Plusz

Fáy Miklós: Mintha versben mondanánk el, hogy van jó magyar regény

Menjél már
2021.09.10. 14:25
Ajánlom
Fáy Miklós zenekritikus állandó rovatában ezúttal a Ludwig Múzeum a 120 éves magyar filmről rendezett kiállításával, Kántor Péter utolsó verseskötetével, Fischer Iván Poppea-rendezésével, valamint Fatma Said első lemezével foglalkozik.

Nagylátószög – 120 éves a magyar film

  • július 23.–november 14. Ludwig Múzeum

Elborultabb pillanatokban hajlamos vagyok azt hinni, hogy a magyar film csak egy fikció, igazából mindig csak azt figyeltük, hogy mit tudnak más ország filmesei, aztán több vagy kevesebb sikerrel mentünk a nyomukban. Ha volt zseniális figura a magyar filmművészetben, az Kabos Gyula volt, ő nem utánzott senkit, és

örök vigasz, hogy akármilyen szerencsétlenek vagyunk, legalább röhögni lehet rajtunk.

És akkor jön egy ilyen kiállítás, mint a Nagylátószög. Fából vaskarika, állóképekkel beszél a mozgóképről, mintha versben mondanánk el, hogy van jó magyar regény. De talán így a legjobb.

 

KantorPeterElegendook-122920.jpg

Kántor Péter: Elegendő ok (Fotó/Forrás: Líra Könyv Zrt.)

Kántor Péter: Elegendő ok

  • Magvető Kiadó, Megjelenés: 2021. július 27.

Van egy, kettő, talán három dedikált verseskötetem Kántor Pétertől. Több nem lesz, mert Kántor Péter meghalt a nyáron. Elegendő ok ez a könyvvásárlásra? Elegendő. Cserébe az ember elolvashatja azt a verset, amely arról szól, hogy mi elegendő ok a versírásra. Az is, ha valaki szól, hogy szeretné látni a költő nevét nyomtatásban. Ő pedig teljesít, ír erről egy verset. Mi is teljesítünk, mert elolvassuk. És reméljük, hogy talán nem teljesen mindegy.

Mesterházi Mónika nekrológja itt olvasható:

Elegendő ok – Kántor Pétertől Mesterházi Mónika búcsúzik

Kapcsolódó

Elegendő ok – Kántor Pétertől Mesterházi Mónika búcsúzik

Az Ünnepi Könyvhétre jelenik meg Kántor Péter posztumusz verseskötete, az Elegendő ok. Pályatársa, Mesterházi Mónika osztja meg személyes reflexióit Kántor Péter világáról, és búcsúztatja a 71 éves korában nemrég elhunyt költőt.

 

JeanineDeBique029-121909.jpg

Jeanine De Bique (Fotó/Forrás: Budapesti Fesztiválzenekar)

Monteverdi: Poppea megkoronázása

  • szeptember 9., 10., 14. 19:00 Müpa

A régi kérdés az volt, hogy vajon mi a fontosabb az operában, a zene vagy a szöveg. Hiába vágná rá az ember, hogy természetesen a zene, mert a kérdés ennél összetettebb, hogy mást ne mondjak, Puccini zenei fantáziája csak a jó librettótól indult el. Mindegy is, a mai kérdés az, hogy a zene vagy a színház.

Éneklős koncertre megyünk, vagy színházi előadásra, amelyben véletlenül énekelnek is?

Monteverdit játszott a Katona József Színház, tehetséges rendezésben, énekhangok nélkül. Most Fischer Iván társulata viszi színre, ki tudja, milyen rendezésben, de hangokkal. A többi majd kiderül.

További információ ide kattintva.

 

foto_EL_NOUR-141550.jpg

Fatma Said: El Nour (Fotó/Forrás: Warner Classics)

Fatma Said – El Nour

  • Warner Classics, 2021

Köztudomású, hogy az Aida a Szuezi-csatorna megnyitására készült. Ilyenkor szokás felemelt ujjal ellentmondani, hogy nem is igaz, mert a kairói opera megnyitójára készült. A baj az, hogy ez sem igaz, mivel a Rigolettóval nyitották meg, az Aida bemutatója pedig két évvel később volt. De nem is ez az érdekes, hanem hogy amilyen sima volt az út Itáliából Egyiptomba, olyan nehéz a másik irányba. A mai napig egyetlen egyiptomi operaénekes lépett föl a Scalában, Fatma Said. Ő viszont nagy sztárnak ígérkezik, most jelenik meg az első lemeze a Warnernél francia, spanyol és egyiptomi dalokkal. Biztatóan kockázatos.

 

Fejléckép: A Körhinta c. film egyik jelenete (forrás: Nemzeti Filmintézet)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

A sokoldalú Liszt Ferenc – itt vannak a Liszt Ünnep első programjai

Liszt Ferenc művészetének más-más oldalát mutatja be Martin Haselböck és az Orchester Wiener Akademie, Vaszilij Petrenko és a Royal Philharmonic Orchestra, a Kolozsvári Magyar Opera, illetve Francesco Tristano is. Október 9-én indul a negyedik Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál.
Jazz/World

„Nekem a zene gyógyszer minden bajra” – interjú Király Lindával

Anyák napján ad koncertet Király Linda a Várkert Bazárban, az est vendége pedig nem más, mint testvére, Király Viktor lesz, így a közönség lélekemelő duettekre is készülhet.
Könyv

Monumentális nagyregénnyel jelentkezik Darvasi László

Június elején jelenik meg Neandervölgyiek címmel a József Attila-díjas Darvasi László eddigi leghosszabb regénye. A háromkötetes, több évtizedet felölelő műben a magyar vidék, a főváros és a nagyvilág történetei kapcsolódnak össze.
Vizuál

A holokauszt a túlélők szemével – új kiállítás nyílik a Magyar Nemzeti Galériában

Harminc művész szemén keresztül mutatja be a nyolcvan évvel ezelőtt lezajlott magyarországi holokauszt emlékezetét az Így történt - A holokauszt korai emlékezete szemtanú művészek alkotásain című kiállítás.
Zenés színház

„Az emberekben vagyok otthon” – interjú Nemes Tiborral

Nemes Tibor első premierjére készül a Budapesti Operettszínházban. A Színház- és Filmművészeti Egyetem végzős zenés színész hallgatója José Riveraként mutatkozik be a Carmen című musicalben április 20-án.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz ajánló

A sokoldalú Liszt Ferenc – itt vannak a Liszt Ünnep első programjai

Liszt Ferenc művészetének más-más oldalát mutatja be Martin Haselböck és az Orchester Wiener Akademie, Vaszilij Petrenko és a Royal Philharmonic Orchestra, a Kolozsvári Magyar Opera, illetve Francesco Tristano is. Október 9-én indul a negyedik Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál.
Plusz ajánló

Dömösön folytatódik a Szeláví! Fesztivál története

Barátok, nyáresti koncertek, koccintás az élet apró örömeire és kirándulások a Dunakanyar egyik legszebb településén, Dömösön. Sátrazás a csillagok alatt, három nap önfeledt szabadság: idén is várja a kikapcsolódni vágyókat a Szeláví! Fesztivál.
Plusz ajánló

Nyitott Ház – ismét kitárja kapuit a Pesti Vigadó

Tízéves a Magyar Művészeti Akadémia székháza, ez alkalomból május 11-én ismét megrendezik a Nyitott Ház elnevezésű programjukat, amely során egyebek közt kézműves foglalkozásokkal, kiállításokkal, kulturális előadásokkal vagy épp táncházzal várják az érdeklődőket ingyenesen. 
Plusz ajánló

Az Esterházy Art Award 2023-as díjazottjainak kiállításával nyílik a szezon a kismartoni Esterházy-kastélyban

Április 14-én 11 és 17 óra között megnyitókkal, performanszokkal, terülj-terülj asztalkámmal, a város utcáin felvonuló rézfúvós bandával, valamint koncertekkel várják az érdeklődőket a tartományi főváros, Kismarton kulturális intézményeiben. A belépés az egyes intézményekbe díjtalan.
Plusz ajánló

Idén is labdarúgó tornával emlékezik Esterházy Péterre a FISZ

A Fiatal Írók Szövetsége immáron ötödik alkalommal szervezi meg a Futball-EP elnevezésű tornáját, amelynek mérkőzései között Esterházy Péternek ajánlott felolvasásokat hallgathat meg a közönség. A rendezvényre április 13-án a Bikás parkban kerül sor.