Plusz

Fáy Miklós: Mintha versben mondanánk el, hogy van jó magyar regény

Menjél már
2021.09.10. 14:25
Ajánlom
Fáy Miklós zenekritikus állandó rovatában ezúttal a Ludwig Múzeum a 120 éves magyar filmről rendezett kiállításával, Kántor Péter utolsó verseskötetével, Fischer Iván Poppea-rendezésével, valamint Fatma Said első lemezével foglalkozik.

Nagylátószög – 120 éves a magyar film

  • július 23.–november 14. Ludwig Múzeum

Elborultabb pillanatokban hajlamos vagyok azt hinni, hogy a magyar film csak egy fikció, igazából mindig csak azt figyeltük, hogy mit tudnak más ország filmesei, aztán több vagy kevesebb sikerrel mentünk a nyomukban. Ha volt zseniális figura a magyar filmművészetben, az Kabos Gyula volt, ő nem utánzott senkit, és

örök vigasz, hogy akármilyen szerencsétlenek vagyunk, legalább röhögni lehet rajtunk.

És akkor jön egy ilyen kiállítás, mint a Nagylátószög. Fából vaskarika, állóképekkel beszél a mozgóképről, mintha versben mondanánk el, hogy van jó magyar regény. De talán így a legjobb.

 

KantorPeterElegendook-122920.jpg

Kántor Péter: Elegendő ok (Fotó/Forrás: Líra Könyv Zrt.)

Kántor Péter: Elegendő ok

  • Magvető Kiadó, Megjelenés: 2021. július 27.

Van egy, kettő, talán három dedikált verseskötetem Kántor Pétertől. Több nem lesz, mert Kántor Péter meghalt a nyáron. Elegendő ok ez a könyvvásárlásra? Elegendő. Cserébe az ember elolvashatja azt a verset, amely arról szól, hogy mi elegendő ok a versírásra. Az is, ha valaki szól, hogy szeretné látni a költő nevét nyomtatásban. Ő pedig teljesít, ír erről egy verset. Mi is teljesítünk, mert elolvassuk. És reméljük, hogy talán nem teljesen mindegy.

Mesterházi Mónika nekrológja itt olvasható:

Elegendő ok – Kántor Pétertől Mesterházi Mónika búcsúzik

Kapcsolódó

Elegendő ok – Kántor Pétertől Mesterházi Mónika búcsúzik

Az Ünnepi Könyvhétre jelenik meg Kántor Péter posztumusz verseskötete, az Elegendő ok. Pályatársa, Mesterházi Mónika osztja meg személyes reflexióit Kántor Péter világáról, és búcsúztatja a 71 éves korában nemrég elhunyt költőt.

 

JeanineDeBique029-121909.jpg

Jeanine De Bique (Fotó/Forrás: Budapesti Fesztiválzenekar)

Monteverdi: Poppea megkoronázása

  • szeptember 9., 10., 14. 19:00 Müpa

A régi kérdés az volt, hogy vajon mi a fontosabb az operában, a zene vagy a szöveg. Hiába vágná rá az ember, hogy természetesen a zene, mert a kérdés ennél összetettebb, hogy mást ne mondjak, Puccini zenei fantáziája csak a jó librettótól indult el. Mindegy is, a mai kérdés az, hogy a zene vagy a színház.

Éneklős koncertre megyünk, vagy színházi előadásra, amelyben véletlenül énekelnek is?

Monteverdit játszott a Katona József Színház, tehetséges rendezésben, énekhangok nélkül. Most Fischer Iván társulata viszi színre, ki tudja, milyen rendezésben, de hangokkal. A többi majd kiderül.

További információ ide kattintva.

 

foto_EL_NOUR-141550.jpg

Fatma Said: El Nour (Fotó/Forrás: Warner Classics)

Fatma Said – El Nour

  • Warner Classics, 2021

Köztudomású, hogy az Aida a Szuezi-csatorna megnyitására készült. Ilyenkor szokás felemelt ujjal ellentmondani, hogy nem is igaz, mert a kairói opera megnyitójára készült. A baj az, hogy ez sem igaz, mivel a Rigolettóval nyitották meg, az Aida bemutatója pedig két évvel később volt. De nem is ez az érdekes, hanem hogy amilyen sima volt az út Itáliából Egyiptomba, olyan nehéz a másik irányba. A mai napig egyetlen egyiptomi operaénekes lépett föl a Scalában, Fatma Said. Ő viszont nagy sztárnak ígérkezik, most jelenik meg az első lemeze a Warnernél francia, spanyol és egyiptomi dalokkal. Biztatóan kockázatos.

 

Fejléckép: A Körhinta c. film egyik jelenete (forrás: Nemzeti Filmintézet)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

„Nem a csönd, a némaság jelzi a díj függetlenségét” – újabb reakciók Vilmányi Benett visszautasított elismerése kapcsán

A korábbi Junior Prima díjasok közleménye után Tompa Andrea, Gábor György és Kovács Bálint is közzétette gondolatait a véleményszabadságról, a díjak függetlenségéről és a színészszakma összefogásáról.
Plusz

Patti Smith-napot rendeznek a Freeszfe hallgatói

Jóformán minden művészeti ág képviseli magát október 1-jén a hét helyszínen zajló Patti Smith-napon, koncert, színház, kiállítás, tánc, és megannyi program várja azokat, akik szeretik átlépni a megszokott határokat.
Könyv

5+1 izgalmas könyvbemutató a hamarosan kezdődő Könyvfesztiválon

Kortárs olasz regény, kisiskolásoknak szóló mesék az igazán nehéz kérdésekről, verses antológia a társadalom és az erőszak kapcsolatáról vagy épp történelmi elemzés Trianonról szlovák szemmel: mutatjuk, mire érdemes odafigyelni a hamarosan kezdődő 27. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon.
Könyv

Mutatjuk, kik az irodalmi Nobel-díj legnagyobb esélyesei

Michel Houellebecq és Salman Rushdie a két fő várományosa a 2022-es irodalmi Nobel-díjnak, de ezúttal is szoríthatunk Nádas Péterért, illetve Krasznahorkai Lászlóért. Cikkünkben mutatjuk, hogy látják a leghíresebb kortárs írók esélyeit a fogadóirodák.
Klasszikus

„Wagner zenéje úgy hat rám, mint a drog, a mai napig függő vagyok” – Exkluzív interjú Michael Volléval

Budapesten Bachot és Lisztet énekelt korábban, de a világ legnagyobb operaházai elsősorban Wagner-szerepeiről ismerik. Michael Volle október 10-én a Müpába érkezik, ennek kapcsán kedvenc szerepe mellett a zeneszerző iránti rajongásáról is mesélt.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz gyász

Elhunyt Coolio, a híres amerikai rapper

Az 59 éves zenész a Gangsta's Paradise című ikonikus slágerével vált világhírűvé. Haláláról régi menedzsere, Jarez Posey számolt be az amerikai médiának.
Plusz gyász

Elhunyt Ipacs László dobos

A Vágtázó Halottkémek egykori alapítója 65 éves volt, halálának hírét lánya tudatta a Facebookon. A temetésről később intézkednek.
Plusz ajánló

Az ősz mámora az októberi Fidelióban

Már fellelhető országszerte a Fidelio Magazin 2022. októberi száma, benne a fővárosi játszóhelyek és koncerttermek részletes műsorával, könyv-, film- és kiállításajánlókkal, valamint több vidéki színház kínálatával.
Plusz ajánló

Patti Smith-napot rendeznek a Freeszfe hallgatói

Jóformán minden művészeti ág képviseli magát október 1-jén a hét helyszínen zajló Patti Smith-napon, koncert, színház, kiállítás, tánc, és megannyi program várja azokat, akik szeretik átlépni a megszokott határokat.
Plusz ajánló

Kapszulák – Patti Smith Nap a Csokonaiban

Október 1-jén, a Patti Smith Napon a Csokonai Művelődési és Rendezvény Ház tereiben a zenét és a szabadságot körbejáró eseménysorozat veszi kezdetét, melynek keretében izgalmas performanszon, felolvasáson, beszélgetésen vehetünk részt és egy különleges, zenehallgató kapszulákból álló installációt is megtekinthetünk.