Plusz

Évtizedek óta nem csinált ilyen jó lemezt Paul McCartney

2020.12.20. 09:25
Ajánlom
Amikor Paul McCartney úgy április-május környékén realizálta, hogy az idei évet nem teli stadionokban, koncertezéssel fogja tölteni Brazíliától Japánig, úgy döntött, hogy visszatér a DIY-lemezkészítéshez, és bezárkózik a sussexi birtokán felállított stúdióba.

Aki ismeri az ex-beatle szólómunkásságát, bizonyára már az új album címéből kitalálta, hogy a McCartney III két előző albumhoz csatlakozik, amelyek más természetű válságok idején, de mégiscsak válságok idején keletkeztek. 1970-ben, a Beatles felbomlása után készítette a McCartneyt, amely szeplős, kísérletező, iszonyúan szerethető lemez lett, rajta a gyönyörűen vad Maybe I’m Amazed, az egyik legőszintébb McCartney-pillanat. Tíz évre rá, a Wings felbomlása, egy drogos ügy és egy szétesett japán turné után készült a McCartney II (1980), amin van funky, van diszkó, meg olyan piszchedelikus rock, amit akár ma is készülhetett volna (On The Way).

Ez a két lemez sokak és a szerző által is különös szeretettel szeretett zabigyerek a méretes diszkográfiában, amiken a zeneileg legképzettebb beatle ráadásul mindig csinált valami előremutatót, többnyire véletlenül.

Mindkettő otthon készült, házi stúdióban, a McCartney I ezzel nem mellesleg az első lofi lemez volt, amikor még a szó nem is létezett: a lofi a kényszerűségből nyomott minőségre, a sufnituningolt, nyúlós szalagok romantikájára épülő műfaj, ma fű alatt rendkívül népszerű.

McCartneyIII-105212.jpg

McCartney III (Fotó/Forrás: Capitol Records)

Közben pedig legyünk őszinték, McCartney az 1997-es Flaming Pie óta nem csinált igazán jó lemezt, és annak már huszonhárom éve, azalatt két és félszer megtörténhet a Beatles. (Na jó, a 2005-ös Chaos and Creation in the Backyard egy ködös alkonyon, tea mellett nem rossz.)

Most, az új trackeket hallgatva úgy érzi az ember, az énekes-dalszerzőnek volt bátorsága levetkőzni az elvárásokat, nem arra gondolni, hogy fog majd szólni ez a turnékon, a rádióban, a slágerlistákon.

És fontos megjegyezni, hogy mindegyik sávon, mindegyik hangszeren Sir Paul játszik, többek között imponáló, vintage instrumentumokon: 1954-es Fender Tele, egy ötrészes Ludwig dobszerkó és Bill Black Kay M1 bőgője is szerepel a gyűjteményében.

Macca1-105212.jpg

Paul McCartney néhány vintage hangszere: Bill Black's Kay M1 bőgő, egy ötrészes Ludwig dobszerkó és egy 1954-es Fender Telecaster (Fotó/Forrás: Mary McCartney)

Az első számról rögtön eszünkbe juthat a Blackbird vagy a Mother Nature’s Son, a folkos, madaras Long Tailed Winter Bird című dalban Paul nyitott modális hangolású gitárt zenget, aztán rápakol néhány réteget, basszust, fojtott hangú vokált, visszafelé játszott szalagokat, dobot.

Akad egy-két gyengébb dal is. A Find My Way hurráoptimizmusa cseppet kínos, a beatlemániáról saját szemszögből mesélő Pretty Boys sallangos, azzal a gondolattal viszont érdemes elszórakozni, hogy mi lett volna, ha John Lennon él, és kisegíti barátját a Women and Wives című dalban, például jobb szöveggel és kis sámáni hitelességgel.

macca2-105211.jpg

Paul McCartney (Fotó/Forrás: Mary McCartney)

A Lavatory Lil karcos blues, alig több, mint ujjgyakorlat, mégis van benne valami báj, megtalálta volna a helyét az Abbey Roadon vagy a Fehér Albumon is. A Deep Deep Feeling ellenben nyolcperces monstrum, visszhangeffektekkel, váratlan lassításokkal és parádés hangszereléssel, McCartney legszabadabb kísérleti trackje az utóbbi két évtizedből. A Slidin’ állati, lármás psyrock, simán van olyan dögös, mint egy Artic Monkeys dal, és dög a falzett ének is. A Deep Down darkos, funkys, hiphopos, már-már ambientbe hajló hangzása nyomán alig hiszi az ember, hogy egy 78 éves többszörös nagypapa alkotása. A When Winter Comesról már inkább: Paul arról énekel benne, hogy télen be kell zárni a tyúkokat meg a bárányokat, mert szaglászik a róka. (A záró dal egyébként egy outtake a Flaming Pie albumról, 1992-ben rögzítették.)

Éppen az tetszik a McCartney III dalaiban, hogy szerzőjük nem akar más lenni, akár az R&B és a hiphop inspirálja, akár a folkrock és a blues, egy sokat látott és sokat hallott férfi hangja ez, aki hamarosan 80 éves lesz.

És akiről egyszer össze kell majd szednünk, hogy mennyi műfaj és irányzat keresztapja lett hat évtizedes karrierje alatt.

Fejléckép: Paul McCartney otthoni stúdiójában (forrás: Mary McCartney)

Paul McCartney álmában hallotta először a Yesterday dallamát

Kapcsolódó

Paul McCartney álmában hallotta először a Yesterday dallamát

Ötvenöt éve vette fel Paul McCartney Yesterday című dalát a londoni Abbey Road stúdióban, amely azóta a legtöbbet feldolgozott popszám lett. Pedig a szerzője azt hitte, nem is az övé a fülbemászó dallam, amelyet álmában hallott.

Popdalok, amelyeket Bach inspirált

Popdalok, amelyeket Bach inspirált

Mondják, a zenetörténet két részből áll: van a „Bach előtt” és van a „Bach után”. A lipcsei kántor hatása elől a popzene sem térhetett ki, a zeneszerző kedvencei közé tartozott a Beatles tagjainak is.

10 kedvenc dalunk John Lennon szólókarrierjéből

10 kedvenc dalunk John Lennon szólókarrierjéből

Október 9-én John Lennon születését ünnepli a világ. A legendás brit zenész karrierjét a Beatles-szel sokan ismerik, de szólóéveit talán kevesebben. Összegyűjtöttünk tíz olyan dalt, amely Lennonról, az emberről árulkodik, aki popzenészként a 20. század egyik legnagyobb hatású gondolkodója is volt.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

„Vissza a pénzt a kultúrába!” – Duda Éva és Fodor Tamás felolvasta a FESZ követeléseit a Civil Sugárúton

Az 1848-as forradalom évfordulója alkalmából Civil Sugárút néven, civil szervezetek részvételével tartottak eseménysorozatot a Hősök tere és az Andrássy út között március 14-én és 15-én. Itt hangzott el a Független Előadó-művészeti Szövetség kiáltványa.
Plusz

„Nem karriert, sokkal inkább magamat próbáltam építeni” – interjú Menyhárt Jenővel, az Európa Kiadó énekes-gitárosával

„Az én fejemben is többször megfordult, hogy disszidáljak. Egyszer ténylegesen közel kerültem ahhoz, hogy meg is tegyem” – meséli az Európa Kiadó énekes-gitárosa, Menyhárt Jenő. Interjú.
Zenés színház

Hiánypótló szláv műveket mutat be jövő évadában a Magyar Állami Operaház

Meghirdette 2023/24-es évadát a Magyar Állami Operaház, melynek a Szláv Szezon címet adták. Színre kerül Dvořák Ruszalkája és Muszorgszkij Borisz Godunovja, valamint megismerheti a közönség Eötvös Péter első, magyar szövegre készült operáját is.
Színház

Harmadszor mutatta be a Szegedi Nemzeti Színház az anatevkai tejesember történetét

Király Levente és Gregor József után ezúttal Borovics Tamás bújt Tevje bőrébe a Hegedűs a háztetőn című musical szegedi előadásában. A zenés produkció márciusban három, áprilisban további két alkalommal látható a Nagyszínházban.  
Színház

Egri Márta és Péter Kata szerepelnek a Gólem Színház új bemutatójában

Borgula András Szorítsd meg a kezem címmel Marianna D. Birnbaum önéletrajzi írásaiból rendez színdarabot: egy nő találkozik a kómában fekvő anyjával. De vajon tényleg találkoznak?

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz ajánló

Fesztiválokkal nyílik a tavasz – itt az áprilisi Fidelio

Számos fesztiválajánlóval, interjúkkal, kritikákkal és részletes programbontásokkal megjelent a 2023. áprilisi Fidelio.
Plusz hír

Mesepályázatot hirdetnek Méhes György emlékére

A Méhes György – Nagy Elek Alapítvány és a Magyar Írószövetség csaknem egymillió forint összdíjazással Méhes György-mesepályázatot hirdet magyar gyermekirodalmi művek születésének ösztönzésére.
Plusz interjú

„Nem karriert, sokkal inkább magamat próbáltam építeni” – interjú Menyhárt Jenővel, az Európa Kiadó énekes-gitárosával

„Az én fejemben is többször megfordult, hogy disszidáljak. Egyszer ténylegesen közel kerültem ahhoz, hogy meg is tegyem” – meséli az Európa Kiadó énekes-gitárosa, Menyhárt Jenő. Interjú.
Plusz hír

„Vissza a pénzt a kultúrába!” – Duda Éva és Fodor Tamás felolvasta a FESZ követeléseit a Civil Sugárúton

Az 1848-as forradalom évfordulója alkalmából Civil Sugárút néven, civil szervezetek részvételével tartottak eseménysorozatot a Hősök tere és az Andrássy út között március 14-én és 15-én. Itt hangzott el a Független Előadó-művészeti Szövetség kiáltványa.
Plusz ajánló

Győrkőcfesztivál – Három napra idén is a gyerkőcöké lesz Győr belvárosa

Az ország legnagyobb összművészeti, ingyenes családi fesztiválját idén 16. alkalommal rendezi meg a főszervező Vaskakas Bábszínház, június 30. és július 2. között Győrben. A fesztivál szlogenje: Tíz helyszínen ezer program, zsebpénz nem kell, mert ingyen van!