Plusz

Fáy Miklós: Britten csak mosolyog

Menjél már
2022.09.06. 09:10
Ajánlom
Fáy Miklós zenekritikus állandó rovatában ezúttal kiállítást, koncertet, operát és könyvmegjelenést ajánlj olvasóink figyelmébe.

VAU!

  • szeptember 9.–2023. január 8. Kiscelli Múzeum

Nem gondolkodták túl a Kiscelli Múzeum új időszaki kiállításának címét a felelősök: ebtartásról lesz szó, akkor VAU! Ha majd a macskákról szerveznek kiállítást, az lesz a MIAU, ha a papagájokról, akkor CSIP-CSIRIP, bár az aranyhörcsögökkel nehéz dolguk lesz. De mindegy is, egyelőre azt érzi az ember, hogy a vécé- és illemhely-kiállítás után megint valami olyasmiről van szó, ami mindenkit érdekel, vagy azért, mert szereti a kutyákat, vagy azért, mert utálja őket. Együtt élünk velük, ki szorosabban, és az ágyába fogadja őket, ki lazábban, és inkább gyalog megy a harmadikra, csak ne kelljen közösen liftezni. 350 ezer kutya él Budapesten. Ha mindegyik tulajdonos elmegy a Kiscellibe, akkor ebből rekordnézettség lesz.

vau_2-150357.jpg

Házy Erzsébet a Belgrád rakparton 1960-ban (Fotó/Forrás: Kotnyek Antal / Fortepan)

Jennifer Egan: Manhattan Beach

  • Jelenkor Kiadó, 2022

Nahát, tudsz te normális könyvet is írni. Mintha ezt akarta volna hallani Jennifer Egan, aki az amerikai irodalom hőse lett a magyarul Az elszúrt idő nyomában címet viselő regényével. Ami bonyolult, sokrétegű, ravasz írás, még az sem biztos, hogy regény. Hogyan tovább? Például így: megmutatni, hogy ezt is tudja. Hosszú történetet régi időkből, könyvtárazni kell hozzá, hogy milyenek voltak a harmincas években a kisvasutak és a porcelánbabák szeme, de a végén itt egy történet, aminek van eleje, közepe, és valószínűleg vége is lesz, de ott még nem tartok.

Manhattan_Beach-150600.jpg

Jennifer Egan: Manhattan Beach (Fotó/Forrás: Líra Könyv)

Britten: A csavar fordul egyet

  • szeptember 9., 10. 19:00 Müpa

Lassan utol kellene érnünk magunkat, és legalább a 20. századi klasszikusokat meg kellene ismernünk. Prokofjevet, Sosztakovicsot és természetesen Benjamin Brittent, aki még járt is Magyarországon, amikor bemutatták az operáit. Aztán egyre kevesebbet játszották, majd jött Kovalik Balázs, aki magányosan harcolt a Peter Grimesért és A csavar fordul egyetért. Most Fischer Iván vette föl az elejtett kardot, hogy a Fesztiválzenekar néha egészen csodálatos operai kalandozásait vezesse. Britten meg csak mosolyog: kiköpni már nem tudnak, előbb vagy utóbb le fognak nyelni.

benjamin_britten_denis_de_marney_getty-150533.jpg

Benjamin Britten (Fotó/Forrás: Denis de Marney / Getty Images Hungary)

Concerto Budapest: Évadnyitó koncertek 2.

  • szeptember 24. 19:30 Zeneakadémia

Nem épp kézenfekvő párosítás két szigorú Bach-zongoraverseny után a szédítő Mahler Első szimfónia, amit egyre gyakrabban hívnak Titánnak, nem mintha bárki is tudná, mit kell ezalatt érteni. Az ősbemutató Pesten volt, de akkor még nem volt Titán a szimfónia neve, aztán két előadásra igen, majd Mahler visszavonta a címet, nehogy azt higgyék, valamit tényleg bele kell képzelnünk a műbe, valami történik, amit szimfonikusan mesélnek el. Történnek, persze hogy történnek dolgok, de nem szavakban, csak hangokban.

concerto_hrotko_balint-150657.jpg

Ránki Dezső (Fotó/Forrás: Hrotkó Bálint / Concerto Budapest)

Kísértetoperával indítja az évadot a Fesztiválzenekar

Kapcsolódó

Kísértetoperával indítja az évadot a Fesztiválzenekar

Benjamin Britten A csavar fordul egyet című darabja a Müpa és a Budapesti Fesztiválzenekar közös produkciójaként kerül színre, a nemzetközi sztárénekesek élőben és hologramként is megjelennek majd a színpadon.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

„A politika félelmetes szinten átszőtt mindent” – Vecsei H. Miklós is megszólalt a Junior Prima-közlemény kapcsán

A Junior Prima Díj átadóján Vilmányi Benett nem vette át a kitüntetést, amelyre a korábbi díjazottak közös közleményben reagáltak. Az aláírók között volt Vecsei H. Miklós is, aki közösségi oldalán fejtette ki véleményét az ügyről.
Színház

„Elkötelezett hívei vagyunk a vélemény- és szólásszabadságnak” – közleményt adtak ki a Junior Prima Díj birtokosai

A Junior Prima szeptember 20-án tartott díjátadó ünnepségén az egyik díjazott, Vilmányi Benett személyes nézeteire hivatkozva nem vette át a kitüntetést. Az elismerés birtokosai most közleményben reagáltak az esetre – adta hírül a Színház Online.
Klasszikus

Időutazás Anna Netrebkóval

Különösen személyes hangvételű estet adott Anna Netrebko szeptember 25-én este a Magyar Állami Operaházban, a mostanában a hírekben politikai állásfoglalása (vagy annak hiánya) miatt szereplő orosz szoprán néhány órára visszarepítette a nézőket a boldog békeidőkbe.
Színház

A Candide és a Szólít a szörny nyerte az eSzínház Fesztivál fődíját

Második alkalommal rendezték meg a virtuális térben az eSzínház Fesztivált, melynek keretében szeptember 16. és 25. között 18 színház 19 produkcióját láthatta a közönség. Az online szemlét négy kontinens 23 országából követték a nézők, a fesztivál végével a zsűri és a közönség döntött a legjobb produkciókról és alkotókról.
Vizuál

Pasifilm, háromgenerációnyi pasiüggyel – interjú Breier Ádámmal

Krasznahorkai Lászlóról és Havannában élő magyarokról forgatott dokumentumfilmet, jelenleg pedig Lefkovicsék gyászolnak címmel készíti első nagyjátékfilmjét. Breier Ádám rendezővel többek közt a forgatókönyvírás nehézségeiről, kubai tanulmányairól, a zsidó kultúra megfoghatatlanságáról, a kritikáktól való félelemről beszélgettünk.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz ajánló

Az ősz mámora az októberi Fidelióban

Már fellelhető országszerte a Fidelio Magazin 2022. októberi száma, benne a fővárosi játszóhelyek és koncerttermek részletes műsorával, könyv-, film- és kiállításajánlókkal, valamint több vidéki színház kínálatával.
Plusz ajánló

Patti Smith-napot rendeznek a Freeszfe hallgatói

Jóformán minden művészeti ág képviseli magát október 1-jén a hét helyszínen zajló Patti Smith-napon, koncert, színház, kiállítás, tánc, és megannyi program várja azokat, akik szeretik átlépni a megszokott határokat.
Plusz ajánló

Kapszulák – Patti Smith Nap a Csokonaiban

Október 1-jén, a Patti Smith Napon a Csokonai Művelődési és Rendezvény Ház tereiben a zenét és a szabadságot körbejáró eseménysorozat veszi kezdetét, melynek keretében izgalmas performanszon, felolvasáson, beszélgetésen vehetünk részt és egy különleges, zenehallgató kapszulákból álló installációt is megtekinthetünk.
Plusz interjú

„Ha tudom, hogy ekkora felhajtás lesz, nem csinálom” – Interjú Víg Mihállyal

Akkor is leírok egy mondatot, ha nem vagyok benne biztos, hogy fogok érte pénzt kapni – mondja Víg Mihály zeneszerző, író, aki szeptember 21-én ünnepli 65. születésnapját. A Balaton és a Trabant zenekarok alapító tagjával arról is beszélgettünk, miért lepték meg a róla készült portréfilmre kapott visszajelzések, mi szükséges a dalszerzéshez, és miért lehetséges, hogy mindannyian egy nagy, közös álomban vagyunk.
Plusz ajánló

Muzsikusok és képzőművészek lepik el Bakonybél gyönyörű monostorát – Jön a Gellért Ünnep

Bakonybél aprócska falu, ezernél alig többen lakják, gyönyörű fekvése mellett azonban az itt lakozó szellemiség is elbűvölő. Pár nap múlva a híres rendház a művészeteké lesz: szeptember 24-25-én első alkalommal, hagyományteremtő szándékkal rendezik meg a Gellért Ünnepet a Szent Mauríciusz Monostorban.