Plusz

Fáy Miklós: Táncolni nehéz rá, de hallgatni érdemes

Menjél már
2022.05.03. 09:15
Ajánlom
Májusi ajánlójában Fáy Miklós zenekritikus koncertet, operaelőadást és könyvet is ajánl, valamint egy új zenei albumra is felhívja a figyelmet.

Jeffrey Archer: Nézz félre!

  • General Press, Megjelenés: 2022. április 25.

Jelenleg ez a legfrissebb Archer-regény, de nem sokáig, júniusban jön a következő, mármint Angliában. De akármilyen megdöbbentően termékeny és tehetséges krimiszerző Jeffrey Archer, nem tud annyira érdekeseket írni, mint amilyen az élete. Volt sportoló, művészeti szervező, galériatulajdonos (egy időben neki volt a világon a legnagyobb Warhol-gyűjteménye, aztán egy napon eladta az egészet), képviselő, majdnem London polgármestere, báró (most is az), börtöntöltelék. Írni csak azért kezdett, mert nem volt jobb ötlete arra, hogyan kerülje el az anyagi csődöt. Elkerülte, már jóval 320 millió fölötti példányban adták el a könyveit. Akármi is a múltja és a jövője – ehhez ért.

jeffrey_archer-113344.jpg

Jeffrey Archer: Nézz félre! (Fotó/Forrás: Líra Zrt.)

Kobajasi Kenicsiró és a Zeneakadémia Szimfonikus Zenekara

  • május 10., 11. 19:30 Zeneakadémia

Valamikor réges-régen a Három kívánság című műsorban az egyik gyereknek az volt a vágya, hogy szeretne szimfonikus zenekart vezényelni. A kívánság teljesült, hiszen erről szólt a műsor, vezényelhette az Állami Hangversenyzenekart egy próbán, épp Kobajasi volt a zeneigazgató, átadta a pálcát. Sok értelmes dolog nem sült ki az akcióból, csak Dévényi Tibor biztatta a fiúcskát: nyugodtan csináld, amit akarsz, Kobajasi bácsi szereti a gyerekeket. Eltelt néhány évtized, és kiderült, hogy Kobajasi bácsi tényleg szereti a gyerekeket, két estén át a Zeneakadémia növendékzenekarát fogja irányítani Beethoven-ügyben.

kobajasi_foto_Zeneakademia_Fazekas_Istvan-113249.jpg

Kobajasi Kenicsiró (Fotó/Forrás: Fazekas István / Zeneakadémia)

Vivaldi: Stabat Mater

  • Erato, 2022

Jakub Józef Orliński… Ja igen, az a srác, aki nemcsak kontratenor, de breaktáncos is, néha azzal dobja föl a reneszánsz zenei esteket, hogy kézen átfordul, helikopterezik, meg amit szokás a földön fekve. Nyilván ezeket a képességeit hanglemezen nehezebb érvényesíteni, így inkább csak énekel. Vivaldit, akiről még mindig nem köztudomású, hogy nemcsak ötszázszor írta meg ugyanazt a versenyművet, de elég jelentős vokális életművet is hagyott maga után. Táncolni nehéz rá, de hallgatni érdemes. 

vivaldi-113329.jpg

Vivaldi: Stabat Mater (Fotó/Forrás: Erato)

Az istenek alkonya

  • május 13., 15., 19., 22., 25. 29. 17:00 Magyar Állami Operaház

Újra lehet operába járni. Vagyis ez már egy kis elcsúszás, hiszen eddig is lehetett operába járni, csak épp nem az OPERÁ-ba, de ennek fényében az már kaland, hogy vajon a ház maga megfelelően tudja-e képviselni a műfajt. Máshonnét nézve, vajon elég nagy és elég wagneriánus-e ahhoz a város vagy az ország, hogy két hónapon belül két Istenek alkonyát is látni és hallani akarjon? Ne feledjük: ez olyan darab, hogy az ember bemegy a szép délutáni napsütésben, és az éjszaka közepén még mindig ugyanazt az operát játsszák.

istenek_alkonya-113358.jpg

Az istenek alkonya - plakát (Fotó/Forrás: Magyar Állami Operaház)

Fejléckép: Jakub Józef Orliński (fotó: Roberto Serra / Getty Images Hungary)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

„Ha az ember idős, már sokkal szabadabb” – születésnapi interjú a 80 éves Vidovszky Lászlóval

Nemrég ünnepelte nyolcvanadik születésnapját, március 2-án pedig a Zeneakadémia is koncerttel köszönti Vidovszky László Kossuth-díjas zeneszerzőt. A jeles alkalom apropóján pályája indulásairól, zeneszerzői motivációiról és alapelveiről kérdeztük a komponistát.
Vizuál

Ezekkel a kiállításokkal várja idén a látogatókat a Szépművészeti és a Nemzeti Galéria

Az ókori Mezopotámia örökségét bemutató nagyszabású tárlattal, Munkácsy Mihály születésének 180. évfordulója előtt tisztelgő emlékkiállítással, valamint Anna Margit életművéből nyíló tárlattal is készülnek.
Színház

Átadták a Kortárs Magyar Dráma-díjat: Pintér Béla és Horváth János Antal az idei kitüntetettek

A Radnóti Zsuzsa dramaturg alapította elismerést idén Pintér Béla érdemelte ki több évtizedes munkásságáért és színpadi szövegeiért. Különdíjat kapott Horváth János Antal, a Loupe Színházi Társulás alapítótagja.
Klasszikus

„Egy álmom válik valóra” – interjú Mohai Bálint fagottművésszel

A Concerto Budapest szimfonikus zenekar március 3-i Mozart-napjának nyitókoncertjén csendül fel az örök érvényű mester Esz-dúr sinfonia concertantéja oboára, klarinétra, kürtre és fagottra (K. 297b). Ennek apropóján beszélgettünk az együttes szólamvezetőjével.
Könyv

Kovácsné Koreny Ágnes a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár új főigazgatója

Az új főigazgató Könyvtár az élő, élhető, okos és fenntartható Budapestért című szakmai programja a könyvtár hagyományos értékeinek megőrzését, ugyanakkor a könyvtári működés és szolgáltatások megújítását célozza.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz hír

Strukturális változások miatt bezár a magyarországi Észt Intézet

A Magyarországi Észt Intézet tagja volt az európai kulturális intézetek magyarországi hálózatának is. Február végén fejezik be magyarországi tevékenységüket a tallini anyaintézmény döntése alapján.
Plusz magazin

KÉP-regény: Hóesésben

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal szomorkás emlékeket oszt meg velünk, hóesésben.
Plusz gyász

Elhunyt Jan Assmann egyiptológus, vallástörténész

A világhírű német tudós nevéhez fűződik egyebek közt a kulturális emlékezet fogalma, amelyet feleségével közösen dolgoztak ki. 2018-ban a Német Könyvkereskedelem Békedíjával tüntették ki.
Plusz ajánló

Drehertől Dreherig – a kőbányai sörgyártás lenyűgöző története

Mi köze a sörnek a boszorkányokhoz? Hogyan kapcsolódnak a Dreherek a martonvásári Beethoven-szoborhoz? Mikor készült az első magyar partyhordó? Egyebek közt erre is választ kaphatunk március 1-jén Sziklainé Lengyel Zsófia előadásán.
Plusz interjú

Ez nem egy egyszemélyes történet – interjú Nagy Judit Évával

Nagy Judit Éva újságíró, kommunikációs és interkulturális tanácsadó hat év alelnökség után lett a Magyar–Kínai Baráti Társaság elnöke tavaly decemberben.