Plusz

Fáy Miklós: Tényleg Camus-reneszánsz van?

Menjél már!
2020.11.07. 13:40
Ajánlom
E havi írásában Fáy Miklós kritikus könyvet, kiállítást, albumot és koncertet is ajánl.

Barcsay 120

  • Ferenczy Múzeum, Szentendre, október 3.–december 13.

Tudom, sokak számra Barcsay Jenő elsősorban a Művészeti anatómia rajzolója, és amikor elindulnak Szentendrére, arra számítanak, hogy kezek, fejek, lábak várnak rájuk, de az Barcsay, a tanár. Barcsay, a festő mással foglakozott. Huszonéves korától leginkább Szentendrével, barnákkal, aranyokkal, vörösekkel, konstruktivizmussal, amelyben ott van a város, utcák, épületek, a szerb templom. Aztán az egészet, vagy nem is az egészet, de kétszáz képét a Ferenczy Múzeumnak adta, így most, a születésnapra nem kellett nagyon szervezkedni, csak összeállítani a saját anyagból egy kiállítást. Konstruktivizmus, amiről azt hinnénk, a józanok művészete, tér és forma, anyag és tömeg. Tetszik, nem tetszik: nincs üres tér és nincs lelketlen anyag. Inkább tetszik. 

120532371_2908765015895449_5087243380021679278_o-155209.jpg

Barcsay 120 kiállítás a Ferenczy Múzeumban (Fotó/Forrás: Deim Balázs / FMC)

Camus: A pestis

  • Jelenkor Kiadó

Camus-kötetek sorakoznak egymás mellett a boltban, új fordításokban, és az ember sejti, hogy ha tényleg van Camus-reneszánsz, az most a vírusnak köszönhető. A pestisnek, amit előre látott, tudott, megírt. Vagy nem látott, hiszen nem itt játszódik, hanem Oranban, ott hullanak a patkányok, aztán az emberek, nem vírusról beszél, hanem baktériumról, és nem marad meg a betegség szintjén, hanem szépen tágul, miközben szépen húzza rá a fegyelem és a tudatosság ketrecét az olvasóra. „A becsületes ember, az, aki úgyszólván senkit nem fertőz meg nem más, mint az, akinek a lehető legkevesebb az önfeledt pillanata.” Még csak azt sem mondhatjuk, hogy hátha nincs igaza.

Beethoven Around The World

  • Warner Classics, 2020
beethoven-132835.jpg

Beethoven Around The World (Fotó/Forrás: Warner Classics)

2020 nem csak Beethoven-év volt, vagy lett volna, de az Ébene vonósnégyes is idén ünnepelte fennállásának huszadik évét. És mi mással is ünnepeltek volna, mint Beethovennel. Az eszme az volt, hogy körbejárják a világot a 16 vonónégyessel, élőben rögzítik a koncerteket, és talán meg lehet érezni, hogy most épp hol vannak, Brazíliában vagy Nairobiban, Philadelphiában vagy odahaza, Párizsban. Pontosan az ember nem tudja, hogy mit is várjon, meg kellene-e hallania valamiféle különbséget a közönség néma jelenlétéből is, de végül is: mindegy. Ott ülhetünk némán a lemezjátszó előtt (vinylen is megjelennek a felvételek), és oda képzeljük magunkat, ahová akarjuk. Csak Beethoven is ott legyen.

Adés: Lieux retrouvés

  • Müpa, november 12. 19:30

Lehet, hogy Izland Glenn Goldja (ezt hogy találták ki…) Vikingur Ólafsson nem tud eljönni, ha nem oldódik a járvány, de Várdai István remélhetőleg itt lesz, és, meglepő módon, van magyar zongorista, aki már játszotta Thomas Adés csellóra és zongorára írott darabját – Várjon Dénes. Reménykedjünk. Mert a mű maga érdekes, nem simogatja a közönség buksiját, közben meg valahogy mégis: hogy mást ne mondjak, az utolsó tételben a kánkán szól. Vinnyogva, nyekeregve, mert mégiscsak haláltáncként funkcionál. A mű maga 2009-es, ezúttal nem lehet nyafogni, hogy a klasszikus zenei koncerteken a darabok minimális korhatára száz év. Hátha szólni tud hozzánk ez a kiskorú zene.

Fejléckép: Peter Macdiarmid / Getty Images Hungary

Programkereső

Legolvasottabb

Plusz

Kulka János tanítja újra beszélni a sztrókon átesett Lang Györgyit

Az énekesnő erről a Klubrádió Ötös című műsorában beszélt Falusi Mariannak, akivel korábban együtt vezették a műsort – számolt be róla a Színház Online.
Jazz/World

Gryllus Samu hangszerelte át Gryllus Dániel Weöres Sándor prózájára komponált dalsorozatát

Weöres Sándor költői prózájának, az 1945-ben publikált A teljesség felének sorai közmondásként ma is köztünk élnek. Ezeket a gondolatokat ültette át a zene nyelvére Gryllus Dániel csaknem 40 évvel ezelőtt, most pedig fia hangszerelésében lesznek hallhatóak február 5-én, a Magyar Zene Házában.
Klasszikus

59 éves korában elhunyt Patkós Sándor fagottművész

Tragikus hirtelenséggel, életének 59. évében, január 26-án elhunyt Patkós Sándor fagottművész, a Budapesti Fesztiválzenekar alapító tagja.
Színház

Az eltűnt idő nyomába ered Hajduk Károly

Jancsó Júlia fordítása nyomán elevenedik meg Marcel Proust kultikus műve, Az eltűnt idő nyomában Fischer Iván Lakásszínházában, február 5-én.
Könyv

A sors kövei – 140 éve született Virginia Woolf

A modern angol próza és lélektani regény egyik megteremtőjeként is ismert Virginia Woolf a 20. század egyik legnagyobb hatású irodalmi alkotója, aki bár sikeres írói karriert tudhat maga mögött, az életében elszenvedett traumákat sosem tudta feldolgozni.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz hír

Kulka János tanítja újra beszélni a sztrókon átesett Lang Györgyit

Az énekesnő erről a Klubrádió Ötös című műsorában beszélt Falusi Mariannak, akivel korábban együtt vezették a műsort – számolt be róla a Színház Online.
Plusz ajánló

Már kézbe vehető a februári Fidelio Magazin

Az országszerte terjesztett, ingyenes kiadványban az aktuális programbontások mellett híreket, ajánlókat, magazinos anyagokat és számos interjút is talál. Keresse az ismert terjesztési pontokon, vagy lapozzon bele online!
Plusz hír

Egy koncert erejéig ismét összeáll az Amadinda

Január 22-én egy exkluzív koncert erejéig ismét összeáll az Amadinda Ütőegyüttes, hogy a Műcsarnok Prima díjas kiállítója, Barabás Márton tárlatvezetését gazdagítsák a Magyar Kultúra Napján.
Plusz hír

Online emlékhely nyílt a budapesti gettó felszabadulásának 77. évfordulóján

Az évforduló alkalmából indult el a www.emlekezes77.hu online platform, ahol 77 órán keresztül holokauszt-túlélőkkel és megmentőikkel készült interjúk láthatók, mások mellett Bruck Edith-tel, Keleti Évával, Vitray Tamással, Fahidi Évával és Féner Tamással.
Plusz hír

Újcirkusz-előadás és Bartók arab népdalgyűjtései a Bartók Tavasz programján

Új fellépőket jelentettek be az idei Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek programjából, a fesztiválhoz új helyszínként a Magyar Zene Háza is csatlakozik.