Plusz

Eper minden mennyiségben!

2018.06.05. 11:20
Ajánlom
Az eper, szamóca vagy egyes tájakon szeder névre hallgató, a rózsafélék családjába tartozó tavaszi gyümölcs sokak kedvence. Ehetjük magában, de számtalan módon elkészíthetjük, ezek közül válogattunk most néhány szokatlan receptet és eperrel kapcsolatos érdekességet.

Magyarországon a Somogy megyei Csököly falu a leghíresebb epertermő vidék, ahol eperfesztivált is rendeznek, és a lakosság nagy része foglalkozik a gyümölccsel, még eperpálinkát is készítenek belőle. A világ eperfővárosa a távoli Mexikó középső vidékén, Guanajuato államban található, Irapuatóban. Wimbledonban az 1877-es első tenisztorna óta a nézők kedvence a strawberry and cream, azaz tejszínhabos eper. A torna hivatalos weboldala szerint átlagban 10 ezer liter tejszín és 28 ezer kilogramm eper fogy minden évben a verseny ideje alatt. Ha kicsit összetörjük az epret, és beleforgatjuk joghurtba, kefirbe vagy éppen tejszínhabba, remek eperkrémet kapunk, amit bazsalikommal vagy mentával bolondíthatunk.

eper_interju_wimbledon-110519.jpg

Wimbledon és az eper (Fotó/Forrás: Fidelio)

A hazai piacok nagy slágere az eper, ezzel a gyümölccsel indul a befőzőszezon. A háziasszonyok alkalmanként kábé 5 kiló eperrel indulnak haza, majd befőzőcukorral, kristálycukorral, botmixerrel egyszerűen elkészíthető és rendkívül gyorsan elfogyó eperlekvárt készítenek. A lekvár isteni egy kis frissen sült brióssal, különböző sajtokkal, sült csirke mellé vagy a reggeli müzlire kanalazva.

Mivel az eperszezon eleje megegyezik a viszonylag rövid spárgaszezonnal, készíthetünk epres spárgasalátát császárszalonnával és feta sajttal. A felkockázott császárszalonnát serpenyőben kisütjük, majd egy tálkába szedjük. A megmaradt szalonnazsíron átforgatjuk a spárgarudakat, sózzuk, borsozzuk, tányérra tesszük, és szeletelt eperrel, valamint morzsolt feta sajttal tálaljuk. Remek gyors vacsora.

Szedd magad az epret!

Budapest vonzáskörzetében számos helyen lehet a piaci ár alatt epret szedni, ami gyerekekkel is kiváló móka. Budakalászon két helyen is, Pilisvörösváron, Pomázon és Szigetszentmiklóson is várnak az eperföldek.

eperföld.hu

Szintén kiváló és gyors eledel a csirkés-epres saláta epres vinaigrette-tel. A grillcsirkét felaprítjuk, és zöldsalátaalapra helyezzük, sózzuk, borsozzuk, majd meglocsoljuk epres vinaigrette-tel, ami friss eperből, almaecetből, olívaolajból, mézből, sóból és borsból áll.

Jégkrémnek is kiváló. A turmixgépbe tegyünk sok epret, cukrot vagy mézet, egy kis mangót, banánt vagy kókuszreszeléket, bazsalikomot vagy mentát, öntsük műanyag pálcikásjégkrém-tartókba, és néhány órával később fogyasztható a jeges finomság.

Igazi különlegesség az eper gyümölcslap, ami készen is kapható, de házilag is könnyen előállítható. Sütőlapra vagy szilikonos lapra vékonyan kenjük szét a leturmixolt gyümölcsöt, amit almával is dúsíthatunk, és 50 fokra állított légkeveréses sütőben süssük addig, míg megszárad. Javasolt picit nyitva hagyni a sütő ajtaját, hogy eltávozzon a felesleges pára.

epres_mille-feuille-110756.jpg

Epres mille feuille (Fotó/Forrás: Fidelio)

És végül álljon itt egy epres édesség is, az angol trifle egyik finom variációja, persze itt is a képzelet szabhat csak határt, annyiféleképpen elkészíthető ez a nyalánkság. Használhatunk babapiskótát, frissen sütött piskótatésztát, boltban készen vásárolt tortalapot, akár morzsolt zabkekszet is. A lényeg a rétegezés.

Egy réteg tészta vagy keksz, egy réteg vaníliakrém, egy réteg felkockázott eper – amihez adhatunk mézet, zöldfűszereket, reszelt narancs- vagy citromhéjat, gyümölcslikőrt is –, egy réteg tejszínhab, és ezt folytassuk, amíg a csinos üvegtálunk teljesen megtelik. A tetejére szórhatunk pirított mandulát, pisztáciamorzsát, eperszemeket. Némi hűtést igényel, mert jót tesz neki, ha összeszoknak az ízek.

The Strawberry Project

Budapest belvárosában található ez a különleges boltocska, ahol minden az eper körül forog. Csodás díszdobozokban különféle módon elkészített epres finomságok kaphatók, esküvőkre, bulikra, szülinapra, bármilyen alkalomra. Még epercsokrot is kötnek rendelésre.

thestrawberryproject.com

A Kaldeneker Lekvárosház kiváló lekvárkülönlegességei közül ajánlatos kipróbálni a levendulás eperdzsemet vagy megkérni Kaldeneker György tulajdonost, hogy készítsen a legendás gyömbéres eperlekvárjából. 

lekvaroshaz.hu

Tahitótfalui kézműves eperborokat és eperpálinkát készít az Epermester Pincészet.

epermester.hu

A Liszt Ferenc téri Menza hideg eperlevest kínál vaníliafagylalttal, desszertnek pedig meg kell kóstolni az epres mille-feuille-t.

menzaetterem.hu

Főzni művészet! - Indul a gasztro rovatunk

Kapcsolódó

Főzni művészet! - Indul a gasztro rovatunk

Már a 17. században is ettek madártejet

Már a 17. században is ettek madártejet

A sokak által magyar specialitásnak tartott madártej első változata valójában egy 1651-ben kiadott francia szakácskönyvben bukkant fel először, hogy aztán az egész világon elterjedjen.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

„Egy karmesternek szüksége van lábra, amin áll”

Felnőtt egy generáció, amely saját bőrén tapasztalhatta meg, mi is Wagner művészetében a téboly és a bűvölet – köszönhetően Fischer Ádámnak.
Színház

Nincsenek skatulyái – Simon Zoltán

A fiatal színművész éveken át vizilabdázott, férfias testalkata, erős egyénisége mégis skatulyázás nélkül teszi lehetővé számára különböző figurák megformálását a színpadon.
Vizuál

Libanoni Oscar-jelölt film, új Sorrentino, Pawlikowski és Farhadi - kezdődnek a Mozinet Filmnapok

Enyedi Ildikó, Nemes Jeles László, Paulo Sorrentino, Asghar Farhadi, Pawel Pawlikowski, Penélope Cruz, Javier Bardem - néhány név azok közül a művészek közül, akiknek filmjeit megcsodálhatjuk a 8. Mozinet Filmnapok vetítésein, szombattól kedd estig országszerte az art mozik hálózatában.
Színház

Nem provokál, mégis provokatív – Fekete Ádám

Az a fajta művészi és emberi szabadság az alapja ma is minden munkájának, amit a Táp Színháznál tanult. Fekete Ádám a KULT50-ben megjelent portréja.
Színház

„Megismertem, mik a határaim” – Zoltán Áron

Úgy véli, minden fiatal színésznek hasznára válna, ha néhány évet egy vidéki színháznál töltene el. Jelenleg a Vígszínház társulatát erősíti, ahol jobbnál jobb szerepek találták meg.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Plusz café budapest

A The King’s Singers koncertjével zár a CAFe Budapest

Kamaraoperák a Zeneakadémián, ősbemutató, kortárs zene és lélegzetelállító újcirkusz a Müpában, klubzene az Akváriumban, Margó Irodalmi Fesztivál a Várkert Bazárban, Capa105 az Erzsébet téren, Rug Art Fest a Bálnában - programkínálat a CAFe Budapest zárónapján, október 21-én.
Plusz klippremier

Klippremier – Magashegyi Underground & Beck Zoli: Látod

A Fidelión debütál a szimfonikus hangzást a hazai könnyűzenei piacon meghonosító Magashegyi Undergound rendhagyó videója – kórussal, kápolnával, Beck Zolival.
Plusz ajánló

Már beszerezheti a novemberi Fideliót!

Az ingyenes programmagazin novemberi számában az aktuális eseménynaptár mellett megtalálja Fáy Miklós és Vámos Miklós rovatát, gasztro ajánlatunkat, valamint számos interjút, többek között Börcsök Enikővel, Garaczi Lászlóval és Gubik Petrával. Lapozzon bele online!
Plusz tüntetés

„Tartózkodjunk az életvitelszerű embertelenségtől!” – Több százan tüntettek a hajléktalanok mellett

Október 14-én délután 5 órakor majd’ száz író és költő szöveges idézeteivel tüntettek a Parlament előtt a hétfőn hatályba lépő szabálysértési törvény új módosítása ellen.
Plusz nka25

A fiatalok utat keresnek, az idősebbek azt kérdezik, mi volt ez

A MANK 25 éves alkotókat keresett, így kerültek az NKA programsorozatába Barna Lilla és Hojsza Henrietta rendező, valamint Oláh Bori és Herczeg Dániel dramaturg szakos hallgatók. Arról kérdeztük őket, hogy mi foglalkoztat egy fiatal alkotót.