Plusz

Fáy Miklós: Férfias erények

2020.08.09. 11:30
Ajánlom
Fáy Miklós kritikus ezúttal a Robert Capa Központ új kiállításával, a Zeneakadémia szeptemberi Bartók-hangversenyével, Az öreg halász és a tenger új kiadásával, valamint egy Maria João Pires összkiadással foglalkozik.

GerhesGaborMacskano-112525.jpg

Gerhes Gábor: Macskanő (Fotó/Forrás: Robert Capa Központ)

MIAÚ!

  • Robert Capa Központ, 2020. augusztus 30-ig

Mindenki unja már a sok macskás fotót… Lehet, hogy senki nem unja, mert valakik csak fölteszik, másvalakik meg csak megnézik a neten, ahogy a kinek kedves, kinek félelmetes állat bájoskodik. De mi van, ha mindezt komolyan vesszük? Ha Ottlik a mottó, aki szerint az emberiség nem reménytelen, ha minden viszonzás nélkül ennyire kitartóan tud szeretni egy állatot? Mi van, ha most nem telefonnal készítik a képeket, hanem rendes felszereléssel? Mi van, ha ezekben a képekben tényleg benne van a történet, amit a fényképészek keresni szoktak, amikor a szemük elé veszik a kamerát? Kilenc fotós akar valami újat (vagy régit) mondani a macskáról. Hátha sikerül nekik.

 

Hemingway: Az öreg halász és a tenger

  • 21. Század Kiadó

Vagány dolog nekilátni egy Hemingway-sorozatnak, mert mintha Hemingway nagyon kiment volna a divatból. Azok a férfias erények, amikről ő beszél, épp nem feltétlen erények, nem kell sokat inni, keveset beszélni és sok állatot leölni ahhoz, hogy fölnézzen ránk a társaságunk. Ráadásul Az öreg halász mintha be is töltötte volna a hivatását, készült film belőle (Hemingway véleménye szerint a címszereplő Spencer Tracy nem olyan benne, mint egy szegény halász, hanem mint egy gazdag színész), százezerszer megbeszélte már mindenki, hogy igen, ez az élet, mire kifogjuk a nagy halat, már jönnek is a cápák. De hátha nem volt soha igazunk. Hátha Hemingway mondta jól: ez nem szimbólum, csak egy történet. Annak meg nagyon is jó. 

Hemingway bizonyítási vágyból írta Az öreg halász és a tengert

Kapcsolódó

Hemingway bizonyítási vágyból írta Az öreg halász és a tengert

Kötelező olvasmány, de mindent tudsz róla? A 21. század Kiadó a szerző életmű-sorozatának kezdődarabjaként Somogyi Péter tervezte új borítóval jelentette meg a kötetet. Ennek örömére összegyűjtöttünk néhány érdekességet Hemingway remekművéről.

 

Bartók összes hegedűs kamaraműve/1

  • Zeneakadémia, 2020. szeptember 30. 19:00

Még óvatosak vagyunk, persze, egy hangversenybérlet nagyon kockázatos befektetésnek tűnik, nem művészi szempontból, csak járványügyileg. Ki tudja, mi lesz ősszel. De ha koncert lesz, akkor ezt kár volna kihagyni:

Baráti Kristóf eljátssza az összes hegedűs Bartókot.

Két szonáta, két rapszódia, egy szólószonáta, 44 duó. Benne van az egész Bartók-történet, az egyszerűbb, tanítani való duók és a 20. századi bonyolultság egyik csúcsát jelentő Szólószonáta. Benne a nagy hegedűművész, Szigeti József, aki rávette Benny Goodmant, hogy felesben rendeljenek Bartóktól zeneművet, és benne Yehudi Menuhin, aki egyedül állta az ezerdolláros kiadást. Nem lehetünk elég hálásak nekik. Meg Bartóknak. Meg Barátinak.

 

maria joao pires foto felix broede deutsche gramophone.PNG

Maria João Pires (Fotó/Forrás: Felix Broede)

Maria João Pires összes DG-felvétele

  • Deutsche Grammophon, 2020

Ez volna hát a teljes nyugdíj? A zongoraművész Maria João Pires tavaly bejelentette visszavonulását, azóta, ahogy ő mondja, a semmi közepén él, nehogy véletlenül kísértésbe essen, és újra koncertezni kezdjen. Ül, elmélkedik, biztosan kertészkedik. Talán hallgatja a saját felvételeit, van bőven, teljes Beethoven-ciklus, Mozart-zongoraversenyek, rengeteg Chopin. Néha bosszankodik, ezt nem így kellett volna, de már késő, lezártam a pályát, nem tudok javítani. Vagy elégedetten mosolyog, ezen nem is kell javítani, így jó, ahogy van. Az biztos, hogy nem bírta ki a teljes elszigetelődést, egy karanténkoncerten ő is föllépett, és annyi kaján tanulság biztosan volt, hogy nem véletlenül vonult vissza. De ez az előadóművészek keresztje: valaki biztosan rosszindulatú.

Fejléckép: Spencer Tracy Az öreg halász és a tenger filmváltozatában (forrás: PORT.hu)

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

„Az utolsó mondattal kezdd!” – Könyv jelent meg Kulka János édesapjáról

Azt mondják, a kés Paganinije volt. Mert bebizonyította, hogy gyógyítást is lehet művészi szinten űzni. Ő volt Kulka Frigyes mellkassebész, tüdőgyógyász professzor, aki a mai napig etalon az orvostársadalomban. A hétköznapi embernek inkább a Kulka név üti meg a fülét, ami nem véletlen: a legendás gyógyító Kossuth-díjas színművészünk, Kulka János édesapja volt.
Plusz

„Akik pörgetik a kultúrát” – Itt a Kult50 idei névsora!

A Fidelio idén is összeállította azoknak a művészeknek a névsorát, akik a saját területükön jelentős teljesítményt nyújtottak az előző év folyamán. Ezúttal is tíz kategóriában választottuk ki az alkotókat és alkotócsoportokat védnökeink segítségével.
Zenés színház

Koronavírussal került kórházba Anna Nyetrebko

Az orosz szopránnak a koronavírussal összefüggő tüdőgyulladása van, ezért orvosi felügyeletre szorul.
Könyv

11 különleges könyv az Ünnepi Könyvhétről

Az idén nagyon hányatott sorsúra sikeredett könyvhetet végül részben online tartják meg, de ez nem jelenti azt, hogy a könyves újdonságokból ne lehetne csemegézni!
Klasszikus

Kilép az ország határain a Virtuózok novemberben induló új évada

A nemzetközivé bővülő klasszikus zenei televíziós tehetségkutató hatodik évada november 27-től látható a Duna Televízióban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz kult50

„Akik pörgetik a kultúrát” – Itt a Kult50 idei névsora!

A Fidelio idén is összeállította azoknak a művészeknek a névsorát, akik a saját területükön jelentős teljesítményt nyújtottak az előző év folyamán. Ezúttal is tíz kategóriában választottuk ki az alkotókat és alkotócsoportokat védnökeink segítségével.
Plusz hír

Ők kapták idén a Junior Prima díjakat népművészet és közművelődés kategóriában

A díjátadó rendezvény idén a Docler Irodaházban kapott helyet, ahol a biztonsági előírásokat betartva nyújtotta át a díjakat Árendás Péter, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem docense, valamint Gattyán György, a Docler cégcsoport alapító-tulajdonosa.
Plusz magazin

50 éve halt meg Jimi Hendrix, minden idők legmeghatározóbb gitárosa

„Amikor a szeretet hatalma legyőzi a hatalom szeretetét, a világ meg fogja ismerni a békét" - tartotta a zenész, akinek hatása felmérhetetlen a rockzenére.
Plusz ajánló

Kettő az egyben – Megjelent a Fidelio és a Líra közös lapszáma!

Gazdag könyves tartalommal gyarapodott a Fidelio Magazin: az októberi lapszámban megtalálhatják Olvasóink a Líra Könyvklub mellékletét is. Az ingyenes programmagazin mától fellelhető a fővárosban, az ismert terjesztési pontokon, valamint országosan a Líra bolthálózatában.
Plusz hír

Rendkívüli nyári szezont zárt a 15. évadát ünneplő Kultkikötő

Öt helyszín, közel 130 produkció, 80 családi- és gyerekprogram, 50 felnőtteknek szóló koncert és színházi előadás, köztük három ősbemutató. Ezek a 2020-as Kultkikötő nyári évadának legfontosabb számai.