Plusz

Fáy Miklós: Táncolni nehéz rá, de hallgatni érdemes

Menjél már
2022.05.03. 09:15
Ajánlom
Májusi ajánlójában Fáy Miklós zenekritikus koncertet, operaelőadást és könyvet is ajánl, valamint egy új zenei albumra is felhívja a figyelmet.

Jeffrey Archer: Nézz félre!

  • General Press, Megjelenés: 2022. április 25.

Jelenleg ez a legfrissebb Archer-regény, de nem sokáig, júniusban jön a következő, mármint Angliában. De akármilyen megdöbbentően termékeny és tehetséges krimiszerző Jeffrey Archer, nem tud annyira érdekeseket írni, mint amilyen az élete. Volt sportoló, művészeti szervező, galériatulajdonos (egy időben neki volt a világon a legnagyobb Warhol-gyűjteménye, aztán egy napon eladta az egészet), képviselő, majdnem London polgármestere, báró (most is az), börtöntöltelék. Írni csak azért kezdett, mert nem volt jobb ötlete arra, hogyan kerülje el az anyagi csődöt. Elkerülte, már jóval 320 millió fölötti példányban adták el a könyveit. Akármi is a múltja és a jövője – ehhez ért.

jeffrey_archer-113344.jpg

Jeffrey Archer: Nézz félre! (Fotó/Forrás: Líra Zrt.)

Kobajasi Kenicsiró és a Zeneakadémia Szimfonikus Zenekara

  • május 10., 11. 19:30 Zeneakadémia

Valamikor réges-régen a Három kívánság című műsorban az egyik gyereknek az volt a vágya, hogy szeretne szimfonikus zenekart vezényelni. A kívánság teljesült, hiszen erről szólt a műsor, vezényelhette az Állami Hangversenyzenekart egy próbán, épp Kobajasi volt a zeneigazgató, átadta a pálcát. Sok értelmes dolog nem sült ki az akcióból, csak Dévényi Tibor biztatta a fiúcskát: nyugodtan csináld, amit akarsz, Kobajasi bácsi szereti a gyerekeket. Eltelt néhány évtized, és kiderült, hogy Kobajasi bácsi tényleg szereti a gyerekeket, két estén át a Zeneakadémia növendékzenekarát fogja irányítani Beethoven-ügyben.

kobajasi_foto_Zeneakademia_Fazekas_Istvan-113249.jpg

Kobajasi Kenicsiró (Fotó/Forrás: Fazekas István / Zeneakadémia)

Vivaldi: Stabat Mater

  • Erato, 2022

Jakub Józef Orliński… Ja igen, az a srác, aki nemcsak kontratenor, de breaktáncos is, néha azzal dobja föl a reneszánsz zenei esteket, hogy kézen átfordul, helikopterezik, meg amit szokás a földön fekve. Nyilván ezeket a képességeit hanglemezen nehezebb érvényesíteni, így inkább csak énekel. Vivaldit, akiről még mindig nem köztudomású, hogy nemcsak ötszázszor írta meg ugyanazt a versenyművet, de elég jelentős vokális életművet is hagyott maga után. Táncolni nehéz rá, de hallgatni érdemes. 

vivaldi-113329.jpg

Vivaldi: Stabat Mater (Fotó/Forrás: Erato)

Az istenek alkonya

  • május 13., 15., 19., 22., 25. 29. 17:00 Magyar Állami Operaház

Újra lehet operába járni. Vagyis ez már egy kis elcsúszás, hiszen eddig is lehetett operába járni, csak épp nem az OPERÁ-ba, de ennek fényében az már kaland, hogy vajon a ház maga megfelelően tudja-e képviselni a műfajt. Máshonnét nézve, vajon elég nagy és elég wagneriánus-e ahhoz a város vagy az ország, hogy két hónapon belül két Istenek alkonyát is látni és hallani akarjon? Ne feledjük: ez olyan darab, hogy az ember bemegy a szép délutáni napsütésben, és az éjszaka közepén még mindig ugyanazt az operát játsszák.

istenek_alkonya-113358.jpg

Az istenek alkonya - plakát (Fotó/Forrás: Magyar Állami Operaház)

Fejléckép: Jakub Józef Orliński (fotó: Roberto Serra / Getty Images Hungary)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

A színház volt az én igazi házasságom – Máthé Erzsi 95 éves

A születésnapját ünneplő Máthé Erzsi olykor úgy érzi, annyi figurát játszott már el élete során, hogy sokszor önmagát kell keresnie. Pedig mindegyik alakításában teljes lényével jelen volt. A színésznő néhány éve már a nyilvánosságtól visszavonultan él. Az alábbi interjút tizenöt éve, 2007-ben adta Canjavec Juditnak a Buda Lapjában, a másodközlés a szerző engedélyével történt.
Tánc

Egyed Bea és Bozsányi Liliána győzelmével ért véget a X. Nemzetközi Monotánc Fesztivál

A különleges hangulatú és látványvilágú előadás mellett a nemzetközi táncszakma képviselői is tiszteletüket tették a Bethlen Téri Színházban.
Klasszikus

Második díjat nyert a Chaos Quartet Bordeaux-ban

A korábban Budapesten is díjazott vonósnégyesnek a Bordeaux-i Nemzetközi Vonósnégyesverseny zsűrije második helyezést, valamint egy különdíjat ítélt meg.
Zenés színház

Kritikaszemle Kurtág György párizsi operabemutatójáról

A Scalában tartott ősbemutató után április 30-án a Párizsi Nemzeti Operában is színre került Kurtág György egyetlen operája, a Beckett nyomán írt A játszma vége. A kritikák remekműként írták le az alkotást.
Vizuál

Goya, Tiepolo, Canaletto – Újra láthatóak a Régi Képtár kincsei

Megújult terekben, újrarendezve nyílt meg a Szépművészeti Múzeum Régi Képtárának új állandó kiállítási egysége. Immár hat évszázad európai művészeti irányzatairól és a legfontosabb alkotóiról kaphatunk átfogó képet, a korai gótikától egészen a klasszicizmus korának művészetéig.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz hír

Játssz a hangokkal! – Bemutatkozik a Kreatív Hangtér a Magyar Zene Házában

Interaktív játékokkal várja a közönséget a Magyar Zene Háza új egysége, a Kreatív Hangtér. A május 18-án megnyíló új kiállításon mindenki szabadon kísérletezhet hang és tér, zene és látvány kapcsolatával.
Plusz hír

A Sziget nem hisz a kulturális embargóban

Sokszínű fesztivállal készülnek idén a két év kihagyás után visszatérő Sziget szervezői. Az augusztus 10. és 15. zajló eseményen orosz és ukrán fellépők is jelen lesznek.
Plusz ajánló

Kreativitás és környezetvédelem kapcsolódik össze az Eleven Tavasz fesztiválon

Megújult programözönnel várja a helyieket és a Bartók Béla Boulevard-ra látogatókat az Eleven Tavasz, ahol a workshopokon dolgozhatunk vadnövényekkel, készíthetünk skandináv fűzött szíveket, alkothatunk növényi tintákkal, elkészíthetjük első makettünket.
Plusz hír

31. alkalommal várja a közönséget a Művészetek Völgye

Július 22. és 31. között több mint 2000 programmal csalogat a Balaton-felvidékre a Művészetek Völgye. Nagyszínpados koncertek, mesés panoráma, színház, újcirkusz, kortárs irodalom, izgalmas produkciók, beszélgetések, workshopok, kiállítások várnak idén is mindenkit.
Plusz hír

Május 10-én indul a Magyar Zene Háza szabadtéri szezonja

Feltörekvő tehetségek és izgalmas zenei kísérletek számára ad lehetőséget a Magyar Zene Háza Szabadtéri színpada. Az ingyenes programok során DJ-szettek, kezdőket is váró táncházak, filmvetítések, valamint családi programok fogadják a látogatókat.