Plusz

Fáy Miklós: Minden lemez időutazás

Menjél már
2021.10.05. 17:20
Ajánlom
Állandó rovatában Fáy Miklós zenekritikus ezúttal a Hungarotonnál megjelent, Georg Philipp Telemann kettős- és hármasversenyeit tartalmazó lemez mellett könyvet, koncertet és kiállítást is ajánl.

Hatice Meryem: Hogyan fogjunk hozzá egy nő meggyilkolásához?

  • Európa Kiadó, Megjelenés: 2021. július 9.

Kívülről könnyű megérteni a koncepciót: masszív és csinos, élénk színű papírkötésű könyvek vannak a Kapszula könyvtárban. Belülről egyáltalán nem tudom követni, nagyon vegyes, klasszikusok és újak, veretes szövegek és löttyedt hablatyolások. Könyvek. Talán csak rosszul választottam, vagy a színre mentem (élénk narancssárga), esetleg a cím tévesztett meg, bár nem vettem észre magamon, hogy bármilyen nő meggyilkolására készülnék. Mindenesetre két óra alatt végez az ember Hatice Meryemmel, és a végén ott áll a tanulsággal: Törökországban sem könnyű a nők élete. Ami azt illeti, azért ezt eddig is lehetett sejteni.

Hatyce_Meryem-171346.jpg

Hatice Meryem: Hogyan fogjunk hozzá egy nő meggyilkolásához? (Fotó/Forrás: Európa Kiadó)

Thomas Hampson és az Orchester Wiener Akademie

  • október 12. 19:30 Müpa

Hampsonra akkor is kíváncsi az ember, ha Rolling Stones-t énekelne. Azért nem baj, hogy ez eddig még nem jutott eszébe. Nem azért érdekes, mert mekkora a múltja, hanem mert szinte egymaga vitt tovább egy hagyományt, a daléneklés művészetét. Most is dalokat hoz, bár zenekari változatokat, de ritka dolgokat: Liszt-műveket. Akinek ennyi nem elegendő ok a koncertre öltözéshez, az megkapja mellé a Prométheusz szimfonikus költeményt és Bruckner 3. szimfóniáját. Ezeket már Hampson nélkül.

Thomas_Hampson-171622.jpg

Thomas Hampson (Fotó/Forrás: Jimmy Donelan / Müpa)

60 év alatt a Föld körül

  • szeptember 8.–november 21. Kiscelli Múzeum

Nemrég láttam az interneten egy posztot, egy sok nyelven beszélő ember tette sorrendbe, hogy azoknak, akiknek az angol az anyanyelvük, mely idegennyelvek a legnehezebbek. Harmadikok lettünk, csak a navahó és a kantoni előz meg bennünket. Szóval

ha jajgatunk, hogy nem értenek meg minket a világban, igazunk van.

De a zenénk! A képzőművészetünk! Ami az utóbbit illeti, itt a bizonyíték. Azt sem értik. A Makarius-mappa, egy egyiptomi festő magyar gyűjteménye hatvan évig járta a világot, hogy hírt adjon a magyar művészetről. Járt Zürichben, New Yorkban, Kairóban, Párizsban, aztán 2006-ban hazatért. Mintha Robinson elindította volna a palackpostát, és hatvan év múlva maga bontotta volna ki az üveget.

60_ev_alatt-160026.jpg

Anna Margit: Kék fej (Fotó/Forrás: Kiscelli Múzeum)

Telemann: Kettős- és hármasversenyek

  • Hungaroton, 2021

Minden lemez időutazás – legalábbis ha barokk zenéről van szó. Elvisz valami boldogabbnak hitt vagy remélt korba, amelyben az új zenét Bach vagy Händel jelentette. Vagy Telemann, aki Bachhal komaságban volt. Most azonban kétszeres az utazás, nemcsak a 18. századba megyünk, de a 20. végére is, amikor ez a kellemes, tiszta, fás hangzás jelentette az újat, a modernet, a reményt, hogy tényleg végtelen a világ, és mi bírjuk, bírjuk a végtelenségét. Egy nap megismerjük az összes arra méltó mesterművet. Reménytelen, de nincs ezzel semmi baj.

238247228_4216614985060333_1507109210723556193_n-155916.jpg

Telemann: Kettős- és hármasversenyek (Fotó/Forrás: Hungaroton)

Fejléckép: Georg Philipp Telemann (fotó: Getty Images Hungary)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

A magyar zenetörténet csillagai is bekerülnek a Zene Háza új, dívákról szóló kiállításába

Marton Éva, Zsédenyi Adrienn Zséda, Rúzsa Magdi, Koncz Zsuzsa és még sok más díva személyes történetét is bemutatja a Magyar Zene Háza május 17-én nyíló, új kiállítása, a Dívák & Ikonok.
Jazz/World

Mit jelent európainak lenni? – interjú Oláh Krisztián zongoraművésszel, a Ludus Europae zeneszerzőjével

Az idei JazzFest Budapest egyik legizgalmasabb programja a Ludus Europae című, huszonhét szereplős darab, amelynek ősbemutatója április 30-án pontban éjfélkor lesz a budapesti Merlin Színházban.
Klasszikus

Elisabeth Leonskaja áprilisban ingyenes, nyilvános mesterkurzust tart a Concerto Mesteriskola keretében

Két koncerttel és a zeneszerető közönség számára is ingyenesen látogatható mesterkurzussal érkezik Elisabeth Leonskaja a Concerto Budapesthez ezen a tavaszon.
Klasszikus

Képeslap Itáliából – olasz zeneszerzők művei csendülnek fel a MÁV Szimfonikus Zenekar koncertjén

Április 18-án a Müpában ad koncertet a MÁV Szimfonikus zenekar, az est során Rossini, Respighi, illetve Paganini műveit hallhatja a közönség. Az együttest Antonello Allemandi dirigálja, közreműködik Kelemen Barnabás. A zenekar a hangverseny részeként köszönti Fodor Ákos nagybőgőművészt. 
Vizuál

KÉP-regény: Teljes KO

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal egy különösen csavaros nap eseményeit idézi fel, amely során ki akarták rúgni munkahelyéről. De vajon mi köze ehhez Kovács „Kokó” Istvánnak?

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz ajánló

Dömösön folytatódik a Szeláví! Fesztivál története

Barátok, nyáresti koncertek, koccintás az élet apró örömeire és kirándulások a Dunakanyar egyik legszebb településén, Dömösön. Sátrazás a csillagok alatt, három nap önfeledt szabadság: idén is várja a kikapcsolódni vágyókat a Szeláví! Fesztivál.
Plusz ajánló

Nyitott Ház – ismét kitárja kapuit a Pesti Vigadó

Tízéves a Magyar Művészeti Akadémia székháza, ez alkalomból május 11-én ismét megrendezik a Nyitott Ház elnevezésű programjukat, amely során egyebek közt kézműves foglalkozásokkal, kiállításokkal, kulturális előadásokkal vagy épp táncházzal várják az érdeklődőket ingyenesen. 
Plusz ajánló

Az Esterházy Art Award 2023-as díjazottjainak kiállításával nyílik a szezon a kismartoni Esterházy-kastélyban

Április 14-én 11 és 17 óra között megnyitókkal, performanszokkal, terülj-terülj asztalkámmal, a város utcáin felvonuló rézfúvós bandával, valamint koncertekkel várják az érdeklődőket a tartományi főváros, Kismarton kulturális intézményeiben. A belépés az egyes intézményekbe díjtalan.
Plusz ajánló

Idén is labdarúgó tornával emlékezik Esterházy Péterre a FISZ

A Fiatal Írók Szövetsége immáron ötödik alkalommal szervezi meg a Futball-EP elnevezésű tornáját, amelynek mérkőzései között Esterházy Péternek ajánlott felolvasásokat hallgathat meg a közönség. A rendezvényre április 13-án a Bikás parkban kerül sor.
Plusz ajánló

Pódiumprogramok a MOMkult kupolájában

A műfaji sokszínűség jegyében szervezett estek nem csupán interaktivitásra csábítják a nézőket, de kötetlen információszerzést is jelenthetnek.