Plusz

Fáy Miklós: Mi vagyunk a visszfény. Vagy a visszfény visszfényei.

Menjél már
2021.06.01. 12:50
Ajánlom
Júniusi írásában Fáy Miklós kritikus könyvet, kiállítást, albumot és koncertet is ajánl.
10_DanteGabrielRossettiFaziosMistress1863-73-114713.jpg

Dante Gabriel Rossetti: Aurelia (Fazio szeretője), 1863–1873, olaj, mahagónitábla; 43,2 × 36,8 cm (Fotó/Forrás: ©Tate / Magyar Nemzeti Galéria)

Preraffaeliták

Azt mondja a főhősnő az Egy lányról című filmben (vagy a könyvben), amikor a gaz csábító elviszi egy árverésre, hogy vesznek-e a Burne-Jonest. Fogalmam sem volt arról, hogy Burne-Jones-képeket még lehet csak úgy venni. Amire a műveletlenségét bevallani nem szégyellő néző (olvasó) legfeljebb azt mondhatja, hogy: fogalmam sem volt róla, hogy ki az a Burne-Jones.  Hát ezen most segíthetünk.

Nem mintha Burne-Jones volna a preraffaelita kiállítás főszereplője, inkább Dante Gabriel Rossetti, akinek fő művei is eljönnek Budapestre, de ő se mindennapi kenyerünk. De az érzés talán rokon, és ebben már mi is északi emberek vagyunk:

az élet nem ott zajlik, ahol mi vagyunk.

Mi csak törekedhetünk arra, hogy foggal-körömmel, szívvel-lélekkel megidézzük és előállítsuk vagy átéljük a szépséget, de a szépet élni csak mások tudják. Leginkább azok, akik Raffaello előtt éltek, alkottak, voltak. Mi vagyunk a visszfény. Vagy a visszfény visszfényei.

  • Magyar Nemzeti Galéria, 2021. május 13–augusztus 22.

A kiállításról itt írtunk bővebben!

 

dekameron-114925.jpg

Dekameron-projekt (Fotó/Forrás: Líra Zrt.)

Dekameron-projekt

Tulajdonképpen minden megtévesztő a kötet körül. Csak az alaphelyzet hasonló: Boccaccio hősei a járvány idején vonultak vidékre, és hogy ne unják halálra magukat, mindennap elmeséltek 10 történetet egymásnak. Na jó, ha nincs tévé meg internet, akkor marad a mese. A Dekameron-projekt is járvány idején készült, de Boccaccióval ellentétben a járványról is szól.

A New York Times szerkesztői kérték föl a világ híres íróit, többnyire angolul íróit, hogy mondjanak valamit, ami vigasz vagy legalább szórakozás.

A többi már csak szerkesztés, a legjobbak és a húzónevek maradtak benn, de a stílus szándékosan nem egységes, a színvonal is egyenetlen, vannak könnyen csúszó szórakozások és vannak míves küszködések. Boccaccio azért jobb, és valószínűleg tartósabb is. 

  • Athenaeum Kiadó, 2021

További részletek a Lírástudók irodalmi podcast korábbi részében hallható!

 

molnarlany-115123.jpg

Schubert: A szép molnárlány (Fotó/Forrás: Deutsche Grammophon)

Schubert: A szép molnárlány

A boldog és szerencsés ember túléli a művészetet. Először csak azt veszi észre, hogy a Rómeó és Júlia már nem róla szól, hogy ha színész volna, akkor csak az öreg Capulet vagy jó esetben Lőrinc barát szerepét kaphatja meg. Aztán már azt sem. Körülbelül ez a helyzet A szép molnárlánnyal.

Nagy, sértett érzelmek tobzódnak, nem szeret, pedig én szeretem. Aztán az ember kiöregszik ebből, és azt mondja: miért kellene, hogy szeressen csak azért, mert én szeretem? És akkor azt hiszi, hogy talán egy ilyen szipogós, szép dalciklus már nem is neki szól. Pedig dehogynem. Csak nem arról énekelnek, hogyan élsz, hanem arról, hogy éltél. Hogyan élhettél volna. Most már mindegy.

  • Deutsche Grammophon, 2021

 

MichaelVolledalestje-115335.jpg

Michael Volle (Fotó/Forrás: Carsten Sander / Müpa)

Michael Volle dalestje

Megint elmaradnak a Wagner-napok, idén is, ami elég idegesítő egy fiatal fesztivál esetében, de a reményt nem illik feladni. Állítólag valami koncerteket kapunk majd, ha a járvány is úgy akarja. De ha nem, akkor is van egy biztos pont, Wagner és apósa dalaiból énekel Michael Volle.

Wagner csak épp jelen van, a főhős az após, Liszt Ferenc, de a zenei világuk legalábbis hasonló, mesélni, ábrázolni, mutatni, keverni látványt, szavakat és muzsikát. Emberhangot és zongorát.

  • Müpa (online közvetítés) 2021. június 14. 19:30

Fejléckép: John Brett: Britannia birodalma, 1880, olaj, vászon; 105,4 × 212,1 cm

Megújult külsővel tér vissza a Fidelio – Megjelent a júniusi lapszám

Kapcsolódó

Megújult külsővel tér vissza a Fidelio – Megjelent a júniusi lapszám

Az újranyitással párhuzamosan ismét kézbe vehető a Fidelio programmagazin, amelynek júniusi száma az aktuális eseménynaptár mellett interjúkat, magazinos anyagokat és számos olvasóbarát újítást is tartalmaz.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Könyv

Aki az irodalommal csalta meg az orvostudományt – 120 éve hunyt el Anton Pavlovics Csehov

1904. július 15-én hunyt el az egyik legnagyobb orosz író, Anton Pavlovics Csehov, aki drámáival és más prózai szövegeivel egyaránt megújította a modern irodalmat. A művész életéről tíz pontban emlékezünk meg.
Könyv

Ismét nagy színészek tolmácsolásában hallgathatunk verseket a kisföldalattin

Július 15. és július 21. között ismét klasszikus és kortárs versek szólalnak meg a Millenniumi Földalatti Vasút állomásain a Vers a peronon programsorozatban.
Színház

Kálid Artúr kapta idén a Kőszegi Várszínház Hollósi Frigyes-díját

A színművész a Hyppolit, a lakáj címszerepében nyújtott teljesítményéért érdemelte ki az elismerést, amelyről a közönség szavazatai döntöttek. Az előadás ősztől a dunaújvárosi Bartók Színház műsorán lesz látható.
Színház

Egyeztetést sürget a Színházi Dolgozók Szakszervezete a kiözelmúltbeli balesetek miatt

A szakszervezet közleményt bocsátott ki, amelyben leírták, csak azokban az esetekben tudnak aktívan fellépni, ha szakszervezeti tag az érintett, ugyanakkor kezdeményezik, hogy más színházi szervezetekkel közösen dolgozzanak ki protokollt a hasonló esetekre.
Vizuál

Játéktól a mesterségig – népi kézműves kiállítás nyílt a Hagyományok Házában

A Hagyományok Háza egyedülálló tárlattal várja a látogatókat Játéktól a mesterségig címmel, amely a népi kézműves szakképzések végzős hallgatóinak vizsgaremekeit mutatja be, szeptember 25-éig.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz hír

Tízből kilenc gyerek rendszeresen hallgat zenét

Felmérés készült a gyerekek zenehallgatási szokásairól. Kiderült, hogy a magyar gyerekek kedvenc zenészei között túlsúlyban vannak a hazai előadók.
Plusz ajánló

Utcabállal ünneplik a francia nemzeti ünnepet

Július 13-án hat órától, a francia nemzeti ünnep előestéje alkalmából ingyenes koncertekkel és műhelyfoglalkozásokkal várja az érdeklődőket a Francia Intézet.
Plusz ajánló

Udvari mulatság a kismartoni Esterházy-kastélyban

Július 20-án egész napos programokkal várják az érdeklődőket Kismartonba, az esemény idei mottója Vivaldihoz kapcsolódóan a négy évszak. A kastélyfesztivál során bárki betekinthet az Esterházyak egykori udvartartásába, a gyerekprogramok mellett pedig természetesen hangversenyekkel is készülnek a szervezők. 
Plusz hír

Kurtág György és Roska Botond is Wolf-díjban részesül

A rangos, pénzjutalommal is járó izraeli elismerést néhány hónap múlva vehetik át az idei díjazottak. Kurtág Györgyöt zeneművészeti, Roska Botondot pedig orvostudományi kategóriában tüntetik ki. A Wolf-díjasok több mint egyharmada a későbbiek során elnyerte a Nobel-díjat is.
Plusz hír

A debreceni BMW gyár mellett épülhet fel a Közlekedési Múzeum

A város központjától mintegy tíz kilométerre, egy szántóföldön húzhatják fel azt az épületkomplexumot, amely otthont adna a Közlekedési Múzeumnak is. A Népszava információi szerint az erről szóló pályázatot augusztus elején hirdetheti meg a minisztérium.