Plusz

Erkélyekről és ablakokból énekelnek az olaszok a karantén alatt

2020.03.13. 19:00
Ajánlom
Olaszországban péntek este így köszönik meg az egészségügyi dolgozók munkáját, de egymást is támogatják az emberek a karantén alatt: önkéntesek csoportjai segítenek az időseknek és gyűjtenek a kórházak javára.

Az emberek Olaszország-szerte igyekeznek tartani egymásban a lelket, miután a járványveszély miatt karanténba került a lakosság. 

Az intézkedések bevezetése óta csendesen és kihaltak az utcák a városokban és a falvakban, főleg éjszakánként.

Siena lakói azonban csütörtök éjszaka az erkélyükről és az ablakaikból énekeltek közösen, Turin egyik utcájában az erkélyeken táv-táncolták a szomszédok a macarénát.

 

A sienai éneklésről megjelent videók terjednek a közösségi oldalakon, amit a kommentelők a humanizmus csodálatos megnyilvánulásának neveztek. A felcsendülő dallam egy népszerű helyi népdal, a Canto della Verbena (Amíg Siena alszik), amit a helyiek a lokálpatrióta büszkeség jelzéseként szoktak énekelni - írta az Independent

 

"Nem adjuk fel!!! Itthon maradunk!! Hajrá Nápoly! Hajrá Olaszország!!!" - kiabálták a Nápolytól délre fekvő Casoria lakótelepein az erkélyekről a Daily Mail beszámolója szerint. Az egymást biztató szomszédok hamarosan futball-nótákban törtek ki ezzel harcolva a koronavírus miatt karanténba került lakók hangulatának feldobásáért.

 

Gyertek ki az erkélyre! A vírus nem győzhet le minket!!" - hangzanak a biztatások a videókon. 

Az otthonragadt zenészek a környékbelieket szórakoztatják játékokkal a nyitott ablakokból vagy a balkonokról.

 

Péntek este hatra és szombat délre hasonló közös éneklést és zenélést terveznek az egész országban, amelyhez mindenki a saját lakása ablakából vagy a balkonról csatlakozhat. A Facebook-felhívás szerint ezzel szeretnék megköszönni a kórházi dolgozóknak a munkájukat.

Csütörtökön sok kisgyerekes család, akik az iskolák bezárása miatt otthon vannak táblákat tettek ki az ablakokba "andrà tutto bene" (minden rendben lesz) - felirattal. 

A dél-olasz régióban a gyűjtésre koncentrálnak, főleg a kórházakat igyekeznek támogatni, hogy az idővel versenyezve felkészítsék a szegényebb régiókat a járvány kitörésére.

Egy szicíliai kórház számára például felszerelésre gyűjtöttek eddig 50 ezer eurót.

“Szerettünk valamivel igazán hatékonyan segíteni a Sant'Antonio Abate kórháznak Trapaniban,”  - írták a The Local kérdésére a szervezők, akik elsősorban lélegeztetőgépek vásárlását tervezik. “Más felszerelések, maszkok, kesztyűk és egyéb védőfelszerelések vásárlása is tervben van."

Hasonló kezdeményezések indultak többek közt Nápolyban vagy Pisában. Az olasz Vöröskereszt ételt és gyógyszereket visz a rászorulóknak az egész országban, ők is várják az adományokat.

Több városban a civilek fogtak össze, hogy önkéntesek csoportjai vigyenek ételt és gyógyszert az időseknek, miután a kormány azt kérte a 75 év feletti polgroktól, hogy elővigyázatosságból maradjanak otthon. 

(via The Local)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Gyakran ismételt kérdések a hárfáról – Razvaljajeva Anasztázia válaszol

Új sorozatunkban, amelynek címe: Hangszertár, zenekari művészeket és szólistákat kértünk arra, mutassák be szakmájuk legfontosabb eszközét. Razvaljajeva Anasztázia a klasszikus zenei színtér egyik legizgalmasabb hangszerese. Egyértelmű volt, hogy ha hárfáról van szó, hozzá kell fordulnunk.
Színház

„Ami a szőnyeg alatt van” – Bíró Kriszta könyvet ír Molnár Piroskáról

Az életrajzi mű a Corvina Kiadónál készül, szerzője, az Örkény Színház többkötetes íróként is számon tartott művésze régóta jól ismeri Molnár Piroskát, így bizalmasan tud vele beszélgetni a szakmáról és életéről.
Könyv

Röhrig Géza karanténban - Élőben New Yorkból

Nyáry Krisztián online sorozata nem ismer országhatárokat. Ezúttal a New Yorkban élő költőt kérdezi arról, mit olvas a kényszerű otthonlét alatt.
Jazz/World

Fonogram-életműdíjat kapott Kovács Kati – Hallgasd meg a nyertes felvételeket!

Hobo, Rácz Gergő és Orsovai Reni, a Mörk, a Sárik Péter Trió, Lajkó Félix & Volosi, Krizso, a Bagossy Brothers Company is Fonogram-díjat kapott a szombaton az interneten tartott online eseményen. Életműdíjjal Kovács Katit, szakmai életműdíjjal Gőz Lászlót ismerték el.
Plusz

Könnyűzene a korona idején

Sok más minden mellett a koronvírus-járvány azt is befolyásolja, hogy hol és hogyan fogyasztunk könnyűzenét ezekben a hónapokban. A zeneipar teljes egészére meghatározó – és egyelőre sok tekintetben, de legalábbis számos szegmensére, úgy tűnik, sokkszerű és katasztrofális – hatással van az, ami pillanatnyilag a világon történik.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz mti

Rekordokat dönt a Netflix és a YouTube a járvány idején

A Netflix jegyzi a legtöbb, 59 millió letöltést a YouTube, az Amazon Prime és a Disney+ előtt 2020 első negyedévében.
Plusz gyerek

Fidelio Matiné – Náray Erika mesét mond Bíborkáról és a tündérekről

Folytatódik a Fidelio Matiné vasárnapi sorozata gyerekeknek. Ma – a Rózsavölgyi Szalon együttműködésével – Náray Erika színművész mond mesét Bíborkáról és a varázsfőzetről, meg persze a tündérbirodalomról.
Plusz spotify

Könnyűzene a korona idején

Sok más minden mellett a koronvírus-járvány azt is befolyásolja, hogy hol és hogyan fogyasztunk könnyűzenét ezekben a hónapokban. A zeneipar teljes egészére meghatározó – és egyelőre sok tekintetben, de legalábbis számos szegmensére, úgy tűnik, sokkszerű és katasztrofális – hatással van az, ami pillanatnyilag a világon történik.
Plusz magazin

Fesztiválozhatunk idén nyáron? – Hazai körkép a koronavírus árnyékában

Nem lesznek tavaszi fesztiválok Budapesten és vidéken. Lemondták a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált. De mi van a nyári programokkal? Ennek jártunk most utána!
Plusz Nava

Hatezer műsort tesz közzé ingyenesen az MTVA

A NAVA, a Rádióarchívum és az M3 is ingyenessé tette tartalmainak egy részét, hogy komolyzene, hangoskönyvek, tévéfilmek és sorozatok által biztosítsák az igényes otthoni szórakozást.