Plusz

Fáy Miklós: Férfias erények

2020.08.09. 11:30
Ajánlom
Fáy Miklós kritikus ezúttal a Robert Capa Központ új kiállításával, a Zeneakadémia szeptemberi Bartók-hangversenyével, Az öreg halász és a tenger új kiadásával, valamint egy Maria João Pires összkiadással foglalkozik.

GerhesGaborMacskano-112525.jpg

Gerhes Gábor: Macskanő (Fotó/Forrás: Robert Capa Központ)

MIAÚ!

  • Robert Capa Központ, 2020. augusztus 30-ig

Mindenki unja már a sok macskás fotót… Lehet, hogy senki nem unja, mert valakik csak fölteszik, másvalakik meg csak megnézik a neten, ahogy a kinek kedves, kinek félelmetes állat bájoskodik. De mi van, ha mindezt komolyan vesszük? Ha Ottlik a mottó, aki szerint az emberiség nem reménytelen, ha minden viszonzás nélkül ennyire kitartóan tud szeretni egy állatot? Mi van, ha most nem telefonnal készítik a képeket, hanem rendes felszereléssel? Mi van, ha ezekben a képekben tényleg benne van a történet, amit a fényképészek keresni szoktak, amikor a szemük elé veszik a kamerát? Kilenc fotós akar valami újat (vagy régit) mondani a macskáról. Hátha sikerül nekik.

 

Hemingway: Az öreg halász és a tenger

  • 21. Század Kiadó

Vagány dolog nekilátni egy Hemingway-sorozatnak, mert mintha Hemingway nagyon kiment volna a divatból. Azok a férfias erények, amikről ő beszél, épp nem feltétlen erények, nem kell sokat inni, keveset beszélni és sok állatot leölni ahhoz, hogy fölnézzen ránk a társaságunk. Ráadásul Az öreg halász mintha be is töltötte volna a hivatását, készült film belőle (Hemingway véleménye szerint a címszereplő Spencer Tracy nem olyan benne, mint egy szegény halász, hanem mint egy gazdag színész), százezerszer megbeszélte már mindenki, hogy igen, ez az élet, mire kifogjuk a nagy halat, már jönnek is a cápák. De hátha nem volt soha igazunk. Hátha Hemingway mondta jól: ez nem szimbólum, csak egy történet. Annak meg nagyon is jó. 

Hemingway bizonyítási vágyból írta Az öreg halász és a tengert

Kapcsolódó

Hemingway bizonyítási vágyból írta Az öreg halász és a tengert

Kötelező olvasmány, de mindent tudsz róla? A 21. század Kiadó a szerző életmű-sorozatának kezdődarabjaként Somogyi Péter tervezte új borítóval jelentette meg a kötetet. Ennek örömére összegyűjtöttünk néhány érdekességet Hemingway remekművéről.

 

Bartók összes hegedűs kamaraműve/1

  • Zeneakadémia, 2020. szeptember 30. 19:00

Még óvatosak vagyunk, persze, egy hangversenybérlet nagyon kockázatos befektetésnek tűnik, nem művészi szempontból, csak járványügyileg. Ki tudja, mi lesz ősszel. De ha koncert lesz, akkor ezt kár volna kihagyni:

Baráti Kristóf eljátssza az összes hegedűs Bartókot.

Két szonáta, két rapszódia, egy szólószonáta, 44 duó. Benne van az egész Bartók-történet, az egyszerűbb, tanítani való duók és a 20. századi bonyolultság egyik csúcsát jelentő Szólószonáta. Benne a nagy hegedűművész, Szigeti József, aki rávette Benny Goodmant, hogy felesben rendeljenek Bartóktól zeneművet, és benne Yehudi Menuhin, aki egyedül állta az ezerdolláros kiadást. Nem lehetünk elég hálásak nekik. Meg Bartóknak. Meg Barátinak.

 

maria joao pires foto felix broede deutsche gramophone.PNG

Maria João Pires (Fotó/Forrás: Felix Broede)

Maria João Pires összes DG-felvétele

  • Deutsche Grammophon, 2020

Ez volna hát a teljes nyugdíj? A zongoraművész Maria João Pires tavaly bejelentette visszavonulását, azóta, ahogy ő mondja, a semmi közepén él, nehogy véletlenül kísértésbe essen, és újra koncertezni kezdjen. Ül, elmélkedik, biztosan kertészkedik. Talán hallgatja a saját felvételeit, van bőven, teljes Beethoven-ciklus, Mozart-zongoraversenyek, rengeteg Chopin. Néha bosszankodik, ezt nem így kellett volna, de már késő, lezártam a pályát, nem tudok javítani. Vagy elégedetten mosolyog, ezen nem is kell javítani, így jó, ahogy van. Az biztos, hogy nem bírta ki a teljes elszigetelődést, egy karanténkoncerten ő is föllépett, és annyi kaján tanulság biztosan volt, hogy nem véletlenül vonult vissza. De ez az előadóművészek keresztje: valaki biztosan rosszindulatú.

Fejléckép: Spencer Tracy Az öreg halász és a tenger filmváltozatában (forrás: PORT.hu)

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

A megfejthetetlen ember - Nagy Dénes rendező, a Természetes fényről

Sárban úszó táj, sebhelyes kezek, feszítő csend és kiismerhetetlen vidék. Egy magyar honvéd gyalogosegység a mocsaras vidéket járva, eldugott orosz falvakban szovjet partizánokat keres. A Magyar Mozgókép Fesztiválon mutatkozik be Nagy Dénes első filmje, az Ezüst medve-díjas Természetes fény.
Színház

Új társulati tagok és jubiláló munkatársak a Vígszínházban

Díjátadóval és a jövő évad terveivel búcsúztatta a 2020/21-es évadot a Vígszínház társulata. A fennállásának 125. évét ünneplő teátrum vezetősége az eseményen köszöntötte a jövő évadtól társulati tagként ott játszó művészeket, valamint díjazta a kiemelkedő teljesítményt nyújtó munkatársakat.
Klasszikus

Barokk muzsikától a dallamos kortárs zenéig - 11 éves az Anima Musicae

A 11 éves Anima Musicae korszakokon átívelő műsorral készül születésnapi koncertjére. Locatelli, Haydn, Dohnányi és Wolf Péter műveivel, valamint Balog József virtuóz zongoraművésszel köszöntik a közönséget és az élet visszatértét június 20-án este, a Nádor Teremben.
Színház

Almodóvar musicallal nyit a Mézesvölgyi Nyár

2021. július 3. és augusztus 29. között már ötödik alkalommal várja nézőit Pest megye legnagyobb nyári szabadtéri színházi fesztiválja, a Mézesvölgyi Nyár.
Vizuál

Június 22-én vesznek végső búcsút Jankovics Marcelltől

Június 22-én, kedden 14 óra 30 perckor a Farkasréti temetőben vesznek végső búcsút Jankovics Marcelltől - adta hírül a Magyar Művészeti Akadémia (MMA).

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz ajánló

Hommage a Széchényi Ferenc - Összművészeti fesztivál a Nemzeti Múzeumban

Összművészeti fesztivállal tiszteleg alapítója, Széchényi Ferenc előtt a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM), ahol koncert, tárlatvezetések és egyéb programok várják az érdeklődőket június 18-19-én.
Plusz ajánló

Igazi kulturális koktélt kínál a „kultúrára szomjazóknak” a Várkert Bazár

Frissítő és tartalmas kikapcsolódást ígér az idei nyári szezonban a Várkert Bazár, amely ezúttal is műfaji sokszínűségre törekedett a programok kialakításánál. A Múzeumok Éjszakája mellett a szervezők irodalmi barangolásokkal, koncertekkel, kortárs táncelőadásokkal , kertmozival, sőt szabadtéri jógával is készülnek.
Plusz ajánló

Családi kikapcsolódás a szabad ég alatt

Jenő az élet apró örömeinek ünnepére invitál. Szeláví! néven új kisfesztivál indul Pilisborosjenő határában június 18-20. között a slow turizmus, az ökotudatosság és az összművészetiség jegyében.
Plusz hír

Berkesi Gábor, Grecsó Krisztián és Kalmár Magda a XIII. kerület új díszpolgárai

Június elsején ünnepli születésnapját a XIII. kerület, miután ezen a napon vált 1938-ban önálló közigazgatási egységgé. Minden évben a születésnap egyik ünnepi eseménye a díszpolgárrá avatás, melyet idén az Angyalföldi József Attila Művelődési Központban rendeztek meg. Dr. Tóth József polgármester díszpolgári címet adományozott Berkesi Gábornak, Grecsó Krisztiánnak és Kalmár Magdának. Mind a hárman kötődnek a XIII. kerülethez és munkásságukkal hozzájárultak a kerület fejlődéséhez, valamint erősítették annak hírnevét.
Plusz ajánló

Fáy Miklós: Mi vagyunk a visszfény. Vagy a visszfény visszfényei.

Júniusi írásában Fáy Miklós kritikus könyvet, kiállítást, albumot és koncertet is ajánl.