Plusz

Fáy Miklós: Mi múlott von Karajan hiúságán?

Menjél már!
2020.03.17. 11:10
Ajánlom
Fáy Miklós kritikus ezúttal többek között Beethoven Holdfény szonátájának szitárátiratával és Hármasversenyével, valamint Csabai László és Kovács András Ferenc könyveivel foglalkozik.

Kovács András Ferenc: Requiem tzimbalomra

A cimbalom, mint tudjuk, nemcsak népi hangszer (amely egyébként szépen másodvirágzott a 20. században), de egyben Csokonai bece- vagy gúnyneve is volt diáksága alatt. Nyilván azért, mert elég volt megpöccinteni, és máris szálltak belőle a csodás hangok, hangzatok. Kovács András Ferenc csokonaizik, örömzenél, mert hát Csokonai, az nálunk egyben Mozart is, a hasonló kor, hasonló szellem és egy (bár kétséges) Varázsfuvola-fordítás miatt. Csodás semmiségek, csodás mélységek. Játékok. Mondok két sort: „Emlőcske kigyla berzle / Bükös bölök borágkő.” Ki boldogabb Vitéznél?

Magvető Kiadó, 2019

Kovács András Ferenc az Artisjus Irodalmi Nagydíj kitüntetettje

Kapcsolódó

Kovács András Ferenc az Artisjus Irodalmi Nagydíj kitüntetettje

Requiem Tzimbalomra című verskötetéért Kovács András Ferenc nyerte el nagydíjat, mellette Cselényi Béla, Kováts Judit, Szajbély Mihály és Mártonffy Marcell vehet át elismerést a március 2-i díjátadó ünnepségen.

0190295318833-112610.jpg

Cosmos – Shani Diluka (Fotó/Forrás: Warner)

Cosmos – Shani Diluka

A borító azt írja, hogy Beethoven Holdfény-szonátája van a lemezen, ehhez képest az egész úgy kezdődik, hogy peng-peng-peng. Indiai szitárzene. Aztán a vad szitározás után jönnek a szelíd hangzatok, ez már tényleg a Holdfény, hagyományos zongorán játssza egy hagyományos zongorista, az indiai Shani Diluka. A tétel végén (vagy a következő elején) újra peng-peng-peng, és az ember nem is tudja, mit csináljon. Ontsa a krokodilkönnyeket, hogy ma már zongorázni nem elég, ha valaki föl akarja hívni magára a figyelmet, akkor teleszitároztatja Beethovent, vagy szökelljen az égig: Beethoven Indiában is Beethoven. Vagy legalább valami hasonló.

Warner, 2020

A lemez a Spotify-on.

 

Csabai László: A vidék lelke

Szeretünk úgy gondolni a keleti országszélekre, mint valami irodalomtól elhagyott vidékre, de csak butaságból. Nyíregyházán született Krúdy Gyula, és odavalósi Csabai László, aki most hármasával összefüggő novellákban mutatja meg, hogy még mindig van anyag olyan, régen feldolgozottnak hitt történetekben is, amelyekben téeszesítenek meg oroszok viszik az embereket málenkij robotra. Hogy hol élünk, az leginkább attól függ, hogy hol éltünk, hogy visszük mindazt magunkkal, amit átéltek az előttünk élő boldogtalanok. Hogy mindez mikor fog egyszer megtörni, mikor halványodik a bánat emléke, mikor kell már csak az örömöt cipelnie egy generációnak, az egyelőre nem látható. De lehet, hogy az már nem is irodalom lesz, csak élet.

Magvető Kiadó 2019

A szerző az idei Mészöly-díj nyertese.

Csabai László kapta az idei Mészöly Miklós-díjat

Kapcsolódó

Csabai László kapta az idei Mészöly Miklós-díjat

Csabai László író kapta az idei Mészöly Miklós-díjat, amelyet pénteken adtak át a névadó szülővárosában, Szekszárdon.

Beethoven: Hármasverseny

Többnyire meg vagyunk nyugodva abban a tévhitben, hogy az előadó tudja legjobban, mit is csinált, mennyit sikerült megvalósítania abból, amire készült. De itt van ez a klasszikusnak számító lemez, Berlinben vették föl 1969-ben. Richter – Ojsztrah – Rosztropovics. A zongorista Szvjatoszlav Richter el volt keseredve miatta: béna felvétel lett, pedig nem voltak messze a céltól, de ahelyett, hogy még egyszer fölvették volna, mentek fotózkodni a hiú karmester, Herbert von Karajan miatt. Igaz, ami igaz, a három orosz szólista tényleg elég bávatagon vigyorog a képen, míg Karajan drámai szomorúsággal mered maga elé. Lehet, hogy Richter tudja jobban, bennük volt egy még szenzációsabb előadás, de azért nincs mit szégyellni rajta ma sem.

Warner Classics

Richter, Ojsztrah és Rosztropovics közös Beethoven-felvétele, ami borzalmasan sikerült

Kapcsolódó

Richter, Ojsztrah és Rosztropovics közös Beethoven-felvétele, ami borzalmasan sikerült

Maga Richter is azt mondta rá, nem hajlandó vállalni, de nem volt mit tenni, az EMI klasszikus zenei supergroup-ot álmodott magának.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Nézd meg online Szabó Magda Pilátusát a IV. Hét Domb Filmfesztiválon!

A koronavírus-járvány miatt az interneten tekintheti meg a közönség hétfőtől a IV. Hét Domb Filmfesztivál döntős filmjeit, és a rendezvény történetében először szavazhat is a döntőbe jutott alkotásokra - közölték a fesztivál szervezői.
Színház

Őrködjetek! – Léner Péter az SZFE-ügyről

Lapunkhoz eljuttatott levelében megszólalt az SZFE kapcsán a 84 éves Kossuth-díjas és Jászai Mari-díjas rendező, színigazgató, érdemes művész, akinek fia, Léner András is apja nyomdokaiba lépett: színész és rendező. A levelet változtatás nélkül közöljük!
Klasszikus

Elmarad a Nemzeti Filharmonikusok évadnyitó hangversenye

Nem tartják meg a Nemzeti Filharmonikus Zenekar szeptember 25-i koncertjét a Müpában, miután több tag kontaktusba került fertőzött személlyel.
Színház

A két pápa – Magyarországon először a Rózsavölgyiben

Vecsei H. Miklós igazi színászlegendákkal állítja színpadra XVI. Benedek és Ferenc pápa különleges kapcsolatát.
Klasszikus

Költözni kényszerül a Rádiózenekar

A Pázmány Péter Katolikus Egyetemhez kerül a Magyar Rádió által használt három épület, a Rádiózenekar viszont még nem szolgál közzétehető információkkal az ügyben. Az biztos, hogy költözniük kell.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz ajánló

Kulturális pezsgés a Bartókon: jön az Eleven Ősz!

Galéria- és műteremlátogatással, egyedi kortárs alkotásokkal és köztéri installációval, továbbá a Bartók Béla Boulevard rejtélyeibe vezető sétákkal várnak mindenkit szeptember 25-26-án.
Plusz portré

Tükörré váló mondatok – Kukorelly Endre a Kult50-ben

„Ne írj, ha félsz” – mondta egy interjúban Kukorelly Endre. És nem fél. Sőt, lázad és provokál. Amikor nem saját szövegeit „rontja és javítja”, kreatív írást tanít, focizik (1996-ban megalapította az író futballválogatottat), hajléktalanság-projektbe fog, vagy „gondol egyet” és segít föléleszteni a Baumgarten-díjat.
Plusz kult50

„Akik pörgetik a kultúrát” – Itt a Kult50 idei névsora!

A Fidelio idén is összeállította azoknak a művészeknek a névsorát, akik a saját területükön jelentős teljesítményt nyújtottak az előző év folyamán. Ezúttal is tíz kategóriában választottuk ki az alkotókat és alkotócsoportokat védnökeink segítségével.
Plusz hír

Ők kapták idén a Junior Prima díjakat népművészet és közművelődés kategóriában

A díjátadó rendezvény idén a Docler Irodaházban kapott helyet, ahol a biztonsági előírásokat betartva nyújtotta át a díjakat Árendás Péter, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem docense, valamint Gattyán György, a Docler cégcsoport alapító-tulajdonosa.
Plusz magazin

50 éve halt meg Jimi Hendrix, minden idők legmeghatározóbb gitárosa

„Amikor a szeretet hatalma legyőzi a hatalom szeretetét, a világ meg fogja ismerni a békét" - tartotta a zenész, akinek hatása felmérhetetlen a rockzenére.