Plusz

Fáy Miklós: Hány CD elegendő egy életre?

Menjél már!
2020.02.14. 12:20
Ajánlom
Fáy Miklós kritikus ezúttal többek között a Philharmonia Orchestra válogatásalbumával, a Honvéd Férfikar születésnapi koncertjével, Michael Chabon új kötetével és a Szentendrei Képtár A nagy könyvlopás című tárlatával foglalkozik.

Birth of a Legend

Hány CD elegendő egy életre? Van, akinek nullára van szüksége, egy rendes gyűjtőnek meg semennyi nem elég. Láthatóan az utóbbiakat célozták meg a Philharmonia Orchestra 24 darabos válogatásával. Ahogy illik: vannak alapfelvételek és ritkaságok, CD-n eddig soha meg nem jelent zenei pillanatok, friss előadások, és még a karmesterek hangját is lehet hallani, amikor a zenekarral való kapcsolatukról elmélkednek. Nem olyan borzasztó régi a történet, a zenekart 1945-ben alapította Walter Legge, azt szokás mondani, hogy kifejezetten Otto Klemperer számára, hogy legyen kikkel megörökíteni a zsenialitását. Legalább az is kiderül, hogy ez nem igaz. Mármint Klemperer zseni, de csak 1954-től vezette a zenekart. Addig, többek között, Pesten volt elfoglalva. 

Philharmonia Orchestra


L’homme armé 

Elég furcsa látni és hallani, mi volt a sláger a középkorban. Például a L’homme armé, aminek se a dallama, se a szövege nem mondható slágergyanúsnak, aztán mégis rengetegen dolgozták föl. Negyven miséről tudunk, amikben megjelenik nyíltan vagy rejtetten, részben vagy egészben A fegyveres ember dallama. A szám azóta is növekszik, bár nem őrületes tempóban. Mindenesetre most két újabb mű használja a régi zenét, Gyöngyösi Levente Katonasiratója és Vajda János Szent Péter meg a zsoldosok című kantátája. Az előadó egyben a felkérést adó Honvéd Férfikar, amely ezen a koncerten ünnepli fennállásának 70. évfordulóját. Röpködnek az évtizedek és évszázadok, de a zene szól. 

HFK_02_19_MTA-0007_v-144510.jpg

A Honvéd Férfikar (Fotó/Forrás: Honvéd Férfikar)

február 26, Müpa


Michael Chabon: Kavalier és Clay bámulatos története

A hazai kiadó neve ugyan 21. század, de ez a kétkötetes könyv még a 20. század utolsó évében jelent meg, vagyis 2000-ben. Az akkor már (Amerikában) nagy írósztárnak számító Chabon talált egy doboznyi képregényt, és ettől beindult a fantáziája. Meg a benne élő kutató is, mert elég nehéz is elválasztani, mi az igazság és mi az irodalmi igazság a könyvben. Rajzolják a Supermant meg a Batmant, és közben két fiatalember, egy New York-i, és egy Prágából odamenekült unokatestvér rajzolják a Szabadulóművészt. Közben ég a világ Európában, és ők megpróbálják legalább a családot átmenteni, vagy Amerikát rávenni, hogy lépjen be, fékezze meg Hitlert. Nem akarom lelőni a poént, de az utóbbi végül sikerül nekik. 

21. Század Kiadó


A nagy könyvlopás 

Februárban még látható, ami természeténél fogva egyébként nem látható: a könyvek ellopása. Nem mai történet, 1959-ben vitték el a látogatók a műcsarnoki kiállítást, a francia könyveket. A tettesek ma már, ha nem is feltétlenül büszkén, de bevallják a tettüket, videókon mondják el, hogy micsoda éhség dolgozott bennük, megtudni, milyen a világ, mi történik a művészetben, egyáltalán: hogyan néznek ki a magas színvonalú nyomdatermékek, hogy nem volt semmi, ami megakadályozta volna őket. Tanulni akartak, és akkoriban (még jóval később is) tartotta magát a meggyőződés, hogy könyvet lopni nem bűn. De ha mégis, akkor is megbűnhődtünk érte már előre.

1958MucsarnokFortepanAdomanyozo-122038.jpg

1958. Budapest, Hősök tere, Műcsarnok (Fotó/Forrás: Fortepan/ Adományozó: Sándor György felvétele 1958, FSZEK Budapest Gyűjtemény)

Szentendrei Képtár

 

Fejléckép: Otto Klemperer és a Philharmonia Orchestra 1957-ben, Londonban (fotó: Erich Auerbach/Getty Images Hungary)

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Apukák, korhelyek, Alberich, gonosz vagy borvirágos pasik

Nem is igazi basszus, inkább bariton, mondja magáról. De nem is ez a lényeg, hanem az, hogy a legjelentősebb operajátszó helyekre hívják. Pünkösdkor például Salzburgba, de az alábbi beszélgetéshez is Párizsba telefonáltunk. Márciusban A Mester és Margarita premierjén láthatjuk színpadon.
Klasszikus

A 94 éves Kurtág György Mozartot játszik – VIDEÓ

Feleségének, Mártának tett ígéretét teljesíti be azzal, hogy február 19-én előadja Mozart F-dúr szonátáját a BMC-ben.
Zenés színház

Vitray Tamás Händel-operában lép színpadra

Nem mindennapi operabemutatóval készül idei évadára a Szegedi Szabadtéri. Händel vígoperai jellegű művében, az Agrippinában Mester Viktória és Ludovik Kendi mellett Vitray Tamás is színpadra lép.
Klasszikus

Richter, Ojsztrah és Rosztropovics közös Beethoven-felvétele, ami borzalmasan sikerült

Maga Richter is azt mondta rá, nem hajlandó vállalni, de nem volt mit tenni, az EMI klasszikus zenei supergroup-ot álmodott magának.
Klasszikus

Az univerzum titkát tárja fel a Pannon Filharmonikusok

A pécsi zenekar Müpában adott sorozatának negyedik koncertjén Kelemen Barnabás egy finn csemegét játszik, majd csillagközi utazásra csábít Bogányi Tibor vezető karmesterrel március 6-án.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz hír

Magyar performanszművész a tranzitzónából

London feltörekvő kreatív művésznegyedében adott teltházas költői estet Ladik Katalin avantgárd performanszművész.
Plusz ajánló

Ottlik sem hiába szerette – bridzs a Szalonban

Péntek délutánonként jó hangulatú haladó bridzspartinak ad helyet a Rózsavölgyi Szalon, ahová most lelkes csatlakozók jelentkezését várják.
Plusz hír

Először találtak virágporral együtt borostyánkőbe ragadt primitív méhet

A kutatók egy 100 millió éves mianmari borostyánkőben bukkantak a leletre, amely segíthet kideríteni, mikor tértek át a rovarok a húsevésről a pollenfogyasztásra.
Plusz magazin

A dicsérettől jobban tanulnak a gyerekek, mint a büntetéstől

Az Educational Psychology folyóiratban publikált tanulmány szerint a gyerekek 20-30 százalékkal jobban figyeltek az órán, ha a tanárok többször dicsérték, mint szidták őket.
Plusz artisjus

9,3 milliárd forintot kaptak tavaly a zeneszerzők

2019-ben több mint 17 ezer új dal született és közel 14 ezer magyar szerző részesült jogdíjból. Minden korábbinál több jutott a hazai alkotóknak, mint a külföldieknek: közel 5 milliárd Ft jogdíjat kaptak egy év alatt. Az Artisjus szerzői egyesület közzétette 2019-es zenepiaci statisztikáit.