Plusz

Érdekességek a Pesti Vigadó történetéből

2022.03.01. 13:40
Ajánlom
A Pesti Vigadó elődje, az 1833-ban kapuit megnyitó Redoute és az 1848/49-es forradalom és szabadságharc elválaszthatatlanok egymástól. 1848 nyarán itt ülésezett az első népképviseleti országgyűlés.

Az 1848-as áprilisi törvények elfogadásával megkezdődött Magyarország polgári demokratikus fejlődése. Ennek részeként a korábbi rendi országgyűlések helyett megalakulhatott az első népképviseleti országgyűlés, ahol az alsóház tagjait az új választási törvény értelmében már szélesebb népréteg választhatta meg. Az így megválasztott első népképviseleti országgyűlés 1848. július 5-én tartotta alakuló ülését a pesti Redoute-ban.

A bécsi udvar kezdetben az itáliai hadszíntérrel volt elfoglalva, de várható volt, hogy a helyzet számukra kedvező alakulása után megpróbálják visszavonatni az áprilisi törvényeket. A forradalom vívmányainak megvédése érdekében elengedhetetlennek tűnt az önálló magyar haderő felállítása, létszámának emelése. Július 11-én ennek biztosítása, megszavazása érdekében kért szót az ország meghatározó politikusa, a Batthyány-kormány pénzügyminisztere, Kossuth Lajos.

Orszaggyules_megnyitasa_1848-132946.jpg

Az országgyűlés megnyitása 1848-ban (Vasárnapi újság 1898.07.03., Borsos József és Bettenkoffer Károly műve alapján) (Fotó/Forrás: Pesti Vigadó)

A több évtizedes közszereplései hatására kiváló szónokká váló képviselő óriási sikert ért el, beszéde alatt Nyáry Pál – aki pedig az ellenzék vezéralakjaként általában kritikus volt a kormánnyal – mintájára felállt a teljes ház, közfelkiáltással jelezték, megadják a kért „kétszázezer főnyi katona s az erre szükséges” negyvenkétmillió forint előteremtését. Kossuth – folytatva felszólalását – „leborul e nemzet nagysága előtt”, majd sorait zárva jelzi:

„Magyarországot a poklok kapui sem fogják megdönteni!”

A nemzeti mitológiánk részét képező képet árnyalja Széchenyi István naplója, hiszen innen tudhatjuk, hogy a kitűnő, utánozhatatlan szónok és államférfi elkövetett egy apróbb hibát: a tizenkét milliós lakosú Magyarországnak – nyelvbotlás miatt – kétszázmillió katonát kívánt…

Szerző: Lesti Árpád

Tematikus épülettörténeti séta a Pesti Vigadóban Kautzky Armand tolmácsolásában

A '48-'49-es forradalom és szabadságharc eseményei

Időpont: 2022. március 13. 11:00

További információ és jegyvásárlás ide kattintva! >>>

_DSC7350mod2-132945.jpg

Kautzky Armand (Fotó/Forrás: Pesti Vigadó)

Támogatott tartalom.

Pesti Vigadó

A Pesti Vigadó minden korban a társasági élet központi helyszíneként működött.

Otthonául szolgált Strauss, Liszt, Erkel, Wagner, Bartók, Dohnányi koncertjeinek, a Pesti Műegylet által szervezett első hazai kiállításnak, az első népképviseleti országgyűlésnek ugyanúgy, mint Bleriot XI-es repülőgépe bemutatásának vagy az aktuális korszak legnépszerűbb báljainak.

2014 óta az épület fenntartását és üzemeltetését a Magyar Művészeti Akadémia, mint tulajdonos megbízásából a Pesti Vigadó Nonprofit Kft. biztosítja, amelynek célja továbbra is fenntartani, és megőrizni a közönség számára e kulturális sokféleséget és a magas művészeti színvonalat.

Az elmúlt években megvalósult rendezvények minősége és a látogatottsági adatok azt bizonyítják, hogy sikerült ismét a magyarországi kulturális és turisztikai életben korábban méltán elfoglalt pozíciójába visszahelyezni a Főváros szívében található Pesti Vigadót!

Legolvasottabb

Klasszikus

„Ha az ember idős, már sokkal szabadabb” – születésnapi interjú a 80 éves Vidovszky Lászlóval

Nemrég ünnepelte nyolcvanadik születésnapját, március 2-án pedig a Zeneakadémia is koncerttel köszönti Vidovszky László Kossuth-díjas zeneszerzőt. A jeles alkalom apropóján pályája indulásairól, zeneszerzői motivációiról és alapelveiről kérdeztük a komponistát.
Színház

Átadták a Kortárs Magyar Dráma-díjat: Pintér Béla és Horváth János Antal az idei kitüntetettek

A Radnóti Zsuzsa dramaturg alapította elismerést idén Pintér Béla érdemelte ki több évtizedes munkásságáért és színpadi szövegeiért. Különdíjat kapott Horváth János Antal, a Loupe Színházi Társulás alapítótagja.
Színház

Miért kell eljutni a tragédiáig? – Budaörsön rendezi meg a Hamletet Alföldi Róbert

Megtartották a h.ml.t. című előadás próbáját. Shakespeare drámáját április 20-án mutatják be a Budaörsi Latinovits Színházban, de a premiert még megelőzi egy nyílt próba márciusban, a Színházak Éjszakáján.
Klasszikus

„Egy álmom válik valóra” – interjú Mohai Bálint fagottművésszel

A Concerto Budapest szimfonikus zenekar március 3-i Mozart-napjának nyitókoncertjén csendül fel az örök érvényű mester Esz-dúr sinfonia concertantéja oboára, klarinétra, kürtre és fagottra (K. 297b). Ennek apropóján beszélgettünk az együttes szólamvezetőjével.
Zenés színház

Párkapcsolati dráma színes háttér előtt – A víg özvegy Zürichben

Az operettműfaj megújítójaként is emlegetett ausztrál rendező, Barrie Kosky ezúttal Lehár-műhöz nyúlt. Produkciójában ezúttal sem alkalmazott túl radikális eszközöket, már amennyiben nem tekintjük annak az emberi lélek mélységeit feltáró elemzést.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz hír

Strukturális változások miatt bezár a magyarországi Észt Intézet

A Magyarországi Észt Intézet tagja volt az európai kulturális intézetek magyarországi hálózatának is. Február végén fejezik be magyarországi tevékenységüket a tallini anyaintézmény döntése alapján.
Plusz magazin

KÉP-regény: Hóesésben

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal szomorkás emlékeket oszt meg velünk, hóesésben.
Plusz gyász

Elhunyt Jan Assmann egyiptológus, vallástörténész

A világhírű német tudós nevéhez fűződik egyebek közt a kulturális emlékezet fogalma, amelyet feleségével közösen dolgoztak ki. 2018-ban a Német Könyvkereskedelem Békedíjával tüntették ki.
Plusz ajánló

Drehertől Dreherig – a kőbányai sörgyártás lenyűgöző története

Mi köze a sörnek a boszorkányokhoz? Hogyan kapcsolódnak a Dreherek a martonvásári Beethoven-szoborhoz? Mikor készült az első magyar partyhordó? Egyebek közt erre is választ kaphatunk március 1-jén Sziklainé Lengyel Zsófia előadásán.
Plusz interjú

Ez nem egy egyszemélyes történet – interjú Nagy Judit Évával

Nagy Judit Éva újságíró, kommunikációs és interkulturális tanácsadó hat év alelnökség után lett a Magyar–Kínai Baráti Társaság elnöke tavaly decemberben.