Plusz

Ezek a kulturális intézmények fogadnak be ukrán menekülteket

2022.02.28. 16:30
Ajánlom
A háborús helyzet következtében Magyarországra érkező nagyszámú menekült miatt több több egyetem, illetve az MTA is felajánlotta, hogy befogad menekülteket.

Oroszország Ukrajna elleni támadása következtében nagyszámú menekült érkezik Magyarországra is, így több intézmény, köztük a művészeti, tudományos élet szereplői is úgy döntöttek, lehetőségeikhez mérten befogadják azokat, akik a háború következtében elhagyni kényszerültek otthonukat.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem február 25-én közleményben tudatta, hogy

kétszáz férőhelyet ajánl fel az Ukrajnából menekülők számára.

Mint írják, három kollégista családtagjait már befogadták, és a jövőben is segíteni kívánnak azokon, akik a háború elől érkeznek hazánkba. Az egyetem segélycsomagot állít össze a határmenti humanitárius tevékenységet végzők számára, illetve támogatni kívánja ukrán állampolgárságú hallgatóit.

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem február 28-án jelentette be, hogy megnyitja campusát a menekültek előtt. Közleményük szerint szállással és ellátással várják az Ukrajna területéről érkező, ukrán vagy más állampolgárságú rászorulókat. Emellett

lehetőséget biztosítanak a design és művészeti területen tanuló hallhatóknak, hogy folytathassák tanulmányaikat,

és soron kívüli ösztöndíjat biztosítanak a kárpátaljai magyar és az ukrán fiatalok számára.

A Színház és Filmművészeti Egyetem felajánlotta a Vas utcában található, korábban kollégiumként működő épületét, hogy az Ukrajnából érkező menekülteket befogadhassa  – áll Rátóti Zoltán rektor és Dr. Szarka Gábor kancellár közleményében.

A Design Terminal a közösségi médiában tette közzé, hogy készek több menekült családot befogadni irodaházuk alsó szintjén. Jelenleg azon dolgoznak, hogy minél komfortosabb körülményeket teremtsenek az számukra.

A Magyar Tudományos Akadémia levelet írt ukrajnai köztestületi tagjainak, melyet mindazok számára eljuttatott, akiknek az elérhetősége a rendelkezésére állt. Az intézmény vezetősége azt írja, készek fogadni azokat, akik a háború miatt lakhelyük elhagyására kényszerülnek, a kapcsolatfelvétel és az információnyújtás érdekében pedig információs pontot hoztak létre. A levélben hangsúlyozzák, hogy külön figyelmet kívánnak szentelni a kárpátaljai tudományos és művészeti élet védelmének.

Fejléckép forrása: Moholy-Nagy Művészeti Egyetem

Magyarország messze van – megindító videó Ukrajna szívéből

Kapcsolódó

Magyarország messze van – megindító videó Ukrajna szívéből

Az Ördögkatlan Fesztivál február 25-i bejegyzését változtatás nélkül közöljük, mert megmutat valamit abból, hogy mit is jelent a kultúra. Hogy hogyan köt össze ismeretleneket. Nyitottság, tradíció, kíváncsiság, minden egyben van itt. Békében.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

10 kihagyhatatlan program az idei Múzeumok éjszakáján

Több száz izgalmas programmal, koncertekkel, tárlatvezetésekkel, interaktív eseményekkel, családi foglalkozásokkal, valamint számos meglepetéssel várják az érdeklődőket június 22-én országszerte a múzeumok és kiállítóterek.
Klasszikus

Stradivari, Guadagnini és Guarneri hangszerei varázsolnak el az idén tizenöt éves Kaposfesten

Tizenötödik alkalommal, augusztus 12-18. között rendezik meg idén az ország egyik legjelentősebb komolyzenei eseményét, a Kaposfestet. Most is számos meglepetéssel készülnek a rendezők a kaposvári fesztiválra.
Jazz/World

A Zene ünnepe a Francia Intézetben

A Zene ünnepe címmel műfajokat felvonultató koncertsorozatot tartanak június 21-én, pénteken a budapesti Francia Intézetben. Az esemény ingyenes.
Zenés színház

Elhunyt Vadász Zsolt, az Operettszínház művésze

A Budapesti Operettszínház egyik legfoglalkoztatottabb művészét 51 éves korában érte a halál június 21-én, adta hírül a Szinház Online.
Színház

Tompagábor Kornél: „Végtelenül élvezem a színész szabadságát”

Tompa Gáborral, a Kvártélyház Szabadtéri Színház Kft. igazgatójával, aki Tompagábor Kornél néven rendez, többek között az idei kínálatról, a „tompagáborság” mibenlétéről, a nyári esték varázsáról, üveggolyókról, rendezői koncepcióról és a Kvártélyház titkairól beszélgettünk.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz ajánló

Korniss Péter és Nyáry Krisztián is az Ördögkatlan Fesztivál díszvendége lesz

Július 30. és augusztus 3. között rendezik meg a 17. Ördögkatlan Fesztivált, ahol több száz programmal és neves fellépőkkel várják a kultúra szerelmeseit. 
Plusz ajánló

Kapcsoljon nyári fokozatra a Fidelio legújabb számával!

Részletes programbontásokkal, hírekkel, ajánlókkal és interjúkkal megjelent a Fidelio 2024. július-augusztusi száma. Az ingyenes magazin megtalálható országszerte, az ismert terjesztési pontokon, és az online verzió is elérhető!
Plusz ajánló

Fedezze fel a napforduló varázslatát a Pesti Vigadóban!

Felejthetetlen kalandra invitálja az érdeklődőket június 21-én 20 órától a Pesti Vigadó, ahol egy különleges épülettörténeti séta keretei közt élvezhetjük a város és az épület éjszakai hangulatát.
Plusz ajánló

20 éve az Európai Unióban, 10 éve a Kreatív Európa programban

A Kreatív Európa Iroda 2024. június 25-én az Európa Pontban tartja a 2021-2023-as időszak nyertes magyar pályázatait bemutató eseményét.
Plusz hír

Színházi és filmes képzés indul Pécsett a fővárosi SZFI-vel együttműködésben

Színház- és Filmművészeti Intézetet alapítanak a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karán. A 2025 őszre tervezett szakindításokat 2 osztatlan képzés, 2 alapszak, 6 magyar nyelvű és 2 angol nyelvű szakirány, valamint további 12 szakirányú továbbképzés létrehozásával tervezték meg.