Plusz

Eper minden mennyiségben!

2018.06.05. 11:20
Ajánlom
Az eper, szamóca vagy egyes tájakon szeder névre hallgató, a rózsafélék családjába tartozó tavaszi gyümölcs sokak kedvence. Ehetjük magában, de számtalan módon elkészíthetjük, ezek közül válogattunk most néhány szokatlan receptet és eperrel kapcsolatos érdekességet.

Magyarországon a Somogy megyei Csököly falu a leghíresebb epertermő vidék, ahol eperfesztivált is rendeznek, és a lakosság nagy része foglalkozik a gyümölccsel, még eperpálinkát is készítenek belőle. A világ eperfővárosa a távoli Mexikó középső vidékén, Guanajuato államban található, Irapuatóban. Wimbledonban az 1877-es első tenisztorna óta a nézők kedvence a strawberry and cream, azaz tejszínhabos eper. A torna hivatalos weboldala szerint átlagban 10 ezer liter tejszín és 28 ezer kilogramm eper fogy minden évben a verseny ideje alatt. Ha kicsit összetörjük az epret, és beleforgatjuk joghurtba, kefirbe vagy éppen tejszínhabba, remek eperkrémet kapunk, amit bazsalikommal vagy mentával bolondíthatunk.

eper_interju_wimbledon-110519.jpg

Wimbledon és az eper (Fotó/Forrás: Fidelio)

A hazai piacok nagy slágere az eper, ezzel a gyümölccsel indul a befőzőszezon. A háziasszonyok alkalmanként kábé 5 kiló eperrel indulnak haza, majd befőzőcukorral, kristálycukorral, botmixerrel egyszerűen elkészíthető és rendkívül gyorsan elfogyó eperlekvárt készítenek. A lekvár isteni egy kis frissen sült brióssal, különböző sajtokkal, sült csirke mellé vagy a reggeli müzlire kanalazva.

Mivel az eperszezon eleje megegyezik a viszonylag rövid spárgaszezonnal, készíthetünk epres spárgasalátát császárszalonnával és feta sajttal. A felkockázott császárszalonnát serpenyőben kisütjük, majd egy tálkába szedjük. A megmaradt szalonnazsíron átforgatjuk a spárgarudakat, sózzuk, borsozzuk, tányérra tesszük, és szeletelt eperrel, valamint morzsolt feta sajttal tálaljuk. Remek gyors vacsora.

Szedd magad az epret!

Budapest vonzáskörzetében számos helyen lehet a piaci ár alatt epret szedni, ami gyerekekkel is kiváló móka. Budakalászon két helyen is, Pilisvörösváron, Pomázon és Szigetszentmiklóson is várnak az eperföldek.

eperföld.hu

Szintén kiváló és gyors eledel a csirkés-epres saláta epres vinaigrette-tel. A grillcsirkét felaprítjuk, és zöldsalátaalapra helyezzük, sózzuk, borsozzuk, majd meglocsoljuk epres vinaigrette-tel, ami friss eperből, almaecetből, olívaolajból, mézből, sóból és borsból áll.

Jégkrémnek is kiváló. A turmixgépbe tegyünk sok epret, cukrot vagy mézet, egy kis mangót, banánt vagy kókuszreszeléket, bazsalikomot vagy mentát, öntsük műanyag pálcikásjégkrém-tartókba, és néhány órával később fogyasztható a jeges finomság.

Igazi különlegesség az eper gyümölcslap, ami készen is kapható, de házilag is könnyen előállítható. Sütőlapra vagy szilikonos lapra vékonyan kenjük szét a leturmixolt gyümölcsöt, amit almával is dúsíthatunk, és 50 fokra állított légkeveréses sütőben süssük addig, míg megszárad. Javasolt picit nyitva hagyni a sütő ajtaját, hogy eltávozzon a felesleges pára.

epres_mille-feuille-110756.jpg

Epres mille feuille (Fotó/Forrás: Fidelio)

És végül álljon itt egy epres édesség is, az angol trifle egyik finom variációja, persze itt is a képzelet szabhat csak határt, annyiféleképpen elkészíthető ez a nyalánkság. Használhatunk babapiskótát, frissen sütött piskótatésztát, boltban készen vásárolt tortalapot, akár morzsolt zabkekszet is. A lényeg a rétegezés.

Egy réteg tészta vagy keksz, egy réteg vaníliakrém, egy réteg felkockázott eper – amihez adhatunk mézet, zöldfűszereket, reszelt narancs- vagy citromhéjat, gyümölcslikőrt is –, egy réteg tejszínhab, és ezt folytassuk, amíg a csinos üvegtálunk teljesen megtelik. A tetejére szórhatunk pirított mandulát, pisztáciamorzsát, eperszemeket. Némi hűtést igényel, mert jót tesz neki, ha összeszoknak az ízek.

The Strawberry Project

Budapest belvárosában található ez a különleges boltocska, ahol minden az eper körül forog. Csodás díszdobozokban különféle módon elkészített epres finomságok kaphatók, esküvőkre, bulikra, szülinapra, bármilyen alkalomra. Még epercsokrot is kötnek rendelésre.

thestrawberryproject.com

A Kaldeneker Lekvárosház kiváló lekvárkülönlegességei közül ajánlatos kipróbálni a levendulás eperdzsemet vagy megkérni Kaldeneker György tulajdonost, hogy készítsen a legendás gyömbéres eperlekvárjából. 

lekvaroshaz.hu

Tahitótfalui kézműves eperborokat és eperpálinkát készít az Epermester Pincészet.

epermester.hu

A Liszt Ferenc téri Menza hideg eperlevest kínál vaníliafagylalttal, desszertnek pedig meg kell kóstolni az epres mille-feuille-t.

menzaetterem.hu

Főzni művészet! - Indul a gasztro rovatunk

Kapcsolódó

Főzni művészet! - Indul a gasztro rovatunk

Már a 17. században is ettek madártejet

Már a 17. században is ettek madártejet

A sokak által magyar specialitásnak tartott madártej első változata valójában egy 1651-ben kiadott francia szakácskönyvben bukkant fel először, hogy aztán az egész világon elterjedjen.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Megütközéssel fogadta Bolyki György állításait a Liszt Ferenc Kamarazenekar

A Liszt Ferenc Kamarazenekar egyelőre nem kíván érdemben reagálni Bolyki György lapunknak tett kijelentéseire, ám jelezték, megütközéssel fogadták az interjúban szereplő, a valóságnak nem megfelelő állításokat.
Vizuál

Vecsei H. Miklós: „Nagyon remélem, hogy a Szép csendben bátorságot ad” 

„Végre egy gondolat, ami nem bűnöst és vádlottat hirdet, hanem a viszonyok teljes újragondolását” - mondja Vecsei H. Miklós a Szép csendben című új magyar filmről, amelyből egy nappal a bemutató előtt több filmrészlet is felkerült a netre. Mutatjuk.
Klasszikus

Schiff András összerúgta a port a Montréali Szimfonikusokkal

A Montréali Szimfonikus Zenekar állítja: nem gondolják, hogy Schiff András tud vezényelni. A magyar muzsikus október végén dirigálta a kanadai zenekart, akkor történt az összetűzés.
Klasszikus

Ők azok az „amatőr karmesterek”, akik vezényelhetik a Fesztiválzenekart

Először hirdettek amatőröknek karmesterpályázatot, melynek eredményeként egy jogász, egy aneszteziológus, egy korrepetitor és egy csellóművész vezényelheti a Budapesti Fesztiválzenekart.
Klasszikus

Húszévesen már fesztivált alapított: Balog Alexandra

November 16-án szombaton mutatkozik be a Budapest Music Centerben szólistaként a Londonban diplomázó Balog Alexandra, aki alig 20 évesen alapította meg a Bozsoki Zenei Fesztivált és nemzetközi Nyári Akadémiát. Beethoven, Schubert és Kecskés D. Balázs művei hangoznak fel.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz hír

Két halálos áldozata van a szokatlanul nagy árvíznek Velencében

Szerdára virradó éjszaka rekord magasságú tengervíz öntött el a heves esőzések nyomán. Képek és videók a cikkben.
Plusz hír

Idén télen is jégpályával és cirkuszi sátorral készül a Müpa

November 30-án nyit a Müpa Kultúr Kültér, ahol koncertekkel, újcirkuszi produkciókkal, bábelőadásokkal és egyéb családi programokkal, na meg jégpályával várják az érdeklődőket.
Plusz hír

A fair zenefogyasztás közös érdek

November 16-án a zenefogyasztás tisztaságáért rendeznek Fair Play Napot népszerű popzenei előadók részvételével.
Plusz ajánló

A régió legjobb könnyűzenei előadói mutatkoznak be kedvenc klubjainkban

November 13–15. között jön a BUSH, Magyarország egyetlen zenei klubfesztiválja, ami éppen annyira szól a szakmának, mint az újdonságokra nyitott, igazi különlegességeket kereső közönségnek.
Plusz hír

Feldarabolta szeretőjét a Napóleon-szakértő történész

A nemzetközileg elismert szentpétervári történész hátizsákjában megtalálták a nő levágott kezeit. A férfi azt tervezte, hogy a gyilkosság után Napóleonnak öltözve magával is végez.