Plusz

Fáy Miklós: Britten csak mosolyog

Menjél már
2022.09.06. 09:10
Ajánlom
Fáy Miklós zenekritikus állandó rovatában ezúttal kiállítást, koncertet, operát és könyvmegjelenést ajánlj olvasóink figyelmébe.

VAU!

  • szeptember 9.–2023. január 8. Kiscelli Múzeum

Nem gondolkodták túl a Kiscelli Múzeum új időszaki kiállításának címét a felelősök: ebtartásról lesz szó, akkor VAU! Ha majd a macskákról szerveznek kiállítást, az lesz a MIAU, ha a papagájokról, akkor CSIP-CSIRIP, bár az aranyhörcsögökkel nehéz dolguk lesz. De mindegy is, egyelőre azt érzi az ember, hogy a vécé- és illemhely-kiállítás után megint valami olyasmiről van szó, ami mindenkit érdekel, vagy azért, mert szereti a kutyákat, vagy azért, mert utálja őket. Együtt élünk velük, ki szorosabban, és az ágyába fogadja őket, ki lazábban, és inkább gyalog megy a harmadikra, csak ne kelljen közösen liftezni. 350 ezer kutya él Budapesten. Ha mindegyik tulajdonos elmegy a Kiscellibe, akkor ebből rekordnézettség lesz.

vau_2-150357.jpg

Házy Erzsébet a Belgrád rakparton 1960-ban (Fotó/Forrás: Kotnyek Antal / Fortepan)

Jennifer Egan: Manhattan Beach

  • Jelenkor Kiadó, 2022

Nahát, tudsz te normális könyvet is írni. Mintha ezt akarta volna hallani Jennifer Egan, aki az amerikai irodalom hőse lett a magyarul Az elszúrt idő nyomában címet viselő regényével. Ami bonyolult, sokrétegű, ravasz írás, még az sem biztos, hogy regény. Hogyan tovább? Például így: megmutatni, hogy ezt is tudja. Hosszú történetet régi időkből, könyvtárazni kell hozzá, hogy milyenek voltak a harmincas években a kisvasutak és a porcelánbabák szeme, de a végén itt egy történet, aminek van eleje, közepe, és valószínűleg vége is lesz, de ott még nem tartok.

Manhattan_Beach-150600.jpg

Jennifer Egan: Manhattan Beach (Fotó/Forrás: Líra Könyv)

Britten: A csavar fordul egyet

  • szeptember 9., 10. 19:00 Müpa

Lassan utol kellene érnünk magunkat, és legalább a 20. századi klasszikusokat meg kellene ismernünk. Prokofjevet, Sosztakovicsot és természetesen Benjamin Brittent, aki még járt is Magyarországon, amikor bemutatták az operáit. Aztán egyre kevesebbet játszották, majd jött Kovalik Balázs, aki magányosan harcolt a Peter Grimesért és A csavar fordul egyetért. Most Fischer Iván vette föl az elejtett kardot, hogy a Fesztiválzenekar néha egészen csodálatos operai kalandozásait vezesse. Britten meg csak mosolyog: kiköpni már nem tudnak, előbb vagy utóbb le fognak nyelni.

benjamin_britten_denis_de_marney_getty-150533.jpg

Benjamin Britten (Fotó/Forrás: Denis de Marney / Getty Images Hungary)

Concerto Budapest: Évadnyitó koncertek 2.

  • szeptember 24. 19:30 Zeneakadémia

Nem épp kézenfekvő párosítás két szigorú Bach-zongoraverseny után a szédítő Mahler Első szimfónia, amit egyre gyakrabban hívnak Titánnak, nem mintha bárki is tudná, mit kell ezalatt érteni. Az ősbemutató Pesten volt, de akkor még nem volt Titán a szimfónia neve, aztán két előadásra igen, majd Mahler visszavonta a címet, nehogy azt higgyék, valamit tényleg bele kell képzelnünk a műbe, valami történik, amit szimfonikusan mesélnek el. Történnek, persze hogy történnek dolgok, de nem szavakban, csak hangokban.

concerto_hrotko_balint-150657.jpg

Ránki Dezső (Fotó/Forrás: Hrotkó Bálint / Concerto Budapest)

Kísértetoperával indítja az évadot a Fesztiválzenekar

Kapcsolódó

Kísértetoperával indítja az évadot a Fesztiválzenekar

Benjamin Britten A csavar fordul egyet című darabja a Müpa és a Budapesti Fesztiválzenekar közös produkciójaként kerül színre, a nemzetközi sztárénekesek élőben és hologramként is megjelennek majd a színpadon.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Udvaros Dorottya jövőre a Katonában vendégszerepel

Június 14-én megtartotta évadzáró társulati ülését a budapesti Katona József Színház. Máté Gábor elmondta: a Katona negyvenegyedik évadában a fiatal művészekre és nézőkre különösen odafigyeltek.
Színház

Együttműködésekre van szükség – felsorakozott az Átrium új vezetése

A következő évadtól új lakók költöznek az Átriumba az eddigi üzemeltető Kultúrbrigád helyébe. A független színházi formációk június 11-én, a Jurányi évadzáró eseményén ismertették röviden elképzeléseiket.
Klasszikus

Svájci fesztivál magyar fellépőkkel

A június 28. és 30. között a Genfi-tó partján rendezett Léman Bouquet Fesztivál változatos zenei programokat kínál, idilli környezetben a közönségnek. A koncerteken számos magyar művész is fellép.
Klasszikus

„Az előadónak nem elég csak a kottát látnia” – interjú Szabady Ildikó fuvolaművésszel

Már kiskorában is folyton a hangszer foglalkoztatta, azóta pedig elmélyült a kapcsolata a fuvolával. Az MVM által támogatott Junior Prima Díjjal kitüntetett Szabady Ildikó számos sikeres versenyszereplés után szólistaként és zenekari muzsikusként is rendszeresen színpadra áll.
Klasszikus

A Magyar Hegedű Ünnepe a Pesti Vigadóban

Június 22-én és 23-án gazdag programkínálattal, egyebek közt kortárs vonóshangszer-kiállítással, könyvbemutatóval és hangversenyekkel is várják az érdeklődőket a Magyar Hegedű Ünnepén. Az eseményen ünneplik a hetvenéves Szecsődi Ferencet is.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz ajánló

Fedezze fel a napforduló varázslatát a Pesti Vigadóban!

Felejthetetlen kalandra invitálja az érdeklődőket június 21-én 20 órától a Pesti Vigadó, ahol egy különleges épülettörténeti séta keretei közt élvezhetjük a város és az épület éjszakai hangulatát.
Plusz ajánló

20 éve az Európai Unióban, 10 éve a Kreatív Európa programban

A Kreatív Európa Iroda 2024. június 25-én az Európa Pontban tartja a 2021-2023-as időszak nyertes magyar pályázatait bemutató eseményét.
Plusz hír

Színházi és filmes képzés indul Pécsett a fővárosi SZFI-vel együttműködésben

Színház- és Filmművészeti Intézetet alapítanak a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karán. A 2025 őszre tervezett szakindításokat 2 osztatlan képzés, 2 alapszak, 6 magyar nyelvű és 2 angol nyelvű szakirány, valamint további 12 szakirányú továbbképzés létrehozásával tervezték meg.
Plusz hír

Elmarad a zalai Margófeszt

A szervezők azzal indokolták a döntést, hogy elegendő támogatás hiányában nem képesek biztosítani azt a színvonalat és minőséget, amit a Margótól elvárhatnak a résztvevők.
Plusz ajánló

Június végén kezdődik a Magyar Tavak Fesztiválja

A kultúrát, a sportot és a természet szépségeit ötvöző nyári fesztivál immár negyedik alkalommal szervez mindhárom nagy magyarországi tóhoz programokat. Az első hétvégét június 28-án és 29-én a Velencei-tónál rendezik meg.