Plusz

Fáy Miklós: Mi a színház legfontosabb tanítása?

2023.02.07. 11:10
Ajánlom
Fáy Miklós kritikus állandó rovatában ezúttal könyvet, koncertet és zenei albumot ajánl olvasóink figyelmébe.

Csáki Judit: Imi, ne csináld!

  • Corvina Kiadó, megjelenés: 2022. november 7.

Biztos van, aki megőrül attól, ha a színészeket keresztnevükön vagy pláne a becenevükön szólítják, hogy valami közös barátnak tekintjük őket, de ha egyszer tényleg azok! Van is erre egy kifejezés: féloldalas ismeretség. A magam részéről csak az fáj, ha mindezt a nagy bratyizást egy kritikus teszi, mert nyilván gyanú ébred az emberben a kritika elfogulatlanságát illetően, de talán ennyit megér egykötetnyi Csuja Imre. Egykötetnyi? Egybekezdésnyi is megéri. Mondok egy példát. Csuja Imre a Honvéd Kórházban találkozott Molnár Gál Péterrel. Azt mondja neki, ha nem bánja, elülnék. Miért, mi történt? Agyvérzést kaptam. Mire Molnár Gál: Nahát. Kitől? Lehet, hogy ma ez a színház legfontosabb tanítása: nincs olyan nagy baj, amiből ne lehetne viccet csinálni.

3211700-093815.jpg

Csáki Judit: Imi, ne csináld! - Egy nyár Csuja Imrével (Fotó/Forrás: Corvina Kiadó)

A Lírástudók podcast kapcsolódó epizódja ide kattintva érhető el.

 

Ravel: Balkezes zongoraverseny

  • február 10., 11. 19:45, 12. 15:30 Müpa

Vannak ilyen családok, egymást érik benne a hírességek. Wittgenstein unokaöccséről Thomas Bernhard írt könyvet, maga (Ludwig) Wittgenstein legalább egy mondat erejéig mindenkinek ismerős, és ott van a bátyja, Paul, akinek az első világháborúban ellőtték a jobb karját. Mindenképpen tragédia, de nála különösképpen az, Paul Wittgenstein zongorista volt. Ő azonban nem tört össze, vagy ha igen, hamar összeragasztotta magát, és elkezdte bombázni a kor híres zeneszerzőit, hogy írjanak műveket bal kézre. A leghíresebb mű Ravel Balkezes zongoraversenye lett, egyrészt azért, mert sokszor nehéz elhinni, hogy csak öt ujj szaladgál a billentyűkön, másrészt azért, mert minden benne van. A korszak, a jazz, a háború, a rettenet. Jöhetne végre olyan idő, amikor mindez csak emlék, de egyelőre nem állnak jól a csillagok.

Louis_Langree_foto_b_ealovega_RAVEL-102258.jpg

Louis Langrée (Fotó/Forrás: B. Ealovega / Müpa)

 

A tehetség napja

  • február 12. 14:00–19:00 Zeneakadémia, 19:30 Eötvös Péter és a Zeneakadémia Szimfonikus Zenekarának koncertje

Azt is lehetne hinni, hogy a Zeneakadémián minden nap a tehetség napja, de a jelek szerint nem így van. Vagy talán a tehetség szót nem értelmezzük helyesen, egy idő után a tehetség nem tehetség, hanem beváltott ígéret vagy akár mester. Eötvös Péter akkor volt tehetség, amikor Kodálynak mutatták meg a műveit, és ma már mester, aki, szerencsére, épp a tehetségekkel foglalkozik. Saját művét vezényli, a Dialog mit Mozartot, aztán Ligetiét, mert ha valaki belelát a kolléga lapjaiba, az ő, végül pedig egy klasszikust, Debussytől A tengert. A gyerekek aligha fogják elfelejteni az estét, de ha tehetséges közönség vagyunk, akkor talán mi sem.

tehetseg_napja_2-102437.jpg

A tehetség napja (Fotó/Forrás: Mudra László / Zeneakadémia)

 

Újévi koncert, 2023

  • Sony, megjelenés: 2023. január 13.

Azelőtt hónapokig kellett várni, amíg megjelent végre az újévi koncert lemezen. De megérte. Eleinte a bécsi kedély miatt, aztán amikor az újévi koncert világeseménnyé vált, jöttek a karmesteróriások, Karajan, Kleiber, Mehta, Maazel, és megmutatták, hogy ők mit is gondolnak a Strauss család zenéjéről. Néha jött mellé egy kis Berlioz, Schubert, akinek épp születésnapja volt. Most nem telt bele tíz nap, és már a polcokon az új CD, és rögtön a sóhaj. Ott van, de minek. Nincs vele semmi baj, szépen szól a zene, Franz Welser-Möst úgy válogatta össze a műveket, hogy szinte csupa újdonság hangzott el. Csak hát se kedély, se karmesteróriás. Minden rendben van – ami azt jelenti, hogy semmi sincs rendben.

new_year-102524.jfif

Újévi koncert, 2023 (Fotó/Forrás: Sony)

Fejléckép: Csuja Imre (forrás: Líra Könyv), A tehetség napja (fotó: Mudra László / Zeneakadémia), Louis Langrée (fotó: B. Ealovega / Müpa)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

„Vissza a pénzt a kultúrába!” – Duda Éva és Fodor Tamás felolvasta a FESZ követeléseit a Civil Sugárúton

Az 1848-as forradalom évfordulója alkalmából Civil Sugárút néven, civil szervezetek részvételével tartottak eseménysorozatot a Hősök tere és az Andrássy út között március 14-én és 15-én. Itt hangzott el a Független Előadó-művészeti Szövetség kiáltványa.
Plusz

„Nem karriert, sokkal inkább magamat próbáltam építeni” – interjú Menyhárt Jenővel, az Európa Kiadó énekes-gitárosával

„Az én fejemben is többször megfordult, hogy disszidáljak. Egyszer ténylegesen közel kerültem ahhoz, hogy meg is tegyem” – meséli az Európa Kiadó énekes-gitárosa, Menyhárt Jenő. Interjú.
Vizuál

Petőfi 200 – Vetítéssorozat indul a Toldi Moziban

Március 23. és június 8. között klasszikus filmek és szakértői beszélgetések segítségével idézhetjük meg a kétszáz éve született költő alakját, emlékezetét.
Színház

Harmadszor mutatta be a Szegedi Nemzeti Színház az anatevkai tejesember történetét

Király Levente és Gregor József után ezúttal Borovics Tamás bújt Tevje bőrébe a Hegedűs a háztetőn című musical szegedi előadásában. A zenés produkció márciusban három, áprilisban további két alkalommal látható a Nagyszínházban.  
Vizuál

Nemes Márton képviseli hazánkat a 2024-es Velencei Biennálén

A Ludwig Múzeum 2024-ben Nemes Márton festőművész Techno Zen című kiállítását mutatja be a Velencei Képzőművészeti Biennálén.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz hír

Mesepályázatot hirdetnek Méhes György emlékére

A Méhes György – Nagy Elek Alapítvány és a Magyar Írószövetség csaknem egymillió forint összdíjazással Méhes György-mesepályázatot hirdet magyar gyermekirodalmi művek születésének ösztönzésére.
Plusz interjú

„Nem karriert, sokkal inkább magamat próbáltam építeni” – interjú Menyhárt Jenővel, az Európa Kiadó énekes-gitárosával

„Az én fejemben is többször megfordult, hogy disszidáljak. Egyszer ténylegesen közel kerültem ahhoz, hogy meg is tegyem” – meséli az Európa Kiadó énekes-gitárosa, Menyhárt Jenő. Interjú.
Plusz hír

„Vissza a pénzt a kultúrába!” – Duda Éva és Fodor Tamás felolvasta a FESZ követeléseit a Civil Sugárúton

Az 1848-as forradalom évfordulója alkalmából Civil Sugárút néven, civil szervezetek részvételével tartottak eseménysorozatot a Hősök tere és az Andrássy út között március 14-én és 15-én. Itt hangzott el a Független Előadó-művészeti Szövetség kiáltványa.
Plusz ajánló

Győrkőcfesztivál – Három napra idén is a gyerkőcöké lesz Győr belvárosa

Az ország legnagyobb összművészeti, ingyenes családi fesztiválját idén 16. alkalommal rendezi meg a főszervező Vaskakas Bábszínház, június 30. és július 2. között Győrben. A fesztivál szlogenje: Tíz helyszínen ezer program, zsebpénz nem kell, mert ingyen van!
Plusz magazin

Az ezerarcú popikon – A Petőfi-kultusz nyomában

Éppen ma 175 éve, hogy 1848. március 15-én az európai városok sorában Pest-Budán is kitört a forradalom. Petőfi Sándor, a márciusi ifjak vezére és hőse születésének 200. évfordulóját ünnepeljük idén. A Fidelio a kettős ünnep kapcsán összeállítást készített a „Petőfi-kultuszról”.