Plusz

Fáy Miklós: Hány CD elegendő egy életre?

Menjél már!
2020.02.14. 12:20
Ajánlom
Fáy Miklós kritikus ezúttal többek között a Philharmonia Orchestra válogatásalbumával, a Honvéd Férfikar születésnapi koncertjével, Michael Chabon új kötetével és a Szentendrei Képtár A nagy könyvlopás című tárlatával foglalkozik.

Birth of a Legend

Hány CD elegendő egy életre? Van, akinek nullára van szüksége, egy rendes gyűjtőnek meg semennyi nem elég. Láthatóan az utóbbiakat célozták meg a Philharmonia Orchestra 24 darabos válogatásával. Ahogy illik: vannak alapfelvételek és ritkaságok, CD-n eddig soha meg nem jelent zenei pillanatok, friss előadások, és még a karmesterek hangját is lehet hallani, amikor a zenekarral való kapcsolatukról elmélkednek. Nem olyan borzasztó régi a történet, a zenekart 1945-ben alapította Walter Legge, azt szokás mondani, hogy kifejezetten Otto Klemperer számára, hogy legyen kikkel megörökíteni a zsenialitását. Legalább az is kiderül, hogy ez nem igaz. Mármint Klemperer zseni, de csak 1954-től vezette a zenekart. Addig, többek között, Pesten volt elfoglalva. 

Philharmonia Orchestra


L’homme armé 

Elég furcsa látni és hallani, mi volt a sláger a középkorban. Például a L’homme armé, aminek se a dallama, se a szövege nem mondható slágergyanúsnak, aztán mégis rengetegen dolgozták föl. Negyven miséről tudunk, amikben megjelenik nyíltan vagy rejtetten, részben vagy egészben A fegyveres ember dallama. A szám azóta is növekszik, bár nem őrületes tempóban. Mindenesetre most két újabb mű használja a régi zenét, Gyöngyösi Levente Katonasiratója és Vajda János Szent Péter meg a zsoldosok című kantátája. Az előadó egyben a felkérést adó Honvéd Férfikar, amely ezen a koncerten ünnepli fennállásának 70. évfordulóját. Röpködnek az évtizedek és évszázadok, de a zene szól. 

HFK_02_19_MTA-0007_v-144510.jpg

A Honvéd Férfikar (Fotó/Forrás: Honvéd Férfikar)

február 26, Müpa


Michael Chabon: Kavalier és Clay bámulatos története

A hazai kiadó neve ugyan 21. század, de ez a kétkötetes könyv még a 20. század utolsó évében jelent meg, vagyis 2000-ben. Az akkor már (Amerikában) nagy írósztárnak számító Chabon talált egy doboznyi képregényt, és ettől beindult a fantáziája. Meg a benne élő kutató is, mert elég nehéz is elválasztani, mi az igazság és mi az irodalmi igazság a könyvben. Rajzolják a Supermant meg a Batmant, és közben két fiatalember, egy New York-i, és egy Prágából odamenekült unokatestvér rajzolják a Szabadulóművészt. Közben ég a világ Európában, és ők megpróbálják legalább a családot átmenteni, vagy Amerikát rávenni, hogy lépjen be, fékezze meg Hitlert. Nem akarom lelőni a poént, de az utóbbi végül sikerül nekik. 

21. Század Kiadó


A nagy könyvlopás 

Februárban még látható, ami természeténél fogva egyébként nem látható: a könyvek ellopása. Nem mai történet, 1959-ben vitték el a látogatók a műcsarnoki kiállítást, a francia könyveket. A tettesek ma már, ha nem is feltétlenül büszkén, de bevallják a tettüket, videókon mondják el, hogy micsoda éhség dolgozott bennük, megtudni, milyen a világ, mi történik a művészetben, egyáltalán: hogyan néznek ki a magas színvonalú nyomdatermékek, hogy nem volt semmi, ami megakadályozta volna őket. Tanulni akartak, és akkoriban (még jóval később is) tartotta magát a meggyőződés, hogy könyvet lopni nem bűn. De ha mégis, akkor is megbűnhődtünk érte már előre.

1958MucsarnokFortepanAdomanyozo-122038.jpg

1958. Budapest, Hősök tere, Műcsarnok (Fotó/Forrás: Fortepan/ Adományozó: Sándor György felvétele 1958, FSZEK Budapest Gyűjtemény)

Szentendrei Képtár

 

Fejléckép: Otto Klemperer és a Philharmonia Orchestra 1957-ben, Londonban (fotó: Erich Auerbach/Getty Images Hungary)

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Elhunyt Törőcsik Mari

A Kossuth-nagydíjas, kétszeres Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas színésznőt életének 86. évében, hosszas betegség után pénteken hajnalban érte a halál.
Színház

Törőcsik Mari: „Beszentelik a hamvaimat, aztán a Tiszába szórnak. Az az én folyóm.”

A 85 éves korában elhunyt Törőcsik Mari néhány éve Bérczes Lászlónak „végrendelkezett” a színésznő nevét viselő beszélgetőkönyben.
Színház

„Ez a pillanat a gondolkodásra jó, beszédre nem” – Pályatársai, tisztelői búcsúznak Törőcsik Maritól

Sorra jelennek meg a személyes hangvételű visszaemlékezések a 85 évesen elhunyt Törőcsik Mariról a közösségi médiában, ezek közül gyűjtöttünk össze néhányat.
Színház

Zsótér Sándor Törőcsik Mariról: „Az idegrendszere feltépte a szobát”

Törőcsik Mari „kitüntetett azzal, hogy dolgozott velem” – emlékezett vissza Zsótér Sándor rendező a pénteken elhunyt színésznőre.
Vizuál

Nézze meg Törőcsik Mari három felejthetetlen alakítását

Törőcsik Mari emléke előtt tiszteleg a Nemzeti Filmintézet streaming platformja, a Filmio, ahol szerda éjfélig ingyenesen megtekinthető a pénteken hajnalban elhunyt színművész három meghatározó filmje.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz felmérés

Új kutatás bizonyítja a komolyzene felszabadító hatását

A válaszadók 82 százaléka érzi úgy, hogy a komolyzene megnyugtatja, 67 százalékukat pedig inspirálják a klasszikus dallamok - derül ki a Liszt Ferenc Kamarazenekar megbízásából készült reprezentatív felmérés adataiból.
Plusz magazin

KÉP-regény: A piros lámpa zöldre vált

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal Amszterdam egyik látványosságáról lesz szó, ami hamarosan teljesen megújul, mégpedig a környezettudatosság jegyében.
Plusz ajánló

Ingyenes online koncertet ad Gerendás Péter

Április 13-án ünnepli 65. születésnapját a Liszt Ferenc-díjas zeneszerző, elődadóművész, aki folytatva „Önök kérték” sorozatát, újra ingyenes koncertet ad.
Plusz hír

Tom Jones mellett kizárólag hazai művészek lépnek színpadra az idei VeszprémFesten

Az eredetileg meghirdetetthez képest később, augusztus közepén rendezik meg az idei fesztivált.
Plusz gyász

Elhunyt Fülöp herceg

Életének századik évében elhunyt Fülöp edinburghi herceg, a brit uralkodó, II. Erzsébet királynő férje – közölte pénteken a Buckingham-palota.