Plusz

Fáy Miklós: Lehet-e a művészet örök?

Menjél már
2021.12.30. 11:00
Ajánlom
Állandó rovatában Fáy Miklós zenekritikus különböző műfajokban ajánl kulturális csemegéket olvasóink figyelmébe. A januári kínálatban koncert, lemez, könyv és kiállítás is szerepel.

Gerhes Gábor: Atlas

  • 2022. január 20.–április 17., Kiscelli Múzeum

Atlasz: hanyatlasz, rímelt valaha Kosztolányi, és mintha Gerhes Gábor is pont erre gondolna. Nem arra az Atlaszra, a nagyizmúra, aki az eget tartja a fejünk fölött, hanem a hagyományos, térképes enciklopédiára. Arra a korra, amikor azt hittük, hogy a világ megismerhető, csak idő kell hozzá.

Ma már tudjuk, hogy az idő a megismerés ellensége,

nemcsak azért, mert soha nincs elég belőle, hanem mert minden változik, mire megtanuljuk egy sziget nevét, már el is merült az óceánban. Kérdés az, hogy ilyen körülmények között lehet-e a művészet örök. Vagy legalább állandó.

kiscelli_1-105337.jpg

Részlet Gerhes Gábor Atlas című munkájából, 2020 (Fotó/Forrás: a művész jóvoltából / Kiscelli Múzeum)

Bach: Karácsonyi oratórium II.

  • 2022. január 6. 19:30, Müpa

Azt írja a honlap, hogy a Karácsonyi oratórium egyik vonzó tulajdonsága, hogy nem kell egyben végighallgatni. Ezzel az erővel azt is mondhatnánk, a másik vonzó tulajdonsága, hogy egyáltalán nem kell végighallgatnia annak, akit nem érdekel. De a lényeget tekintve igaz, amit írnak: nem egyetlen műről van szó, hanem hat külön kantátáról, amelyeket a karácsonyi ünnepkör köt össze, születéstől vízkeresztig. Nekünk most hosszú az ünnep, mert a koncert első része már december közepén megvolt, ünnepelhetünk a háromkirályokig. Vagy jövő karácsonyig.

bach_karacsonyi_foto_wagner_csapo_jozsef-105745.jpg

Vashegyi György, a koncert karmestere (Fotó/Forrás: Wágner Csapó Gábor / Müpa)

Bach: The Art of Life

  • Deutsche Grammophon, 2021

Bach és valaminek a művészete. Nyilván a fúgáé. Elég kemény kiképzés szokott lenni, gyúrja, gyúrja az öreg, élete utolsó műve, be sem tudta fejezni, még egyszer össze akarta foglalni mindazt, amit a zenei szerkesztésről tudni lehet. Csakhogy Danyiil Trifonov lemezének a címe nem A fúga művészete, hanem Az élet művészete. Amiről az embernek első helyen nem Bach jut az eszébe, de talán tévedünk.

Talán nincs jobb élet, mint zenében élni, márpedig azt neki vagy nekik sikerült.

Nemcsak fúgákat hallhat a lemezbolond, de szonátákat és variációkat is, például a Hull a pelyhes fehér hó dallamára. Nemcsak J. S. művei szólnak, de C. P. E. és J. C. F. alkotásai is. Tényleg tudtak élni.

bach_the_art_of_life-105548.jpg

Bach: The Art of Life (Fotó/Forrás: Deutsche Grammophon)

Robert Dugoni: A nyolcadik nővér

  • Agave Kiadó, Megjelenés: 2021. november 2.

A hét nővér, ha valaki nem tudná (én nem tudtam), Moszkva hét, sztálini időkben emelt épülete, a Lomonoszov Egyetem és hasonlók. Robert Dugoni regényében pedig hét amerikai kém, aki egymásról mit sem tudva szállítja az értékes és titkos információkat Moszkvából. De ők hiába nem tudnak egymásról, ha a kémelhárítás már tud róluk, és szépen, sorban el is tünteti őket. Vége az átmeneti időszaknak, amikor nem volt egyértelmű, hogy ki ellen kell harcolnunk.

Az oroszok, Putyinnak hála, ismét veszedelmesekké váltak a regényekben, de az az igazság, vagy valami ahhoz hasonló azért nyerésre áll.

nyolcadik_nover-105518.jpg

Robert Dugoni: A nyolcadik nővér (Fotó/Forrás: Líra Zrt.)

Fejléckép: Részlet Gerhes Gábor Atlas című munkájából, 2020 (fotó: a művész jóvoltából / Kiscelli Múzeum)

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Nincs lezárva – kritika Az ember tragédiája 2.0-ról

Ilyet még nem láttunk. Éva a Titanic első tisztjével, Ádám a nagyváradi gettóban, Lucifer a spanyol kommunista párt főtitkáraként. Aztán mindhárman fennakadnak egy csendes-óceáni szemétszigeten. Négy kortárs író variációja Az ember tragédiájára.
Klasszikus

Elhunyt Wilheim András zenetörténész

Január 20-án, hetvenhárom éves korában elhunyt Wilheim András, a 20. századi zene szakértője – tette közzé a Editio Musica Budapest.
Klasszikus

„A csúcsbarokk leginkább félreismert zeneszerzője” – Beszélgetés Vashegyi Györggyel

Egy elfeledett alkotó, aki a legnagyobb mesterekkel lehet egyenrangú, évszázadokon keresztül előadatlanul szunnyadó remekművek, melyek a közismert alkotásokat is új megvilágításba helyezhetik – Vashegyi Györggyel a Cziffra100 keretében tartott, január 26-i koncert kapcsán beszélgettünk.
Vizuál

Síbalesetben elhunyt Gaspard Ulliel francia színész

A 37 éves művész az Alpokban szenvedett súlyos balesetet síelés közben, adta hírül a telex.hu az AFP értesüléseire hivatkozva.
Vizuál

„A traumatizált ember nem tud meggyőző lenni” – új magyar film az erőszak hatásáról

Aktuális és fontos kérdéseket feszeget Lőrincz Nándor és Nagy Bálint első játékfilmje, a Legjobb tudomásom szerint. Az év vége meglepetésfilmje a szexuális bántalmazás hatásait állítja középpontba – rendhagyó módon nem az áldozat, hanem annak férje szemszögéből. Interjú az alkotókkal.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz hír

Egy koncert erejéig ismét összeáll az Amadinda

Január 22-én egy exkluzív koncert erejéig ismét összeáll az Amadinda Ütőegyüttes, hogy a Műcsarnok Prima díjas kiállítója, Barabás Márton tárlatvezetését gazdagítsák a Magyar Kultúra Napján.
Plusz hír

Online emlékhely nyílt a budapesti gettó felszabadulásának 77. évfordulóján

Az évforduló alkalmából indult el a www.emlekezes77.hu online platform, ahol 77 órán keresztül holokauszt-túlélőkkel és megmentőikkel készült interjúk láthatók, mások mellett Bruck Edith-tel, Keleti Évával, Vitray Tamással, Fahidi Évával és Féner Tamással.
Plusz hír

Újcirkusz-előadás és Bartók arab népdalgyűjtései a Bartók Tavasz programján

Új fellépőket jelentettek be az idei Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek programjából, a fesztiválhoz új helyszínként a Magyar Zene Háza is csatlakozik.
Plusz hír

Meghirdették a Magyar Zene Háza első félévi programjait

A legkülönbözőbb műfajokkal, hazai és külföldi előadókkal várja a közönséget a januárban megnyíló Magyar Zene Háza, amely a tervek szerint a legkisebbektől a legnagyobbakig mindenkinek kínál programokat.
Plusz hír

Elhalasztják a Grammy-díjak 2022-es átadóját

A szervezők közleménye szerint az omikron variáns növekvő esetszámai miatt nem tartják biztonságosnak a díjátadó január 31-i időpontját.