Plusz

Fáy Miklós: Lehet-e a művészet örök?

Menjél már
2021.12.30. 11:00
Ajánlom
Állandó rovatában Fáy Miklós zenekritikus különböző műfajokban ajánl kulturális csemegéket olvasóink figyelmébe. A januári kínálatban koncert, lemez, könyv és kiállítás is szerepel.

Gerhes Gábor: Atlas

  • 2022. január 20.–április 17., Kiscelli Múzeum

Atlasz: hanyatlasz, rímelt valaha Kosztolányi, és mintha Gerhes Gábor is pont erre gondolna. Nem arra az Atlaszra, a nagyizmúra, aki az eget tartja a fejünk fölött, hanem a hagyományos, térképes enciklopédiára. Arra a korra, amikor azt hittük, hogy a világ megismerhető, csak idő kell hozzá.

Ma már tudjuk, hogy az idő a megismerés ellensége,

nemcsak azért, mert soha nincs elég belőle, hanem mert minden változik, mire megtanuljuk egy sziget nevét, már el is merült az óceánban. Kérdés az, hogy ilyen körülmények között lehet-e a művészet örök. Vagy legalább állandó.

kiscelli_1-105337.jpg

Részlet Gerhes Gábor Atlas című munkájából, 2020 (Fotó/Forrás: a művész jóvoltából / Kiscelli Múzeum)

Bach: Karácsonyi oratórium II.

  • 2022. január 6. 19:30, Müpa

Azt írja a honlap, hogy a Karácsonyi oratórium egyik vonzó tulajdonsága, hogy nem kell egyben végighallgatni. Ezzel az erővel azt is mondhatnánk, a másik vonzó tulajdonsága, hogy egyáltalán nem kell végighallgatnia annak, akit nem érdekel. De a lényeget tekintve igaz, amit írnak: nem egyetlen műről van szó, hanem hat külön kantátáról, amelyeket a karácsonyi ünnepkör köt össze, születéstől vízkeresztig. Nekünk most hosszú az ünnep, mert a koncert első része már december közepén megvolt, ünnepelhetünk a háromkirályokig. Vagy jövő karácsonyig.

bach_karacsonyi_foto_wagner_csapo_jozsef-105745.jpg

Vashegyi György, a koncert karmestere (Fotó/Forrás: Wágner Csapó Gábor / Müpa)

Bach: The Art of Life

  • Deutsche Grammophon, 2021

Bach és valaminek a művészete. Nyilván a fúgáé. Elég kemény kiképzés szokott lenni, gyúrja, gyúrja az öreg, élete utolsó műve, be sem tudta fejezni, még egyszer össze akarta foglalni mindazt, amit a zenei szerkesztésről tudni lehet. Csakhogy Danyiil Trifonov lemezének a címe nem A fúga művészete, hanem Az élet művészete. Amiről az embernek első helyen nem Bach jut az eszébe, de talán tévedünk.

Talán nincs jobb élet, mint zenében élni, márpedig azt neki vagy nekik sikerült.

Nemcsak fúgákat hallhat a lemezbolond, de szonátákat és variációkat is, például a Hull a pelyhes fehér hó dallamára. Nemcsak J. S. művei szólnak, de C. P. E. és J. C. F. alkotásai is. Tényleg tudtak élni.

bach_the_art_of_life-105548.jpg

Bach: The Art of Life (Fotó/Forrás: Deutsche Grammophon)

Robert Dugoni: A nyolcadik nővér

  • Agave Kiadó, Megjelenés: 2021. november 2.

A hét nővér, ha valaki nem tudná (én nem tudtam), Moszkva hét, sztálini időkben emelt épülete, a Lomonoszov Egyetem és hasonlók. Robert Dugoni regényében pedig hét amerikai kém, aki egymásról mit sem tudva szállítja az értékes és titkos információkat Moszkvából. De ők hiába nem tudnak egymásról, ha a kémelhárítás már tud róluk, és szépen, sorban el is tünteti őket. Vége az átmeneti időszaknak, amikor nem volt egyértelmű, hogy ki ellen kell harcolnunk.

Az oroszok, Putyinnak hála, ismét veszedelmesekké váltak a regényekben, de az az igazság, vagy valami ahhoz hasonló azért nyerésre áll.

nyolcadik_nover-105518.jpg

Robert Dugoni: A nyolcadik nővér (Fotó/Forrás: Líra Zrt.)

Fejléckép: Részlet Gerhes Gábor Atlas című munkájából, 2020 (fotó: a művész jóvoltából / Kiscelli Múzeum)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

„Ha sztrájkolunk, ha lejjebb kapcsolunk, nem lesz magyar operaéneklés” – interjú Ókovács Szilveszterrel

Új évadról, sztrájkról, szereposztásokról és az Eiffel Műhelyházról is kérdeztük Ókovács Szilveszter főigazgatót, aki azt is elárulta, mit gondol az elmúlt időszak néhány olyan kínos ügyéről, amit felkapott a sajtó.
Klasszikus

Elhunyt Fekete Győr István

A Magyar Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett zeneszerző, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskola zeneszerzés tanára 88 éves volt.
Plusz

Ugorjon fejest a szabadtéri szezonba a júniusi Fidelióval!

Részletes programbontásokkal, hírekkel, ajánlókkal és interjúkkal megjelent a 2024. júniusi Fidelio. Az ingyenes magazin megtalálható országszerte, az ismert terjesztési pontokon, és az online verzió is elérhető!
Jazz/World

Fedél nélkül – Simon Kornél zenekara ad koncertet a 6SZÍN-ben

Simon Kornél és Tótváradi Zsolt szerzőpáros együttese, a Boughris május 30-án tartja meg bemutatkozó estjét a terézvárosi játszóhelyen. A zenekar átmenetet képez a Pink Floyd és John Mayer stílusa között. 
Színház

A művészet szabaddá tesz – interjú Venyige Sándorral

Pest megye legnagyobb szabadtéri összművészeti fesztiválját kínálja Budapesttől mindössze 25 kilométerre a Mézesvölgyi Nyár. A fesztivál alapító-igazgatóját, Venyige Sándort kérdeztük az idei programokról.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz interjú

„Lenyűgöző, hogy Bartók milyen sokakat inspirált” – interjú Káel Csabával

A Müpa vezérigazgatójával a határátlépő produkciókról, saját rendezéseiről és arról is beszélgettünk, hogyan találhat a nagyközönség is utat Bartók muzsikájához.
Plusz ajánló

Épülettörténeti séta naplementével koronázva 

A Pesti Vigadó terei csodálatos történeteket rejtenek a 19-20. századi Budapest életéből, amelyeket május 24-én mi is átélhetünk az intézmény épülettörténeti sétája során. 
Plusz ajánló

Ugorjon fejest a szabadtéri szezonba a júniusi Fidelióval!

Részletes programbontásokkal, hírekkel, ajánlókkal és interjúkkal megjelent a 2024. júniusi Fidelio. Az ingyenes magazin megtalálható országszerte, az ismert terjesztési pontokon, és az online verzió is elérhető!
Plusz hír

Szerenáddal búcsúztak pályaelhagyó és kirúgott tanáraiktól a diákok a Radnóti Színházban – Videó

A társulat Istentelen ifjúság című előadása végén a közönségben ülő tanárok saját volt diákjaikat pillanthatták meg a színpadon, akik a Valaki mondja meg című dallal köszöntötték őket. A megható találkozásról felvétel is készült. 
Plusz ajánló

Idén is ingyenes programok tucatjaival hívogat a Református Zenei Fesztivál

Három nap alatt hat helyszínen, negyven ingyenes programmal érkezik pünkösd hétvégéjén Budapest egyik legnagyobb zenei eseménye. Ezúttal is több ezer résztvevőre számítanak a szervezők.