Plusz

Fáy Miklós: Férfias erények

2020.08.09. 11:30
Ajánlom
Fáy Miklós kritikus ezúttal a Robert Capa Központ új kiállításával, a Zeneakadémia szeptemberi Bartók-hangversenyével, Az öreg halász és a tenger új kiadásával, valamint egy Maria João Pires összkiadással foglalkozik.

GerhesGaborMacskano-112525.jpg

Gerhes Gábor: Macskanő (Fotó/Forrás: Robert Capa Központ)

MIAÚ!

  • Robert Capa Központ, 2020. augusztus 30-ig

Mindenki unja már a sok macskás fotót… Lehet, hogy senki nem unja, mert valakik csak fölteszik, másvalakik meg csak megnézik a neten, ahogy a kinek kedves, kinek félelmetes állat bájoskodik. De mi van, ha mindezt komolyan vesszük? Ha Ottlik a mottó, aki szerint az emberiség nem reménytelen, ha minden viszonzás nélkül ennyire kitartóan tud szeretni egy állatot? Mi van, ha most nem telefonnal készítik a képeket, hanem rendes felszereléssel? Mi van, ha ezekben a képekben tényleg benne van a történet, amit a fényképészek keresni szoktak, amikor a szemük elé veszik a kamerát? Kilenc fotós akar valami újat (vagy régit) mondani a macskáról. Hátha sikerül nekik.

 

Hemingway: Az öreg halász és a tenger

  • 21. Század Kiadó

Vagány dolog nekilátni egy Hemingway-sorozatnak, mert mintha Hemingway nagyon kiment volna a divatból. Azok a férfias erények, amikről ő beszél, épp nem feltétlen erények, nem kell sokat inni, keveset beszélni és sok állatot leölni ahhoz, hogy fölnézzen ránk a társaságunk. Ráadásul Az öreg halász mintha be is töltötte volna a hivatását, készült film belőle (Hemingway véleménye szerint a címszereplő Spencer Tracy nem olyan benne, mint egy szegény halász, hanem mint egy gazdag színész), százezerszer megbeszélte már mindenki, hogy igen, ez az élet, mire kifogjuk a nagy halat, már jönnek is a cápák. De hátha nem volt soha igazunk. Hátha Hemingway mondta jól: ez nem szimbólum, csak egy történet. Annak meg nagyon is jó. 

Hemingway bizonyítási vágyból írta Az öreg halász és a tengert

Kapcsolódó

Hemingway bizonyítási vágyból írta Az öreg halász és a tengert

Kötelező olvasmány, de mindent tudsz róla? A 21. század Kiadó a szerző életmű-sorozatának kezdődarabjaként Somogyi Péter tervezte új borítóval jelentette meg a kötetet. Ennek örömére összegyűjtöttünk néhány érdekességet Hemingway remekművéről.

 

Bartók összes hegedűs kamaraműve/1

  • Zeneakadémia, 2020. szeptember 30. 19:00

Még óvatosak vagyunk, persze, egy hangversenybérlet nagyon kockázatos befektetésnek tűnik, nem művészi szempontból, csak járványügyileg. Ki tudja, mi lesz ősszel. De ha koncert lesz, akkor ezt kár volna kihagyni:

Baráti Kristóf eljátssza az összes hegedűs Bartókot.

Két szonáta, két rapszódia, egy szólószonáta, 44 duó. Benne van az egész Bartók-történet, az egyszerűbb, tanítani való duók és a 20. századi bonyolultság egyik csúcsát jelentő Szólószonáta. Benne a nagy hegedűművész, Szigeti József, aki rávette Benny Goodmant, hogy felesben rendeljenek Bartóktól zeneművet, és benne Yehudi Menuhin, aki egyedül állta az ezerdolláros kiadást. Nem lehetünk elég hálásak nekik. Meg Bartóknak. Meg Barátinak.

 

maria joao pires foto felix broede deutsche gramophone.PNG

Maria João Pires (Fotó/Forrás: Felix Broede)

Maria João Pires összes DG-felvétele

  • Deutsche Grammophon, 2020

Ez volna hát a teljes nyugdíj? A zongoraművész Maria João Pires tavaly bejelentette visszavonulását, azóta, ahogy ő mondja, a semmi közepén él, nehogy véletlenül kísértésbe essen, és újra koncertezni kezdjen. Ül, elmélkedik, biztosan kertészkedik. Talán hallgatja a saját felvételeit, van bőven, teljes Beethoven-ciklus, Mozart-zongoraversenyek, rengeteg Chopin. Néha bosszankodik, ezt nem így kellett volna, de már késő, lezártam a pályát, nem tudok javítani. Vagy elégedetten mosolyog, ezen nem is kell javítani, így jó, ahogy van. Az biztos, hogy nem bírta ki a teljes elszigetelődést, egy karanténkoncerten ő is föllépett, és annyi kaján tanulság biztosan volt, hogy nem véletlenül vonult vissza. De ez az előadóművészek keresztje: valaki biztosan rosszindulatú.

Fejléckép: Spencer Tracy Az öreg halász és a tenger filmváltozatában (forrás: PORT.hu)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Bogányi Tibor karmesteri pálca helyett csellót ragad A magyar kultúra napján

Magyar zeneszerzők művei csendülnek fel 2021. január 22-én, pénteken, a magyar kultúra napján 19.30 órakor a Müpában. A pécsi zenekar ünnepi koncertjét a Müpa Home ingyenes közvetítéssorozat keretében élőben követheti majd a közönség az intézmény online platformjain.
Klasszikus

Dokumentumfilm készült Erkel Ferenc Himnuszáról – Nézze meg online, itt!

A Himnusz keletkezéséről készített dokumentumfilmet a Budapesti Filharmóniai Társaság (BFT) és az Erkel Ferenc Társaság A Himnusz regényes története címmel, Juhász Annával és Becze Szilviával.
Zenés színház

„Mindannyian vágyunk erre az idilli szerelemre” – János vitéz az Operett Online-on

Kacsóh Pongrác gyönyörű daljátékával folytatódik a Budapesti Operettszínház közvetítés-sorozata január 22-én. A Petőfi Sándor elbeszéléséből írt János vitéz Bozsik Yvette rendezésében újfajta értelmezést kap, eggyé olvad benne a túlvilági és a földi lét.
Színház

Szarka Gábor büszke: „az utolsó simításokat” végzik

A Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) történetének legjelentősebb fejlesztési programja vette kezdetét, amelynek első lépéseként új intézetnevekkel és megújult, modern oktatási helyszínekkel várják a hallgatókat és oktatókat - közölte Szarka Gábor kancellár az SZFE új, naphegyi campusának csütörtöki sajtóbejárásán.
Klasszikus

Öt mesterhegedűvel gazdagodott a Liszt Ferenc Kamarazenekar

A Liszt Ferenc Kamarazenekar egyéves keresést követően öt mesterhegedűre talált rá, amelyek még magasabb művészeti interpretációt tesznek lehetővé az együttes számára a jövőben. A zenekar soron következő tavaszi koncertjein már hallhatóak lesznek az új hangszerek.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz hír

Átadták a Petőfi Zenei Díjakat

Ötödik alkalommal adták át Magyarország egyik legrangosabb könnyűzenei díját, a Petőfi Zenei Díjat. A jeles eseményen, melyen az év zenekara mellett kitüntették a legjobb férfi, illetve női előadót is, a Bagossy Brothers Company triplázott: három kategóriában is átvehették a Petőfi Sándort formázó szobrot.
Plusz magazin

Lady Gagának szabadott, amit Radics Giginek nem

Az Egyesült Államokban nagy hagyománya van annak, hogy az új elnököt popsztárok körében eskessék fel. Tegnap Joe Bidennek Lady Gaga énekelt himnuszt, tizenkét éve Aretha Franklin tette felejthetetlenné Obama beiktatását. De Barbra Streisand, Ricky Martin és Gene Kelly egyaránt mutatkoztak hasonló szerepben. És mi az, amiért Radics Gigit tetemre hívták, Lady Gagát viszont nem?
Plusz galéria

Két ember, akik a világ legmagasabb fáit fényképezik, hogy unokáik is láthassák őket

Az egyre nagyobb mértékben végrehajtott erdőirtások miatt veszélyben vannak a világ legmagasabb fái. Steven Pearce és Jennifer Sanger elhatározták, hogy lefényképezik őket, hátha észbe kapnak az erdőirtók: hatalmas értéket készülnek elpusztítani.
Plusz hír

Bach és Händel művei szólnak az oltóközponttá alakított Salisbury Székesegyházban

Ideiglenes oltóközpont lett a 800 éves délnyugat-angliai Salisbury Katedrálisból. Az orvosok dolgoznak és orgonazene szól, miközben a 80 év felettiek megkapják a koronavírus elleni Pfizer/BioNTech vakcinát.
Plusz hír

Online rendezik meg az éves szinkronszemlét

A Színházi Dolgozók Szakszervezetének Szinkron Alapszervezete (SziA) ősszel rendezte volna meg a hagyományos Szinkronünnepet és a Szinkronikum Díjátadó gálát, viszont a járványhelyzet miatt az esemény elmaradt. A szervezet azonban fontosnak tartja, hogy – habár most nincs lehetőség a személyes találkozásra – díjazza a tavalyi év legjobb szinkronos alkotásait és a legkiemelkedőbb művészeket.