Plusz

Erkélyekről és ablakokból énekelnek az olaszok a karantén alatt

2020.03.13. 19:00
Ajánlom
Olaszországban péntek este így köszönik meg az egészségügyi dolgozók munkáját, de egymást is támogatják az emberek a karantén alatt: önkéntesek csoportjai segítenek az időseknek és gyűjtenek a kórházak javára.

Az emberek Olaszország-szerte igyekeznek tartani egymásban a lelket, miután a járványveszély miatt karanténba került a lakosság. 

Az intézkedések bevezetése óta csendesen és kihaltak az utcák a városokban és a falvakban, főleg éjszakánként.

Siena lakói azonban csütörtök éjszaka az erkélyükről és az ablakaikból énekeltek közösen, Turin egyik utcájában az erkélyeken táv-táncolták a szomszédok a macarénát.

 

A sienai éneklésről megjelent videók terjednek a közösségi oldalakon, amit a kommentelők a humanizmus csodálatos megnyilvánulásának neveztek. A felcsendülő dallam egy népszerű helyi népdal, a Canto della Verbena (Amíg Siena alszik), amit a helyiek a lokálpatrióta büszkeség jelzéseként szoktak énekelni - írta az Independent

 

"Nem adjuk fel!!! Itthon maradunk!! Hajrá Nápoly! Hajrá Olaszország!!!" - kiabálták a Nápolytól délre fekvő Casoria lakótelepein az erkélyekről a Daily Mail beszámolója szerint. Az egymást biztató szomszédok hamarosan futball-nótákban törtek ki ezzel harcolva a koronavírus miatt karanténba került lakók hangulatának feldobásáért.

 

Gyertek ki az erkélyre! A vírus nem győzhet le minket!!" - hangzanak a biztatások a videókon. 

Az otthonragadt zenészek a környékbelieket szórakoztatják játékokkal a nyitott ablakokból vagy a balkonokról.

 

Péntek este hatra és szombat délre hasonló közös éneklést és zenélést terveznek az egész országban, amelyhez mindenki a saját lakása ablakából vagy a balkonról csatlakozhat. A Facebook-felhívás szerint ezzel szeretnék megköszönni a kórházi dolgozóknak a munkájukat.

Csütörtökön sok kisgyerekes család, akik az iskolák bezárása miatt otthon vannak táblákat tettek ki az ablakokba "andrà tutto bene" (minden rendben lesz) - felirattal. 

A dél-olasz régióban a gyűjtésre koncentrálnak, főleg a kórházakat igyekeznek támogatni, hogy az idővel versenyezve felkészítsék a szegényebb régiókat a járvány kitörésére.

Egy szicíliai kórház számára például felszerelésre gyűjtöttek eddig 50 ezer eurót.

“Szerettünk valamivel igazán hatékonyan segíteni a Sant'Antonio Abate kórháznak Trapaniban,”  - írták a The Local kérdésére a szervezők, akik elsősorban lélegeztetőgépek vásárlását tervezik. “Más felszerelések, maszkok, kesztyűk és egyéb védőfelszerelések vásárlása is tervben van."

Hasonló kezdeményezések indultak többek közt Nápolyban vagy Pisában. Az olasz Vöröskereszt ételt és gyógyszereket visz a rászorulóknak az egész országban, ők is várják az adományokat.

Több városban a civilek fogtak össze, hogy önkéntesek csoportjai vigyenek ételt és gyógyszert az időseknek, miután a kormány azt kérte a 75 év feletti polgroktól, hogy elővigyázatosságból maradjanak otthon. 

(via The Local)

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

A Churchill és Garbo bemutatójával nyit újra a Rózsavölgyi Szalon

„A művészet az emberiségben megnyilvánuló nagyság. A művészet túléli a politikát. A művészet mindent túlél.” Ezt Winston Churchill mondja a Churchill és Garbo című darabban, amelyet május 17-én mutat be a Rózsavölgyi Szalon, ezzel újra kinyitva kapuját a közönség előtt.
Színház

Megújult műsorral érkezik a Szegedi Szabadtéri Játékok

A pandémia és a bizonytalan pályázati támogatások miatt módosul a Szegedi Szabadtéri Játékok idei évada – tudatta Barnák László, a fesztivál ügyvezető igazgatója.
Színház

Napokon belül eldőlhet, hogy ki kapja a Nemzet Színésze címet

Törőcsik Mari halálával nem csupán egy kivételes művész távozott, a Nemzet Színészei is kevesebben lettek. Az új tag személyéről várhatóan május 11-én döntenek majd.
Vizuál

Hamarosan a mozikban Gothár Péter új filmje, a Hét kis véletlen

Gothár Péter filmjei érzékeny vizuális és zenei világ megteremtésére vállalkoznak, ezt ígéri új munkája, a Hét kis véletlen is. A filmet május 13-tól előjátsszák a mozik, az országos premiert május 20-án tartják.
Vizuál

A 125. évfordulóján nyitja meg újra kapuit a Műcsarnok

Különleges programokkal ünnepli nyitásának 125. évfordulóját és az újranyitást a Műcsarnok, május 4-én.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz hír

Időutazás Rómában: újjáépítik a Colosseum arénáját

A Római Colosseum eredeti fapadlózatát még a 19. században szedték fel, amikor régészeti munkálatokat végeztek az arénában. A felújítás után a látogatók lehetőségük nyílik arra is, hogy beléphessenek a föld alatti tárnákba.
Plusz hír

Újra lesz Gödör klub

A koncert.hu hírei szerint szeptemberben elindulhat a klubélet a legendás Gödör klub új helyszínén Budapesten, a Király utca 50. szám alatt. A klub kávézója is mielőbbi nyitást tervez. 
Plusz újranyitás

Több irodalmi, színházi és képzőművészeti udvarral nyit a 30. Művészetek Völgye

Újdonságok és átalakítások várhatóak a Művészetek Völgyében; a járványhelyzethez alkalmazkodva új helyszínekkel és tágasabb térkihasználással nyit meg a fesztivál július 23-án.
Plusz hír

Szabó Magda és Psota Irén nevét is közterület viselheti a II. kerületben

A II. kerület eddig névtelen közterületei négy meghatározó nő, egy író, két színművész és egy szociológus nevét veszi fel. Mivel a felhívásra további kiváló javaslatok is érkeztek, a kerület folytatja a kezdeményezést.
Plusz hír

Várhatóan a jövő héten nyithatnak a színházak

A jövő hét közepén, szerdán-csütörtökön meglehet a 4 millió beoltott, ami után megnyitják a szolgáltatások széles körét azok előtt, akiknek van védettségi igazolványuk – jelentette be Orbán Viktor.