Plusz

Fáy Miklós: A mezítlábas hegedűs

2022.02.03. 11:10
Ajánlom
Februári ajánlójában Fáy Miklós zenekritikus többek között Patricia Kopatchinskaja budapesti vendégszereplésével és Fajó János kiállításával foglalkozik.

Budapesti Fesztiválzenekar: Stravinsky

  • 2022. február 11. 19:45, február 12. 15:30 Müpa

Valaha jártam jógaórára, ahol kötelező volt a mezítlábazás. Amikor megkérdeztem, hogy miért, akkor a jógatanár érdekes elmélkedésbe kezdett a Földdel való kapcsolatról, hogy nem szabad elzárni magunkat az életet adó energiától. Nem vitatkoztam vele, csak nem értettem. Egy bérház harmadik emeletén volt a foglalkozás, hogyan lehetnénk közvetlen kapcsolatban a Földdel annyi emelet magasságban? A mezítlábas hegedűssel, Patricia Kopatchinskajával nem ennyire misztikus a helyzet. Estélyi ruhában lép föl, de mezítláb, és ha kérdezik, miért, akkor azt mondja: kényelmi szempontok miatt. Főzni is mezítláb szokott, akkor miért ne hegedülne ugyanígy? 

fajo_janos-105701.jpeg

Fajó János: Nyitott mű, 1967, fa, változó méret (Fotó/Forrás: Deák Erika Galéria)

Fajó János: Vizuális játékok

  • 2022. január 28.–március 4. Deák Erika Galéria

Az volna a csodálatos, ha Fajó János találta volna föl a bűvös kockát, és akkor most készülhetnének tanulmányok arról, hogy vajon hogyan befolyásolja tér-, szín- és művészetérzékelésünket egy tekergethetős játék. A helyzet azonban ennél bonyodalmasabb. Fajó János ugyan nagy hangsúlyt fektetett a játékokra, arra, hogy a gyerekeknek már egészen fiatalon szép és formailag izgalmas dolgokkal kell foglalkozniuk, de igazi áttörést nem ért el a saját ötleteivel. A játék és a képzőművészet viszonya így még mindig kutatható vagy kutatni való terület, de ehhez fontos adalék lehet a kiállítás: ez itt művészet a falon, ez meg játék a padlón. Ne tessék a kettőt összetéveszteni. Vagy igenis, tessék!

hosszulepes_2-105937.jpg

Hosszúlépés Budapesten (Fotó/Forrás: 21. Század Kiadó)

Hosszúlépés Budapesten

  • 21. Század Kiadó, Megjelenés: 2021. december 3.

Fából vaskarika vagy micsoda ez a hosszú hosszúlépés (egyébként nem hosszú). Elvileg sétákról van szó bennük, de az ember nem szokott nyitott könyvvel a kezében sétálgatni. Mindenesetre van egy csodálatos anyag Budapest titkairól, itt lakott Vörösmarty Mihály (ez pont nincs benne, pedig érdekes az is), itt lakott Presser Gábor. Itt lakunk ebben a városban, és ha igazán meg akarjuk ismerni, úgy kell tennünk, mintha nem laknánk itt. Meg kell kérnünk azokat, akiket az otthonosság nem kényelmesített el, hogy mutassák meg, hol élünk.

witerreise_1-105825.jpg

Vécsei Júlia: Áthelyezés (2019-2022) részlet a sorozatból, 29,7 x 42 cm, tintaceruza, tinta, akvarell, indigó, papír (Fotó/Forrás: Juhász G. Tamás / Budapest Galéria)

Winterreise

  • 2022. január 21.–március 13. Budapest Galéria

Ki kell használnunk a februárt, még van remény a hóra vagy legalább a fázásra, hogy valamit átéljünk… – miből is? A cím Schubertre utal, de a rajzok nem a dalciklushoz kötődnek, még csak nem is Schuberthez. Talán Bécshez, hiszen ott él a két művész, Tibor Zsolt és Vécsei Júlia. Bécs mégis utazás, de az alkotók mintha az időben akarnának utazni, előre, de még inkább hátra, a gyerekkorba. Van a kiállításhoz kapcsolódó szövegben egy érdekes mondat: a szülő vagy nagyszülő figurája ott bujkál a szigszalag struktúrákban. Meg kell nézni, tényleg ott van-e.

Fejléckép: Patricia Kopatchinskaja (fotó: Marco Borggreve / Müpa)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Nyolcvanöt előadást töröl a jövő évadból az Opera

A 24.hu értesülései szerint az intézményben tartott sztrájkot lezáró megállapodás következtében a Magyar Állami Operaház kénytelen törölni az Eiffel Műhelyházba tervezett előadások nagy részét.
Színház

Évadot hirdetett a Budaörsi Latinovits Színház – Alföldi Róbert, Pelsőczy Réka, Hegymegi Máté és Fehér Balázs Benő is rendez

Hat új bemutatóval készül a 2024/25-ös évadra a Budaörsi Latinovits Színház. Berzsenyi Bellaagh Ádám, a színház vezetője ezúttal is olyan alkotókat kért fel, akik magától értetődően tudnak bekapcsolódni abba a műhelymunkába, amely évek óta mind professzionálisabban és egyre több szakmai eredményt felmutatva működik Budaörsön.
Klasszikus

Schiff András is fellép május végén Kismartonban

A bécsi klasszika és Joseph Haydn kompozícióinak bölcsője, az Esterházy-kastély 2024-ben, az Esterházy alapítványok megalapírásának 30., jubileumi évében az évfordulóhoz méltó programokkal és kitárt kapukkal várja a klasszikus zene szerelmeseit. Így lesz ez májusban és júniusban is.
Klasszikus

Idén is tíz fiatal kapott Junior Prima Díjat a klasszikus, a könnyűzene és a jazz területéről

A május 15-én a Magyar Zene Házában tartott ünnepélyes díjátadón tíz harminc év alatti kiemelkedő művészt díjaztak, akik az elismerés mellett hárommillió forint támogatásban is részesülnek.
Jazz/World

A hangok határtalansága – beszélgetés Snétberger Ferenccel

Különleges élménnyel gazdagodtak azok, akik jegyet váltottak április 28-ára az Erkel Színházba, ahol Snétberger Ferenc a kiváló svéd bőgős, Anders Jormin társaságában, a JazzFest Budapest fellépőjeként zenélt a nagyérdeműnek. Az interjút a Berlinben élő gitárművésszel budapesti koncertje előtt pár nappal készítettük.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz hír

Szerenáddal búcsúztak pályaelhagyó és kirúgott tanáraiktól a diákok a Radnóti Színházban – Videó

A társulat Istentelen ifjúság című előadása végén a közönségben ülő tanárok saját volt diákjaikat pillanthatták meg a színpadon, akik a Valaki mondja meg című dallal köszöntötték őket. A megható találkozásról felvétel is készült. 
Plusz ajánló

Idén is ingyenes programok tucatjaival hívogat a Református Zenei Fesztivál

Három nap alatt hat helyszínen, negyven ingyenes programmal érkezik pünkösd hétvégéjén Budapest egyik legnagyobb zenei eseménye. Ezúttal is több ezer résztvevőre számítanak a szervezők.
Plusz ajánló

Közel háromezer programmal várja a közönséget a Művészetek Völgye

A július 19. és 28. között, Kapolcs, Taliándörögd és Vigántpetend helyszínein megvalósuló fesztivál ezúttal is számos újdonsággal készül, köztük új helyszínekkel, fenntarthatósági és művészeti programokkal és saját színdarabbal.
Plusz ajánló

Megújulásának tizedik évfordulóját izgalmas programsorozattal ünnepli a Várkert Bazár

Könnyűzenei, kulturális és családi programokat felvonultató fesztivállal, a VárkertFeszttel ünneplik az idén 10 éve megújult Várkert Bazár jubileumi évadát, május 31-től június 2-ig.
Plusz hír

Zsoldos Dávid marad a Magyar Zenei Tanács elnöke

A kulturális szakembert a tagok egyhangú döntéssel választották újra a zenei élet szereplőit összefogó ernyőszervezet vezetőjévé.