Plusz

Érdekli, melyek most a legjobb dokumentumfilmek?

2016.10.04. 11:18
Ajánlom
Kiválasztották a nemzetközi dokumentumfilm fesztivál legjobb alkotásait.

A BIDF minden versenyszekciójának díjáról külön nemzetközi zsűri döntött. Ezen kívül a közönség és egy nyugdíjasokból, valamint egy diákokból álló zsűri is odaítélte díját.

A szervezők közleménye szerint a "Mert ő is normális" szekció díját a Természetesen rendellenes című dán film kapta, amelyet Christian Sonderby Jepsen rendezett. Különdíjjal ismerték el a Magnus című norvég dokumentumfilmet, amely Magnus Carlsen sakkvilágbajnokról készült.

Natural Disorder - uk Trailer from Det Danske Filminstitut on Vimeo.

A "Mert miénk is a hatalom" szekció győztese az Észak-Koreában forgatott A Nap árnyékában című alkotás lett. A diktatúra propagandagépezetét bemutató filmet az orosz Vitalij Manszki készítette. A szekció különdíját Gianfranco Rosi Tűz a tengeren című munkája nyerte el, amely az Afrikából lélekvesztőkön Lampedusa partjaihoz érkező menekültáradatról szól.

Under the Sun, international trailer from Deckert Distribution GmbH on Vimeo.

A "Mert enyém" is a titok versenyprogram győztese az Egyre közelebb című brit dokumentumfilm lett, a különdíjat pedig a Samuel a felhők fölött című alkotásnak ítélték oda. A "Mert rövidek is vannak" mezőnyéből a Nem vagyok idevalósi győzött, Az azonosítatlanok különdíjban részesült. A közönségdíjat a Kedves emberek című svéd film kapta. A produkció egy svéd városba érkezett szomáliai menekültekről szól, akikből egy helyi vállalkozó hokicsapatot farag, Szomália első jéghokicsapatát. A nyugdíjas zsűri szintén a Természetesen rendellenes című filmet tüntette ki díjával. A diákzsűri pedig a Mesés élet című amerikai produkciót.

The Closer We Get: Official Trailer from Somewhere on Vimeo.

A "Mert ő normális" mezőnyben bemutatott alkotások öttagú zsűrijében foglalt helyet Hegedűs D. Géza színész, rendező, a Színház- és Filmművészeti Egyetem általános rektorhelyettese, aki a díjátadó előtt értékelte a szekcióban megtekintett filmeket.

A tíz filmnek legalább a fele nagyon megérintett. Emberi sorsokat láthattunk, a filmek hősei kényszerhelyezetbe kerülnek, meg kell küzdeniük magukért, a szabadságukért, az elfogadtatásukért

- mondta.

Mozivásznon az éppen zajló tánctörténelem

A dokumentumfilm műfaja fénykorát éli, ami a tánc területén is megmutatkozik: hónapról hónapra jelennek meg az olyan táncfilmek, amik az éppen zajló eseményeket még melegében dokumentálják a vásznon. Összeszedtük, melyek azok, amikre érdemes odafigyelni az elmúlt két év terméséből.

Olvasson tovább>>>

A versenyfilmek közül a Mit tett című alkotást emelte ki, amelynek főhőse egy író, aki egy szenvedélyes konfliktusos pillanatban megöli a társát.

Mikor kijön a börtönből, még nem öreg, előtte van az életének a fele, de az a kérdés, mihez kezdjen ezzel a pokollal, az általa okozott tragédiával". Elgondolkodtató, hogy ki tudja, hova sodor bennünket egy végzetes pillanat

- fogalmazott a színész.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Színház

„Egy fantasztikus korszaknak bukkantam a nyomára” – interjú Szikora Jánossal

Idén már hatodik alaklommal rendezi meg a Koronázási Szertartásjátékot a Vörösmarty Színház igazgatója. Az augusztus 18-i bemutató apropóján Szikora János beszélt a kezdetekről, az idei év újdonságairól és a darab nemzeti öntudatformáló szerepéről.
Vizuál

Banksy nem örült neki, hogy kiállítást rendeztek a műveiből az oroszok

A graffitiművész Banksy tudta és hozzájárulása nélkül rendeztek munkáiból kiállítást Moszkvában. A művész kifogásolta, hogy elveivel ellentétben a tárlat látogatóinak még fizetniük is kell, mint mondta, ő sohasem kérne pénzt az emberektől, akik látni akarják a képeit.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Plusz portré

Arábiai Lawrence élete a valóságban izgalmasabb volt, mint a filmen

Thomas Edward Lawrence néven született százharminc éve, 1888. augusztus 16-án, ismertté Arábiai Lawrence-ként vált. Az arab öltözetben járó, a nyelvet és kultúrát tökéletesen ismerő férfi egy személyben volt tudós, katona, titkos ügynök és kalandor, élete filmre kívánkozott. 1962-ben monumentális, Oscar-esővel jutalmazott eposzt forgattak róla.
Plusz szfinx

Új szfinx-szobrot találhattak Egyiptomban

Keveset tudni a frissen felfedezett szoborról, de a jelek szerint a gízai piramisok mellett álló világhírű látványosság mellett ez lehet a második egyiptomi szfinx.
Plusz ajánló

A színpad mint rituális tér – a Fidelio programjai a Sziget 7. napján

Vannak az életben olyan találkozások, amelyek egy csapásra megváltoztatják a világnézeted, amelyektől új emberré válsz. A Fidelio Színház- és Táncsátorban kedvedre válogathatsz a magyar és nemzetközi produkciók közül, amelyek garantáltan maradandó élményt nyújtanak. Íme a 7. nap kínálata.
Plusz hírek

Parazita élt a szemében - képet festett róla

Sok művész merít ihletet az saját élményeiből, akár szenvedéseiből - Ben Taylor viszont ennél is tovább ment: azt állítja, képének csak részben ő az alkotója.
Plusz ajánló

„A folyamatos mozgás tesz minket teljessé” – a Fidelio programjai a Sziget 6. napján

A Fidelio Színház- és Táncsátor hétfői kínálatában Cserepes Gyula lehámozza a nézők szégyenlősségét, miszerint a hangszer és a színpad érinthetetlen, a dél-koreai Silentium című produkció pedig bemutatja, hogyan töltődik fel a testünk és a lelkünk. Nézz be hozzánk!