Plusz

Fáy Miklós: Beethoven örök

Menjél már
2023.03.06. 08:45
Ajánlom
Fáy Miklós kritikus állandó rovatában ezúttal kiállítást, koncertet és két zenei albumot ajánl olvasóink figyelmébe.

Szabadság, egyenlőség, testvériség, érzékiség

  • február 9.–március 26. Capa Központ

A régi Karinthy-humor szerint férfi és nő azért nem érti meg egymást, mert mindkettő mást akar: a férfi a nőt, a nő a férfit. Finoman szólva is eljárt az idő e szellemesség fölött, már rég nem kizárólagos egymás akarása. Így aztán nem is tudom, kinek szól a Capa Központ új kiállítása. A kurátori ajánló úgy fogalmaz, hogy „mi, nők”, amitől meg nem szólítottnak érzik magukat a „ti, férfiak”, de hát hol van az előírva, hogy Leonardót csak férfiak nézhetik? Vagy csak nők. Azért említem épp őt, mert Drozdik Orsolyának épp egy leonardói gondolata látható a tárlaton, a vitruviusi ember, széttárt karokkal, de határozott, női arányokkal, keskenyebb vállal, szélesebb csípővel. És szép. Szépek vagyunk férfinak is, nőnek is.

A kiállításról bővebben itt olvashat!

capa-103908.jpg

Drozdik Orsolya: Individuális mitológia: Leonardo (Vitruviusi nő), 1977, Budapest (Fotó/Forrás: Capa Központ)

 

Beethoven: Hegedűszonáták

  • Warner Classics, 2023

1984 volt talán? Japán csodakislány érkezett, és meglepő helyen lépett föl: a Budapest Sportcsarnokban. Nem ő volt az est hőse, hanem Leonard Bernstein, aki a saját 3. szimfóniáját vezényelte, de a koncert első részében ez a kislány játszott Mozartot. Még annyira ismeretlen volt, hogy a magyar szervezők el sem tudták képzelni, hogy egy komoly művésznek egy neve legyen, így a Midorit két névnek gondolták, így volt hirdetve: Mi Dori. Negyven éve van a pályán, ideje volt, hogy megbirkózzon a nagy ciklussal, Beethoven összes hegedűszonátájával. Persze, nagyon nehéz újat mondani, nagyon nehéz egyáltalán valamit mondani, állni az összehasonlítást a világ összes hegedűbajnokával, akik mind lemezre vették-veszik a darabokat, de hátha van valami, amit csak Midori tud Beethovenről.

beethoven_hegeduszonatak-103830.jpg

Beethoven: Hegedűszonáták (Fotó/Forrás: Warner Classics)

 

 

Beethoven Forever

  • március 16. 19:30 Müpa

Finomodik a Beethoven-képünk az idők során, míg azelőtt a hős számított, aki torkon ragadja a sorsot, már ha a sors egyáltalán torkon ragadható, aki a különcségből vagy különbözőségből világnézetet alkot, akit hiába ver a végzet, mert háromszor veri rajta vissza, most jobban szeretjük a mi Beethovenünket. A magányost, az öreget (nem volt öreg, ötvenhét évesen halt meg), a világtól elszakadót, aki mégis a világ felé nyújtogatja a kezét: szeressetek. Szeretjük. És szeretjük azért a régi Beethovenünket is, azt a torkon ragadót, mivel azért tud szorongatni, mert tényleg zseni, tényleg magasba emel az Eroicával, tényleg kihúzzuk magunkat, legalább addig, amíg a koncert után elérünk a villamosmegállóig.

vengerov-web-115136.jpg

Maxim Vengerov, a koncert szólistája (Fotó/Forrás: MÁV Szimfonikusok)

 

Bartók: 44 duó

  • Hungaroton, 2023

Kicsit hasonló a probléma, mint a másik, tanulóknak szánt Bartók-művel, a Mikrokozmosszal. Mivel fokozatosan lesznek egyre nehezebbek és nehezebbek a darabok, azok, akik nem játszani, csak hallgatni akarják a műveket, kevés örömüket lelik a lista elején lévő darabokban. Az legyen a tanulóké, a vége meg a közönségé. Közben meg mind Bartók, megérdemlik a kiemelt figyelmet. Talán ezért rázta meg kissé Baráti Kristóf és Kondorosi Karolina a 44 duót tartalmazó befőttesüveget, keveredjenek a darabok, nehéz és könnyű váltsák egymást, soha ne tudjuk, mire számíthatunk. Legyen meglepetés. De kellemes.

bartok-103753.jpg

Bartók: 44 duó (Fotó/Forrás: Hungaroton)

Fejléckép: Ludwig van Beethoven (forrás: Wikipédia)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Nagy oratóriumokat játszik a Zeneakadémián a Haydneum

Meghirdette 2024/25-ös évadát a Magyar Régizenei Központ, a jövőre különösen nagyszabású Zeneakadémia Bérlet mellett továbbra is lesz Őszi, illetve Egyházzenei Fesztivál, és a fortepianót a középpontba állító sorozatukat is folytatják.
Zenés színház

Történelmi pszichothriller operai köntösben – közeleg a Borisz Godunov bemutatója

A Kossuth-díjas Bretz Gábor címszereplésével viszi színre április 27-én a Magyar Állami Operaház Muszorgszkij Borisz Godunov című alkotását, amely az 1869-es ősváltozatban először hangzik el Magyarországon.
Könyv

„A gyermeknevelésnél is fontosabb lesz a szülőnevelés” – Steigervald Krisztián a Lírástudók vendége

Közgazdászként fordult a figyelme a pszichológia felé, az utóbbi hónapokban pedig a bestsellerlistára is felkúszott Generációk harca a figyelemért című könyvével. Podcastunkban Steigervald Krisztiánnal beszélgetett Grisnik Petra.
Vizuál

Fellini klasszikusait vetítik a Puskinban

Május 2. és 23. között az olasz filmművészet egyik legjelentősebb rendezőjének három alkotását vetítik a budapesti Puskin Moziban. A közönség újra nagyvásznon élheti át Az édes élet, a 8 és ½, valamint az Amarcord című filmeket.
Könyv

All You Need Is Love – új könyv jelent meg a Beatlesről

A kötetben korábban nem publikált interjúkon keresztül ismerhetjük meg egyebek közt a banda feloszlásának okait is. Ötven évvel mozis bemutatása után májustól egy streaming szolgáltáson ismét látható lesz az együttesről készült Let It Be című dokumentumfilm.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz beszámoló

A roma kultúrát ünnepelték a K11-ben

Harmadik alkalommal rendezték meg a Roma Világnapot a K11 Művészeti és Kulturális Központban, ahol kézműves workshopokkal, zenés meseelőadással, filmvetítéssel és koncerttel várták az érdeklődőket.
Plusz ajánló

A sokoldalú Liszt Ferenc – itt vannak a Liszt Ünnep első programjai

Liszt Ferenc művészetének más-más oldalát mutatja be Martin Haselböck és az Orchester Wiener Akademie, Vaszilij Petrenko és a Royal Philharmonic Orchestra, a Kolozsvári Magyar Opera, illetve Francesco Tristano is. Október 9-én indul a negyedik Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál.
Plusz ajánló

Dömösön folytatódik a Szeláví! Fesztivál története

Barátok, nyáresti koncertek, koccintás az élet apró örömeire és kirándulások a Dunakanyar egyik legszebb településén, Dömösön. Sátrazás a csillagok alatt, három nap önfeledt szabadság: idén is várja a kikapcsolódni vágyókat a Szeláví! Fesztivál.
Plusz ajánló

Nyitott Ház – ismét kitárja kapuit a Pesti Vigadó

Tízéves a Magyar Művészeti Akadémia székháza, ez alkalomból május 11-én ismét megrendezik a Nyitott Ház elnevezésű programjukat, amely során egyebek közt kézműves foglalkozásokkal, kiállításokkal, kulturális előadásokkal vagy épp táncházzal várják az érdeklődőket ingyenesen. 
Plusz ajánló

Az Esterházy Art Award 2023-as díjazottjainak kiállításával nyílik a szezon a kismartoni Esterházy-kastélyban

Április 14-én 11 és 17 óra között megnyitókkal, performanszokkal, terülj-terülj asztalkámmal, a város utcáin felvonuló rézfúvós bandával, valamint koncertekkel várják az érdeklődőket a tartományi főváros, Kismarton kulturális intézményeiben. A belépés az egyes intézményekbe díjtalan.