Plusz

Etyekwood: a magyar kulisszák mögött

2011.07.07. 22:48
Ajánlom
Megnyitotta kapuit a magyar mini-Hollywood, az etyeki Korda Filmpark látogatóközpontja. A honlapon kulisszák-mögé-bepillantást, interaktív kiállítást és két látványos kültéri díszletet ígérnek (ezt majdnem mind meg is kaptuk). Na és persze láthattuk a saját szemünkkel azt is, mire is költötték az EU-tól nyert 590 milliós támogatást.

Nem nehéz megtalálni a Budapesttől kb. fél órára lévő, 2007-ben átadott, Etyek melletti filmstúdiót. Pontosan a semmi közepén helyezkedik el, így egész látványosan kiemelkedik a környezetéből, a lankás repcetáblából. A magyar film rajongói talán emlékeznek rá, hogy a Valami Amerika 2-ben legendássá vált Bűnös város trailerét is itt vették fel (csak akkor ugye még búzatábla volt a stúdió körül). Még régebben, a Varsói Szerződés idejében pedig katonai bázis volt itt - a filmpark hangárjai és konténerei még ma is egy rakétaállomás benyomását keltik.

A két órás filmtúra kezdetén számos hasznos információt kapunk a két lelkes, fiatal idegenvezetőtől (filmparkbeli nevükön: animátoroktól). Nem, a bejárat nem szarvasbogár csápot ábrázol (a helyes válasz: szemgolyó, a mögöttes szimbolikus jelentéstartalom még kérdőjeles), és nem, nem Korda Gyuriról nevezték el a központot. Ennek bizonyítására a látogatóközpont első termében a London Films brit filmstúdió magyar származású alapítójának, Korda Sándornak a tiszteletére rendeztek be emlékmúzeumot. Az animátorok szerint az a hír járja, hogy „Korda úgy lett milliomos, hogy az elején nem volt az, de mégis úgy csinált, mintha az lenne". Drága hotelekben lakott, estélyeket rendezett, és várta, hogy valaki majd csak ad neki pénzt az első filmjére. Kapott is, be is robbant, tanulnunk kellene tőle.

A következő etap egy gyorstalpaló kurzus volt a filmgyártás őseiről, mindenféle látni- és fogdosnivalóval, a diorámától a vágtató lovas mozgóképen keresztül a camera obscuráig. Ezután néhány híres optikai csalódás bemutatása következett, ezeket akár a Csodák Palotájának kiállításáról vagy gyermekkorunk bestselleréből, a Gratzer-féle Sicc könyvből is kölcsönözhették volna. Megismerhettük a filmkészítésénél használt fortélyokat és trükkös eszközöket, beállításokat is. Jelen esetben a szülők fényképezőgépe helyettesítette a filmes kamerákat - a „függőleges" falon (értsd: a megdöntött díszleten) mászkáló pókember-csemetékről annyi fénykép készült, hogy abból már egész csinos kis mozgóképet is össze lehetne hozni.

Széles mosoly ült a kicsik arcán akkor is, amikor a nem működő green-screen előtt álló motoron pózoltak, hajukat fújta a ventilátor-szélgép. Bár a gyerekeket leginkább a 12-es karikás korosztály alá tudnám besorolni, akkor sem lepődtek meg különösebben, amikor a következő állomáson egy műfallosz szórt lángcsóvákat a Taxidermia maszk technikáit bemutató werkfilmben. A szemben lévő oldalon már arról volt szó, hány kéz szorgos munkája festette aranyosra a kis Vukot.

Másfél óra után hagytuk el a kiállítótermet, hogy végre eltúrázhassunk a filmpark másik végébe, a beígért szabadtéri díszletekhez. Idő közben bekukucskáltunk pár stúdióba, a legnagyobba állítólag hosszában beférne egy ötemeletes ház is. A hatalmas terület olyan, mint egy kisváros, kis céhekkel, asztalosokkal, kovácsokkal, szövetfestőkkel, akik szakadatlanul építik/alakítják/bontják a díszleteket. Guillermo del Toro itt forgatta a Hellboy2-t, az ideiglenes díszletnek tervezett New York-i utcarészletet a leleményes magyarok inkàbb nem bontottàk le, hiszen az drágábban jött volna ki, mint a folyamatos karbantartás. Különböző kreatív módon használják fel a zsebkendőnyi Brooklynt: Vastag Tomi forgatott itt klipet (a díszlet ablakàn keresztül làthatjuk, ahogy a hàtsó àllvànyokon megcsillannak a napsugarak), céges bulikat szerveznek ide (az animàtorok meg sem merték mondani az àtlagos díjszabàst), és persze a làtogatóközpont vendégei làthatjàk azt is, hogy a Hellboy2 gonosz szörnye a hősi halál idején valójàban csak zöld hungarocelt trutyizott a hàz falàra.

A New York-i utca elvaràzsoló hangulata utàn nagyon kívàncsiak lettünk volna a honlapon beígért közèpkori vàrosrèszletre is, àm itt èppen a Borgiàk című sorozatot kèszítették, a terület jogvèdelmi szabàlyok miatt szigorúan titkos. Ez így is marad - làtogathatatlanul - a forgatàs vègèig, azaz még négy évig. A kamera forog Etyeken, ennek azért örülni illik.

 http://www.kordafilmpark.hu/

Korda Filmpark Látogatóközpont

Nyitva tartás
Szerdától vasárnapig: 10:00-18:00
Hétfő-kedd: szünnap

Programkereső

Legolvasottabb

Könyv

„Mindennek a magyar irodalom a közepe” – Valuska László a tízéves Margó Fesztiválról

Több mint 60 programmal, könyvbemutatókkal, koncertekkel és irodalmi sétákkal jelentkezik a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár október 14. és 17. között a Várkert Bazárban. A jubileum alkalmából a fesztivál alapítójával, programigazgatójával beszélgettünk.
Könyv

Egy stadionnyi Paradicsom – Nádasdy Ádám az új Dante-fordításról

Egy közös karácsonyi italozás alkalmával jutott Nádasdy Ádám és Térey János arra a megállapításra, hogy Dante Isteni színjátékának Paradicsom részét újra kéne fordítani. Nem azért, mert Babits szövege ne lenne jó, nagyon is szép, a mai olvasóközönség viszont már nehezebben fogadja be. Az új változat elkészült, Nádasdy Ádám, a mű fordítója pedig a 2021-es Budapesti Őszi Fesztivál keretében ismertette a művet a Márai Sándor Kulturális Központban.
Klasszikus

Cziffra György századik születésnapját ünnepli a zenészvilág

Két különleges koncerttel, kiállítással, külföldi programokkal folytatódik a Cziffra György-emlékév, a zongoraművész századik születésnapján Eötvös Péter erre az alkalomra írt műve is elhangzik
Vizuál

Vaszary, Aba-Novák és Munkácsy remekművei a Virág Judit Galéria őszi aukcióján

Vaszary János utolsó itáliai nyarát felidéző festménye, Aba-Novák Vilmos római trattoria ciklusának lenyűgöző darabja, Munkácsy Mihály anya-gyerek kompozíciója és Kádár Béla Amerika-élményének emléket állító műve is kalapács alá kerül a Virág Judit Galéria őszi aukcióján október 17-én a Budapest Kongresszusi Központban.
Vizuál

A rejtélyes Margaret Watkins - Fotóhónap2021

Tükröződő csónak a vízen, személyes tárgyak a fürdőszobában, festői portrék és ipari tájak, kaleidoszkóp-szerű montázsok – mind-mind eredeti nyomatok Margaret Watkins titokzatos fekete dobozából. A Fotóhónap2021 központi tárlata a méltatlan módon elfeledett életműből válogat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz ajánló

Kulturális sokszínűség a ZsiMü kínálatában

Az eredetileg májusra tervezett Zsidó Művészeti Napok programjai a világjárvány miatt nem tudtak megvalósulni, így rendhagyó módon októbertől decemberig tart a zsidó kultúra ünnepe, melynek kínálatában izgalmas előadások, egyedi felállású zenei formációk, népszerű művészek és egy különleges kiállítás is szerepel a már jól ismert helyszíneken.
Plusz ajánló

Kulturális programok középpontjában a vadászat

Az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállításhoz kapcsolódó kulturális fesztivál utolsó öt napja is izgalmas és tartalmas programokat kínál. Az események között megtalálhatók klasszikus és világzenei koncertek, filmvetítés, színházi előadás, valamint képző- és iparművészeti tárlatok, amelyek részben a világkiállítás időszakán túl is látogathatók lesznek.
Plusz dalszerzők napja

„És jött a doktor...” – Így segít a zene pandémia idején 

Az Artisjusnak a Dalszerzők Napja alkalmából készített felmérése szerint a koronavírus-járvány idején a magyarok 64 százalékának segített a muzsika, különösen a legfiatalabbaknak és a legidősebbeknek.
Plusz hír

Mától Szabó Magda nevét viseli egy pasaréti sétány

Az írónő születésnapján, október 5-én utcanévtáblát avattak a Mammut Bevásárlóközpont és a Széllkapu Park közötti sétányon. A területen elhelyeztek egy könyvszekrényt is, amelybe bárki hozhat, és amelyből bárki vihet olvasnivalót – Szabó Magda köteteit is.
Plusz ajánló

Fáy Miklós: Minden lemez időutazás

Állandó rovatában Fáy Miklós zenekritikus ezúttal a Hungarotonnál megjelent, Georg Philipp Telemann kettős- és hármasversenyeit tartalmazó lemez mellett könyvet, koncertet és kiállítást is ajánl.