Plusz

Fáy Miklós: Mi múlott von Karajan hiúságán?

Menjél már!
2020.03.17. 11:10
Ajánlom
Fáy Miklós kritikus ezúttal többek között Beethoven Holdfény szonátájának szitárátiratával és Hármasversenyével, valamint Csabai László és Kovács András Ferenc könyveivel foglalkozik.

Kovács András Ferenc: Requiem tzimbalomra

A cimbalom, mint tudjuk, nemcsak népi hangszer (amely egyébként szépen másodvirágzott a 20. században), de egyben Csokonai bece- vagy gúnyneve is volt diáksága alatt. Nyilván azért, mert elég volt megpöccinteni, és máris szálltak belőle a csodás hangok, hangzatok. Kovács András Ferenc csokonaizik, örömzenél, mert hát Csokonai, az nálunk egyben Mozart is, a hasonló kor, hasonló szellem és egy (bár kétséges) Varázsfuvola-fordítás miatt. Csodás semmiségek, csodás mélységek. Játékok. Mondok két sort: „Emlőcske kigyla berzle / Bükös bölök borágkő.” Ki boldogabb Vitéznél?

Magvető Kiadó, 2019

Kovács András Ferenc az Artisjus Irodalmi Nagydíj kitüntetettje

Kapcsolódó

Kovács András Ferenc az Artisjus Irodalmi Nagydíj kitüntetettje

Requiem Tzimbalomra című verskötetéért Kovács András Ferenc nyerte el nagydíjat, mellette Cselényi Béla, Kováts Judit, Szajbély Mihály és Mártonffy Marcell vehet át elismerést a március 2-i díjátadó ünnepségen.

0190295318833-112610.jpg

Cosmos – Shani Diluka (Fotó/Forrás: Warner)

Cosmos – Shani Diluka

A borító azt írja, hogy Beethoven Holdfény-szonátája van a lemezen, ehhez képest az egész úgy kezdődik, hogy peng-peng-peng. Indiai szitárzene. Aztán a vad szitározás után jönnek a szelíd hangzatok, ez már tényleg a Holdfény, hagyományos zongorán játssza egy hagyományos zongorista, az indiai Shani Diluka. A tétel végén (vagy a következő elején) újra peng-peng-peng, és az ember nem is tudja, mit csináljon. Ontsa a krokodilkönnyeket, hogy ma már zongorázni nem elég, ha valaki föl akarja hívni magára a figyelmet, akkor teleszitároztatja Beethovent, vagy szökelljen az égig: Beethoven Indiában is Beethoven. Vagy legalább valami hasonló.

Warner, 2020

A lemez a Spotify-on.

 

Csabai László: A vidék lelke

Szeretünk úgy gondolni a keleti országszélekre, mint valami irodalomtól elhagyott vidékre, de csak butaságból. Nyíregyházán született Krúdy Gyula, és odavalósi Csabai László, aki most hármasával összefüggő novellákban mutatja meg, hogy még mindig van anyag olyan, régen feldolgozottnak hitt történetekben is, amelyekben téeszesítenek meg oroszok viszik az embereket málenkij robotra. Hogy hol élünk, az leginkább attól függ, hogy hol éltünk, hogy visszük mindazt magunkkal, amit átéltek az előttünk élő boldogtalanok. Hogy mindez mikor fog egyszer megtörni, mikor halványodik a bánat emléke, mikor kell már csak az örömöt cipelnie egy generációnak, az egyelőre nem látható. De lehet, hogy az már nem is irodalom lesz, csak élet.

Magvető Kiadó 2019

A szerző az idei Mészöly-díj nyertese.

Csabai László kapta az idei Mészöly Miklós-díjat

Kapcsolódó

Csabai László kapta az idei Mészöly Miklós-díjat

Csabai László író kapta az idei Mészöly Miklós-díjat, amelyet pénteken adtak át a névadó szülővárosában, Szekszárdon.

Beethoven: Hármasverseny

Többnyire meg vagyunk nyugodva abban a tévhitben, hogy az előadó tudja legjobban, mit is csinált, mennyit sikerült megvalósítania abból, amire készült. De itt van ez a klasszikusnak számító lemez, Berlinben vették föl 1969-ben. Richter – Ojsztrah – Rosztropovics. A zongorista Szvjatoszlav Richter el volt keseredve miatta: béna felvétel lett, pedig nem voltak messze a céltól, de ahelyett, hogy még egyszer fölvették volna, mentek fotózkodni a hiú karmester, Herbert von Karajan miatt. Igaz, ami igaz, a három orosz szólista tényleg elég bávatagon vigyorog a képen, míg Karajan drámai szomorúsággal mered maga elé. Lehet, hogy Richter tudja jobban, bennük volt egy még szenzációsabb előadás, de azért nincs mit szégyellni rajta ma sem.

Warner Classics

Richter, Ojsztrah és Rosztropovics közös Beethoven-felvétele, ami borzalmasan sikerült

Kapcsolódó

Richter, Ojsztrah és Rosztropovics közös Beethoven-felvétele, ami borzalmasan sikerült

Maga Richter is azt mondta rá, nem hajlandó vállalni, de nem volt mit tenni, az EMI klasszikus zenei supergroup-ot álmodott magának.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Ingyenesen nézheti Andrew Lloyd Webber musicaljeit a YouTube-on

Bár a szolgáltatás ingyenes lesz, a nézőket arra bátorítják, hogy adakozzanak egy-egy alapítványnak a koronavírus-járvány közepette, amikor a színházak bezártak.
Klasszikus

A Zeneakadémia tanárai péntek esténként a remény dallamát játsszák erkélykoncerten

A párizsi és a lyoni Conservatoire közös felhívása nyomán először április 3-án, majd minden pénteken este 7-kor Marc-Antoine Charpentier Te Deumának jól ismert prelúdiuma szólal meg. A Zeneakadémia örömmel fogadta a felkérést: minden héten más oktatója játssza a dallamot erkélykoncerten.
Klasszikus

Gyakran ismételt kérdések a hárfáról – Razvaljajeva Anasztázia válaszol

Új sorozatunkban, amelynek címe: Hangszertár, zenekari művészeket és szólistákat kértünk arra, mutassák be szakmájuk legfontosabb eszközét. Razvaljajeva Anasztázia a klasszikus zenei színtér egyik legizgalmasabb hangszerese. Egyértelmű volt, hogy ha hárfáról van szó, hozzá kell fordulnunk.
Könyv

Az orvos, aki naplót vezetett Auschwitzban

Eddy de Wind műve különbözik minden más, a holokausztról és a haláltáborokról szóló beszámolótól, a zsidó orvos feljegyzései ugyanis nem visszaemlékezések, hanem a helyszínen született naplóbejegyzések. A szerző fia arról is mesélt, szülei története hogyan hatott az egész családra.
Színház

„Ami a szőnyeg alatt van” – Bíró Kriszta könyvet ír Molnár Piroskáról

Az életrajzi mű a Corvina Kiadónál készül, szerzője, az Örkény Színház többkötetes íróként is számon tartott művésze régóta jól ismeri Molnár Piroskát, így bizalmasan tud vele beszélgetni a szakmáról és életéről.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz mti

Rekordokat dönt a Netflix és a YouTube a járvány idején

A Netflix jegyzi a legtöbb, 59 millió letöltést a YouTube, az Amazon Prime és a Disney+ előtt 2020 első negyedévében.
Plusz gyerek

Fidelio Matiné – Náray Erika mesét mond Bíborkáról és a tündérekről

Folytatódik a Fidelio Matiné vasárnapi sorozata gyerekeknek. Ma – a Rózsavölgyi Szalon együttműködésével – Náray Erika színművész mond mesét Bíborkáról és a varázsfőzetről, meg persze a tündérbirodalomról.
Plusz spotify

Könnyűzene a korona idején

Sok más minden mellett a koronvírus-járvány azt is befolyásolja, hogy hol és hogyan fogyasztunk könnyűzenét ezekben a hónapokban. A zeneipar teljes egészére meghatározó – és egyelőre sok tekintetben, de legalábbis számos szegmensére, úgy tűnik, sokkszerű és katasztrofális – hatással van az, ami pillanatnyilag a világon történik.
Plusz magazin

Fesztiválozhatunk idén nyáron? – Hazai körkép a koronavírus árnyékában

Nem lesznek tavaszi fesztiválok Budapesten és vidéken. Lemondták a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált. De mi van a nyári programokkal? Ennek jártunk most utána!
Plusz Nava

Hatezer műsort tesz közzé ingyenesen az MTVA

A NAVA, a Rádióarchívum és az M3 is ingyenessé tette tartalmainak egy részét, hogy komolyzene, hangoskönyvek, tévéfilmek és sorozatok által biztosítsák az igényes otthoni szórakozást.