Plusz

Eper minden mennyiségben!

2018.06.05. 11:20
Ajánlom
Az eper, szamóca vagy egyes tájakon szeder névre hallgató, a rózsafélék családjába tartozó tavaszi gyümölcs sokak kedvence. Ehetjük magában, de számtalan módon elkészíthetjük, ezek közül válogattunk most néhány szokatlan receptet és eperrel kapcsolatos érdekességet.

Magyarországon a Somogy megyei Csököly falu a leghíresebb epertermő vidék, ahol eperfesztivált is rendeznek, és a lakosság nagy része foglalkozik a gyümölccsel, még eperpálinkát is készítenek belőle. A világ eperfővárosa a távoli Mexikó középső vidékén, Guanajuato államban található, Irapuatóban. Wimbledonban az 1877-es első tenisztorna óta a nézők kedvence a strawberry and cream, azaz tejszínhabos eper. A torna hivatalos weboldala szerint átlagban 10 ezer liter tejszín és 28 ezer kilogramm eper fogy minden évben a verseny ideje alatt. Ha kicsit összetörjük az epret, és beleforgatjuk joghurtba, kefirbe vagy éppen tejszínhabba, remek eperkrémet kapunk, amit bazsalikommal vagy mentával bolondíthatunk.

eper_interju_wimbledon-110519.jpg

Wimbledon és az eper (Fotó/Forrás: Fidelio)

A hazai piacok nagy slágere az eper, ezzel a gyümölccsel indul a befőzőszezon. A háziasszonyok alkalmanként kábé 5 kiló eperrel indulnak haza, majd befőzőcukorral, kristálycukorral, botmixerrel egyszerűen elkészíthető és rendkívül gyorsan elfogyó eperlekvárt készítenek. A lekvár isteni egy kis frissen sült brióssal, különböző sajtokkal, sült csirke mellé vagy a reggeli müzlire kanalazva.

Mivel az eperszezon eleje megegyezik a viszonylag rövid spárgaszezonnal, készíthetünk epres spárgasalátát császárszalonnával és feta sajttal. A felkockázott császárszalonnát serpenyőben kisütjük, majd egy tálkába szedjük. A megmaradt szalonnazsíron átforgatjuk a spárgarudakat, sózzuk, borsozzuk, tányérra tesszük, és szeletelt eperrel, valamint morzsolt feta sajttal tálaljuk. Remek gyors vacsora.

Szedd magad az epret!

Budapest vonzáskörzetében számos helyen lehet a piaci ár alatt epret szedni, ami gyerekekkel is kiváló móka. Budakalászon két helyen is, Pilisvörösváron, Pomázon és Szigetszentmiklóson is várnak az eperföldek.

eperföld.hu

Szintén kiváló és gyors eledel a csirkés-epres saláta epres vinaigrette-tel. A grillcsirkét felaprítjuk, és zöldsalátaalapra helyezzük, sózzuk, borsozzuk, majd meglocsoljuk epres vinaigrette-tel, ami friss eperből, almaecetből, olívaolajból, mézből, sóból és borsból áll.

Jégkrémnek is kiváló. A turmixgépbe tegyünk sok epret, cukrot vagy mézet, egy kis mangót, banánt vagy kókuszreszeléket, bazsalikomot vagy mentát, öntsük műanyag pálcikásjégkrém-tartókba, és néhány órával később fogyasztható a jeges finomság.

Igazi különlegesség az eper gyümölcslap, ami készen is kapható, de házilag is könnyen előállítható. Sütőlapra vagy szilikonos lapra vékonyan kenjük szét a leturmixolt gyümölcsöt, amit almával is dúsíthatunk, és 50 fokra állított légkeveréses sütőben süssük addig, míg megszárad. Javasolt picit nyitva hagyni a sütő ajtaját, hogy eltávozzon a felesleges pára.

epres_mille-feuille-110756.jpg

Epres mille feuille (Fotó/Forrás: Fidelio)

És végül álljon itt egy epres édesség is, az angol trifle egyik finom variációja, persze itt is a képzelet szabhat csak határt, annyiféleképpen elkészíthető ez a nyalánkság. Használhatunk babapiskótát, frissen sütött piskótatésztát, boltban készen vásárolt tortalapot, akár morzsolt zabkekszet is. A lényeg a rétegezés.

Egy réteg tészta vagy keksz, egy réteg vaníliakrém, egy réteg felkockázott eper – amihez adhatunk mézet, zöldfűszereket, reszelt narancs- vagy citromhéjat, gyümölcslikőrt is –, egy réteg tejszínhab, és ezt folytassuk, amíg a csinos üvegtálunk teljesen megtelik. A tetejére szórhatunk pirított mandulát, pisztáciamorzsát, eperszemeket. Némi hűtést igényel, mert jót tesz neki, ha összeszoknak az ízek.

The Strawberry Project

Budapest belvárosában található ez a különleges boltocska, ahol minden az eper körül forog. Csodás díszdobozokban különféle módon elkészített epres finomságok kaphatók, esküvőkre, bulikra, szülinapra, bármilyen alkalomra. Még epercsokrot is kötnek rendelésre.

thestrawberryproject.com

A Kaldeneker Lekvárosház kiváló lekvárkülönlegességei közül ajánlatos kipróbálni a levendulás eperdzsemet vagy megkérni Kaldeneker György tulajdonost, hogy készítsen a legendás gyömbéres eperlekvárjából. 

lekvaroshaz.hu

Tahitótfalui kézműves eperborokat és eperpálinkát készít az Epermester Pincészet.

epermester.hu

A Liszt Ferenc téri Menza hideg eperlevest kínál vaníliafagylalttal, desszertnek pedig meg kell kóstolni az epres mille-feuille-t.

menzaetterem.hu

Főzni művészet! - Indul a gasztro rovatunk

Kapcsolódó

Főzni művészet! - Indul a gasztro rovatunk

Már a 17. században is ettek madártejet

Már a 17. században is ettek madártejet

A sokak által magyar specialitásnak tartott madártej első változata valójában egy 1651-ben kiadott francia szakácskönyvben bukkant fel először, hogy aztán az egész világon elterjedjen.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Üt, mint egy Pintér Béla-i óraszerkezet – kritika a Szutyok stuttgarti bemutatójáról

Pintér Béla színdarabjai között vannak olyanok, amelyek mindeddig „házon belül” maradtak. Másokat színre vittek határon innen és túl, magyarul és idegen nyelven. Bár a Szutyok annak idején talán „csak itt, csak most” jellegű drámaszövegnek tűnhetett, az élet nem ezt igazolta, hanem az ellenkezőjét.
Zenés színház

Alpaslan Ertüngealp zongoraművész-karmester is pályázik az Opera élére

A Magyarországon élő, törökországi görög származású művész a közösségi oldalán osztott meg egy fényképet a Magyar Állami Operaház főigazgatói posztjára beadott pályázatáról.
Jazz/World

Török kori csaták népi dallamokkal – Eredics Benjamin tánczenéjét mutatják be a Bartók Tavaszon

A Müpa 2020-as Zeneműpályázatán az egyik győztes darab Eredics Benjamin Végvárak, vitézek című alkotása volt. A mű most koncertszerű előadásban hangzik el a Bartók Tavaszon.
Vizuál

Elhunyt Ragályi Elemér, Kossuth-díjas operatőr

A 83 esztendős filmes szakember halálának hírét a család közölte a Telexszel.
Könyv

„Senki sem látja magát a mese végén” – Boldizsár Ildikó a Lírástudók vendége

Őt hallgatva úgy tűnhet, mindent tud a mesékről, de azt állítja, mindent a mesékből tanult. Akárhogy is, mindig talál újat az ősi és modern történetekben, munkája nyomán pedig a mese a terápia élvezetes és hasznos kellékévé – lényegévé – vált.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz ajánló

Sisi királynét így még nem mutatták meg

Sisi és a népművészet – A csipke vonzásában címmel nyílt kiállítás március 30-án a Hagyományok Háza Corvin téri székházában. A tárlat Sisi magyar királynénak a magyar népművészet iránt tanúsított érdeklődését mutatja be.
Plusz ajánló

„Az hozott mindig megnyugvást, amikor hazamentem” – Csorba Noémi a KultCast15 vendége

A Falusi Kosár alapítójával, Csorba Noémivel Marton Éva beszélgetett a XV. kerületi KultCast15 podcast legutóbbi részében.
Plusz hír

Bartók Béla 118 fonográfhengere került a Néprajzi Múzeumba

Örököseinek köszönhetően idén 118 fonográfhenger kerül letétként a Néprajzi Múzeumba, azaz közgyűjteménybe Bartók Béla észak-afrikai gyűjtőútjáról, amelyeket a legkorszerűbb módszerrel digitalizál, majd tesz elérhetővé az intézmény.
Plusz ajánló

Művészeknek és kulturális szakembereknek tart információs napot a Kreatív Európa Iroda

Online információs napot tart április 3-án a Kreatív Európa Iroda a Culture Moves Europe művészek és kulturális szakemberek egyéni és kiscsoportos mobilitását, valamint befogadóintézményeket támogató programjáról.
Plusz ajánló

VeszprémFest 2023: jön Alvaro Soler, Mariza, Anna Netrebko, Joss Stone, Norah Jones és Rost Andrea

A két évtizedes prémium zenei fesztivál július 12. és 16. között a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program kiemelt zenei rendezvényeként fennállásának egyik legváltozatosabb programjával ünnepel.