Plusz

Fáy Miklós: Táncolni nehéz rá, de hallgatni érdemes

Menjél már
2022.05.03. 09:15
Ajánlom
Májusi ajánlójában Fáy Miklós zenekritikus koncertet, operaelőadást és könyvet is ajánl, valamint egy új zenei albumra is felhívja a figyelmet.

Jeffrey Archer: Nézz félre!

  • General Press, Megjelenés: 2022. április 25.

Jelenleg ez a legfrissebb Archer-regény, de nem sokáig, júniusban jön a következő, mármint Angliában. De akármilyen megdöbbentően termékeny és tehetséges krimiszerző Jeffrey Archer, nem tud annyira érdekeseket írni, mint amilyen az élete. Volt sportoló, művészeti szervező, galériatulajdonos (egy időben neki volt a világon a legnagyobb Warhol-gyűjteménye, aztán egy napon eladta az egészet), képviselő, majdnem London polgármestere, báró (most is az), börtöntöltelék. Írni csak azért kezdett, mert nem volt jobb ötlete arra, hogyan kerülje el az anyagi csődöt. Elkerülte, már jóval 320 millió fölötti példányban adták el a könyveit. Akármi is a múltja és a jövője – ehhez ért.

jeffrey_archer-113344.jpg

Jeffrey Archer: Nézz félre! (Fotó/Forrás: Líra Zrt.)

Kobajasi Kenicsiró és a Zeneakadémia Szimfonikus Zenekara

  • május 10., 11. 19:30 Zeneakadémia

Valamikor réges-régen a Három kívánság című műsorban az egyik gyereknek az volt a vágya, hogy szeretne szimfonikus zenekart vezényelni. A kívánság teljesült, hiszen erről szólt a műsor, vezényelhette az Állami Hangversenyzenekart egy próbán, épp Kobajasi volt a zeneigazgató, átadta a pálcát. Sok értelmes dolog nem sült ki az akcióból, csak Dévényi Tibor biztatta a fiúcskát: nyugodtan csináld, amit akarsz, Kobajasi bácsi szereti a gyerekeket. Eltelt néhány évtized, és kiderült, hogy Kobajasi bácsi tényleg szereti a gyerekeket, két estén át a Zeneakadémia növendékzenekarát fogja irányítani Beethoven-ügyben.

kobajasi_foto_Zeneakademia_Fazekas_Istvan-113249.jpg

Kobajasi Kenicsiró (Fotó/Forrás: Fazekas István / Zeneakadémia)

Vivaldi: Stabat Mater

  • Erato, 2022

Jakub Józef Orliński… Ja igen, az a srác, aki nemcsak kontratenor, de breaktáncos is, néha azzal dobja föl a reneszánsz zenei esteket, hogy kézen átfordul, helikopterezik, meg amit szokás a földön fekve. Nyilván ezeket a képességeit hanglemezen nehezebb érvényesíteni, így inkább csak énekel. Vivaldit, akiről még mindig nem köztudomású, hogy nemcsak ötszázszor írta meg ugyanazt a versenyművet, de elég jelentős vokális életművet is hagyott maga után. Táncolni nehéz rá, de hallgatni érdemes. 

vivaldi-113329.jpg

Vivaldi: Stabat Mater (Fotó/Forrás: Erato)

Az istenek alkonya

  • május 13., 15., 19., 22., 25. 29. 17:00 Magyar Állami Operaház

Újra lehet operába járni. Vagyis ez már egy kis elcsúszás, hiszen eddig is lehetett operába járni, csak épp nem az OPERÁ-ba, de ennek fényében az már kaland, hogy vajon a ház maga megfelelően tudja-e képviselni a műfajt. Máshonnét nézve, vajon elég nagy és elég wagneriánus-e ahhoz a város vagy az ország, hogy két hónapon belül két Istenek alkonyát is látni és hallani akarjon? Ne feledjük: ez olyan darab, hogy az ember bemegy a szép délutáni napsütésben, és az éjszaka közepén még mindig ugyanazt az operát játsszák.

istenek_alkonya-113358.jpg

Az istenek alkonya - plakát (Fotó/Forrás: Magyar Állami Operaház)

Fejléckép: Jakub Józef Orliński (fotó: Roberto Serra / Getty Images Hungary)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Az évad legjobb művészi produkcióit díjazta a Radnóti Színház

Megtartotta évadzáró társulati ülését a Radnóti Színház, ahol Kováts Adél igazgató összegezte az elmúlt évadot, valamint kihirdette a következő új bemutatóit.
Klasszikus

„Emberi kapcsolat nélkül nem lehet tanítani” – interjú Szecsődi Ferenccel

Kortárs vonóshangszer-kiállítással nyílik meg A magyar hegedű ünnepe június 22-én délelőtt az MMA székházában, a Pesti Vigadóban. A kétnapos összművészeti esemény idén összekapcsolódik Szecsődi Ferenc hetvenedik születésnapi ünneplésével.
Könyv

Tarolt a Semmelweis a Magyar Mozgókép Fesztiválon

Huszonkét kategóriában hirdettek nyertest hazánk legnagyobb filmes szemléjén. Koltai Lajos Semmelweis című történelmi drámája összesen hat – köztük a legjobb film és a legjobb rendező – kategóriában diadalmaskodott.
Vizuál

Zsigmond Gábor lesz a Magyar Nemzeti Múzeum új főigazgatója

A döntést Demeter Szilárd, a Magyar Nemzeti Múzeum Közgyűjteményi Központ elnöke Csák János kulturális és innovációs miniszter jóváhagyásával jelentette be.
Színház

Visszatér a színpadra Kulka János – évadot hirdetett a Jurányi Ház

A Nemzet Színésze egy Thomas Mann-adaptációban lesz látható szeptembertől a Jurányi Ház 2024/205-ös évadában. A játszóhely évadzáró ülésén Rozgonyi-Kulcsár Viktória ismertette a következő szezon előadásait. 

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz ajánló

Korniss Péter és Nyáry Krisztián is az Ördögkatlan Fesztivál díszvendége lesz

Július 30. és augusztus 3. között rendezik meg a 17. Ördögkatlan Fesztivált, ahol több száz programmal és neves fellépőkkel várják a kultúra szerelmeseit. 
Plusz ajánló

Kapcsoljon nyári fokozatra a Fidelio legújabb számával!

Részletes programbontásokkal, hírekkel, ajánlókkal és interjúkkal megjelent a Fidelio 2024. július-augusztusi száma. Az ingyenes magazin megtalálható országszerte, az ismert terjesztési pontokon, és az online verzió is elérhető!
Plusz ajánló

Fedezze fel a napforduló varázslatát a Pesti Vigadóban!

Felejthetetlen kalandra invitálja az érdeklődőket június 21-én 20 órától a Pesti Vigadó, ahol egy különleges épülettörténeti séta keretei közt élvezhetjük a város és az épület éjszakai hangulatát.
Plusz ajánló

20 éve az Európai Unióban, 10 éve a Kreatív Európa programban

A Kreatív Európa Iroda 2024. június 25-én az Európa Pontban tartja a 2021-2023-as időszak nyertes magyar pályázatait bemutató eseményét.
Plusz hír

Színházi és filmes képzés indul Pécsett a fővárosi SZFI-vel együttműködésben

Színház- és Filmművészeti Intézetet alapítanak a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karán. A 2025 őszre tervezett szakindításokat 2 osztatlan képzés, 2 alapszak, 6 magyar nyelvű és 2 angol nyelvű szakirány, valamint további 12 szakirányú továbbképzés létrehozásával tervezték meg.