Plusz

Fáy Miklós: Mi múlott von Karajan hiúságán?

Menjél már!
2020.03.17. 11:10
Ajánlom
Fáy Miklós kritikus ezúttal többek között Beethoven Holdfény szonátájának szitárátiratával és Hármasversenyével, valamint Csabai László és Kovács András Ferenc könyveivel foglalkozik.

Kovács András Ferenc: Requiem tzimbalomra

A cimbalom, mint tudjuk, nemcsak népi hangszer (amely egyébként szépen másodvirágzott a 20. században), de egyben Csokonai bece- vagy gúnyneve is volt diáksága alatt. Nyilván azért, mert elég volt megpöccinteni, és máris szálltak belőle a csodás hangok, hangzatok. Kovács András Ferenc csokonaizik, örömzenél, mert hát Csokonai, az nálunk egyben Mozart is, a hasonló kor, hasonló szellem és egy (bár kétséges) Varázsfuvola-fordítás miatt. Csodás semmiségek, csodás mélységek. Játékok. Mondok két sort: „Emlőcske kigyla berzle / Bükös bölök borágkő.” Ki boldogabb Vitéznél?

Magvető Kiadó, 2019

Kovács András Ferenc az Artisjus Irodalmi Nagydíj kitüntetettje

Kapcsolódó

Kovács András Ferenc az Artisjus Irodalmi Nagydíj kitüntetettje

Requiem Tzimbalomra című verskötetéért Kovács András Ferenc nyerte el nagydíjat, mellette Cselényi Béla, Kováts Judit, Szajbély Mihály és Mártonffy Marcell vehet át elismerést a március 2-i díjátadó ünnepségen.

0190295318833-112610.jpg

Cosmos – Shani Diluka (Fotó/Forrás: Warner)

Cosmos – Shani Diluka

A borító azt írja, hogy Beethoven Holdfény-szonátája van a lemezen, ehhez képest az egész úgy kezdődik, hogy peng-peng-peng. Indiai szitárzene. Aztán a vad szitározás után jönnek a szelíd hangzatok, ez már tényleg a Holdfény, hagyományos zongorán játssza egy hagyományos zongorista, az indiai Shani Diluka. A tétel végén (vagy a következő elején) újra peng-peng-peng, és az ember nem is tudja, mit csináljon. Ontsa a krokodilkönnyeket, hogy ma már zongorázni nem elég, ha valaki föl akarja hívni magára a figyelmet, akkor teleszitároztatja Beethovent, vagy szökelljen az égig: Beethoven Indiában is Beethoven. Vagy legalább valami hasonló.

Warner, 2020

A lemez a Spotify-on.

 

Csabai László: A vidék lelke

Szeretünk úgy gondolni a keleti országszélekre, mint valami irodalomtól elhagyott vidékre, de csak butaságból. Nyíregyházán született Krúdy Gyula, és odavalósi Csabai László, aki most hármasával összefüggő novellákban mutatja meg, hogy még mindig van anyag olyan, régen feldolgozottnak hitt történetekben is, amelyekben téeszesítenek meg oroszok viszik az embereket málenkij robotra. Hogy hol élünk, az leginkább attól függ, hogy hol éltünk, hogy visszük mindazt magunkkal, amit átéltek az előttünk élő boldogtalanok. Hogy mindez mikor fog egyszer megtörni, mikor halványodik a bánat emléke, mikor kell már csak az örömöt cipelnie egy generációnak, az egyelőre nem látható. De lehet, hogy az már nem is irodalom lesz, csak élet.

Magvető Kiadó 2019

A szerző az idei Mészöly-díj nyertese.

Csabai László kapta az idei Mészöly Miklós-díjat

Kapcsolódó

Csabai László kapta az idei Mészöly Miklós-díjat

Csabai László író kapta az idei Mészöly Miklós-díjat, amelyet pénteken adtak át a névadó szülővárosában, Szekszárdon.

Beethoven: Hármasverseny

Többnyire meg vagyunk nyugodva abban a tévhitben, hogy az előadó tudja legjobban, mit is csinált, mennyit sikerült megvalósítania abból, amire készült. De itt van ez a klasszikusnak számító lemez, Berlinben vették föl 1969-ben. Richter – Ojsztrah – Rosztropovics. A zongorista Szvjatoszlav Richter el volt keseredve miatta: béna felvétel lett, pedig nem voltak messze a céltól, de ahelyett, hogy még egyszer fölvették volna, mentek fotózkodni a hiú karmester, Herbert von Karajan miatt. Igaz, ami igaz, a három orosz szólista tényleg elég bávatagon vigyorog a képen, míg Karajan drámai szomorúsággal mered maga elé. Lehet, hogy Richter tudja jobban, bennük volt egy még szenzációsabb előadás, de azért nincs mit szégyellni rajta ma sem.

Warner Classics

Richter, Ojsztrah és Rosztropovics közös Beethoven-felvétele, ami borzalmasan sikerült

Kapcsolódó

Richter, Ojsztrah és Rosztropovics közös Beethoven-felvétele, ami borzalmasan sikerült

Maga Richter is azt mondta rá, nem hajlandó vállalni, de nem volt mit tenni, az EMI klasszikus zenei supergroup-ot álmodott magának.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Elhunyt Haramza László operaénekes

A Magyar Állami Operaház magánénekesét 60 éves korában érte a halál – adta hírül az Opera.
Zenés színház

Ingyen látható a Macskák londoni előadása az online térben

Bemutatásának 40. évfordulóján a The Show Must Go On Youtube-csatornája ingyenesen közvetíti Andrew Lloyd Webber kultikus darabját, a Macskákat.
Zenés színház

Idén is díjazták a nemzetközi operaélet legjobbjait

Online díjátadón jelentették be az Opera Awards győzteseit, akik a 2020/21-es évadban nyújtott teljesítményük alapján érdemelték ki a díjat.
Vizuál

KÉP-regény: A Gyilkos tó kémiája

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal Gyilkos-tónál megélt pálinka-történeteket mesélt.
Vizuál

Új kiállítótérrel bővül a Virág Judit Galéria

Rippl-Rónai, Bortnyik és Munkácsy remekművei láthatók a május 15-én nyíló, csaknem 400 négyzetméteres területtel kibővülő Virág Judit Galériában, ahol a 105 kortárs és 157 klasszikus művet felvonultató új aukciós tárlat is megtekinthető.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz interjú

A b(m)űvész embersége – interjú a 110 éve született Rodolfo lányával, Gálvölgyi Judittal

Polgári neve Gross Dezső volt, de Rodolfoként ismerte meg a világ. „Vigyázat, csalok!”, mondta – és csalt. A többi már játék volt és szórakozás. Születésének 110. évfordulója alkalmából lánya, Gálvölgyi Judit segítségével idéztük föl a bűvész és édesapa legendás alakját.
Plusz ajánló

Itt a teljes program: magyar művészeket jelentett be a VeszprémFest

Véglegessé vált az idei VeszprémFest programja. A korábban már meghirdetett Tom Jones, Jazz+Az és VeszprémFest Classic koncertek mellett jön az LGT sztárjaival színpadra lépő Zenevonat, a 25 éves jubileumát ünneplő Cotton Club Singers, valamint a Concerto Budapest Snétberger Ferenc és Roby Lakatos közreműködésével.
Plusz ajánló

Kulturális sokszínűség a Bartók Béla Boulevard-on

A Bartók Béla úton idén is megrendezik az Eleven Tavaszt, mely egyedi kortárs alkotásokkal, köztéri installációval, valamint különleges alkotóműhelyekkel várja a látogatókat.
Plusz hír

Augusztusra módosult a Fishing on Orfű dátuma

A szervezők úgy határoztak, hogy az eredeti júniusi dátum helyett, az előre meghirdetett pótdátumon, azaz augusztus 25. és 28. között tartják meg a Fishing on Orfű fesztivált, mely tavaly a járványhelyzet miatt elmaradt - adták hírül az esemény hivatalos honlapján.
Plusz hír

Idén sem rendezik meg a Sziget Fesztivált

A Volt Fesztivál és Balaton Sound mellett, Magyarország legnagyobb könnyűzenei fesztiválja a Sziget is elmarad.