Plusz

Ezek a kulturális intézmények fogadnak be ukrán menekülteket

2022.02.28. 16:30
Ajánlom
A háborús helyzet következtében Magyarországra érkező nagyszámú menekült miatt több több egyetem, illetve az MTA is felajánlotta, hogy befogad menekülteket.

Oroszország Ukrajna elleni támadása következtében nagyszámú menekült érkezik Magyarországra is, így több intézmény, köztük a művészeti, tudományos élet szereplői is úgy döntöttek, lehetőségeikhez mérten befogadják azokat, akik a háború következtében elhagyni kényszerültek otthonukat.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem február 25-én közleményben tudatta, hogy

kétszáz férőhelyet ajánl fel az Ukrajnából menekülők számára.

Mint írják, három kollégista családtagjait már befogadták, és a jövőben is segíteni kívánnak azokon, akik a háború elől érkeznek hazánkba. Az egyetem segélycsomagot állít össze a határmenti humanitárius tevékenységet végzők számára, illetve támogatni kívánja ukrán állampolgárságú hallgatóit.

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem február 28-án jelentette be, hogy megnyitja campusát a menekültek előtt. Közleményük szerint szállással és ellátással várják az Ukrajna területéről érkező, ukrán vagy más állampolgárságú rászorulókat. Emellett

lehetőséget biztosítanak a design és művészeti területen tanuló hallhatóknak, hogy folytathassák tanulmányaikat,

és soron kívüli ösztöndíjat biztosítanak a kárpátaljai magyar és az ukrán fiatalok számára.

A Színház és Filmművészeti Egyetem felajánlotta a Vas utcában található, korábban kollégiumként működő épületét, hogy az Ukrajnából érkező menekülteket befogadhassa  – áll Rátóti Zoltán rektor és Dr. Szarka Gábor kancellár közleményében.

A Design Terminal a közösségi médiában tette közzé, hogy készek több menekült családot befogadni irodaházuk alsó szintjén. Jelenleg azon dolgoznak, hogy minél komfortosabb körülményeket teremtsenek az számukra.

A Magyar Tudományos Akadémia levelet írt ukrajnai köztestületi tagjainak, melyet mindazok számára eljuttatott, akiknek az elérhetősége a rendelkezésére állt. Az intézmény vezetősége azt írja, készek fogadni azokat, akik a háború miatt lakhelyük elhagyására kényszerülnek, a kapcsolatfelvétel és az információnyújtás érdekében pedig információs pontot hoztak létre. A levélben hangsúlyozzák, hogy külön figyelmet kívánnak szentelni a kárpátaljai tudományos és művészeti élet védelmének.

Fejléckép forrása: Moholy-Nagy Művészeti Egyetem

Magyarország messze van – megindító videó Ukrajna szívéből

Kapcsolódó

Magyarország messze van – megindító videó Ukrajna szívéből

Az Ördögkatlan Fesztivál február 25-i bejegyzését változtatás nélkül közöljük, mert megmutat valamit abból, hogy mit is jelent a kultúra. Hogy hogyan köt össze ismeretleneket. Nyitottság, tradíció, kíváncsiság, minden egyben van itt. Békében.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Lemondta a Putyin-párti zongoraművész, Valentina Lisitsa fellépését a Margitszigeti Színház

Az intézmény a művész politikai szerepvállalása miatt döntött úgy, hogy megválik tőle, miután az ukrán nagykövetségtől tudomást szerzett a mariupoli megszállókat éltető koncertjéről.
Klasszikus

A nagyok titkai

Vezető karmesterük, Kirill Petrenko vezényletével adta elő a Berlini Filharmonikusok Csajkovszkij Pikk dáma című operáját, saját koncerttermében, Berlinben. Az április 21-i, koncertszerű előadáson megpróbáltuk kideríteni, mit tudhat az a dirigens, akit egy ilyen jelentőségű zenekar mindenáron magának akart.
Könyv

Krasznahorkai László és Bödőcs Tibor kapta a Libri irodalmi elismeréseit

2022-ben a zsűri egy hosszú elbeszélést, míg a közönség egy politikai szatírát emelt ki a tíz döntős mű közül.
Színház

„Napfény a dörzspapíron” – Szakácsi Sándor, a nyughatatlan lélek

Szakácsi Sándort, bár már gyerekkorában nagy jövőt jósoltak neki a színészi pályán, kisebb korában gúnyolták iskolatársai, felnőttként pedig alkoholproblémákkal küzdött, magát La Mancha lovagjának, szélmalomharcosnak nevezte. Saját bevallása szerint a szerepeiből merített erőt a folytatáshoz.
Klasszikus

Elhunyt Cser László hegedűművész

A Budapesti Fesztiválzenekar alapító tagjától Gál-Tamási Mária hegedűművész búcsúzott a zenekar közösségi oldalán, és megható sorokkal idézte fel mindazt a támogatást, amit az együttes a muzsikustól kapott.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz gyász

Elhunyt Rosmarie Trapp, akinek családjáról A muzsika hangjának szereplőit mintázták

Georg von Trapp és Maria von Trapp lányát 93 éves korában, egy morrisville-i idősotthonban érte a halál – tájékoztatta a sajtót a család.
Plusz ajánló

A való világ aprócska mása: hétvégi város- és vasútmodell kiállítás Pestújhelyen

Kicsit a legóról, de sokkal inkább a modellezés szerelmeseiről szól az a bemutató, amely három napig, május 20. és 22. között várja az érdeklődőket a Pestújhelyi Közösségi Házban, az 1-es Villamos Klub szervezésében.
Plusz hír

A kultúra fogalmát a lehető legtágabban értelmezi a kultúráért és innovációért felelős miniszterjelölt

Csák János a kinevezése előtti meghallgatáson elmondta, az új minisztérium maga is innovációnak tekinthető. A miniszterjelölt kinevezését a bizottság 1 ellenszavazat és 1 tartózkodás mellett 11 szavazattal támogatta.
Plusz hír

Játssz a hangokkal! – Bemutatkozik a Kreatív Hangtér a Magyar Zene Házában

Interaktív játékokkal várja a közönséget a Magyar Zene Háza új egysége, a Kreatív Hangtér. A május 18-án megnyíló új kiállításon mindenki szabadon kísérletezhet hang és tér, zene és látvány kapcsolatával.
Plusz hír

A Sziget nem hisz a kulturális embargóban

Sokszínű fesztivállal készülnek idén a két év kihagyás után visszatérő Sziget szervezői. Az augusztus 10. és 15. zajló eseményen orosz és ukrán fellépők is jelen lesznek.