaszi gyümölcs sokak kedvence. Ehetjük magában, de számtalan módon elkészíthetjük, ezek közül válogattunk most néhány szokatlan receptet és eperrel kapcsolatos érdekességet.

Magyarországon a Somogy megyei Csököly falu a leghíresebb epertermő vidék, ahol eperfesztivált is rendeznek, és a lakosság nagy része foglalkozik a gyümölccsel, még eperpálinkát is készítenek belőle. A világ eperfővárosa a távoli Mexikó középső vidékén, Guanajuato államban található, Irapuatóban. Wimbledonban az 1877-es első tenisztorna óta a nézők kedvence a strawberry and cream, azaz tejszínhabos eper. A torna hivatalos weboldala szerint átlagban 10 ezer liter tejszín és 28 ezer kilogramm eper fogy minden évben a verseny ideje alatt. Ha kicsit összetörjük az epret, és beleforgatjuk joghurtba, kefirbe vagy éppen tejszínhabba, remek eperkrémet kapunk, amit bazsalikommal vagy mentával bolondíthatunk.

eper_interju_wimbledon-110519.jpg

Wimbledon és az eper (Fotó/Forrás: Fidelio)

A hazai piacok nagy slágere az eper, ezzel a gyümölccsel indul a befőzőszezon. A háziasszonyok alkalmanként kábé 5 kiló eperrel indulnak haza, majd befőzőcukorral, kristálycukorral, botmixerrel egyszerűen elkészíthető és rendkívül gyorsan elfogyó eperlekvárt készítenek. A lekvár isteni egy kis frissen sült brióssal, különböző sajtokkal, sült csirke mellé vagy a reggeli müzlire kanalazva.

Mivel az eperszezon eleje megegyezik a viszonylag rövid spárgaszezonnal, készíthetünk epres spárgasalátát császárszalonnával és feta sajttal. A felkockázott császárszalonnát serpenyőben kisütjük, majd egy tálkába szedjük. A megmaradt szalonnazsíron átforgatjuk a spárgarudakat, sózzuk, borsozzuk, tányérra tesszük, és szeletelt eperrel, valamint morzsolt feta sajttal tálaljuk. Remek gyors vacsora.

Szedd magad az epret!

Budapest vonzáskörzetében számos helyen lehet a piaci ár alatt epret szedni, ami gyerekekkel is kiváló móka. Budakalászon két helyen is, Pilisvörösváron, Pomázon és Szigetszentmiklóson is várnak az eperföldek.

eperföld.hu

Szintén kiváló és gyors eledel a csirkés-epres saláta epres vinaigrette-tel. A grillcsirkét felaprítjuk, és zöldsalátaalapra helyezzük, sózzuk, borsozzuk, majd meglocsoljuk epres vinaigrette-tel, ami friss eperből, almaecetből, olívaolajból, mézből, sóból és borsból áll.

Jégkrémnek is kiváló. A turmixgépbe tegyünk sok epret, cukrot vagy mézet, egy kis mangót, banánt vagy kókuszreszeléket, bazsalikomot vagy mentát, öntsük műanyag pálcikásjégkrém-tartókba, és néhány órával később fogyasztható a jeges finomság.

Igazi különlegesség az eper gyümölcslap, ami készen is kapható, de házilag is könnyen előállítható. Sütőlapra vagy szilikonos lapra vékonyan kenjük szét a leturmixolt gyümölcsöt, amit almával is dúsíthatunk, és 50 fokra állított légkeveréses sütőben süssük addig, míg megszárad. Javasolt picit nyitva hagyni a sütő ajtaját, hogy eltávozzon a felesleges pára.

epres_mille-feuille-110756.jpg

Epres mille feuille (Fotó/Forrás: Fidelio)

És végül álljon itt egy epres édesség is, az angol trifle egyik finom variációja, persze itt is a képzelet szabhat csak határt, annyiféleképpen elkészíthető ez a nyalánkság. Használhatunk babapiskótát, frissen sütött piskótatésztát, boltban készen vásárolt tortalapot, akár morzsolt zabkekszet is. A lényeg a rétegezés.

Egy réteg tészta vagy keksz, egy réteg vaníliakrém, egy réteg felkockázott eper – amihez adhatunk mézet, zöldfűszereket, reszelt narancs- vagy citromhéjat, gyümölcslikőrt is –, egy réteg tejszínhab, és ezt folytassuk, amíg a csinos üvegtálunk teljesen megtelik. A tetejére szórhatunk pirított mandulát, pisztáciamorzsát, eperszemeket. Némi hűtést igényel, mert jót tesz neki, ha összeszoknak az ízek.

The Strawberry Project

Budapest belvárosában található ez a különleges boltocska, ahol minden az eper körül forog. Csodás díszdobozokban különféle módon elkészített epres finomságok kaphatók, esküvőkre, bulikra, szülinapra, bármilyen alkalomra. Még epercsokrot is kötnek rendelésre.

thestrawberryproject.com

A Kaldeneker Lekvárosház kiváló lekvárkülönlegességei közül ajánlatos kipróbálni a levendulás eperdzsemet vagy megkérni Kaldeneker György tulajdonost, hogy készítsen a legendás gyömbéres eperlekvárjából. 

lekvaroshaz.hu

Tahitótfalui kézműves eperborokat és eperpálinkát készít az Epermester Pincészet.

epermester.hu

A Liszt Ferenc téri Menza hideg eperlevest kínál vaníliafagylalttal, desszertnek pedig meg kell kóstolni az epres mille-feuille-t.

menzaetterem.hu

Főzni művészet! - Indul a gasztro rovatunk

Kapcsolódó

Főzni művészet! - Indul a gasztro rovatunk

Már a 17. században is ettek madártejet

Már a 17. században is ettek madártejet

A sokak által magyar specialitásnak tartott madártej első változata valójában egy 1651-ben kiadott francia szakácskönyvben bukkant fel először, hogy aztán az egész világon elterjedjen.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Mezítláb vagy sportcipőben a színpadon – Kaposfest-napló

A Kaposfest harmadik napján egy különleges Martinů-kvartett, egy Sosztakovics-szonáta, illetve Schumann, Brahms és Dietrich közös alkotása örvendeztette meg a fesztivál közönségét. Kritikai beszámoló.
Klasszikus

Magyarul is megjelenik Fischer Ádám életrajzi könyve

A karmester 70. születésnapjára jelenik meg Oplatka András életrajzi könyve szeptember elején. Természetesen német nyelven is kiadják.
Jazz/World

Coltrane újabb meglepetése az utókornak a Blue World című album

Szeptember 27-én újabb, eddig kiadatlan Coltrane-album lát napvilágot. Hallgasd meg a cikkben a címadó dalt!
Tánc

A tánc az emberi faj lételeme, mondják az antropológusok

Azt gondolhatjuk, a tánc csak szórakozás és nem tartozik az emberi faj legfontosabb létfunkciói közé. Az antropológia azonban mást mond. VIDEÓ!
Klasszikus

Medve ölte meg a 44 éves Julien Gauthier francia zeneszerzőt

Julien Gauthier a természet hangjait rögzítette készülő művéhez, amikor egy medve támadt rá Kanadában.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz magazin

„Valahányszor elmegyek az épület előtt, mindig megdobog a szívem”

Madarassy István Kossuth-díjas ötvös- és szobrászművész a Pesti Vigadó földszintjén található csillárok megálmodója. A világítótestek megszületésének és létrehozásának körülményeiről kérdeztük.
Plusz kutya

Musicalelőadásra vitték a segítőkutyákat, hogy megtanulják, hogyan kell színházban viselkedni

A Billy Elliot egyik augusztusi előadására vittek segítőkutyákat a képzésük részeként Kanadában, hogy a négylábúak megtanulják, hogyan viselkedjenek színházban.
Plusz ajánló

Zéró hulladékkal rendezik meg a Gyüttment Fesztivált Szekszárd mellett

Augusztus 22-25. között rendezik meg ötödik alkalommal a Gyüttment Fesztivált a Szekszárd melletti Sötétvölgyben.
Plusz interjú

Összeköt és feszültséget teremt – Dejcsics Konrád bencés szerzetes az Arcus Temporum csendjéről 

Egy pillanatnyi csendre hív meg a művészet és az élet forgatagában az Arcus Temporum művészeti fesztivál augusztus 23. és 25. között Pannonhalmán. Dejcsics Konrád fesztiváligazgatóval beszélgettünk a Főapátság és a kortárs kultúra kapcsolatáról, és a fesztivál eszmeiségéről.
Plusz Partitúra

Miskolcon, a nyitott kapuk városában kalandozik a Partitúra

Nyáron sem áll le a Partitúra, vasárnap délutánonként Miklósa Erika és Batta András kulturális országjáró műsorának első évadát ismétli a Duna Televízió. Ezúttal a miskolci adást tekinthetjük meg újra.