Plusz

Fáy Miklós: Minél szebb, annál szörnyűbb

2022.04.05. 11:40
Ajánlom
Áprilisi ajánlójában Fáy Miklós zenekritikus koncertet, könyvet és kiállítást is ajánl, sőt egy izgalmas kiállítótérre és boltra is felhívja a figyelmet.

Szikla és por

  • március 9.–április 8. ISBN könyv+galéria

Lehet, hogy nem ez a legérdekesebb kiállítás a hónapban – bár ki tudja. Fényképek, rajzok, régi fotók valahol Olaszországban. Ott lakik a két művész, Tracy Mackenna és Edwin Janssen. Hogy az egész mit ad ki együtt, az kérdés, és hogy mennyire érinti meg azt, aki esetleg soha életében nem járt az Abruzzókban… Vannak kételyeim. Hanem a hely! ISBN könyv+galéria. Ha esetleg csalódás a kiállítás, a bolt akkor sem lesz az, csupa képzőművészeti album és szakkönyv, ami nincs meg, azt beszerzik, és mindez az eldugott, „kutyaszagú” nyóckerben, a Víg utcában.

szikla_es_por_2-101743.jpg

Tracy Mackenna és Edwin Janssen alkotása (Fotó/Forrás: ISBN könyv+galéria)

Lev Tolsztoj: Anna Karenyina 1–2.

  • Európa Kiadó, Megjelenés: 2021. november 3.

Amikor először olvastam, tizenhat éves voltam, fogékony minden szépre és jóra, és reménykedtem, hogy egyszer majd Levin lesz belőlem, és nem Sztyiva. Amikor másodszor vettem kézbe, valakinek kölcsön akartam adni, de elkezdtem olvasni, és nem akartam letenni. Amikor harmadszor olvastam, épp a musicalváltozat bemutatója ment, és át akartam ismételni, miből is lett a cserebogár. Amikor negyedszer olvastam, már tudtam, hogy rendes ember nem lesz belőlem, de a szöveg élvezete, a bekezdésekben való kéjelgés is boldoggá tett. És most itt az új lehetőség, új fordítás, egy kicsit más. Hátha most hepiend a vége.

anna_karenyina-101828.jpg

Lev Tolsztoj: Anna Karenyina 1–2. (Fotó/Forrás: Európa Kiadó)

Anthony Roth Costanzo áriaestje

  • április 7. 19:30 Müpa

Egy áriaest nyilván elsősorban a szólistáról szól, de közben csöndesen a történelem ismétli magát. Amikor Vashegyi György elkezdte a pályáját, még talán húszéves sem volt, és Gluck Orfeusz és Euridiké című operáját vezényelte, a nemzetközi kontratenorcsillaggal, Derek Lee Raginnel a főszerepben. Eltelt néhány évtized, és Vashegyi megint Gluckot vezényel, egy nemzetközi kontratenorcsillaggal a főszerepben. Akinek jó az emlékezete, talán össze tudja hasonlítani a két előadást.

GettyImages-153611054-101249.jpg

Anthony Roth Costanzo (Fotó/Forrás: Hiroyuki Ito / Getty Images Hungary)

Bach: Máté-passió

  • április 8. 19:30 Zeneakadémia

Minél szebb, annál szörnyűbb. Ez a jó kis paradoxon érvényes néhány zeneműre, főleg a rekviemekre és a passiókra. De nincs vele mit csinálni, az ellentmondás feloldja önmagát a gyakorlatban, a rettenetes eseményekre csak úgy lehet méltón emlékezni, ha a zene kivételesen szép, tiszta, éteri. Dúlt hiteknek nem káromkodásból kell ma katedrálist állítani, hanem szeplőtelen hangokból. Tekintve, hogy Philippe Herreweghe jön a Collegium Vocale Gent élén, elég jók az esélyeink arra, hogy állni fog az a katedrális.

bach_mate_passio_foto_michel_garnier-101927.jpg

Collegium Vocale Gent (Fotó/Forrás: Michel Garnier / Zeneakadémia)

Mosolygós áprilisi számmal jelentkezik a Fidelio

Kapcsolódó

Mosolygós áprilisi számmal jelentkezik a Fidelio

Az országosan terjesztett, ingyenes kiadványban az aktuális programbontások mellett híreket, ajánlókat, magazinos anyagokat és számos interjút talál. Az áprilisi Fidelio megtalálható a színházakban, múzeumokban, koncerthelyszíneken és online is átlapozható!

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Lemondta a Putyin-párti zongoraművész, Valentina Lisitsa fellépését a Margitszigeti Színház

Az intézmény a művész politikai szerepvállalása miatt döntött úgy, hogy megválik tőle, miután az ukrán nagykövetségtől tudomást szerzett a mariupoli megszállókat éltető koncertjéről.
Plusz

A kultúra fogalmát a lehető legtágabban értelmezi a kultúráért és innovációért felelős miniszterjelölt

Csák János a kinevezése előtti meghallgatáson elmondta, az új minisztérium maga is innovációnak tekinthető. A miniszterjelölt kinevezését a bizottság 1 ellenszavazat és 1 tartózkodás mellett 11 szavazattal támogatta.
Színház

„A minőség összeköt” – kihirdette idei programjait a Városmajori Szabadtéri Színpad

A fennállásának 100. évfordulóját ünneplő Városmajori Szabadtéri Színpad minden eddiginél gazdagabb programkínálattal várja az érdeklődőket szeptember közepéig. A színházi előadások mellett koncertek, kiállítások, filmvetítések, családi események és tematikus séták is várják a látogatókat.
Zenés színház

Bretz Gábor kapta a Székely Mihály-emlékplakettet

Az Operaház egykori legendás énekesének emlékére létrehozott díjat egy arra érdemes énekesnek adják át, művészi és emberi magatartásának elismerésére. Idén a világszerte ismert basszbaritonra esett a választás.
Vizuál

Fődíjas lett a Külön falka Olaszországban

Kis Hajni szívszorító és felemelő apa-lánya kapcsolatról szóló mozifilmje a közönségdíjat és a legjobb férfi főszereplő díját is elnyerte a Riviera Nemzetközi Filmfesztiválon, az olaszországi Sestri Levantéban.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz gyász

Elhunyt Rosmarie Trapp, akinek családjáról A muzsika hangjának szereplőit mintázták

Georg von Trapp és Maria von Trapp lányát 93 éves korában, egy morrisville-i idősotthonban érte a halál – tájékoztatta a sajtót a család.
Plusz ajánló

A való világ aprócska mása: hétvégi város- és vasútmodell kiállítás Pestújhelyen

Kicsit a legóról, de sokkal inkább a modellezés szerelmeseiről szól az a bemutató, amely három napig, május 20. és 22. között várja az érdeklődőket a Pestújhelyi Közösségi Házban, az 1-es Villamos Klub szervezésében.
Plusz hír

A kultúra fogalmát a lehető legtágabban értelmezi a kultúráért és innovációért felelős miniszterjelölt

Csák János a kinevezése előtti meghallgatáson elmondta, az új minisztérium maga is innovációnak tekinthető. A miniszterjelölt kinevezését a bizottság 1 ellenszavazat és 1 tartózkodás mellett 11 szavazattal támogatta.
Plusz hír

Játssz a hangokkal! – Bemutatkozik a Kreatív Hangtér a Magyar Zene Házában

Interaktív játékokkal várja a közönséget a Magyar Zene Háza új egysége, a Kreatív Hangtér. A május 18-án megnyíló új kiállításon mindenki szabadon kísérletezhet hang és tér, zene és látvány kapcsolatával.
Plusz hír

A Sziget nem hisz a kulturális embargóban

Sokszínű fesztivállal készülnek idén a két év kihagyás után visszatérő Sziget szervezői. Az augusztus 10. és 15. zajló eseményen orosz és ukrán fellépők is jelen lesznek.