Plusz

Fáy Miklós: Lehet-e a művészet örök?

Menjél már
2021.12.30. 11:00
Ajánlom
Állandó rovatában Fáy Miklós zenekritikus különböző műfajokban ajánl kulturális csemegéket olvasóink figyelmébe. A januári kínálatban koncert, lemez, könyv és kiállítás is szerepel.

Gerhes Gábor: Atlas

  • 2022. január 20.–április 17., Kiscelli Múzeum

Atlasz: hanyatlasz, rímelt valaha Kosztolányi, és mintha Gerhes Gábor is pont erre gondolna. Nem arra az Atlaszra, a nagyizmúra, aki az eget tartja a fejünk fölött, hanem a hagyományos, térképes enciklopédiára. Arra a korra, amikor azt hittük, hogy a világ megismerhető, csak idő kell hozzá.

Ma már tudjuk, hogy az idő a megismerés ellensége,

nemcsak azért, mert soha nincs elég belőle, hanem mert minden változik, mire megtanuljuk egy sziget nevét, már el is merült az óceánban. Kérdés az, hogy ilyen körülmények között lehet-e a művészet örök. Vagy legalább állandó.

kiscelli_1-105337.jpg

Részlet Gerhes Gábor Atlas című munkájából, 2020 (Fotó/Forrás: a művész jóvoltából / Kiscelli Múzeum)

Bach: Karácsonyi oratórium II.

  • 2022. január 6. 19:30, Müpa

Azt írja a honlap, hogy a Karácsonyi oratórium egyik vonzó tulajdonsága, hogy nem kell egyben végighallgatni. Ezzel az erővel azt is mondhatnánk, a másik vonzó tulajdonsága, hogy egyáltalán nem kell végighallgatnia annak, akit nem érdekel. De a lényeget tekintve igaz, amit írnak: nem egyetlen műről van szó, hanem hat külön kantátáról, amelyeket a karácsonyi ünnepkör köt össze, születéstől vízkeresztig. Nekünk most hosszú az ünnep, mert a koncert első része már december közepén megvolt, ünnepelhetünk a háromkirályokig. Vagy jövő karácsonyig.

bach_karacsonyi_foto_wagner_csapo_jozsef-105745.jpg

Vashegyi György, a koncert karmestere (Fotó/Forrás: Wágner Csapó Gábor / Müpa)

Bach: The Art of Life

  • Deutsche Grammophon, 2021

Bach és valaminek a művészete. Nyilván a fúgáé. Elég kemény kiképzés szokott lenni, gyúrja, gyúrja az öreg, élete utolsó műve, be sem tudta fejezni, még egyszer össze akarta foglalni mindazt, amit a zenei szerkesztésről tudni lehet. Csakhogy Danyiil Trifonov lemezének a címe nem A fúga művészete, hanem Az élet művészete. Amiről az embernek első helyen nem Bach jut az eszébe, de talán tévedünk.

Talán nincs jobb élet, mint zenében élni, márpedig azt neki vagy nekik sikerült.

Nemcsak fúgákat hallhat a lemezbolond, de szonátákat és variációkat is, például a Hull a pelyhes fehér hó dallamára. Nemcsak J. S. művei szólnak, de C. P. E. és J. C. F. alkotásai is. Tényleg tudtak élni.

bach_the_art_of_life-105548.jpg

Bach: The Art of Life (Fotó/Forrás: Deutsche Grammophon)

Robert Dugoni: A nyolcadik nővér

  • Agave Kiadó, Megjelenés: 2021. november 2.

A hét nővér, ha valaki nem tudná (én nem tudtam), Moszkva hét, sztálini időkben emelt épülete, a Lomonoszov Egyetem és hasonlók. Robert Dugoni regényében pedig hét amerikai kém, aki egymásról mit sem tudva szállítja az értékes és titkos információkat Moszkvából. De ők hiába nem tudnak egymásról, ha a kémelhárítás már tud róluk, és szépen, sorban el is tünteti őket. Vége az átmeneti időszaknak, amikor nem volt egyértelmű, hogy ki ellen kell harcolnunk.

Az oroszok, Putyinnak hála, ismét veszedelmesekké váltak a regényekben, de az az igazság, vagy valami ahhoz hasonló azért nyerésre áll.

nyolcadik_nover-105518.jpg

Robert Dugoni: A nyolcadik nővér (Fotó/Forrás: Líra Zrt.)

Fejléckép: Részlet Gerhes Gábor Atlas című munkájából, 2020 (fotó: a művész jóvoltából / Kiscelli Múzeum)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Könyv

„Tökéletlen csaknem az alapjaiig” – Könyvek, amelyeket megbántak íróik

Kit kellett megölnie Sir Arthur Conan Doyle-nak, hogy végre nyugodtan írhasson? Miért tagadta meg főműveit Lev Tolsztoj? Mitől borzong Krasznahorkai László?
Vizuál

Látványos magyar sci-fi érkezik a mozikba márciusban

A 129 című film történelmet ír azzal, hogy az első olyan magyar sci-fi , amelynek szinte minden jelenetében látványos CGI elemeket láthatunk, kizárólag magyar szakemberek munkája nyomán. A neves színészgárdával készült alkotás március elején debütál.
Tánc

Ifjú tehetségek nyertek felvételt a Magyar Táncművészeti Egyetemre

Több mint 90 gyermek és szüleik részvételével zajlott januárban a Magyar Táncművészeti Egyetem felvételije a felsőfokú táncművészképzés előkészítőjére klasszikus balettművész, valamint a moderntánc és színházi tánc szakirányra.
Színház

Tabudöngető előadások érkeznek Szabadkáról a Bethlen Téri Színházba

A Kosztolányi Dezső Színház két Urbán András-rendezést és egy friss Hegymegi Máté-előadást hoz magával a VII. kerületi teátrum 11. Vendégváró Fesztiváljára. A felkavarónak ígérkező produkciókat február 17-19. között láthatják az érdeklődők.
Színház

Szabálytalan utak szabadsága – beszélgetés Pelsőczy Rékával és Vajdai Vilmossal

Pelsőczy Réka és Vajdai Vilmos pályájuk kezdete óta, megszakítás nélkül a Katona József Színház tagjai, akiket rendezőként és színművészként is, egyaránt jegyez a szakma és a nagyközönség. A két művésszel a Katona első évtizede kapcsán beszélgettünk.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz hír

Verset küld a NASA a Jupiter második holdjához

Az emberiség évezredek óta ír verseket az égitestekről, az égitesteknek – de egészen idáig olyasmi még nem fordult elő, hogy az adott mű aztán el is jusson oda. Ada Limón versével azonban most ez fog történni. 
Plusz ajánló

Sztárfellépőkkel érkezik a 20 éves VeszprémFest

Az idén huszadik születésnapját ünneplő prémium zenei fesztivál programjában július 12. és 16. között Alvaro Soler, Mariza, Anna Netrebko, Joss Stone, Norah Jones és Rost Andrea is a fellépők között szerepel.
Plusz hír

Závogyán Magdolna az új kultúráért felelős államtitkár

Február 1-jei hatállyal Závogyán Magdolnát nevezte ki kultúráért felelős államtitkárrá Novák Katalin köztársasági elnök, Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter javaslatára.
Plusz gyász

Elhunyt Barrett Strong, a Motown kiadó énekes-dalszerzője

Elhunyt Barrett Strong, a legendás amerikai Motown kiadó egyik első sikeres művésze. Az énekes-dalszerző nevéhez olyan slágerek kapcsolódnak, mint a Money vagy a Papa Was a Rollin' Stone.
Plusz gyász

Elhunyt Tom Verlaine zenész

73 éves korában elhunyt a Television rockzenekar frontembere, Tom Verlaine gitáros. Az együttest a hetvenes évek New York-i punkszínterén az egyik legnagyobb hatású rockzenekarnak számított.