Plusz

Eper minden mennyiségben!

2018.06.05. 11:20
Ajánlom
Az eper, szamóca vagy egyes tájakon szeder névre hallgató, a rózsafélék családjába tartozó tavaszi gyümölcs sokak kedvence. Ehetjük magában, de számtalan módon elkészíthetjük, ezek közül válogattunk most néhány szokatlan receptet és eperrel kapcsolatos érdekességet.

Magyarországon a Somogy megyei Csököly falu a leghíresebb epertermő vidék, ahol eperfesztivált is rendeznek, és a lakosság nagy része foglalkozik a gyümölccsel, még eperpálinkát is készítenek belőle. A világ eperfővárosa a távoli Mexikó középső vidékén, Guanajuato államban található, Irapuatóban. Wimbledonban az 1877-es első tenisztorna óta a nézők kedvence a strawberry and cream, azaz tejszínhabos eper. A torna hivatalos weboldala szerint átlagban 10 ezer liter tejszín és 28 ezer kilogramm eper fogy minden évben a verseny ideje alatt. Ha kicsit összetörjük az epret, és beleforgatjuk joghurtba, kefirbe vagy éppen tejszínhabba, remek eperkrémet kapunk, amit bazsalikommal vagy mentával bolondíthatunk.

eper_interju_wimbledon-110519.jpg

Wimbledon és az eper (Fotó/Forrás: Fidelio)

A hazai piacok nagy slágere az eper, ezzel a gyümölccsel indul a befőzőszezon. A háziasszonyok alkalmanként kábé 5 kiló eperrel indulnak haza, majd befőzőcukorral, kristálycukorral, botmixerrel egyszerűen elkészíthető és rendkívül gyorsan elfogyó eperlekvárt készítenek. A lekvár isteni egy kis frissen sült brióssal, különböző sajtokkal, sült csirke mellé vagy a reggeli müzlire kanalazva.

Mivel az eperszezon eleje megegyezik a viszonylag rövid spárgaszezonnal, készíthetünk epres spárgasalátát császárszalonnával és feta sajttal. A felkockázott császárszalonnát serpenyőben kisütjük, majd egy tálkába szedjük. A megmaradt szalonnazsíron átforgatjuk a spárgarudakat, sózzuk, borsozzuk, tányérra tesszük, és szeletelt eperrel, valamint morzsolt feta sajttal tálaljuk. Remek gyors vacsora.

Szedd magad az epret!

Budapest vonzáskörzetében számos helyen lehet a piaci ár alatt epret szedni, ami gyerekekkel is kiváló móka. Budakalászon két helyen is, Pilisvörösváron, Pomázon és Szigetszentmiklóson is várnak az eperföldek.

eperföld.hu

Szintén kiváló és gyors eledel a csirkés-epres saláta epres vinaigrette-tel. A grillcsirkét felaprítjuk, és zöldsalátaalapra helyezzük, sózzuk, borsozzuk, majd meglocsoljuk epres vinaigrette-tel, ami friss eperből, almaecetből, olívaolajból, mézből, sóból és borsból áll.

Jégkrémnek is kiváló. A turmixgépbe tegyünk sok epret, cukrot vagy mézet, egy kis mangót, banánt vagy kókuszreszeléket, bazsalikomot vagy mentát, öntsük műanyag pálcikásjégkrém-tartókba, és néhány órával később fogyasztható a jeges finomság.

Igazi különlegesség az eper gyümölcslap, ami készen is kapható, de házilag is könnyen előállítható. Sütőlapra vagy szilikonos lapra vékonyan kenjük szét a leturmixolt gyümölcsöt, amit almával is dúsíthatunk, és 50 fokra állított légkeveréses sütőben süssük addig, míg megszárad. Javasolt picit nyitva hagyni a sütő ajtaját, hogy eltávozzon a felesleges pára.

epres_mille-feuille-110756.jpg

Epres mille feuille (Fotó/Forrás: Fidelio)

És végül álljon itt egy epres édesség is, az angol trifle egyik finom variációja, persze itt is a képzelet szabhat csak határt, annyiféleképpen elkészíthető ez a nyalánkság. Használhatunk babapiskótát, frissen sütött piskótatésztát, boltban készen vásárolt tortalapot, akár morzsolt zabkekszet is. A lényeg a rétegezés.

Egy réteg tészta vagy keksz, egy réteg vaníliakrém, egy réteg felkockázott eper – amihez adhatunk mézet, zöldfűszereket, reszelt narancs- vagy citromhéjat, gyümölcslikőrt is –, egy réteg tejszínhab, és ezt folytassuk, amíg a csinos üvegtálunk teljesen megtelik. A tetejére szórhatunk pirított mandulát, pisztáciamorzsát, eperszemeket. Némi hűtést igényel, mert jót tesz neki, ha összeszoknak az ízek.

The Strawberry Project

Budapest belvárosában található ez a különleges boltocska, ahol minden az eper körül forog. Csodás díszdobozokban különféle módon elkészített epres finomságok kaphatók, esküvőkre, bulikra, szülinapra, bármilyen alkalomra. Még epercsokrot is kötnek rendelésre.

thestrawberryproject.com

A Kaldeneker Lekvárosház kiváló lekvárkülönlegességei közül ajánlatos kipróbálni a levendulás eperdzsemet vagy megkérni Kaldeneker György tulajdonost, hogy készítsen a legendás gyömbéres eperlekvárjából. 

lekvaroshaz.hu

Tahitótfalui kézműves eperborokat és eperpálinkát készít az Epermester Pincészet.

epermester.hu

A Liszt Ferenc téri Menza hideg eperlevest kínál vaníliafagylalttal, desszertnek pedig meg kell kóstolni az epres mille-feuille-t.

menzaetterem.hu

Főzni művészet! - Indul a gasztro rovatunk

Kapcsolódó

Főzni művészet! - Indul a gasztro rovatunk

Már a 17. században is ettek madártejet

Már a 17. században is ettek madártejet

A sokak által magyar specialitásnak tartott madártej első változata valójában egy 1651-ben kiadott francia szakácskönyvben bukkant fel először, hogy aztán az egész világon elterjedjen.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Mi történik, ha Don Giovanniból RockGiovanni lesz?

Ütős napunk volt tegnap Miskolcon. Délután stand-up, este pedig a várva várt idei népopera: a RockGiovanni. Nevettünk, izgultunk, elámultunk, ünnepeltünk, kutyagoltunk, fáztunk... És persze jól el is fáradtunk. De megérte.
Zenés színház

Bartók Plusz Operafesztivál: Rohanok koncertről koncertre

Milyen jó is azoknak, akik nem szeretik a klasszikus zenét! Jaj nem, persze nem úgy értem, szóval milyen könnyű is azoknak... Hm, nem, nem könnyű, sőt... Akkor meg milyen jó azoknak, akik két-három helyen is tudnak lenni egyszerre! Olyan meg nincs...
Klasszikus

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Színház

Székely Krisztát, Kováts Adélt és a kolozsvári társulatot is díjazta a POSZT

A XVIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai, színész- és közönségzsűrije idén is döntött a fesztivál díjairól. A Kolozsvári Állami Magyar Színházé a legjobb előadásnak járó elismerés, a Fidelio támogatásával átadott legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat Szakács Hajnalka vehette át. Íme a díjazottak listája!
Klasszikus

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Plusz veszprémfest

Újra opera Veszprémben

Erős programmal várja közönségét az idén 15. évét ünneplő VeszprémFest.
Plusz kult50

Kiderült, kik ők: Íme a kultúra 50 arca 2018-ban

Megvan A kultúra 50 arca. A legújabbak. A Fidelio 2018-as KULT50 kiadványát június 7-én délelőtt mutatták be a Rózsavölgyi Szalonban. A lap először 2017-ben jelent meg, akkor a hazai kultúra másik 50 arca szerepelt benne. Az új névsor alább olvasható.
Plusz gasztro

Eper minden mennyiségben!

Az eper, szamóca vagy egyes tájakon szeder névre hallgató, a rózsafélék családjába tartozó tavaszi gyümölcs sokak kedvence. Ehetjük magában, de számtalan módon elkészíthetjük, ezek közül válogattunk most néhány szokatlan receptet és eperrel kapcsolatos érdekességet.
Plusz ajánló

Erős kezdés: ősbemutatóval, Blahalouisiana szimfonik koncerttel és egy kortárs drámával indítja az évadot a Kultkikötő

Június 22-én, pénteken az Anyám, a nyolcadik kerület! című előadás ősbemutatójával, valamint a Heisenberg című darabbal nyitja meg az idei, szám szerint 13. évadát a Kultkikötő.
Plusz balaton

Nyár, kultúra, Balaton

Magyarország és a Balaton-part leghosszabb összművészeti fesztiválja 2018. június 22-én kezdődik, és egészen augusztus 26-ig tart.