Plusz

Erkélyekről és ablakokból énekelnek az olaszok a karantén alatt

2020.03.13. 19:00
Ajánlom
Olaszországban péntek este így köszönik meg az egészségügyi dolgozók munkáját, de egymást is támogatják az emberek a karantén alatt: önkéntesek csoportjai segítenek az időseknek és gyűjtenek a kórházak javára.

Az emberek Olaszország-szerte igyekeznek tartani egymásban a lelket, miután a járványveszély miatt karanténba került a lakosság. 

Az intézkedések bevezetése óta csendesen és kihaltak az utcák a városokban és a falvakban, főleg éjszakánként.

Siena lakói azonban csütörtök éjszaka az erkélyükről és az ablakaikból énekeltek közösen, Turin egyik utcájában az erkélyeken táv-táncolták a szomszédok a macarénát.

 

A sienai éneklésről megjelent videók terjednek a közösségi oldalakon, amit a kommentelők a humanizmus csodálatos megnyilvánulásának neveztek. A felcsendülő dallam egy népszerű helyi népdal, a Canto della Verbena (Amíg Siena alszik), amit a helyiek a lokálpatrióta büszkeség jelzéseként szoktak énekelni - írta az Independent

 

"Nem adjuk fel!!! Itthon maradunk!! Hajrá Nápoly! Hajrá Olaszország!!!" - kiabálták a Nápolytól délre fekvő Casoria lakótelepein az erkélyekről a Daily Mail beszámolója szerint. Az egymást biztató szomszédok hamarosan futball-nótákban törtek ki ezzel harcolva a koronavírus miatt karanténba került lakók hangulatának feldobásáért.

 

Gyertek ki az erkélyre! A vírus nem győzhet le minket!!" - hangzanak a biztatások a videókon. 

Az otthonragadt zenészek a környékbelieket szórakoztatják játékokkal a nyitott ablakokból vagy a balkonokról.

 

Péntek este hatra és szombat délre hasonló közös éneklést és zenélést terveznek az egész országban, amelyhez mindenki a saját lakása ablakából vagy a balkonról csatlakozhat. A Facebook-felhívás szerint ezzel szeretnék megköszönni a kórházi dolgozóknak a munkájukat.

Csütörtökön sok kisgyerekes család, akik az iskolák bezárása miatt otthon vannak táblákat tettek ki az ablakokba "andrà tutto bene" (minden rendben lesz) - felirattal. 

A dél-olasz régióban a gyűjtésre koncentrálnak, főleg a kórházakat igyekeznek támogatni, hogy az idővel versenyezve felkészítsék a szegényebb régiókat a járvány kitörésére.

Egy szicíliai kórház számára például felszerelésre gyűjtöttek eddig 50 ezer eurót.

“Szerettünk valamivel igazán hatékonyan segíteni a Sant'Antonio Abate kórháznak Trapaniban,”  - írták a The Local kérdésére a szervezők, akik elsősorban lélegeztetőgépek vásárlását tervezik. “Más felszerelések, maszkok, kesztyűk és egyéb védőfelszerelések vásárlása is tervben van."

Hasonló kezdeményezések indultak többek közt Nápolyban vagy Pisában. Az olasz Vöröskereszt ételt és gyógyszereket visz a rászorulóknak az egész országban, ők is várják az adományokat.

Több városban a civilek fogtak össze, hogy önkéntesek csoportjai vigyenek ételt és gyógyszert az időseknek, miután a kormány azt kérte a 75 év feletti polgroktól, hogy elővigyázatosságból maradjanak otthon. 

(via The Local)

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Amikor Pavarottit kifütyülték a milánói Scalában

Mindenkinek lehet gyenge pillanata, még az isteni Lucianónak is, az olasz operaközönség azonban nem elnéző. 1992-ben, egy Don Carlos előadáson még őt is kifütyülték.
Színház

Folytatódik a vita az SZFE körül, ezek a legújabb fejlemények

Megszólalt a kinevezett kuratórium két tagja, az egyetem diákjai videóban válaszoltak.
Zenés színház

„A művészet szépsége, hogy korlátok között szabadok lehetünk”

Az államalapítás ünnepének előestéjén, augusztus 19-én a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon felcsendülnek a Bánk bán című opera csodaszép, minden magyar számára ismerős dallamai. A Kossuth-díjas Vidnyánszky Attila rendezésében létrejövő produkció főbb szerepeiben Molnár Levente mellett Fischl Mónikát és Mester Viktóriát is láthatja majd a közönség. Az előadás karmesterével, a Liszt Ferenc-díjas, Érdemes Művész Kesselyák Gergellyel a közelgő premier kapcsán beszélgettünk.
Színház

Ősbemutatókkal és különlegességekkel készül új évadára a Thália

Augusztus 10-től teljes gőzzel zajlik a munka a Thália Színházban – ettől a naptól folytatódnak a Gyilkosság az Orient Expresszen című nagyszabású produkció próbái, és hamarosan elkezdődnek a felújítópróbák is.
Színház

Színházi összefogás a koronavírus terjedése ellen

A Magyar Színházi Társaság és a Magyar Teátrumi Társaság részvételével egyeztettek a budapesti teátrumok a nézőket és a színházakat érintő ajánlásokról.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz ajánló

Fáy Miklós: Férfias erények

Fáy Miklós kritikus ezúttal a Robert Capa Központ új kiállításával, a Zeneakadémia szeptemberi Bartók-hangversenyével, Az öreg halász és a tenger új kiadásával, valamint egy Maria João Pires összkiadással foglalkozik.
Plusz hír

Art is Business: díjátadó és konferencia az idei évben

Már lehet nevezni és jelölni az Art is Business Díjra, decemberben pedig megrendezik az első Art is Business Konferenciát a Trafóban.
Plusz ajánló

15 éves az ország leghosszabb összművészeti fesztiválja, a Kultkikötő

Egészen pontosan 2006. július 14-én, Mohácsi János Veszett fejsze című előadásával kezdődött el a Kultkikötő története. A lelkesedésből induló kezdeményezés (egyik) küldetése az volt, hogy életet leheljen a Balaton-parton található kihasználatlan szabadtéri játszóhelyekbe, és ez által elérhetővé tegye a helyiek és a nyaralóközönség számára a minőségi szórakozást.
Plusz galéria

Hangolódj galériánkkal az Ékszerek Éjszakájára!

Idén is lesz Ékszerek Éjszakája a tematika pedig 0- / Zero negative. A nyitásig mutatunk egy kis ízelítőt!
Plusz hír

Augusztus 15. után sem lehet zenés-táncos rendezvényeket tartani

Bármilyen változtatás kockázatos - indokolta a csütörtök reggeli bejelentést Gulyás Gergely.