Plusz

Fáy Miklós: Mi a színház legfontosabb tanítása?

2023.02.07. 11:10
Ajánlom
Fáy Miklós kritikus állandó rovatában ezúttal könyvet, koncertet és zenei albumot ajánl olvasóink figyelmébe.

Csáki Judit: Imi, ne csináld!

  • Corvina Kiadó, megjelenés: 2022. november 7.

Biztos van, aki megőrül attól, ha a színészeket keresztnevükön vagy pláne a becenevükön szólítják, hogy valami közös barátnak tekintjük őket, de ha egyszer tényleg azok! Van is erre egy kifejezés: féloldalas ismeretség. A magam részéről csak az fáj, ha mindezt a nagy bratyizást egy kritikus teszi, mert nyilván gyanú ébred az emberben a kritika elfogulatlanságát illetően, de talán ennyit megér egykötetnyi Csuja Imre. Egykötetnyi? Egybekezdésnyi is megéri. Mondok egy példát. Csuja Imre a Honvéd Kórházban találkozott Molnár Gál Péterrel. Azt mondja neki, ha nem bánja, elülnék. Miért, mi történt? Agyvérzést kaptam. Mire Molnár Gál: Nahát. Kitől? Lehet, hogy ma ez a színház legfontosabb tanítása: nincs olyan nagy baj, amiből ne lehetne viccet csinálni.

3211700-093815.jpg

Csáki Judit: Imi, ne csináld! - Egy nyár Csuja Imrével (Fotó/Forrás: Corvina Kiadó)

A Lírástudók podcast kapcsolódó epizódja ide kattintva érhető el.

 

Ravel: Balkezes zongoraverseny

  • február 10., 11. 19:45, 12. 15:30 Müpa

Vannak ilyen családok, egymást érik benne a hírességek. Wittgenstein unokaöccséről Thomas Bernhard írt könyvet, maga (Ludwig) Wittgenstein legalább egy mondat erejéig mindenkinek ismerős, és ott van a bátyja, Paul, akinek az első világháborúban ellőtték a jobb karját. Mindenképpen tragédia, de nála különösképpen az, Paul Wittgenstein zongorista volt. Ő azonban nem tört össze, vagy ha igen, hamar összeragasztotta magát, és elkezdte bombázni a kor híres zeneszerzőit, hogy írjanak műveket bal kézre. A leghíresebb mű Ravel Balkezes zongoraversenye lett, egyrészt azért, mert sokszor nehéz elhinni, hogy csak öt ujj szaladgál a billentyűkön, másrészt azért, mert minden benne van. A korszak, a jazz, a háború, a rettenet. Jöhetne végre olyan idő, amikor mindez csak emlék, de egyelőre nem állnak jól a csillagok.

Louis_Langree_foto_b_ealovega_RAVEL-102258.jpg

Louis Langrée (Fotó/Forrás: B. Ealovega / Müpa)

 

A tehetség napja

  • február 12. 14:00–19:00 Zeneakadémia, 19:30 Eötvös Péter és a Zeneakadémia Szimfonikus Zenekarának koncertje

Azt is lehetne hinni, hogy a Zeneakadémián minden nap a tehetség napja, de a jelek szerint nem így van. Vagy talán a tehetség szót nem értelmezzük helyesen, egy idő után a tehetség nem tehetség, hanem beváltott ígéret vagy akár mester. Eötvös Péter akkor volt tehetség, amikor Kodálynak mutatták meg a műveit, és ma már mester, aki, szerencsére, épp a tehetségekkel foglalkozik. Saját művét vezényli, a Dialog mit Mozartot, aztán Ligetiét, mert ha valaki belelát a kolléga lapjaiba, az ő, végül pedig egy klasszikust, Debussytől A tengert. A gyerekek aligha fogják elfelejteni az estét, de ha tehetséges közönség vagyunk, akkor talán mi sem.

tehetseg_napja_2-102437.jpg

A tehetség napja (Fotó/Forrás: Mudra László / Zeneakadémia)

 

Újévi koncert, 2023

  • Sony, megjelenés: 2023. január 13.

Azelőtt hónapokig kellett várni, amíg megjelent végre az újévi koncert lemezen. De megérte. Eleinte a bécsi kedély miatt, aztán amikor az újévi koncert világeseménnyé vált, jöttek a karmesteróriások, Karajan, Kleiber, Mehta, Maazel, és megmutatták, hogy ők mit is gondolnak a Strauss család zenéjéről. Néha jött mellé egy kis Berlioz, Schubert, akinek épp születésnapja volt. Most nem telt bele tíz nap, és már a polcokon az új CD, és rögtön a sóhaj. Ott van, de minek. Nincs vele semmi baj, szépen szól a zene, Franz Welser-Möst úgy válogatta össze a műveket, hogy szinte csupa újdonság hangzott el. Csak hát se kedély, se karmesteróriás. Minden rendben van – ami azt jelenti, hogy semmi sincs rendben.

new_year-102524.jfif

Újévi koncert, 2023 (Fotó/Forrás: Sony)

Fejléckép: Csuja Imre (forrás: Líra Könyv), A tehetség napja (fotó: Mudra László / Zeneakadémia), Louis Langrée (fotó: B. Ealovega / Müpa)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Otthonából üzent Szász Júlia

„Jobban vagyok már, lassan, de biztosan gyógyulgatok” – írta Instagram-bejegyzésében a Nemzeti Színház balesetet szenvedett művésze, aki egyúttal megköszönte az elmúlt hetekben kapott rengeteg támogatást.
Klasszikus

„Micsoda tűz gyúlt benne a színpadon” – Vass Lajos emlékezik Rolla Jánosra

A hetvenkilenc éves korában elhunyt Kossuth-díjas hegedűművész, a Liszt Ferenc Kamarazenekar egykori koncertmestere több szállal kötődött az Óbudai Társaskörhöz, ahol legutolsó koncertjét is adta. Emlékét az intézmény igazgatója, Vass Lajos idézte fel.
Vizuál

KÉP-regény: Sztalker Óbudán

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal azt eleveníti fel, amikor 1992-ben úgy döntött, besurran az Óbudai hajógyár területére, és megörökíti a csendben rothadozó épületeket. 
Klasszikus

Duplalemezzel ünnepli fennállása hatvanadik évét a Liszt Ferenc Kamarazenekar

Az együttes új dupla albumán közönségkedvenc felvételek is helyet kaptak. A jubileum alkalmából jelent meg Egy viharos nap című zenés mesekönyvük is. 
Színház

Már elérhető a Pintér Béla és Társulata januári és februári műsora

Az idén 25. jubileumát ünneplő Pintér Béla és Társulata januárban és februárban összesen harminchat estén várja nézőit az újpesti UP Rendezvénytérbe. Az előadásokra már elindult a jegyértékesítés.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz hír

Visszakerült a kereszt a Notre-Dame csúcsára

A 2019-es tűzben súlyosan megrongálódott párizsi Notre-Dame székesegyház újjáépített huszártornyára december 6-án került vissza a kereszt.
Plusz hír

Prima Primissima Díjat kapott Tarr Béla, Gőz László és Sapszon Ferenc

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában tartott gálaesten. 
Plusz magazin

Mit keresett James Bond zsebében a Müpa egykori igazgatója?

A legnagyobb szakmai elismerésnél is többet érnek azok a történetek, amelyek túlélnek minket, és amelyek olykor-olykor akár több száz kilométert is beutaznak. A Müpa egykori igazgatójára, a november 25-én tizenegy éve elhunyt Kiss Imrére emlékezünk. 
Plusz ajánló

Összművészeti divatbemutatót tart a XV. kerületben a Romani Design

A világ első roma divatstúdiója a 27. Anno Művészeti Hónap keretei közt mutatja be egyedi tervezésű ruháit, ékszereit és kiegészítőit. A programot a Varga Helena Band élőzenével kíséri. 
Plusz ajánló

Adventi feltöltődés a Várkert Bazárban

Érdemes végig böngészni a Várkert Bazár decemberi programkínálatát: számos neves zenekar ad karácsonyi koncertet, ingyenes családi programok lesznek, de reflektorfénybe kerül az irodalom is, az iparművészeti vásáron pedig gyönyörű ajándékokra lelhetünk.