Plusz

Esőnap nincs

2011.07.29. 14:00
Ajánlom
Tudta ezt mindenki a Völgyben, így aztán hiába kezdett csütörtök reggel csendesen, de kitartóan esni az eső, a völgylakók nem futamodtak meg. A nap folyamán kiderült, nincs is szükség esőnapra, ezt a fesztivált semmilyen eső nem tudja elmosni.

Részben az eső elől, amely egyre jobban rákezdett, részben kíváncsiságból behúzódtam a Netcaféba, ahol programokkal, vetélkedőkkel is várják az érdeklődőket. Amíg nem esett, átsétáltam a Palya-udvarba, Gryllus Samu soundpainting-előadására. A soundpainting egy jelnyelv, melyet egy Walter Thompson nevű amerikai zenész fejlesztett ki, hogy segítségével karmesterként össze tudjon hangolni egy olyan performance-t, amelyben egyaránt részt vesznek zenészek, színészek és táncosok. Az összművészetiség korában egy ilyen jellegű jelrendszer nagyon hasznos találmány.

A fesztivál során először vitt az utam Vigántpetendre, a Marquise barokk együttes előadására és útközben Csórompusztán megtekintettem a Hello Wood fesztivál fainstallációit. A Marquise koncertjét a korhű ruhák, kiváló hangszeres zenészek mellett színesítette Kocsis Dénes kiváló ceremóniamester és két nagyszerű énekes Felszeghy Judit szoprán és egy szokatlan hangfaj képviselője, Blaskovics László férfi szoprán. Az együttesből kiemelkedett az énekesnő, akinek hangja és megjelenése fénysugár volt ebben a borongós időben.

A barokk utazás után visszatértem Kapolcsra, hogy a Kobuci Kertben Pál István Szalonna zenekarának koncertjébe röviden belehallgassak. Mire odaértem, már úgy zuhogott, mintha dézsából öntenék, a zenészek elkezdtek lepakolni a színpadról, s még mielőtt mindenki hazaindult volna, gondolván, hogy elmarad a koncert, a zenekar rázendített a közönség sorai között. A "rövid belehallgatás" helyett még órákat töltöttem itt, hiszen Szalonnáék fittyet hányva az esőre, egész éjszaka nótáztak, örömzenéltek, boroztak a közönséggel együtt. Bár a felhőket nem sikerült elűzni, a rosszkedvnek írmagja sem maradt a Kobuci Kertben mulatozó völgylakókban.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Erős, makacs és érzékeny - Meryl Streep 70 éves

Ma ünnepli hetvenedik születésnapját a háromszoros Oscar-díjas Meryl Streep, a ma élő legnagyobb színészek egyike, akit 21 alkalommal jelöltek Oscar és 31 alkalommal Golden Globe díjra. Portré.
Színház

„Egy Beethoven-koncert után kisebb a valószínűsége annak, hogy valakit fejbe verjünk”

Az Ördögkatlan két megálmodójával, Kiss Mónikával és Bérczes Lászlóval arról beszélgettünk, miből fakad a fesztivál egyedi hangulata és milyen új fellépőket avatnak idén, de néhány praktikus tanáccsal is ellátják azokat, akik kedvet kapnának ellátogatni a fesztiválra július 30. és augusztus 3. között.
Zenés színház

Kijött az első fotó az új West Side Story-filmhez

„Something’s comin’, somethin’ good…” Steven Spielberg rendezi az 1961-es West Side Story remake-jét, összeszedtük, mit tudunk róla.
Jazz/World

M és Ö és R és K, avagy nem tudom, milyen zene ez, de nagyon jó

Funk, soul, pszichedelikus pop, lo-fi és blues, nem is ez a lényeg, hanem hogy a Mörk nem csak azt tudja, hogyan zenéljen, hanem azt is, hogyan zenéljen Neked.
Színház

Eszenyi Enikő a Vígszínház zenés szuperprodukcióiról a Fidelio Klasszikban

A nagy Gatsbyről és a Mágnás Miskáról Eszenyi Enikő mesél a Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorában június 22-én a 92.1-en. Fesztiválkörképünkben a Balatonfüredi Gitárfesztiválról és az Ördögkatlanról beszélgetünk Eötvös Józseffel és Bérczes Lászlóval.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz videó

Így készült a Partitúra Zala-megyei adása

Tévétorony, bivalyfarm, Bezeréd - a zalai dombok alatt kalandozik a Partitúra, werkvideó-sorozatunkban bepillantunk a kulisszák mögé. Ezúttal Zala-megyébe kísértük el Miklósa Erika és Batta András kulturális országjáró műsorát. 
Plusz kutatás

A zene, amitől kevésbé csípnek a szúnyogok

A zene hatásáról különféle helyzetekben már számtalan kutatást végeztek, tudjuk, hogy a muzsika a bűnözőktől a kutyákig mindenkire jó hatással van. A szúnyogokról nem is beszélve.
Plusz hír

Kulka János, Péterfy Bori és Reisz Gábor az idei Ördögkatlanon

Félezernél is több színházi, könnyű-, világ- és klasszikus zenei, táncszínházi, filmes, irodalmi és egyéb programmal várja a látogatókat július 30. és augusztus 3. között a 12. Ördögkatlan Fesztivál, ahol idén a Fidelio Színpad is a helyszínek között szerepel.
Plusz Partitúra

Zala-megyében kalandozik a Partitúra

Néprajz, olaj, történelem és zene. A Partitúra kulturális időutazása ezúttal a pannon dombok alatt folytatódik szerdán este a Duna televízióban. A műsor ősi dallamok nyomába ered, méghozzá különleges nők főszereplésével. 
Plusz Partitúra

Így készült a Partitúra szentendrei adása

Werkvideó-sorozatunkban a Partitúra kulisszái mögé pillantunk be, ezúttal Szentendrére, Kisorosziba és a Pilisbe kísértük el Miklósa Erika és Batta András kulturális országjáró műsorát.