Plusz

Fáy Miklós: Beethoven örök

Menjél már
2023.03.06. 08:45
Ajánlom
Fáy Miklós kritikus állandó rovatában ezúttal kiállítást, koncertet és két zenei albumot ajánl olvasóink figyelmébe.

Szabadság, egyenlőség, testvériség, érzékiség

  • február 9.–március 26. Capa Központ

A régi Karinthy-humor szerint férfi és nő azért nem érti meg egymást, mert mindkettő mást akar: a férfi a nőt, a nő a férfit. Finoman szólva is eljárt az idő e szellemesség fölött, már rég nem kizárólagos egymás akarása. Így aztán nem is tudom, kinek szól a Capa Központ új kiállítása. A kurátori ajánló úgy fogalmaz, hogy „mi, nők”, amitől meg nem szólítottnak érzik magukat a „ti, férfiak”, de hát hol van az előírva, hogy Leonardót csak férfiak nézhetik? Vagy csak nők. Azért említem épp őt, mert Drozdik Orsolyának épp egy leonardói gondolata látható a tárlaton, a vitruviusi ember, széttárt karokkal, de határozott, női arányokkal, keskenyebb vállal, szélesebb csípővel. És szép. Szépek vagyunk férfinak is, nőnek is.

A kiállításról bővebben itt olvashat!

capa-103908.jpg

Drozdik Orsolya: Individuális mitológia: Leonardo (Vitruviusi nő), 1977, Budapest (Fotó/Forrás: Capa Központ)

 

Beethoven: Hegedűszonáták

  • Warner Classics, 2023

1984 volt talán? Japán csodakislány érkezett, és meglepő helyen lépett föl: a Budapest Sportcsarnokban. Nem ő volt az est hőse, hanem Leonard Bernstein, aki a saját 3. szimfóniáját vezényelte, de a koncert első részében ez a kislány játszott Mozartot. Még annyira ismeretlen volt, hogy a magyar szervezők el sem tudták képzelni, hogy egy komoly művésznek egy neve legyen, így a Midorit két névnek gondolták, így volt hirdetve: Mi Dori. Negyven éve van a pályán, ideje volt, hogy megbirkózzon a nagy ciklussal, Beethoven összes hegedűszonátájával. Persze, nagyon nehéz újat mondani, nagyon nehéz egyáltalán valamit mondani, állni az összehasonlítást a világ összes hegedűbajnokával, akik mind lemezre vették-veszik a darabokat, de hátha van valami, amit csak Midori tud Beethovenről.

beethoven_hegeduszonatak-103830.jpg

Beethoven: Hegedűszonáták (Fotó/Forrás: Warner Classics)

 

 

Beethoven Forever

  • március 16. 19:30 Müpa

Finomodik a Beethoven-képünk az idők során, míg azelőtt a hős számított, aki torkon ragadja a sorsot, már ha a sors egyáltalán torkon ragadható, aki a különcségből vagy különbözőségből világnézetet alkot, akit hiába ver a végzet, mert háromszor veri rajta vissza, most jobban szeretjük a mi Beethovenünket. A magányost, az öreget (nem volt öreg, ötvenhét évesen halt meg), a világtól elszakadót, aki mégis a világ felé nyújtogatja a kezét: szeressetek. Szeretjük. És szeretjük azért a régi Beethovenünket is, azt a torkon ragadót, mivel azért tud szorongatni, mert tényleg zseni, tényleg magasba emel az Eroicával, tényleg kihúzzuk magunkat, legalább addig, amíg a koncert után elérünk a villamosmegállóig.

vengerov-web-115136.jpg

Maxim Vengerov, a koncert szólistája (Fotó/Forrás: MÁV Szimfonikusok)

 

Bartók: 44 duó

  • Hungaroton, 2023

Kicsit hasonló a probléma, mint a másik, tanulóknak szánt Bartók-művel, a Mikrokozmosszal. Mivel fokozatosan lesznek egyre nehezebbek és nehezebbek a darabok, azok, akik nem játszani, csak hallgatni akarják a műveket, kevés örömüket lelik a lista elején lévő darabokban. Az legyen a tanulóké, a vége meg a közönségé. Közben meg mind Bartók, megérdemlik a kiemelt figyelmet. Talán ezért rázta meg kissé Baráti Kristóf és Kondorosi Karolina a 44 duót tartalmazó befőttesüveget, keveredjenek a darabok, nehéz és könnyű váltsák egymást, soha ne tudjuk, mire számíthatunk. Legyen meglepetés. De kellemes.

bartok-103753.jpg

Bartók: 44 duó (Fotó/Forrás: Hungaroton)

Fejléckép: Ludwig van Beethoven (forrás: Wikipédia)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Számos jelentkező pályázik a Magyar Állami Operaház főigazgatói posztjára

A Magyar Állami Operaház főigazgatói pályázatára március 28-ig lehet jelentkezni, a napokban megjelent hírek szerint több jelentkező, énekes, karmester és rendező is megméretteti magát.
Színház

Újabb akadály gördült Eszenyi Enikő budapesti visszatérése elé

Eszenyi Enikő február végén eltörte a csuklóját a Csodálatos vagy, Júlia! című előadás fotóspróbáján. Emiatt májusra kellett halasztani az előadás premierjét a Játékszínben, most pedig Pásztor Erzsi jelentette be, hogy visszaadja a szerepét.
Vizuál

Felszabadított női testek, tabuk nélkül

Saját testüket médiumként használva fogalmazták meg a női lét kérdéseit azok az művészek, akiknek munkáit a Liget Galéria „Lerántjuk a leplet” című kiállításán láthatjuk még április 6-ig.
Vizuál

Ha ezt a tekintetet látja, jobb, ha menekül

Ha nem is hallott még a Kubrick-nézésről, egész biztosan látta már valamelyik filmben az amerikai rendező védjegyévé vált megoldást, amely minden egyszerűsége ellenére vérfagyasztóan hatásos.
Klasszikus

Benjamin Appl, a bársonyos hangú dalkirály, akit muszáj hallani

Végtelen szín áramlik a hangjában, és szinte elviselhetetlenül megindító, ahogy énekel. Így vélekednek a nemzetközi kritikusok a német–brit lírai sztárbaritonról, Benjamin Applről.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz ajánló

VeszprémFest 2023: jön Alvaro Soler, Mariza, Anna Netrebko, Joss Stone, Norah Jones és Rost Andrea

A két évtizedes prémium zenei fesztivál július 12. és 16. között a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program kiemelt zenei rendezvényeként fennállásának egyik legváltozatosabb programjával ünnepel.
Plusz ajánló

Fesztiválokkal nyílik a tavasz – itt az áprilisi Fidelio

Számos fesztiválajánlóval, interjúkkal, kritikákkal és részletes programbontásokkal megjelent a 2023. áprilisi Fidelio.
Plusz hír

Mesepályázatot hirdetnek Méhes György emlékére

A Méhes György – Nagy Elek Alapítvány és a Magyar Írószövetség csaknem egymillió forint összdíjazással Méhes György-mesepályázatot hirdet magyar gyermekirodalmi művek születésének ösztönzésére.
Plusz interjú

„Nem karriert, sokkal inkább magamat próbáltam építeni” – interjú Menyhárt Jenővel, az Európa Kiadó énekes-gitárosával

„Az én fejemben is többször megfordult, hogy disszidáljak. Egyszer ténylegesen közel kerültem ahhoz, hogy meg is tegyem” – meséli az Európa Kiadó énekes-gitárosa, Menyhárt Jenő. Interjú.
Plusz hír

„Vissza a pénzt a kultúrába!” – Duda Éva és Fodor Tamás felolvasta a FESZ követeléseit a Civil Sugárúton

Az 1848-as forradalom évfordulója alkalmából Civil Sugárút néven, civil szervezetek részvételével tartottak eseménysorozatot a Hősök tere és az Andrássy út között március 14-én és 15-én. Itt hangzott el a Független Előadó-művészeti Szövetség kiáltványa.