Plusz

Fáy Miklós: Egy vers többet ér, mint ezer kép

Menjél már
2022.03.11. 11:35
Ajánlom
Márciusi ajánlójában Fáy Miklós zenekritikus egy nem hétköznapi kiállítással, könyvvel, zenei albummal és a MET operaközvetítésével is foglalkozik.

Jelena Glazova: Sóvárgás

  • Prae Kiadó, 2021

Ki olvas ma már verseket? – kérdezi a Nagy Cinikus, pedig az volna a logikus, ha mindenki verseket olvasna. A vers rövid, sűrű, nincs olyan figyelemzavaros gyermek vagy felnőtt, aki ne tudna tizenöt sort elolvasni és megérteni. Egy kép többet ér, mint ezer szó, de egy vers talán többet ér, mint ezer kép. A lett Jelena Glazova nemcsak költő, de zenész és konceptuális művész is, néha a felolvasásait korbácsolással kombinálja. Ehhez képest mennyire biztonságban vagyunk, ha csak a könyve van nálunk.

terfoglalasok_2-105639.jpg

Térfoglalások (Fotó/Forrás: Magyar Képzőművészeti Egyetem)

Térfoglalások

  • február 22.–március 19. Magyar Képzőművészeti Egyetem

A legtöbben azt sem tudjuk, hogy ide egyáltalán be lehet menni. Mégis egy komoly oktatási intézmény, még ha a közvetlen szomszédja a Bábszínház is. Valamikor nem volt az Andrássy út 69-cel ennyi gond, ez volt a régi Műcsarnok. Aztán lett minden, Plasztikon, vagyis afféle magyar Madame Tussaud, majd kabaré, a rossz májak szerint maradt is, hiszen azóta főiskola, most meg már egyetem. De felsőoktatási intézménynek mégis különleges épület, részint a tanárok, részint a diákok miatt, és ha ennyi nem volna elég: Lotz-freskók is vannak benne. Egyszer erről is írhatna valaki, Lotz és az Andrássy út viszonyáról, de addig legalább nézzük meg, mit festett a mester.

Mupa_DonCarlosmodel2_c_MetOperaTechnicalDepartment2-105453.jpg

Don Carlos (Fotó/Forrás: Met Opera Technical Department / Müpa)

Verdi: Don Carlos

  • március 26., 27. 17:00 Müpa

Ez ám az európai gondolat! Német dráma olasz zenével, francia nyelven. És mindez Amerikában, mert a Metropolitan új és fényességes bemutatója lesz a Don Carlos (vagy Don Charles?). Rossz nyelvek mondhatják, hogy valami érdekességet kell adni egy ilyen bemutatónak, ezért az öt felvonás és a francia nyelv. Talán igaz, talán ez kell hozzá, hogy ne azon búsongjanak a szünetben a nézők szerte a világon, hogy régebben minden jobb volt. Vagy ha minden nem is, de az opera. Régen nem játszották franciául a Metben a Don Carlost. Éljünk a mának. Vagy legalább a mában.

Soirees_de_Vienne-105535.jpg

Soirées de Vienne (Fotó/Forrás: Hungaroton)

Soirées de Vienne

  • Hungaroton, 2022

Valamikor az elmúlt évezredben Jandó Jenőnek volt ugyanilyen című lemeze, Liszt Schubert-feldolgozásaival. Eltelt negyven év, és most Farkas Gábor vágott neki a feladatnak, fölidézni a régi Bécset zongorán. Persze érvényes a kérdés: mennyire legyen régi Bécs? Liszt számára Schubert volt az idilli múlt, másnak talán maga Liszt, ha pedig ma ábrándozunk az egykori Wienről, akkor talán Strauss-keringők festik alá az álmainkat. És lehet, hogy már megszületett az a zeneszerző, aki majd Falco dalait fogja zongorára átdolgozni. De ha nem, az se baj.

Fejléckép: A Don Carlos színpadképe (forrás: Met Opera Technical Department / Müpa)

Egy ikonikus épület életrajza - kiállítás az Andrássy út 69. és a Lotz-freskók történetéről

Kapcsolódó

Egy ikonikus épület életrajza - kiállítás az Andrássy út 69. és a Lotz-freskók történetéről

Megnyílt a Magyar Képzőművészeti Egyetem Barcsay Termében a Térfoglalások - A Régi Műcsarnok történetei című kiállítás, amelynek fókuszában a frissen restaurált, csodálatos Lotz-freskók állnak. A tárlat az MKE150 eseménysorozat egyik fő pillére. 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Senki sem pótolható – Maxim Jemeljanyicsev és az Európai Kamarazenekar koncertje Kismartonban

Bravúros beugrással tartották meg a kismartoni Herbstgold Fesztivál koncertjét. A fiatal és igen impulzív karmester, Maxim Jemeljanyicsev sikeresen elterelte a közönség figyelmét arról, hogy igazából valaki helyett áll a színpadon.
Színház

Öt fiatal művész kapott Junior Prima Díjat a színház-, film- és táncművészet területén

Szeptember 21-én tartották az átadóünnepséget, amely során öt harminc év alatti művész eddigi teljesítményét ismerték el Junior Prima Díjjal. A kitüntetettek között színész, rendező, illetve díszlet- és jelmeztervező is van.
Zenés színház

Elhunyt Stephen Gould

A világhírű hőstenor néhány hete jelentette be, hogy gyógyíthatatlan betegsége miatt visszavonul a színpadtól. Halálát a Bayreuthi Ünnepi Játékok tette közzé.
Könyv

„A krimi reneszánszát éli” – Patkó Ágnes és Hidas Bence a Lírástudók vendégei

A napokban jelentek meg első könyveik: a két bűnügyi regényről, a műfaj újjáéledéséről és a lehetséges folytatásokról is beszélgettek a Lírástudók legújabb adásában, amiben a könyvesboltok újdonságai között is segítünk eligazodni.
Színház

Ó kapitány, kapitányom – utolsó bemutatójára készül az Átriumban a Kultúrbrigád

A Holt költők társasága színpadi adaptációjával a társulat a mai oktatási rendszer alapvetői kérdéseire keresi a választ. Az előadás október 14-én debütál Vidovszky György rendezésében. 

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz ajánló

30 éves a Nemzeti Kulturális Alap – kulturális programokkal vár az NKA

A Budapest szívében, a Benczúr Házban tartott háromnapos rendezvény az Alap által támogatott művészeti értékeket mutatja be 2023. szeptember 29. és október 1. között.
Plusz ajánló

Őszi kulturális élmények a Klebelsberg Kastélyban – Irodalom, zene, film és izgalmas beszélgetések varázslatos környezetben

A néhány éve helyreállított épületegyüttes ma szállodaként, valamint kiemelt rendezvényközpontként üzemel. A kastély szalonja pedig rangos kulturális programoknak ad helyet.
Plusz ajánló

Remek művészek vallanak saját életükről egy új stand up sorozatban 

Az Egy életem elnevezésű önéletrajzi stand up sorozat első estjén, szeptember 30-án Grecsó Krisztián író áll színpadra, őt követi majd Szinetár Dóra színész-, énekesnő, valamint Mucsi Zoltán színművész.
Plusz ajánló

10 ÉV 3K – fennállásának 10. jubileumát ünnepli az óbudai 3K

Szeptember 23-án, szombat délután ingyenes szabadtéri programokkal, egyebek közt koncertekkel, kiállításokkal és színházi előadásokkal várják közös ünneplésre a nézőket, a 3K előtti Pethe Ferenc téren.
Plusz ajánló

Hamarosan kezdődik a kínai Őszközépünnep

Szeptember 29-én kezdetét veszi a második legfontosabb kínai fesztivál, az Őszközépünnep. Ez alkalomból már a hónap első vasárnapján Debrecenben is megrendezésre került az ünnep.