Plusz

Fáy Miklós: Mintha versben mondanánk el, hogy van jó magyar regény

Menjél már
2021.09.10. 14:25
Ajánlom
Fáy Miklós zenekritikus állandó rovatában ezúttal a Ludwig Múzeum a 120 éves magyar filmről rendezett kiállításával, Kántor Péter utolsó verseskötetével, Fischer Iván Poppea-rendezésével, valamint Fatma Said első lemezével foglalkozik.

Nagylátószög – 120 éves a magyar film

  • július 23.–november 14. Ludwig Múzeum

Elborultabb pillanatokban hajlamos vagyok azt hinni, hogy a magyar film csak egy fikció, igazából mindig csak azt figyeltük, hogy mit tudnak más ország filmesei, aztán több vagy kevesebb sikerrel mentünk a nyomukban. Ha volt zseniális figura a magyar filmművészetben, az Kabos Gyula volt, ő nem utánzott senkit, és

örök vigasz, hogy akármilyen szerencsétlenek vagyunk, legalább röhögni lehet rajtunk.

És akkor jön egy ilyen kiállítás, mint a Nagylátószög. Fából vaskarika, állóképekkel beszél a mozgóképről, mintha versben mondanánk el, hogy van jó magyar regény. De talán így a legjobb.

 

KantorPeterElegendook-122920.jpg

Kántor Péter: Elegendő ok (Fotó/Forrás: Líra Könyv Zrt.)

Kántor Péter: Elegendő ok

  • Magvető Kiadó, Megjelenés: 2021. július 27.

Van egy, kettő, talán három dedikált verseskötetem Kántor Pétertől. Több nem lesz, mert Kántor Péter meghalt a nyáron. Elegendő ok ez a könyvvásárlásra? Elegendő. Cserébe az ember elolvashatja azt a verset, amely arról szól, hogy mi elegendő ok a versírásra. Az is, ha valaki szól, hogy szeretné látni a költő nevét nyomtatásban. Ő pedig teljesít, ír erről egy verset. Mi is teljesítünk, mert elolvassuk. És reméljük, hogy talán nem teljesen mindegy.

Mesterházi Mónika nekrológja itt olvasható:

Elegendő ok – Kántor Pétertől Mesterházi Mónika búcsúzik

Kapcsolódó

Elegendő ok – Kántor Pétertől Mesterházi Mónika búcsúzik

Az Ünnepi Könyvhétre jelenik meg Kántor Péter posztumusz verseskötete, az Elegendő ok. Pályatársa, Mesterházi Mónika osztja meg személyes reflexióit Kántor Péter világáról, és búcsúztatja a 71 éves korában nemrég elhunyt költőt.

 

JeanineDeBique029-121909.jpg

Jeanine De Bique (Fotó/Forrás: Budapesti Fesztiválzenekar)

Monteverdi: Poppea megkoronázása

  • szeptember 9., 10., 14. 19:00 Müpa

A régi kérdés az volt, hogy vajon mi a fontosabb az operában, a zene vagy a szöveg. Hiába vágná rá az ember, hogy természetesen a zene, mert a kérdés ennél összetettebb, hogy mást ne mondjak, Puccini zenei fantáziája csak a jó librettótól indult el. Mindegy is, a mai kérdés az, hogy a zene vagy a színház.

Éneklős koncertre megyünk, vagy színházi előadásra, amelyben véletlenül énekelnek is?

Monteverdit játszott a Katona József Színház, tehetséges rendezésben, énekhangok nélkül. Most Fischer Iván társulata viszi színre, ki tudja, milyen rendezésben, de hangokkal. A többi majd kiderül.

További információ ide kattintva.

 

foto_EL_NOUR-141550.jpg

Fatma Said: El Nour (Fotó/Forrás: Warner Classics)

Fatma Said – El Nour

  • Warner Classics, 2021

Köztudomású, hogy az Aida a Szuezi-csatorna megnyitására készült. Ilyenkor szokás felemelt ujjal ellentmondani, hogy nem is igaz, mert a kairói opera megnyitójára készült. A baj az, hogy ez sem igaz, mivel a Rigolettóval nyitották meg, az Aida bemutatója pedig két évvel később volt. De nem is ez az érdekes, hanem hogy amilyen sima volt az út Itáliából Egyiptomba, olyan nehéz a másik irányba. A mai napig egyetlen egyiptomi operaénekes lépett föl a Scalában, Fatma Said. Ő viszont nagy sztárnak ígérkezik, most jelenik meg az első lemeze a Warnernél francia, spanyol és egyiptomi dalokkal. Biztatóan kockázatos.

 

Fejléckép: A Körhinta c. film egyik jelenete (forrás: Nemzeti Filmintézet)

Programkereső

Legolvasottabb

Vizuál

Ilyenek a Jancsó-filmek 2 és fél percben!

Jancsó Miklós születésének 100. évfordulója alkalmából a Jancsó-filmek ikonikus jeleneteiből készült montázsfilmet tett közzé a Nemzeti Filmintézet videómegosztó csatornáján.
Jazz/World

Elhunyt Baksa-Soós János "beat"-legenda, képzőművész

A Kex együttes egykori énekese, Január Herceg Tova ICY hosszú betegség után, 73 éves korában hunyt el - adta hírül a Magyar Narancs.
Plusz

Több száz éve kortárs – Beszélgetés Gáspár Mátéval, a Budapesti Őszi Fesztivál programigazgatójával

Kultúrával telik meg a tér, az utca, a kirakat: a Budapesti Őszi Fesztivál a hagyományos művészeti terek mellett a hétköznapjainkba is táncot, színházat, irodalmat, képzőművészetet hoz. Gáspár Mátéval, a Budapesti Őszi Fesztivál programigazgatójával beszélgettünk.
Színház

145 éve született a „költői képzeletek fantomja”, Ódry Árpád

Ódry Árpád színészcsaládba született 1876. szeptember 25-én: a kor híres baritonistája, Ódry Lehel és balett-táncosnő feleségének másodszülött gyermekeként az egész életét kitöltötte a színház. Népszerűségét azonban nem ismert szüleinek, sokkal inkább tehetségének, szorgalmának és különleges játékstílusának köszönhette.
Színház

Átadták a Városmajori Színházi Szemle díjait

A legjobb előadás díját a Szabadkai Népszínház Magyar Társulata Fekete Péter című előadásának ítélte a szakmai zsűri, míg Mohácsi János Farsang avagy ez is mekkora egy tahó! című munkájával, a szombathelyi Weöres Sándor Színház produkciójával a legjobb rendező díját kapta meg.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz interjú

Több száz éve kortárs – Beszélgetés Gáspár Mátéval, a Budapesti Őszi Fesztivál programigazgatójával

Kultúrával telik meg a tér, az utca, a kirakat: a Budapesti Őszi Fesztivál a hagyományos művészeti terek mellett a hétköznapjainkba is táncot, színházat, irodalmat, képzőművészetet hoz. Gáspár Mátéval, a Budapesti Őszi Fesztivál programigazgatójával beszélgettünk.
Plusz ajánló

A világ vezető designerei a budapesti lakástrend kiállításon

Az építkezés vagy lakásfelújítás előtt állók és az enteriőrdesign iránt érdeklődők számára is hasznosnak ígérkezik a S/ALON BUDAPEST lakástrend kiállítás szeptember 24. és 26. között.
Plusz ajánló

Itt és más: 150 kortárs élmény 15 nap alatt a Budapesti Őszi Fesztiválon

Színpaddá válnak a terek Budapest szerte szeptember 26. és október 10. között. A kortárs kultúra sokszínű világába kaphatnak betekintést a városlakók és az ide látogatók a Budapesti Őszi Fesztiválon. A harminc éve útnak indított fővárosi fesztivál 2021 őszén megújult formában tér vissza és 30 helyszínen 150 élménnyel várja az érdeklődőket.
Plusz interjú

Bőség, teljesség, családi összetartozás – elkezdődött a kínai Őszközép ünnep

Szeptember 21-én kezdetét vette Kína második legfontosabb ünnepe, az Őszközép ünnep, amihez a Budapesti Kínai Kulturális Központ online programsorozatával csatlakozott. Jin Haóval, a Budapesti Kínai Kulturális Intézet igazgatóval beszélgettünk.
Plusz ajánló

Hazai filmekre hangol az októberi Fidelio

A magyar film szerelmeseinek kedvezünk legújabb számunkban: megemlékezünk az idén 100 éves született Jancsó Miklósról, foglalkozunk a 120 éves magyar filmművészet történetével és interjút közlünk Enyedi Ildikóval, frissen bemutatott rendezése kapcsán. Az októberi lap megtalálható az ismert terjesztési pontokon, és online is átlapozható!