Plusz

Fáy Miklós: Mi vagyunk a visszfény. Vagy a visszfény visszfényei.

Menjél már
2021.06.01. 12:50
Ajánlom
Júniusi írásában Fáy Miklós kritikus könyvet, kiállítást, albumot és koncertet is ajánl.
10_DanteGabrielRossettiFaziosMistress1863-73-114713.jpg

Dante Gabriel Rossetti: Aurelia (Fazio szeretője), 1863–1873, olaj, mahagónitábla; 43,2 × 36,8 cm (Fotó/Forrás: ©Tate / Magyar Nemzeti Galéria)

Preraffaeliták

Azt mondja a főhősnő az Egy lányról című filmben (vagy a könyvben), amikor a gaz csábító elviszi egy árverésre, hogy vesznek-e a Burne-Jonest. Fogalmam sem volt arról, hogy Burne-Jones-képeket még lehet csak úgy venni. Amire a műveletlenségét bevallani nem szégyellő néző (olvasó) legfeljebb azt mondhatja, hogy: fogalmam sem volt róla, hogy ki az a Burne-Jones.  Hát ezen most segíthetünk.

Nem mintha Burne-Jones volna a preraffaelita kiállítás főszereplője, inkább Dante Gabriel Rossetti, akinek fő művei is eljönnek Budapestre, de ő se mindennapi kenyerünk. De az érzés talán rokon, és ebben már mi is északi emberek vagyunk:

az élet nem ott zajlik, ahol mi vagyunk.

Mi csak törekedhetünk arra, hogy foggal-körömmel, szívvel-lélekkel megidézzük és előállítsuk vagy átéljük a szépséget, de a szépet élni csak mások tudják. Leginkább azok, akik Raffaello előtt éltek, alkottak, voltak. Mi vagyunk a visszfény. Vagy a visszfény visszfényei.

  • Magyar Nemzeti Galéria, 2021. május 13–augusztus 22.

A kiállításról itt írtunk bővebben!

 

dekameron-114925.jpg

Dekameron-projekt (Fotó/Forrás: Líra Zrt.)

Dekameron-projekt

Tulajdonképpen minden megtévesztő a kötet körül. Csak az alaphelyzet hasonló: Boccaccio hősei a járvány idején vonultak vidékre, és hogy ne unják halálra magukat, mindennap elmeséltek 10 történetet egymásnak. Na jó, ha nincs tévé meg internet, akkor marad a mese. A Dekameron-projekt is járvány idején készült, de Boccaccióval ellentétben a járványról is szól.

A New York Times szerkesztői kérték föl a világ híres íróit, többnyire angolul íróit, hogy mondjanak valamit, ami vigasz vagy legalább szórakozás.

A többi már csak szerkesztés, a legjobbak és a húzónevek maradtak benn, de a stílus szándékosan nem egységes, a színvonal is egyenetlen, vannak könnyen csúszó szórakozások és vannak míves küszködések. Boccaccio azért jobb, és valószínűleg tartósabb is. 

  • Athenaeum Kiadó, 2021

További részletek a Lírástudók irodalmi podcast korábbi részében hallható!

 

molnarlany-115123.jpg

Schubert: A szép molnárlány (Fotó/Forrás: Deutsche Grammophon)

Schubert: A szép molnárlány

A boldog és szerencsés ember túléli a művészetet. Először csak azt veszi észre, hogy a Rómeó és Júlia már nem róla szól, hogy ha színész volna, akkor csak az öreg Capulet vagy jó esetben Lőrinc barát szerepét kaphatja meg. Aztán már azt sem. Körülbelül ez a helyzet A szép molnárlánnyal.

Nagy, sértett érzelmek tobzódnak, nem szeret, pedig én szeretem. Aztán az ember kiöregszik ebből, és azt mondja: miért kellene, hogy szeressen csak azért, mert én szeretem? És akkor azt hiszi, hogy talán egy ilyen szipogós, szép dalciklus már nem is neki szól. Pedig dehogynem. Csak nem arról énekelnek, hogyan élsz, hanem arról, hogy éltél. Hogyan élhettél volna. Most már mindegy.

  • Deutsche Grammophon, 2021

 

MichaelVolledalestje-115335.jpg

Michael Volle (Fotó/Forrás: Carsten Sander / Müpa)

Michael Volle dalestje

Megint elmaradnak a Wagner-napok, idén is, ami elég idegesítő egy fiatal fesztivál esetében, de a reményt nem illik feladni. Állítólag valami koncerteket kapunk majd, ha a járvány is úgy akarja. De ha nem, akkor is van egy biztos pont, Wagner és apósa dalaiból énekel Michael Volle.

Wagner csak épp jelen van, a főhős az após, Liszt Ferenc, de a zenei világuk legalábbis hasonló, mesélni, ábrázolni, mutatni, keverni látványt, szavakat és muzsikát. Emberhangot és zongorát.

  • Müpa (online közvetítés) 2021. június 14. 19:30

Fejléckép: John Brett: Britannia birodalma, 1880, olaj, vászon; 105,4 × 212,1 cm

Megújult külsővel tér vissza a Fidelio – Megjelent a júniusi lapszám

Kapcsolódó

Megújult külsővel tér vissza a Fidelio – Megjelent a júniusi lapszám

Az újranyitással párhuzamosan ismét kézbe vehető a Fidelio programmagazin, amelynek júniusi száma az aktuális eseménynaptár mellett interjúkat, magazinos anyagokat és számos olvasóbarát újítást is tartalmaz.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

A színház volt az én igazi házasságom – Máthé Erzsi 95 éves

A születésnapját ünneplő Máthé Erzsi olykor úgy érzi, annyi figurát játszott már el élete során, hogy sokszor önmagát kell keresnie. Pedig mindegyik alakításában teljes lényével jelen volt. A színésznő néhány éve már a nyilvánosságtól visszavonultan él. Az alábbi interjút tizenöt éve, 2007-ben adta Canjavec Juditnak a Buda Lapjában, a másodközlés a szerző engedélyével történt.
Jazz/World

Jazzstandardek műfajközi fényben: Tigran Hamasyan koncertje a Müpában

2015-ös sikerkoncertje után május 20-án újra a Müpa színpadára lép napjaink egyik legkeresettebb jazz-zongoristája és -zeneszerzője, Tigran Hamasyan, hogy bemutassa április végén megjelent StandArt című új lemezét. A klasszikus jazzstandardek megfogalmazásában teljesen friss értelmezést nyernek.
Zenés színház

Kritikaszemle Kurtág György párizsi operabemutatójáról

A Scalában tartott ősbemutató után április 30-án a Párizsi Nemzeti Operában is színre került Kurtág György egyetlen operája, a Beckett nyomán írt A játszma vége. A kritikák remekműként írták le az alkotást.
Klasszikus

Második díjat nyert a Chaos Quartet Bordeaux-ban

A korábban Budapesten is díjazott vonósnégyesnek a Bordeaux-i Nemzetközi Vonósnégyesverseny zsűrije második helyezést, valamint egy különdíjat ítélt meg.
Tánc

Egyed Bea és Bozsányi Liliána győzelmével ért véget a X. Nemzetközi Monotánc Fesztivál

A különleges hangulatú és látványvilágú előadás mellett a nemzetközi táncszakma képviselői is tiszteletüket tették a Bethlen Téri Színházban.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz hír

A Sziget nem hisz a kulturális embargóban

Sokszínű fesztivállal készülnek idén a két év kihagyás után visszatérő Sziget szervezői. Az augusztus 10. és 15. zajló eseményen orosz és ukrán fellépők is jelen lesznek.
Plusz ajánló

Kreativitás és környezetvédelem kapcsolódik össze az Eleven Tavasz fesztiválon

Megújult programözönnel várja a helyieket és a Bartók Béla Boulevard-ra látogatókat az Eleven Tavasz, ahol a workshopokon dolgozhatunk vadnövényekkel, készíthetünk skandináv fűzött szíveket, alkothatunk növényi tintákkal, elkészíthetjük első makettünket.
Plusz hír

31. alkalommal várja a közönséget a Művészetek Völgye

Július 22. és 31. között több mint 2000 programmal csalogat a Balaton-felvidékre a Művészetek Völgye. Nagyszínpados koncertek, mesés panoráma, színház, újcirkusz, kortárs irodalom, izgalmas produkciók, beszélgetések, workshopok, kiállítások várnak idén is mindenkit.
Plusz hír

Május 10-én indul a Magyar Zene Háza szabadtéri szezonja

Feltörekvő tehetségek és izgalmas zenei kísérletek számára ad lehetőséget a Magyar Zene Háza Szabadtéri színpada. Az ingyenes programok során DJ-szettek, kezdőket is váró táncházak, filmvetítések, valamint családi programok fogadják a látogatókat.
Plusz ajánló

Magyar kortárs művészeti fesztivált tartanak New Yorkban

A május 23. és 29. között megrendezett II. Hungary L!ve Festivalon a legnevesebb hazai független társulatok képviseltetik magukat.