Plusz

Fáy Miklós: Mi vagyunk a visszfény. Vagy a visszfény visszfényei.

Menjél már
2021.06.01. 12:50
Ajánlom
Júniusi írásában Fáy Miklós kritikus könyvet, kiállítást, albumot és koncertet is ajánl.
10_DanteGabrielRossettiFaziosMistress1863-73-114713.jpg

Dante Gabriel Rossetti: Aurelia (Fazio szeretője), 1863–1873, olaj, mahagónitábla; 43,2 × 36,8 cm (Fotó/Forrás: ©Tate / Magyar Nemzeti Galéria)

Preraffaeliták

Azt mondja a főhősnő az Egy lányról című filmben (vagy a könyvben), amikor a gaz csábító elviszi egy árverésre, hogy vesznek-e a Burne-Jonest. Fogalmam sem volt arról, hogy Burne-Jones-képeket még lehet csak úgy venni. Amire a műveletlenségét bevallani nem szégyellő néző (olvasó) legfeljebb azt mondhatja, hogy: fogalmam sem volt róla, hogy ki az a Burne-Jones.  Hát ezen most segíthetünk.

Nem mintha Burne-Jones volna a preraffaelita kiállítás főszereplője, inkább Dante Gabriel Rossetti, akinek fő művei is eljönnek Budapestre, de ő se mindennapi kenyerünk. De az érzés talán rokon, és ebben már mi is északi emberek vagyunk:

az élet nem ott zajlik, ahol mi vagyunk.

Mi csak törekedhetünk arra, hogy foggal-körömmel, szívvel-lélekkel megidézzük és előállítsuk vagy átéljük a szépséget, de a szépet élni csak mások tudják. Leginkább azok, akik Raffaello előtt éltek, alkottak, voltak. Mi vagyunk a visszfény. Vagy a visszfény visszfényei.

  • Magyar Nemzeti Galéria, 2021. május 13–augusztus 22.

A kiállításról itt írtunk bővebben!

 

dekameron-114925.jpg

Dekameron-projekt (Fotó/Forrás: Líra Zrt.)

Dekameron-projekt

Tulajdonképpen minden megtévesztő a kötet körül. Csak az alaphelyzet hasonló: Boccaccio hősei a járvány idején vonultak vidékre, és hogy ne unják halálra magukat, mindennap elmeséltek 10 történetet egymásnak. Na jó, ha nincs tévé meg internet, akkor marad a mese. A Dekameron-projekt is járvány idején készült, de Boccaccióval ellentétben a járványról is szól.

A New York Times szerkesztői kérték föl a világ híres íróit, többnyire angolul íróit, hogy mondjanak valamit, ami vigasz vagy legalább szórakozás.

A többi már csak szerkesztés, a legjobbak és a húzónevek maradtak benn, de a stílus szándékosan nem egységes, a színvonal is egyenetlen, vannak könnyen csúszó szórakozások és vannak míves küszködések. Boccaccio azért jobb, és valószínűleg tartósabb is. 

  • Athenaeum Kiadó, 2021

További részletek a Lírástudók irodalmi podcast korábbi részében hallható!

 

molnarlany-115123.jpg

Schubert: A szép molnárlány (Fotó/Forrás: Deutsche Grammophon)

Schubert: A szép molnárlány

A boldog és szerencsés ember túléli a művészetet. Először csak azt veszi észre, hogy a Rómeó és Júlia már nem róla szól, hogy ha színész volna, akkor csak az öreg Capulet vagy jó esetben Lőrinc barát szerepét kaphatja meg. Aztán már azt sem. Körülbelül ez a helyzet A szép molnárlánnyal.

Nagy, sértett érzelmek tobzódnak, nem szeret, pedig én szeretem. Aztán az ember kiöregszik ebből, és azt mondja: miért kellene, hogy szeressen csak azért, mert én szeretem? És akkor azt hiszi, hogy talán egy ilyen szipogós, szép dalciklus már nem is neki szól. Pedig dehogynem. Csak nem arról énekelnek, hogyan élsz, hanem arról, hogy éltél. Hogyan élhettél volna. Most már mindegy.

  • Deutsche Grammophon, 2021

 

MichaelVolledalestje-115335.jpg

Michael Volle (Fotó/Forrás: Carsten Sander / Müpa)

Michael Volle dalestje

Megint elmaradnak a Wagner-napok, idén is, ami elég idegesítő egy fiatal fesztivál esetében, de a reményt nem illik feladni. Állítólag valami koncerteket kapunk majd, ha a járvány is úgy akarja. De ha nem, akkor is van egy biztos pont, Wagner és apósa dalaiból énekel Michael Volle.

Wagner csak épp jelen van, a főhős az após, Liszt Ferenc, de a zenei világuk legalábbis hasonló, mesélni, ábrázolni, mutatni, keverni látványt, szavakat és muzsikát. Emberhangot és zongorát.

  • Müpa (online közvetítés) 2021. június 14. 19:30

Fejléckép: John Brett: Britannia birodalma, 1880, olaj, vászon; 105,4 × 212,1 cm

Megújult külsővel tér vissza a Fidelio – Megjelent a júniusi lapszám

Kapcsolódó

Megújult külsővel tér vissza a Fidelio – Megjelent a júniusi lapszám

Az újranyitással párhuzamosan ismét kézbe vehető a Fidelio programmagazin, amelynek júniusi száma az aktuális eseménynaptár mellett interjúkat, magazinos anyagokat és számos olvasóbarát újítást is tartalmaz.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Van neve annak, ami vagyok – Székely Kriszta kiállása

A Katona József Színház rendezője, Székely Kriszta is felszólalt június 14-én, a homoszexualitást a pedofíliával összemosó törvény elleni tüntetésen.
Jazz/World

Elhunyt Winand Gábor zenész

Hosszan tartó betegség után, 57 éves korában elhunyt Winand Gábor fuvolán és zongorán is kiválóan játszó zenész, énekes, tanár és zeneszerző – tudatta Budapest Jazz Club.
Klasszikus

A magyar zenetanárnő, aki generációkat tanított meg szorongás nélkül hegedülni

Havas Kató a saját bőrén tapasztalta meg, milyen káros hatással van egy muzsikusra a szorongás, a megfelelési kényszer és a lámpaláz. Egy balatoni cigányprímás, egy amerikai találkozás és egy majdnem félbeszakadt karrier hatására dolgozta ki hegedűoktatási módszerét, amelynek központi jelszava volt a természetesség, a könnyedség és a belülről fakadó elegancia.
Tánc

Ismét élőben játszik a Recirquel Társulat

A Solus Amor című produkcióval nyitja meg kapuit június 25-én a Müpa Fesztivál Színháza. Nem ez lesz az egyetlen újcirkusz-produkció a színházteremben: a trilógia egy másik darabja, a My Land is színre kerül.
Vizuál

Akik az erdőkből merítettek erőt

A Pálosok című tárlat az egyetlen magyar alapítású és máig működő férfi szerzetesrend, a pálos rend történetéről ad áttekintést. Egyszerre szól a világi és egyházi társadalom valamennyi csoportjához, s nyit azok felé is, akik kevés, vagy semmilyen tudással nem rendelkeznek a pálos rendről.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz hír

Van neve annak, ami vagyok – Székely Kriszta kiállása

A Katona József Színház rendezője, Székely Kriszta is felszólalt június 14-én, a homoszexualitást a pedofíliával összemosó törvény elleni tüntetésen.
Plusz ajánló

Hommage a Széchényi Ferenc - Összművészeti fesztivál a Nemzeti Múzeumban

Összművészeti fesztivállal tiszteleg alapítója, Széchényi Ferenc előtt a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM), ahol koncert, tárlatvezetések és egyéb programok várják az érdeklődőket június 18-19-én.
Plusz ajánló

Igazi kulturális koktélt kínál a „kultúrára szomjazóknak” a Várkert Bazár

Frissítő és tartalmas kikapcsolódást ígér az idei nyári szezonban a Várkert Bazár, amely ezúttal is műfaji sokszínűségre törekedett a programok kialakításánál. A Múzeumok Éjszakája mellett a szervezők irodalmi barangolásokkal, koncertekkel, kortárs táncelőadásokkal , kertmozival, sőt szabadtéri jógával is készülnek.
Plusz ajánló

Családi kikapcsolódás a szabad ég alatt

Jenő az élet apró örömeinek ünnepére invitál. Szeláví! néven új kisfesztivál indul Pilisborosjenő határában június 18-20. között a slow turizmus, az ökotudatosság és az összművészetiség jegyében.
Plusz hír

Berkesi Gábor, Grecsó Krisztián és Kalmár Magda a XIII. kerület új díszpolgárai

Június elsején ünnepli születésnapját a XIII. kerület, miután ezen a napon vált 1938-ban önálló közigazgatási egységgé. Minden évben a születésnap egyik ünnepi eseménye a díszpolgárrá avatás, melyet idén az Angyalföldi József Attila Művelődési Központban rendeztek meg. Dr. Tóth József polgármester díszpolgári címet adományozott Berkesi Gábornak, Grecsó Krisztiánnak és Kalmár Magdának. Mind a hárman kötődnek a XIII. kerülethez és munkásságukkal hozzájárultak a kerület fejlődéséhez, valamint erősítették annak hírnevét.