Plusz

Ezek a 75 éves David Gilmour kedvenc Pink Floyd-dalai

2021.03.06. 13:45
Ajánlom
Ma ünnepli 75. születésnapját David Gilmour, a Pink Floyd szólógitárosa, aki egyébként a basszusgitártól a billentyűkön át a szaxofonig számos hangszeren játszik, mégis karakteres húrhajlításairól, összetéveszthetetlen soundjáról és kitartott hangjairól ismerünk.

Ha megkérdezünk egy Pink Floyd-rajongót, hogy melyik a kedvenc száma az együttestől, valószínűleg nehezen válaszol, hezitálni fog, esetleg buzgón magyarázni kezdi az „ebből a szempontból” és „abból a nézőpontból”-érveket, amikből végül kisül, hogy a brit banda diszkográfiája annyira vaskos, stílusuk annyira szerteágazó, hogy lehetetlen választani. Össze lehet hasonlítani a pszichedelikus-mágikus Dark Side of the Moon lemezt a karikaturisztikus, ironikus, keserű The Wall hangjával? Vagy a Syd Barrett-korszakban készült Pipers-t a Wish You Were Here-rel, ami Barrett emlékére készült?

David Gilmour 1968-ban csatlakozott az együtteshez, lassan felváltva a drogfüggősége és mentális problémái miatt teljesen széthulló Barrettet, és végigélt sikereket és botrányokat, alkotói rohamokat és kríziseket, nem utolsósorban viharos ellentéteket a másik oszlopos taggal, Roger Waters-zel. Miközben tiszteletreméltó szólókarriert is felépített, legnagyobb büszkesége és művészi eredménye, a Pink Floyd említése gyakran keserű ízt hagy a szájában.

PollySamsonDavidinPompeii-135027.jpg

David Gilmour (Fotó/Forrás: Polly Samson)

2006-ban a Billboard magazin újságírója egy alapos életútinterjúban nekiszegezte a kérdést, hogy melyik a kedvenc Pink Floyd dala, és Gilmour meg is nevezett néhányat, hozzátéve persze, hogy „van jó néhány”.

A Wish You Were Here lemezről két számot emelt ki: a Shine On You Crazy Diamondot és a címadó dalt kiemelkedőnek nevezte. És persze nem hagyta ki a Wall című lemezről a Comfortably Numbot, amelynek szólóját sok ezer amatőr és profi gitáros gyakorolta ki az utóbbi évtizedekben.

Legkedvesebb számai között van a The Great Gig in the Sky és az Echoes, a High Hopes című dalt pedig az egész diszkográfiából kiemelte.

A kérdésre, hogy mennyire tartós a Pink Floyd öröksége, vonakodva felelt:

Még egy darabig játsszák a zenénket. Aztán elfelejtik, mint minden mást. Hogy mennyi idő múlva? Száz év, ezer, millió? Nem tudom. Ezen nem igazán szoktam gondolkodni.

Fejlécfotó: Polly Samson

Hallani kell Stéphane Grappelli és a Pink Floyd közös felvételét!

Kapcsolódó

Hallani kell Stéphane Grappelli és a Pink Floyd közös felvételét!

A jazzhegedülés és a progresszív rock rajongói biztosan ismerik a felvételt, amelyen Grappelli a Pink Floyd Wish You Were Here című számában szólózik – izgalmas, új zenei minőséget hozva létre. Hosszú időre eltűnt, és csak néhány éve került elő ez a különleges felvétel.

Programkereső

Legolvasottabb

Könyv

Ők kapják idén a Baumgarten-emlékdíjat

Harmadik alkalommal jelentették be a Kukorelly Endre kezdeményezésére létrehozott elismerés díjazottjait. A teljes egészében közösségi adományokból finanszírozott Baumgarten-emlékdíjak átadására a vírushelyzet miatt később kerül sor.
Klasszikus

Kicsoda Oksana Lyniv, Itália első női zeneigazgatója?

A napokban kezdte meg a munkát a bolognai operaházban az ukrán Oksana Lyniv, aki az első női zeneigazgató Olaszországban. Neve a magyar közönségnek is ismerős lehet, hiszen járt már nálunk.
Színház

Anatolij Vasziljev osztályvezető lesz az SZFE-n

A világhírű orosz alkotó a színházrendező szakos hallgatók osztályvezetőjeként érkezik az intézménybe – közölte a Színház- és Filmművészeti Egyetem.
Könyv

Nyáry Krisztián tiltott szerelmekről ír

Február 14-én különleges kötet jelenik meg a Corvina Kiadó gondozásában. A Tiltott irodalom – Klasszikus irodalmi művek az azonos neműek közötti szerelemről című antológia a „Nem kötelező” sorozat második darabjaként kerül a könyvesboltok polcaira.
Színház

Némafilmek színházi köntösben

Egyedülálló produkció a színházi palettán: egy néma, fekete-fehér előadás, amely zenével és különlegesen izgalmas, a némafilmek stílusát idéző játékkal mesél, s közben a néző fantáziáját használja eszközként ahhoz, hogy kibontakozzon egy egyszerre mulatságos és megindító történet.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz hír

Egy koncert erejéig ismét összeáll az Amadinda

Január 22-én egy exkluzív koncert erejéig ismét összeáll az Amadinda Ütőegyüttes, hogy a Műcsarnok Prima díjas kiállítója, Barabás Márton tárlatvezetését gazdagítsák a Magyar Kultúra Napján.
Plusz hír

Online emlékhely nyílt a budapesti gettó felszabadulásának 77. évfordulóján

Az évforduló alkalmából indult el a www.emlekezes77.hu online platform, ahol 77 órán keresztül holokauszt-túlélőkkel és megmentőikkel készült interjúk láthatók, mások mellett Bruck Edith-tel, Keleti Évával, Vitray Tamással, Fahidi Évával és Féner Tamással.
Plusz hír

Újcirkusz-előadás és Bartók arab népdalgyűjtései a Bartók Tavasz programján

Új fellépőket jelentettek be az idei Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek programjából, a fesztiválhoz új helyszínként a Magyar Zene Háza is csatlakozik.
Plusz hír

Meghirdették a Magyar Zene Háza első félévi programjait

A legkülönbözőbb műfajokkal, hazai és külföldi előadókkal várja a közönséget a januárban megnyíló Magyar Zene Háza, amely a tervek szerint a legkisebbektől a legnagyobbakig mindenkinek kínál programokat.
Plusz hír

Elhalasztják a Grammy-díjak 2022-es átadóját

A szervezők közleménye szerint az omikron variáns növekvő esetszámai miatt nem tartják biztonságosnak a díjátadó január 31-i időpontját.