Plusz

Fáy Miklós: Minden lemez időutazás

Menjél már
2021.10.05. 17:20
Ajánlom
Állandó rovatában Fáy Miklós zenekritikus ezúttal a Hungarotonnál megjelent, Georg Philipp Telemann kettős- és hármasversenyeit tartalmazó lemez mellett könyvet, koncertet és kiállítást is ajánl.

Hatice Meryem: Hogyan fogjunk hozzá egy nő meggyilkolásához?

  • Európa Kiadó, Megjelenés: 2021. július 9.

Kívülről könnyű megérteni a koncepciót: masszív és csinos, élénk színű papírkötésű könyvek vannak a Kapszula könyvtárban. Belülről egyáltalán nem tudom követni, nagyon vegyes, klasszikusok és újak, veretes szövegek és löttyedt hablatyolások. Könyvek. Talán csak rosszul választottam, vagy a színre mentem (élénk narancssárga), esetleg a cím tévesztett meg, bár nem vettem észre magamon, hogy bármilyen nő meggyilkolására készülnék. Mindenesetre két óra alatt végez az ember Hatice Meryemmel, és a végén ott áll a tanulsággal: Törökországban sem könnyű a nők élete. Ami azt illeti, azért ezt eddig is lehetett sejteni.

Hatyce_Meryem-171346.jpg

Hatice Meryem: Hogyan fogjunk hozzá egy nő meggyilkolásához? (Fotó/Forrás: Európa Kiadó)

Thomas Hampson és az Orchester Wiener Akademie

  • október 12. 19:30 Müpa

Hampsonra akkor is kíváncsi az ember, ha Rolling Stones-t énekelne. Azért nem baj, hogy ez eddig még nem jutott eszébe. Nem azért érdekes, mert mekkora a múltja, hanem mert szinte egymaga vitt tovább egy hagyományt, a daléneklés művészetét. Most is dalokat hoz, bár zenekari változatokat, de ritka dolgokat: Liszt-műveket. Akinek ennyi nem elegendő ok a koncertre öltözéshez, az megkapja mellé a Prométheusz szimfonikus költeményt és Bruckner 3. szimfóniáját. Ezeket már Hampson nélkül.

Thomas_Hampson-171622.jpg

Thomas Hampson (Fotó/Forrás: Jimmy Donelan / Müpa)

60 év alatt a Föld körül

  • szeptember 8.–november 21. Kiscelli Múzeum

Nemrég láttam az interneten egy posztot, egy sok nyelven beszélő ember tette sorrendbe, hogy azoknak, akiknek az angol az anyanyelvük, mely idegennyelvek a legnehezebbek. Harmadikok lettünk, csak a navahó és a kantoni előz meg bennünket. Szóval

ha jajgatunk, hogy nem értenek meg minket a világban, igazunk van.

De a zenénk! A képzőművészetünk! Ami az utóbbit illeti, itt a bizonyíték. Azt sem értik. A Makarius-mappa, egy egyiptomi festő magyar gyűjteménye hatvan évig járta a világot, hogy hírt adjon a magyar művészetről. Járt Zürichben, New Yorkban, Kairóban, Párizsban, aztán 2006-ban hazatért. Mintha Robinson elindította volna a palackpostát, és hatvan év múlva maga bontotta volna ki az üveget.

60_ev_alatt-160026.jpg

Anna Margit: Kék fej (Fotó/Forrás: Kiscelli Múzeum)

Telemann: Kettős- és hármasversenyek

  • Hungaroton, 2021

Minden lemez időutazás – legalábbis ha barokk zenéről van szó. Elvisz valami boldogabbnak hitt vagy remélt korba, amelyben az új zenét Bach vagy Händel jelentette. Vagy Telemann, aki Bachhal komaságban volt. Most azonban kétszeres az utazás, nemcsak a 18. századba megyünk, de a 20. végére is, amikor ez a kellemes, tiszta, fás hangzás jelentette az újat, a modernet, a reményt, hogy tényleg végtelen a világ, és mi bírjuk, bírjuk a végtelenségét. Egy nap megismerjük az összes arra méltó mesterművet. Reménytelen, de nincs ezzel semmi baj.

238247228_4216614985060333_1507109210723556193_n-155916.jpg

Telemann: Kettős- és hármasversenyek (Fotó/Forrás: Hungaroton)

Fejléckép: Georg Philipp Telemann (fotó: Getty Images Hungary)

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Elhunyt Venczel Vera

A Jászai Mari-díjas színművész idén márciusban töltötte be 75. életévét. Több mint ötven éven át volt a Vígszínház tagja, halálának hírét színháza tette közzé.
Zenés színház

Kiemelkedő alkotókat díjaztak a Magyar Operett Napján

A hagyományokhoz híven idén is átadták a Budapesti Operettszínházban az évad legjobb musical- és operettszínészének járó kitüntetéseket, valamint díjazták a legígéretesebb pályakezdőt. Emellett elismerést adott át a Musica Hungarica Kiadó képviseletében Éliás Tibor, a kiadó alapítója is.
Vizuál

„Ég a napmelegtől a kopár szík sarja” – Online nézhető Jankovics Marcell Toldi-sorozata

A Duna Televízió vetítéssorozatát követően a Médiaklikk oldalra költözött Jankovics Marcell nagyszabású, utolsó animációs sorozata, a Toldi. Az Arany János eposzából készült, festői látványvilágú animációs film igazi mestermű, amelyből már készül az egész estés változat is. 
Jazz/World

Magyarországon lép fel a norvég jazzdíva, Rebekka Bakken

November 2-án pótolja tavaly elmaradt koncertjét a Müpában Rebekka Bakken, aki zenéjével előszeretettel távolodik el a hagyományos műfaji kategóriáktól és otthonosan mozog a pop, illetve blues világában is.
Vizuál

Ahol a diákok szombaton is iskolába akarnak járni - Erős István rektor a Képzőművészeti Egyetem jubileumi évéről

A jubileumi, 150. tanév gazdag programsorozatáról, a képzőművészet újrapozicionálásáról, pedagógiai módszerekről és új tanszékek indításáról beszélgettünk a Magyar Képzőművészeti Egyetem nemrég kinevezett rektorával, Erős Istvánnal, aki azt is elárulta, hogy mitől tart a legjobban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz interjú

Kultúra, három pilléren – beszélgetés Czigány Balázzsal

Képzőművészet, oktatás, zene: ebben a három pilléres kulturális jelenlétben gondolkodik az Esterházy Magánalapítvány. Eddigi magyarországi tevékenységükről, közeli és távlati terveikről, valamint a Budapesti Őszi Fesztivál keretein belül október 7-én bemutatott EP33 Haydn – Performansz hegedűre, csellóra és koponyára című produkciójukról beszélt Czigány Balázs, az Esterházy Magánalapítvány igazgatóhelyettese.
Plusz gyász

Elhunyt Csíkszentmihályi Mihály

A „flow”-elmélet atyja 87 éves volt.
Plusz hír

„Hogy mi a humor? Túlélés” – emléktáblát avattak Antal Imre tiszteletére

Az Erkel Ferenc-díjas magyar zongoraművész, televíziós személyiség emlékét mától tábla őrzi egykori otthona, a Damjanich utca 40. alatti ház falán.
Plusz ajánló

Félénél jár az első Liszt Ünnep – ezek a programok várnak még ránk!

Már most felejthetetlen pillanatokkal gazdagodhattunk, pedig még számos izgalmas programot tartogat a Müpa október 24-ig zajló őszi kulturális eseménysorozata.
Plusz ajánló

Halk lombok alatt – Megjelent a novemberi Fidelio

Ingyenes programmagazinunk legfrissebb számában az időrendi bontások és ajánlók mellett számos interjút és magazinos anyagot olvashat. A novemberi számot keresse országszerte, az ismert terjesztési pontokon vagy lapozzon bele online!