Plusz

Fáy Miklós: Férfias erények

2020.08.09. 11:30
Ajánlom
Fáy Miklós kritikus ezúttal a Robert Capa Központ új kiállításával, a Zeneakadémia szeptemberi Bartók-hangversenyével, Az öreg halász és a tenger új kiadásával, valamint egy Maria João Pires összkiadással foglalkozik.

GerhesGaborMacskano-112525.jpg

Gerhes Gábor: Macskanő (Fotó/Forrás: Robert Capa Központ)

MIAÚ!

  • Robert Capa Központ, 2020. augusztus 30-ig

Mindenki unja már a sok macskás fotót… Lehet, hogy senki nem unja, mert valakik csak fölteszik, másvalakik meg csak megnézik a neten, ahogy a kinek kedves, kinek félelmetes állat bájoskodik. De mi van, ha mindezt komolyan vesszük? Ha Ottlik a mottó, aki szerint az emberiség nem reménytelen, ha minden viszonzás nélkül ennyire kitartóan tud szeretni egy állatot? Mi van, ha most nem telefonnal készítik a képeket, hanem rendes felszereléssel? Mi van, ha ezekben a képekben tényleg benne van a történet, amit a fényképészek keresni szoktak, amikor a szemük elé veszik a kamerát? Kilenc fotós akar valami újat (vagy régit) mondani a macskáról. Hátha sikerül nekik.

 

Hemingway: Az öreg halász és a tenger

  • 21. Század Kiadó

Vagány dolog nekilátni egy Hemingway-sorozatnak, mert mintha Hemingway nagyon kiment volna a divatból. Azok a férfias erények, amikről ő beszél, épp nem feltétlen erények, nem kell sokat inni, keveset beszélni és sok állatot leölni ahhoz, hogy fölnézzen ránk a társaságunk. Ráadásul Az öreg halász mintha be is töltötte volna a hivatását, készült film belőle (Hemingway véleménye szerint a címszereplő Spencer Tracy nem olyan benne, mint egy szegény halász, hanem mint egy gazdag színész), százezerszer megbeszélte már mindenki, hogy igen, ez az élet, mire kifogjuk a nagy halat, már jönnek is a cápák. De hátha nem volt soha igazunk. Hátha Hemingway mondta jól: ez nem szimbólum, csak egy történet. Annak meg nagyon is jó. 

Hemingway bizonyítási vágyból írta Az öreg halász és a tengert

Kapcsolódó

Hemingway bizonyítási vágyból írta Az öreg halász és a tengert

Kötelező olvasmány, de mindent tudsz róla? A 21. század Kiadó a szerző életmű-sorozatának kezdődarabjaként Somogyi Péter tervezte új borítóval jelentette meg a kötetet. Ennek örömére összegyűjtöttünk néhány érdekességet Hemingway remekművéről.

 

Bartók összes hegedűs kamaraműve/1

  • Zeneakadémia, 2020. szeptember 30. 19:00

Még óvatosak vagyunk, persze, egy hangversenybérlet nagyon kockázatos befektetésnek tűnik, nem művészi szempontból, csak járványügyileg. Ki tudja, mi lesz ősszel. De ha koncert lesz, akkor ezt kár volna kihagyni:

Baráti Kristóf eljátssza az összes hegedűs Bartókot.

Két szonáta, két rapszódia, egy szólószonáta, 44 duó. Benne van az egész Bartók-történet, az egyszerűbb, tanítani való duók és a 20. századi bonyolultság egyik csúcsát jelentő Szólószonáta. Benne a nagy hegedűművész, Szigeti József, aki rávette Benny Goodmant, hogy felesben rendeljenek Bartóktól zeneművet, és benne Yehudi Menuhin, aki egyedül állta az ezerdolláros kiadást. Nem lehetünk elég hálásak nekik. Meg Bartóknak. Meg Barátinak.

 

maria joao pires foto felix broede deutsche gramophone.PNG

Maria João Pires (Fotó/Forrás: Felix Broede)

Maria João Pires összes DG-felvétele

  • Deutsche Grammophon, 2020

Ez volna hát a teljes nyugdíj? A zongoraművész Maria João Pires tavaly bejelentette visszavonulását, azóta, ahogy ő mondja, a semmi közepén él, nehogy véletlenül kísértésbe essen, és újra koncertezni kezdjen. Ül, elmélkedik, biztosan kertészkedik. Talán hallgatja a saját felvételeit, van bőven, teljes Beethoven-ciklus, Mozart-zongoraversenyek, rengeteg Chopin. Néha bosszankodik, ezt nem így kellett volna, de már késő, lezártam a pályát, nem tudok javítani. Vagy elégedetten mosolyog, ezen nem is kell javítani, így jó, ahogy van. Az biztos, hogy nem bírta ki a teljes elszigetelődést, egy karanténkoncerten ő is föllépett, és annyi kaján tanulság biztosan volt, hogy nem véletlenül vonult vissza. De ez az előadóművészek keresztje: valaki biztosan rosszindulatú.

Fejléckép: Spencer Tracy Az öreg halász és a tenger filmváltozatában (forrás: PORT.hu)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

A színház volt az én igazi házasságom – Máthé Erzsi 95 éves

A születésnapját ünneplő Máthé Erzsi olykor úgy érzi, annyi figurát játszott már el élete során, hogy sokszor önmagát kell keresnie. Pedig mindegyik alakításában teljes lényével jelen volt. A színésznő néhány éve már a nyilvánosságtól visszavonultan él. Az alábbi interjút tizenöt éve, 2007-ben adta Canjavec Juditnak a Buda Lapjában, a másodközlés a szerző engedélyével történt.
Zenés színház

Kritikaszemle Kurtág György párizsi operabemutatójáról

A Scalában tartott ősbemutató után április 30-án a Párizsi Nemzeti Operában is színre került Kurtág György egyetlen operája, a Beckett nyomán írt A játszma vége. A kritikák remekműként írták le az alkotást.
Tánc

Egyed Bea és Bozsányi Liliána győzelmével ért véget a X. Nemzetközi Monotánc Fesztivál

A különleges hangulatú és látványvilágú előadás mellett a nemzetközi táncszakma képviselői is tiszteletüket tették a Bethlen Téri Színházban.
Klasszikus

Második díjat nyert a Chaos Quartet Bordeaux-ban

A korábban Budapesten is díjazott vonósnégyesnek a Bordeaux-i Nemzetközi Vonósnégyesverseny zsűrije második helyezést, valamint egy különdíjat ítélt meg.
Vizuál

Goya, Tiepolo, Canaletto – Újra láthatóak a Régi Képtár kincsei

Megújult terekben, újrarendezve nyílt meg a Szépművészeti Múzeum Régi Képtárának új állandó kiállítási egysége. Immár hat évszázad európai művészeti irányzatairól és a legfontosabb alkotóiról kaphatunk átfogó képet, a korai gótikától egészen a klasszicizmus korának művészetéig.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz ajánló

A való világ aprócska mása: hétvégi város- és vasútmodell kiállítás Pestújhelyen

Kicsit a legóról, de sokkal inkább a modellezés szerelmeseiről szól az a bemutató, amely három napig, május 20. és 22. között várja az érdeklődőket a Pestújhelyi Közösségi Házban, az 1-es Villamos Klub szervezésében.
Plusz hír

A kultúra fogalmát a lehető legtágabban értelmezi a kultúráért és innovációért felelős miniszterjelölt

Csák János a kinevezése előtti meghallgatáson elmondta, az új minisztérium maga is innovációnak tekinthető. A miniszterjelölt kinevezését a bizottság 1 ellenszavazat és 1 tartózkodás mellett 11 szavazattal támogatta.
Plusz hír

Játssz a hangokkal! – Bemutatkozik a Kreatív Hangtér a Magyar Zene Házában

Interaktív játékokkal várja a közönséget a Magyar Zene Háza új egysége, a Kreatív Hangtér. A május 18-án megnyíló új kiállításon mindenki szabadon kísérletezhet hang és tér, zene és látvány kapcsolatával.
Plusz hír

A Sziget nem hisz a kulturális embargóban

Sokszínű fesztivállal készülnek idén a két év kihagyás után visszatérő Sziget szervezői. Az augusztus 10. és 15. zajló eseményen orosz és ukrán fellépők is jelen lesznek.
Plusz ajánló

Kreativitás és környezetvédelem kapcsolódik össze az Eleven Tavasz fesztiválon

Megújult programözönnel várja a helyieket és a Bartók Béla Boulevard-ra látogatókat az Eleven Tavasz, ahol a workshopokon dolgozhatunk vadnövényekkel, készíthetünk skandináv fűzött szíveket, alkothatunk növényi tintákkal, elkészíthetjük első makettünket.