Plusz

Ezt a törvényt csak a gyerekek kárára lehet meghozni – Művészek az örökbefogadásról

2020.06.04. 10:10
Ajánlom
Öt ismert művész emelte fel a szavát a kormány új törvényjavaslata ellen, amely nem tenné kötelezővé, hogy az örökbefogadó szülők tanfolyamon készüljenek fel az örökbefogadásra.

Egyszerűbbé és gyorsabbá tenné az örökbefogadás folyamatát - erre hivatkozva módosítaná az örökbefogadásról szóló törvényt Novák Katalin család- és ifjúságügyi államtitkár egy május 12-én beadott javaslatban.

A javaslat többek között tartalmazza, hogy

  • az örökbefogadó szülőnek nem kötelező a 40 órás tanfolyam elvégzése,
  • a gyerekvédelmi rendszerben nevelkedő gyerek hat hónap helyett három hónap után már örökbe adható,
  • az örökbefogadó szülő és a harmadik életévét betöltő gyerek között már 50 év lehet az eddigi 45 helyett,
  • az örökbefogadó szülőknek ugyanakkor több ösztönző támogatást juttatnának, illetve plusz tíz nap szabadságot.

A törvényjavaslatot több kritika érte. A 444 riportjában megszólaló szakértők leginkább azt kifogásolták, hogy ha a javaslatot elfogadják, több lehet a visszaadott vagy szenvedő gyerek, mert tanfolyam nélkül nehéz kiszűrni az olyan szülőket, akik nem alkalmasak a gyereknevelésre, illetve a három hónap túl kicsi intervallum ahhoz, hogy arra következtessünk belőle, hogy a vér szerinti szülőket nem érdekli a gyereke.

A Hang petíciót indított az ügyben, amelyet itt írhat alá az, aki egyetért vele.

Nem tartja jónak a törvényjavaslatot Tóth Krisztina, Grecsó Krisztián, Röhrig Géza, Tompa Andrea és Kollár-Klemencz László sem. Az öt művész A Hang videójában beszél arról, hogy mennyire veszélyes nem kötelezővé tenni az örökbefogadói tanfolyamot.

Nagyon sok mindenre felhívták a figyelmet, ami még felkészítés mellett is mellbevágott bennünket, és valójában nem tudtuk, hogy mihez kezdtünk volna, ha nem kapunk hozzá előzetes segítséget

– nyilatkozta Tóth Krisztina író, aki néhány éve, kamaszfia mellé fogadott örökbe egy kislányt. – „Ez egy nagyon jól funkcionáló családot is nehéz helyzetek elé állít.”

Tompa Andrea író, színikritikus szerint minden szülőnek ki kellene járnia ezt a tanfolyamot, nem csak az örökbefogadó szülőknek. Hasonlóan vélekedik Kollár-Klemencz László zenész is.

Röhrig Géza szerint az érzelmi intelligenciát nem lehet oktatni, csodák a 40 órás tanfolyamon sem történnek, de felhívhatja a figyelmet olyan veszélyekre, amiket az örökbefogadó szülők elkerülhetnek. „Az, hogy opcionális [a tanfolyam], megengedhetetlen.”

Grecsó Krisztián sarkosan fogalmazott: „Amennyiben ez a tanfolyam nem kötelező, nem fogja elvégezni senki. (…) Akik úgy vélik, hogy ezzel a gesztussal megkönnyítik az örökbefogadás folyamatát, azoknak meg kéne ismerni ezt a folyamatot, és hogy miért nehéz. Nem a tanfolyam miatt nehéz. (...)

Ezt a tanfolyamot megszüntetni a gyerekek kárára lehet csak.”

A Vera és a Magamról többet című könyvek írója a Fideliónak adott interjúban is beszélt a kérdésről: „Hiszen Jézus is egy szívbe született! Őt is örökbe fogadták! És mivel a születés, a világra jövés és eszmélés nem elsősorban fizikai kérdés, ember gyermeke is születhet a szívbe.”

Grecsó Krisztián: „Kutya nehéz lesz felvenni a régi ritmust”

Kapcsolódó

Grecsó Krisztián: „Kutya nehéz lesz felvenni a régi ritmust”

A Libri közönségdíját idén Grecsó Krisztián nyerte a Vera című regényével, amelyet tavaly jelentetett meg a Magvető Kiadó. Az író a karantén utáni életünkről is beszélt a Fideliónak. Szerinte nem változott semmi, és ő csak az egyénben hisz, az egyén felelősségében és organikus gondolkodásában.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Ragályi Elemér, Cserhalmi György, Molnár Piroska és további hetven művész emelt szót az SZFE ügyében

Az Emmy- és Kossuth-díjas operatőr, filmrendező, Ragályi Elemér kezdeményezésére született nyílt levél aláírói arra kérik Semjén Zsoltot, hogy vonja vissza a Színház- és Filmművészeti Egyetem átalakításáról szóló törvényjavaslatot. FRISSÍTVE!
Színház

Újabb nyílt levél az SZFE modellváltásáról szóló törvény kapcsán

Több mint hetven színész, rendező, színházi művész támogatta aláírásával a Színművészeti Egyetem modellváltását lehetővé tevő törvényt.
Klasszikus

Elhunyt Ida Haendel, az egykori csodagyerek, akinek Sibelius gratulált

Lengyelországban született, háromévesen felfedezték zenei tehetségét. Kanadában élte le élete jelentős részét. Sibelius levélben gratulált neki a hegedűversenyének előadásáért.
Színház

Szabó Magda: Régimódi történet – online közvetítés

A Tasnádi Csaba által rendezett történet visszarepít a múltba, ahol hasonló problémákkal küzdöttek Szabó Magda hősei, mint a mostaniak, csak szebb ruhákban.
Színház

Megszavazta az Országgyűlés az SZFE modellváltását

Az Országgyűlés július 3-án döntött a Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által benyújtott törvényjavaslatról.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz ajánló

Vecsei H. Miklós és Szabó Balázs Pilinszky-estje és Budapest Bár koncert is lesz a Balaton-parton

Idén is közel hozza a Balaton-parton nyaraló közönséghez a kultúrát a Kultkikötő.
Plusz hír

Élménydús esték a Városmajorban

A rövidített évad ellenére minden eddiginél tartalmasabb nyári színházi évadra készül a Városmajori Szabadtéri Színpad: tíz hét alatt közel ötven színházi előadás és program közül válogathat a közönség.
Plusz interjú

A világ színpadait ostromolja Babé Sila

Babé Silának, azaz Stahl Barbarának sikerült az, amire sokan vágynak itthon: az énekes-dalszerző nevét egyre többen ismerik külföldön is. New York, London, Berlin és Budapest között ingázik évek óta. Nemrég leigazolta a Milky Chance német menedzsmentje, legutóbbi dala, a Hole már átlépte a kétszázezres lejátszást a Spotify-on.
Plusz ajánló

Maradj itthon! És menj a Benczúr Kertbe!

Csak egy betűnyi különbség, mégis kedvesebb, mint a „maradj otthon” felszólítás. Az európai országokban bíztatják a polgárokat, idén saját hazájuk kincseit fedezzék fel távoli utazások helyett. Budapesten, a magyar fővárosban számtalan érték várja az érdeklődőt: a Benczúr Kert például.
Plusz ajánló

Balkáni világzene, bestsellerek magyar fordításban és kortárs előadóművészet: magyar kulturális projekteket is támogat az Európai Unió

Hét év, közel 5,5 millió euró támogatás száznál is több magyar kulturális szervezetnek: ez a Kreatív Európa program Kultúra alprogramja számokban.