Plusz

Fáy Miklós: Hány CD elegendő egy életre?

Menjél már!
2020.02.14. 12:20
Ajánlom
Fáy Miklós kritikus ezúttal többek között a Philharmonia Orchestra válogatásalbumával, a Honvéd Férfikar születésnapi koncertjével, Michael Chabon új kötetével és a Szentendrei Képtár A nagy könyvlopás című tárlatával foglalkozik.

Birth of a Legend

Hány CD elegendő egy életre? Van, akinek nullára van szüksége, egy rendes gyűjtőnek meg semennyi nem elég. Láthatóan az utóbbiakat célozták meg a Philharmonia Orchestra 24 darabos válogatásával. Ahogy illik: vannak alapfelvételek és ritkaságok, CD-n eddig soha meg nem jelent zenei pillanatok, friss előadások, és még a karmesterek hangját is lehet hallani, amikor a zenekarral való kapcsolatukról elmélkednek. Nem olyan borzasztó régi a történet, a zenekart 1945-ben alapította Walter Legge, azt szokás mondani, hogy kifejezetten Otto Klemperer számára, hogy legyen kikkel megörökíteni a zsenialitását. Legalább az is kiderül, hogy ez nem igaz. Mármint Klemperer zseni, de csak 1954-től vezette a zenekart. Addig, többek között, Pesten volt elfoglalva. 

Philharmonia Orchestra


L’homme armé 

Elég furcsa látni és hallani, mi volt a sláger a középkorban. Például a L’homme armé, aminek se a dallama, se a szövege nem mondható slágergyanúsnak, aztán mégis rengetegen dolgozták föl. Negyven miséről tudunk, amikben megjelenik nyíltan vagy rejtetten, részben vagy egészben A fegyveres ember dallama. A szám azóta is növekszik, bár nem őrületes tempóban. Mindenesetre most két újabb mű használja a régi zenét, Gyöngyösi Levente Katonasiratója és Vajda János Szent Péter meg a zsoldosok című kantátája. Az előadó egyben a felkérést adó Honvéd Férfikar, amely ezen a koncerten ünnepli fennállásának 70. évfordulóját. Röpködnek az évtizedek és évszázadok, de a zene szól. 

HFK_02_19_MTA-0007_v-144510.jpg

A Honvéd Férfikar (Fotó/Forrás: Honvéd Férfikar)

február 26, Müpa


Michael Chabon: Kavalier és Clay bámulatos története

A hazai kiadó neve ugyan 21. század, de ez a kétkötetes könyv még a 20. század utolsó évében jelent meg, vagyis 2000-ben. Az akkor már (Amerikában) nagy írósztárnak számító Chabon talált egy doboznyi képregényt, és ettől beindult a fantáziája. Meg a benne élő kutató is, mert elég nehéz is elválasztani, mi az igazság és mi az irodalmi igazság a könyvben. Rajzolják a Supermant meg a Batmant, és közben két fiatalember, egy New York-i, és egy Prágából odamenekült unokatestvér rajzolják a Szabadulóművészt. Közben ég a világ Európában, és ők megpróbálják legalább a családot átmenteni, vagy Amerikát rávenni, hogy lépjen be, fékezze meg Hitlert. Nem akarom lelőni a poént, de az utóbbi végül sikerül nekik. 

21. Század Kiadó


A nagy könyvlopás 

Februárban még látható, ami természeténél fogva egyébként nem látható: a könyvek ellopása. Nem mai történet, 1959-ben vitték el a látogatók a műcsarnoki kiállítást, a francia könyveket. A tettesek ma már, ha nem is feltétlenül büszkén, de bevallják a tettüket, videókon mondják el, hogy micsoda éhség dolgozott bennük, megtudni, milyen a világ, mi történik a művészetben, egyáltalán: hogyan néznek ki a magas színvonalú nyomdatermékek, hogy nem volt semmi, ami megakadályozta volna őket. Tanulni akartak, és akkoriban (még jóval később is) tartotta magát a meggyőződés, hogy könyvet lopni nem bűn. De ha mégis, akkor is megbűnhődtünk érte már előre.

1958MucsarnokFortepanAdomanyozo-122038.jpg

1958. Budapest, Hősök tere, Műcsarnok (Fotó/Forrás: Fortepan/ Adományozó: Sándor György felvétele 1958, FSZEK Budapest Gyűjtemény)

Szentendrei Képtár

 

Fejléckép: Otto Klemperer és a Philharmonia Orchestra 1957-ben, Londonban (fotó: Erich Auerbach/Getty Images Hungary)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Véletlenül bukkant egy antikváriumban a Carmina Buranára Carl Orff

Imádta a különleges megoldásokat, egyik művéhez a bécsi Néprajzi Múzeumból kellett hangszereket szerezni és külön engedélyt a Bösendorfer cégől. Százhuszonöt éve, 1895. július 10-én született Carl Orff német zeneszerző, a Carmina Burana című oratórium szerzője.
Könyv

Nyerd meg a nyári könyvtáradat!

Egy könyvcsomag hat szóért vagy ötven kötet egyetlen vásárlásért. Júliusban több kiadó is segít, hogy akár egész évre elég olvasnivalónk legyen.
Könyv

Ausztrália kedvenc krimiírója a természetet is szereplővé emelte

Jane Harper Ausztrália talán legsikeresebb krimiírója, aki magyarul a Gabo Kiadónál megjelent három regényében (Aszály, A természet ereje, Az elveszett férfi) úgy mutatja be a könyörtelen ausztrál környezetet, ahogyan korábban senki; zűrös családokról és kisközösségekről szóló történetei a hazai olvasókat is lebilincselték. A szerzőt fordítója, Roboz Gábor kérdezte.
Klasszikus

A 24 éves finn sztárkarmester, Klaus Mäkelä lesz a párizsi filharmonikusok új vezetője

Klaus Mäkelä lesz 2022-től az Orchestre de Paris zeneigazgatója. A 24 éves finn dirigens már szeptembertől zenei tanácsadóként dolgozik a filharmonikus zenekarral, amellyel tegnap adta első koncertjét.
Plusz

Eredeti formájában állítják helyre a Notre-Dame-székesegyházat

A tavalyi áprilisi tűzvész nyomán leomlott huszártornyot a francia elnök szerette volna kortárs építészeti tervek szerint újjáépíteni, hogy magán hordozza a 21. század többé-kevésbé merész lenyomatát.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz hír

Eredeti formájában állítják helyre a Notre-Dame-székesegyházat

A tavalyi áprilisi tűzvész nyomán leomlott huszártornyot a francia elnök szerette volna kortárs építészeti tervek szerint újjáépíteni, hogy magán hordozza a 21. század többé-kevésbé merész lenyomatát.
Plusz cirkuszok éjszakája

Pénteken és szombaton Zamárdiban a Richter Flórián Cirkusz várja a közönséget

A Drónok a porondon című előadás kibővített változatával, extra fellépőkkel várja a közönséget a Richter Flórián Cirkusz Zamárdiban az idén kétnapos Cirkuszok éjszakáján pénteken és szombaton.
Plusz magazin

Kőbányára kell utaznunk a legújabb Kolodkóért

A gerillaszobrász két új alkotásával gazdagodott Budapest: ezúttal a Dreher Sörgyárak története ihlette meg Kolodko Mihályt.
Plusz hír

Freund Tamás a Magyar Tudományos Akadémia új elnöke

A neurobiológus a hat év után leköszönő Lovász Lászlót váltja a Magyar Tudományos Akadémia élén.
Plusz magazin

A nagyorrú Beatle – Ringo Starr 80 éves

A Beatles egykori dobosa virtuális jótékonysági koncerttel ünnepli a kerek évfordulót.