Plusz

Eperföldek mindörökké! – 80 éves lenne John Lennon

2020.10.09. 13:50
Ajánlom
Botrányos és fenséges karrierje során John Lennon a Beatles-szel meghódította a világot, az ágyban fekve harcolt a békéért, és megírta egyik legnépszerűbb dalát, amely anarchista himnusz mézzel leöntve. 80 éves lenne a rockzene prófétája.

John Lennon 80 éve, 1940. október 9-én született Liverpoolban. Apja már kétéves korában kisétált életéből, anyja csak "át-átsuhant" zaklatott gyermekkorán, nagynénje nevelte fel. Kamaszkora csupa lázadás volt, tizenöt évesen kezdett amerikai rock and roll zenét játszani, miután Elvis Presley Heartbreak Hotel című dala egy pillanat alatt eldöntötte sorsát.

Tizenhat évesen ismerkedett meg Paul McCartneyval, akivel a rockzene történetének legsikeresebb szerzőpárosát alkották.

Hamarosan együttest is alapítottak, amelyhez később csatlakozott a gitáros George Harrison is, a nagy négyesben a dobos Ringo Starr a kemény és sikertelen hamburgi évek után, a befutás küszöbén vette át Pete Best helyét.

beatles-133727.jpg

Beatles

A Beatles minden kétséget kizáróan a legnagyobb hatású együttes a könnyűzene történetében. Zenéjükön rajongók és zenészek nemzedékei nőttek fel, Magyarországon egy generáció az ő dalaikból tanult meg angolul. Lennon és McCartney nevéhez olyan klasszikusok fűződnek, mint az A Hard Day's Night, a Help!, a Nowhere Man, azután a Norwegian Wood, a Ticket To Ride, az All You Need Is Love, a Lucy in the Sky with Diamonds, a Strawberry Fields Forever, az Across the Universe, a Revolution vagy a Come Together – a sort mindenki ízlése szerint folytathatja. Szerzeményeiket sokan dolgozták fel, a Yesterday több mint 1600 változatban létezik, bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe is. Jellemző, hogy még 2000-ben is a toplista élére tudott kerülni a Beatles egykori listavezető dalait tartalmazó album, és mindmáig ez minden idők leggyorsabban fogyó lemeze. Lennon karcos nyilatkozataival is botrányokat kavart: 1963-ban a királyi család több tagjának jelenlétében adott koncertjük utolsó számát így konferálta fel:

Az olcsóbb helyen ülők tapsoljanak, a többiek csörögjenek az ékszereikkel!

1966-ban a kereszténységről azt mondta: „Összezsugorodik és semmivé lesz. Azt nem tudom, hogy minek lesz előbb vége: a rock and rollnak vagy a kereszténységnek. Most népszerűbbek vagyunk, mint Jézus” – nyilatkozta az Evening Standard című brit lapban. A kijelentést felháborodást követte, Amerikában az emberek Beatles-lemezeket égettek. Számos fenyegetést is kaptak, s Lennon végül bocsánatot kért.

A Beatles zenéje az idők során egyre bonyolultabb és elvontabb lett, 1966-ban a turnékkal is leálltak, ezzel párhuzamosan nőtt a feszültség a tagok, mindenekelőtt John és Paul között. A viszony azután mérgesedett el, hogy Lennon megismerkedett a japán Yoko Onóval, s egyre többször emelte fel szavát közéleti kérdésekben, a társadalmi igazságtalanságok ellen. Esküvőjüket 1969. március 20-án tartották Gibraltárban, majd Amszterdamba mentek nászútra, illetve béketüntetésre. Egy hétig ki sem mozdultak az ágyból, a hatalmas publicitást kapott eseményt nevezték el ágykampánynak, amellyel azt üzenték a világnak, hogy hagyják abba a háborút. Lennon, aki középső nevét Winstonról Onóra változtatta, formailag még a Beatles tagja volt, amikor megjelentette Give Peace A Chance című dalát, amely a békemozgalmak himnusza lett.

10 kedvenc dalunk John Lennon szólókarrierjéből

Kapcsolódó

10 kedvenc dalunk John Lennon szólókarrierjéből

Október 9-én John Lennon születésének 80. évfordulóját ünnepli a világ. A legendás brit zenész karrierjét a Beatles-szel sokan ismerik, de szólóéveit talán kevesebben. Összegyűjtöttünk tíz olyan dalt, amely Lennonról, az emberről árulkodik, aki popzenészként a 20. század egyik legnagyobb hatású gondolkodója is volt.

John_Lennon_en_zijn_echtgenote_Yoko_Ono_op_huwelijksreis_in_Amsterdam_John_Lenn_Bestanddeelnr_922-2304-133824.jpg

John Lennon és Yoko Ono 1969-ben, Amszterdamban az ágyban fekve tüntettek a békéért

A Beatles története 1970-ben véget ért, a tagok közül szólóban Lennon futotta be a legváltozatosabb zenei karriert. Tucatnyi albumot adott ki, akad közöttük nehezen befogadható kísérleti zene, de olyan remekművek is, mint a John Lennon/Plastic Ono Band című lemezen hallható Mother, az egy évvel későbbi Imagine vagy a Happy Xmas (War Is Over). Életét akkor már Amerikában élte, ahová csak nehezen nyert bebocsáttatást. Évekig küzdött a bevándorlási hivatallal, amely - mivel csak turista vízuma volt – folyamatosan deportálással fenyegette, egyrészt egy 1968-ban történt letartóztatása miatt, amikor kannabisz birtoklásért kísérték be, másrészt háborúellenes tevékenysége és a fiatal nemzedékekre gyakorolt "nem kívánatos" befolyása miatt. Az amerikai legfelsőbb bíróság 1975-ben megsemmisítette a kitoloncolási végzést, az állandó tartózkodási engedélyt 1976-ban kapta meg. Ekkor már szinte menekült a Beatles legendája elől, nem volt hajlandó arra, hogy régi társaival lépjen fel, bármennyi pénzt kínáltak is.

A hetvenes évek második felében évekre eltűnt a nyilvánosság elől, apuka lett, fiát nevelte.

1980-ban tervekkel és energiával telve lépett ismét a közönség elé, megjelent Double Fantasy című lemeze, interjúk sorát adta, turnét tervezett, de ebből már nem lett semmi. 1980. december 8-án este a zenész feleségével gyalog tért haza, amikor New York-i otthonuk, a Dakota ház bejáratánál egy őrült rajongója, Mark David Chapman az utcáról öt lövést adott le rá. Lennon hátát négy golyó találta el és néhány lépés megtétele után összeesett, a kórházban már nem sikerült újjáéleszteni. Az életfogytiglanra ítélt Chapman – akinek szabadlábra helyezési kérelmeit rendre elutasítják – csak idén kért bocsánatot Yokótól.

empirestatebuilding-132949.jpg

Kéken világítják meg az Empire State Building épületét John Lennon emlékére (Fotó/Forrás: Instagram)

Lennon alakja és legendája halála óta csak nagyobbra nőtt, örökségével özvegye, Yoko sáfárkodik, mégpedig igen hatékonyan. Lennon nyolcvanadik születésnapján a Radio 2 brit csatornán kétrészes rádiós showműsort sugároznak, amelyet fia, Sean Ono Lennon vezet majd. A zenész halála napján New Yorkban rendezett, hagyományos emlékkoncert idén a koronavírus-járvány miatt az internetre kényszerül.

A mai napon John Lennon emlékére kék színben világít a New York-i Empire State Building. Az épületen emellett a békejel is láthatóvá vált péntekre virradó éjjel.

 

Borítókép: Michael Putland/Getty Images

Programkereső

Legolvasottabb

Plusz

Kulka János tanítja újra beszélni a sztrókon átesett Lang Györgyit

Az énekesnő erről a Klubrádió Ötös című műsorában beszélt Falusi Mariannak, akivel korábban együtt vezették a műsort – számolt be róla a Színház Online.
Klasszikus

59 éves korában elhunyt Patkós Sándor fagottművész

Tragikus hirtelenséggel, életének 59. évében, január 26-án elhunyt Patkós Sándor fagottművész, a Budapesti Fesztiválzenekar alapító tagja.
Tánc

Élőben, a színpadon festenek majd a Feledi Project legújabb táncszínházi bemutatójában

Feledi János Csehov Sirályát állítja színpadra február 7-én a Nemzeti Táncszínházban. Az előadás érdekessége, hogy Bánki Ákos festőművész a teljes előadás alatt a színpadon fog festeni.
Zenés színház

Visszatérés a varázserdőbe – a Szentivánéji álom az Eiffel Műhelyházban

Január 28-tól újra látható az Opera műsorán Britten operája, a Szentivánéji álom. Az eredetileg operavizsgaként létrejött produkció csaknem hat év után kerül ismét színre.
Klasszikus

Kurtág György életműve előtt tisztelegnek a BMC-ben

A zeneszerző fia, ifjabb Kurtág György, Kiss Péter zongoraművész, valamint egy francia művészekből álló kamaraegyüttes ad koncertet a Budapest Music Centerben február 18-án.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz hír

Kulka János tanítja újra beszélni a sztrókon átesett Lang Györgyit

Az énekesnő erről a Klubrádió Ötös című műsorában beszélt Falusi Mariannak, akivel korábban együtt vezették a műsort – számolt be róla a Színház Online.
Plusz ajánló

Már kézbe vehető a februári Fidelio Magazin

Az országszerte terjesztett, ingyenes kiadványban az aktuális programbontások mellett híreket, ajánlókat, magazinos anyagokat és számos interjút is talál. Keresse az ismert terjesztési pontokon, vagy lapozzon bele online!
Plusz hír

Egy koncert erejéig ismét összeáll az Amadinda

Január 22-én egy exkluzív koncert erejéig ismét összeáll az Amadinda Ütőegyüttes, hogy a Műcsarnok Prima díjas kiállítója, Barabás Márton tárlatvezetését gazdagítsák a Magyar Kultúra Napján.
Plusz hír

Online emlékhely nyílt a budapesti gettó felszabadulásának 77. évfordulóján

Az évforduló alkalmából indult el a www.emlekezes77.hu online platform, ahol 77 órán keresztül holokauszt-túlélőkkel és megmentőikkel készült interjúk láthatók, mások mellett Bruck Edith-tel, Keleti Évával, Vitray Tamással, Fahidi Évával és Féner Tamással.
Plusz hír

Újcirkusz-előadás és Bartók arab népdalgyűjtései a Bartók Tavasz programján

Új fellépőket jelentettek be az idei Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek programjából, a fesztiválhoz új helyszínként a Magyar Zene Háza is csatlakozik.