Plusz

Fáy Miklós: Egy vers többet ér, mint ezer kép

Menjél már
2022.03.11. 11:35
Ajánlom
Márciusi ajánlójában Fáy Miklós zenekritikus egy nem hétköznapi kiállítással, könyvvel, zenei albummal és a MET operaközvetítésével is foglalkozik.

Jelena Glazova: Sóvárgás

  • Prae Kiadó, 2021

Ki olvas ma már verseket? – kérdezi a Nagy Cinikus, pedig az volna a logikus, ha mindenki verseket olvasna. A vers rövid, sűrű, nincs olyan figyelemzavaros gyermek vagy felnőtt, aki ne tudna tizenöt sort elolvasni és megérteni. Egy kép többet ér, mint ezer szó, de egy vers talán többet ér, mint ezer kép. A lett Jelena Glazova nemcsak költő, de zenész és konceptuális művész is, néha a felolvasásait korbácsolással kombinálja. Ehhez képest mennyire biztonságban vagyunk, ha csak a könyve van nálunk.

terfoglalasok_2-105639.jpg

Térfoglalások (Fotó/Forrás: Magyar Képzőművészeti Egyetem)

Térfoglalások

  • február 22.–március 19. Magyar Képzőművészeti Egyetem

A legtöbben azt sem tudjuk, hogy ide egyáltalán be lehet menni. Mégis egy komoly oktatási intézmény, még ha a közvetlen szomszédja a Bábszínház is. Valamikor nem volt az Andrássy út 69-cel ennyi gond, ez volt a régi Műcsarnok. Aztán lett minden, Plasztikon, vagyis afféle magyar Madame Tussaud, majd kabaré, a rossz májak szerint maradt is, hiszen azóta főiskola, most meg már egyetem. De felsőoktatási intézménynek mégis különleges épület, részint a tanárok, részint a diákok miatt, és ha ennyi nem volna elég: Lotz-freskók is vannak benne. Egyszer erről is írhatna valaki, Lotz és az Andrássy út viszonyáról, de addig legalább nézzük meg, mit festett a mester.

Mupa_DonCarlosmodel2_c_MetOperaTechnicalDepartment2-105453.jpg

Don Carlos (Fotó/Forrás: Met Opera Technical Department / Müpa)

Verdi: Don Carlos

  • március 26., 27. 17:00 Müpa

Ez ám az európai gondolat! Német dráma olasz zenével, francia nyelven. És mindez Amerikában, mert a Metropolitan új és fényességes bemutatója lesz a Don Carlos (vagy Don Charles?). Rossz nyelvek mondhatják, hogy valami érdekességet kell adni egy ilyen bemutatónak, ezért az öt felvonás és a francia nyelv. Talán igaz, talán ez kell hozzá, hogy ne azon búsongjanak a szünetben a nézők szerte a világon, hogy régebben minden jobb volt. Vagy ha minden nem is, de az opera. Régen nem játszották franciául a Metben a Don Carlost. Éljünk a mának. Vagy legalább a mában.

Soirees_de_Vienne-105535.jpg

Soirées de Vienne (Fotó/Forrás: Hungaroton)

Soirées de Vienne

  • Hungaroton, 2022

Valamikor az elmúlt évezredben Jandó Jenőnek volt ugyanilyen című lemeze, Liszt Schubert-feldolgozásaival. Eltelt negyven év, és most Farkas Gábor vágott neki a feladatnak, fölidézni a régi Bécset zongorán. Persze érvényes a kérdés: mennyire legyen régi Bécs? Liszt számára Schubert volt az idilli múlt, másnak talán maga Liszt, ha pedig ma ábrándozunk az egykori Wienről, akkor talán Strauss-keringők festik alá az álmainkat. És lehet, hogy már megszületett az a zeneszerző, aki majd Falco dalait fogja zongorára átdolgozni. De ha nem, az se baj.

Fejléckép: A Don Carlos színpadképe (forrás: Met Opera Technical Department / Müpa)

Egy ikonikus épület életrajza - kiállítás az Andrássy út 69. és a Lotz-freskók történetéről

Kapcsolódó

Egy ikonikus épület életrajza - kiállítás az Andrássy út 69. és a Lotz-freskók történetéről

Megnyílt a Magyar Képzőművészeti Egyetem Barcsay Termében a Térfoglalások - A Régi Műcsarnok történetei című kiállítás, amelynek fókuszában a frissen restaurált, csodálatos Lotz-freskók állnak. A tárlat az MKE150 eseménysorozat egyik fő pillére. 

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Lemondta a Putyin-párti zongoraművész, Valentina Lisitsa fellépését a Margitszigeti Színház

Az intézmény a művész politikai szerepvállalása miatt döntött úgy, hogy megválik tőle, miután az ukrán nagykövetségtől tudomást szerzett a mariupoli megszállókat éltető koncertjéről.
Klasszikus

A nagyok titkai

Vezető karmesterük, Kirill Petrenko vezényletével adta elő a Berlini Filharmonikusok Csajkovszkij Pikk dáma című operáját, saját koncerttermében, Berlinben. Az április 21-i, koncertszerű előadáson megpróbáltuk kideríteni, mit tudhat az a dirigens, akit egy ilyen jelentőségű zenekar mindenáron magának akart.
Könyv

Krasznahorkai László és Bödőcs Tibor kapta a Libri irodalmi elismeréseit

2022-ben a zsűri egy hosszú elbeszélést, míg a közönség egy politikai szatírát emelt ki a tíz döntős mű közül.
Színház

„Napfény a dörzspapíron” – Szakácsi Sándor, a nyughatatlan lélek

Szakácsi Sándort, bár már gyerekkorában nagy jövőt jósoltak neki a színészi pályán, kisebb korában gúnyolták iskolatársai, felnőttként pedig alkoholproblémákkal küzdött, magát La Mancha lovagjának, szélmalomharcosnak nevezte. Saját bevallása szerint a szerepeiből merített erőt a folytatáshoz.
Klasszikus

Elhunyt Cser László hegedűművész

A Budapesti Fesztiválzenekar alapító tagjától Gál-Tamási Mária hegedűművész búcsúzott a zenekar közösségi oldalán, és megható sorokkal idézte fel mindazt a támogatást, amit az együttes a muzsikustól kapott.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz gyász

Elhunyt Rosmarie Trapp, akinek családjáról A muzsika hangjának szereplőit mintázták

Georg von Trapp és Maria von Trapp lányát 93 éves korában, egy morrisville-i idősotthonban érte a halál – tájékoztatta a sajtót a család.
Plusz ajánló

A való világ aprócska mása: hétvégi város- és vasútmodell kiállítás Pestújhelyen

Kicsit a legóról, de sokkal inkább a modellezés szerelmeseiről szól az a bemutató, amely három napig, május 20. és 22. között várja az érdeklődőket a Pestújhelyi Közösségi Házban, az 1-es Villamos Klub szervezésében.
Plusz hír

A kultúra fogalmát a lehető legtágabban értelmezi a kultúráért és innovációért felelős miniszterjelölt

Csák János a kinevezése előtti meghallgatáson elmondta, az új minisztérium maga is innovációnak tekinthető. A miniszterjelölt kinevezését a bizottság 1 ellenszavazat és 1 tartózkodás mellett 11 szavazattal támogatta.
Plusz hír

Játssz a hangokkal! – Bemutatkozik a Kreatív Hangtér a Magyar Zene Házában

Interaktív játékokkal várja a közönséget a Magyar Zene Háza új egysége, a Kreatív Hangtér. A május 18-án megnyíló új kiállításon mindenki szabadon kísérletezhet hang és tér, zene és látvány kapcsolatával.
Plusz hír

A Sziget nem hisz a kulturális embargóban

Sokszínű fesztivállal készülnek idén a két év kihagyás után visszatérő Sziget szervezői. Az augusztus 10. és 15. zajló eseményen orosz és ukrán fellépők is jelen lesznek.