Plusz

Fáy Miklós: Britten csak mosolyog

Menjél már
2022.09.06. 09:10
Ajánlom
Fáy Miklós zenekritikus állandó rovatában ezúttal kiállítást, koncertet, operát és könyvmegjelenést ajánlj olvasóink figyelmébe.

VAU!

  • szeptember 9.–2023. január 8. Kiscelli Múzeum

Nem gondolkodták túl a Kiscelli Múzeum új időszaki kiállításának címét a felelősök: ebtartásról lesz szó, akkor VAU! Ha majd a macskákról szerveznek kiállítást, az lesz a MIAU, ha a papagájokról, akkor CSIP-CSIRIP, bár az aranyhörcsögökkel nehéz dolguk lesz. De mindegy is, egyelőre azt érzi az ember, hogy a vécé- és illemhely-kiállítás után megint valami olyasmiről van szó, ami mindenkit érdekel, vagy azért, mert szereti a kutyákat, vagy azért, mert utálja őket. Együtt élünk velük, ki szorosabban, és az ágyába fogadja őket, ki lazábban, és inkább gyalog megy a harmadikra, csak ne kelljen közösen liftezni. 350 ezer kutya él Budapesten. Ha mindegyik tulajdonos elmegy a Kiscellibe, akkor ebből rekordnézettség lesz.

vau_2-150357.jpg

Házy Erzsébet a Belgrád rakparton 1960-ban (Fotó/Forrás: Kotnyek Antal / Fortepan)

Jennifer Egan: Manhattan Beach

  • Jelenkor Kiadó, 2022

Nahát, tudsz te normális könyvet is írni. Mintha ezt akarta volna hallani Jennifer Egan, aki az amerikai irodalom hőse lett a magyarul Az elszúrt idő nyomában címet viselő regényével. Ami bonyolult, sokrétegű, ravasz írás, még az sem biztos, hogy regény. Hogyan tovább? Például így: megmutatni, hogy ezt is tudja. Hosszú történetet régi időkből, könyvtárazni kell hozzá, hogy milyenek voltak a harmincas években a kisvasutak és a porcelánbabák szeme, de a végén itt egy történet, aminek van eleje, közepe, és valószínűleg vége is lesz, de ott még nem tartok.

Manhattan_Beach-150600.jpg

Jennifer Egan: Manhattan Beach (Fotó/Forrás: Líra Könyv)

Britten: A csavar fordul egyet

  • szeptember 9., 10. 19:00 Müpa

Lassan utol kellene érnünk magunkat, és legalább a 20. századi klasszikusokat meg kellene ismernünk. Prokofjevet, Sosztakovicsot és természetesen Benjamin Brittent, aki még járt is Magyarországon, amikor bemutatták az operáit. Aztán egyre kevesebbet játszották, majd jött Kovalik Balázs, aki magányosan harcolt a Peter Grimesért és A csavar fordul egyetért. Most Fischer Iván vette föl az elejtett kardot, hogy a Fesztiválzenekar néha egészen csodálatos operai kalandozásait vezesse. Britten meg csak mosolyog: kiköpni már nem tudnak, előbb vagy utóbb le fognak nyelni.

benjamin_britten_denis_de_marney_getty-150533.jpg

Benjamin Britten (Fotó/Forrás: Denis de Marney / Getty Images Hungary)

Concerto Budapest: Évadnyitó koncertek 2.

  • szeptember 24. 19:30 Zeneakadémia

Nem épp kézenfekvő párosítás két szigorú Bach-zongoraverseny után a szédítő Mahler Első szimfónia, amit egyre gyakrabban hívnak Titánnak, nem mintha bárki is tudná, mit kell ezalatt érteni. Az ősbemutató Pesten volt, de akkor még nem volt Titán a szimfónia neve, aztán két előadásra igen, majd Mahler visszavonta a címet, nehogy azt higgyék, valamit tényleg bele kell képzelnünk a műbe, valami történik, amit szimfonikusan mesélnek el. Történnek, persze hogy történnek dolgok, de nem szavakban, csak hangokban.

concerto_hrotko_balint-150657.jpg

Ránki Dezső (Fotó/Forrás: Hrotkó Bálint / Concerto Budapest)

Kísértetoperával indítja az évadot a Fesztiválzenekar

Kapcsolódó

Kísértetoperával indítja az évadot a Fesztiválzenekar

Benjamin Britten A csavar fordul egyet című darabja a Müpa és a Budapesti Fesztiválzenekar közös produkciójaként kerül színre, a nemzetközi sztárénekesek élőben és hologramként is megjelennek majd a színpadon.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Egy darab, ami mindent tud a szerelemről – Mohácsi János rendezésében mutatja be Az üvegcipőt a Vígszínház

Molnár Ferenc Az üvegcipő című vígjátéka, amelynek ősbemutatója 1924-ben volt a Vígszínházban, szombaton a Mohácsi testvérek átiratában tér vissza a teátrumba.
Vizuál

A fotózás Oscarjához kapcsolódó rangos elismerésben részesült a Fidelio állandó vendégszerzője

Hegedűs Ákos (morpho) Chicks (Csajok) című képét ismerték el az IPA döntnökei a professzionális kategóriában.
Színház

13 produkció versenyez az online térben zajló eSzínház Fesztiválon

Szeptember 22. és október 1. között immáron harmadik alkalommal rendezik meg az ország egyetlen online színházi találkozóját, az eSzínház Fesztivált. A legjobb előadásokat és alakításokat szakmai zsűri díjazza, továbbá közönségdíjat és különdíjakat is átadnak.
Vizuál

KÉP-regény: Bye bye, Szása!

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal egy régi szovjet laktanyában szerzett élményeit eleveníti fel.
Jazz/World

Kortársai, barátai emlékeznek az egy éve elhunyt Szakcsi Lakatos Bélára a BJC-ben

A legnagyobb formátumú jazz-zongoristára, Szakcsi Lakatos Bélára emlékeznek halálának évfordulóján, 2023. október 2-án kortársai és barátai a Budapest Jazz Clubban.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz ajánló

Ma indul a Múzeumok Őszi Fesztiválja

Az országos rendezvénysorozat idei koncepciója a tudomány és a technológia témaköreihez kapcsolódik. Másfél hónapon keresztül közel 130 múzeum részvételével több mint 700-féle program csalogat múzeumi látogatásra.
Plusz hír

Újabb nyolc lábnyomot helyeztek el a Halhatatlanok sétányán

Az idei évben újabb nyolc taggal bővült a Halhatatlanok Társulata. Az új Örökös Tagok lábnyomát szeptember 23-án helyezték el a Nagymező utca Operettszínház előtti részén, a Halhatatlanok sétányán.
Plusz ajánló

30 éves a Nemzeti Kulturális Alap – kulturális programokkal vár az NKA

A Budapest szívében, a Benczúr Házban tartott háromnapos rendezvény az Alap által támogatott művészeti értékeket mutatja be 2023. szeptember 29. és október 1. között.
Plusz ajánló

Őszi kulturális élmények a Klebelsberg Kastélyban – Irodalom, zene, film és izgalmas beszélgetések varázslatos környezetben

A néhány éve helyreállított épületegyüttes ma szállodaként, valamint kiemelt rendezvényközpontként üzemel. A kastély szalonja pedig rangos kulturális programoknak ad helyet.
Plusz ajánló

Remek művészek vallanak saját életükről egy új stand up sorozatban 

Az Egy életem elnevezésű önéletrajzi stand up sorozat első estjén, szeptember 30-án Grecsó Krisztián író áll színpadra, őt követi majd Szinetár Dóra színész-, énekesnő, valamint Mucsi Zoltán színművész.