Plusz

Fáy Miklós: Tényleg Camus-reneszánsz van?

Menjél már!
2020.11.07. 13:40
Ajánlom
E havi írásában Fáy Miklós kritikus könyvet, kiállítást, albumot és koncertet is ajánl.

Barcsay 120

  • Ferenczy Múzeum, Szentendre, október 3.–december 13.

Tudom, sokak számra Barcsay Jenő elsősorban a Művészeti anatómia rajzolója, és amikor elindulnak Szentendrére, arra számítanak, hogy kezek, fejek, lábak várnak rájuk, de az Barcsay, a tanár. Barcsay, a festő mással foglakozott. Huszonéves korától leginkább Szentendrével, barnákkal, aranyokkal, vörösekkel, konstruktivizmussal, amelyben ott van a város, utcák, épületek, a szerb templom. Aztán az egészet, vagy nem is az egészet, de kétszáz képét a Ferenczy Múzeumnak adta, így most, a születésnapra nem kellett nagyon szervezkedni, csak összeállítani a saját anyagból egy kiállítást. Konstruktivizmus, amiről azt hinnénk, a józanok művészete, tér és forma, anyag és tömeg. Tetszik, nem tetszik: nincs üres tér és nincs lelketlen anyag. Inkább tetszik. 

120532371_2908765015895449_5087243380021679278_o-155209.jpg

Barcsay 120 kiállítás a Ferenczy Múzeumban (Fotó/Forrás: Deim Balázs / FMC)

Camus: A pestis

  • Jelenkor Kiadó

Camus-kötetek sorakoznak egymás mellett a boltban, új fordításokban, és az ember sejti, hogy ha tényleg van Camus-reneszánsz, az most a vírusnak köszönhető. A pestisnek, amit előre látott, tudott, megírt. Vagy nem látott, hiszen nem itt játszódik, hanem Oranban, ott hullanak a patkányok, aztán az emberek, nem vírusról beszél, hanem baktériumról, és nem marad meg a betegség szintjén, hanem szépen tágul, miközben szépen húzza rá a fegyelem és a tudatosság ketrecét az olvasóra. „A becsületes ember, az, aki úgyszólván senkit nem fertőz meg nem más, mint az, akinek a lehető legkevesebb az önfeledt pillanata.” Még csak azt sem mondhatjuk, hogy hátha nincs igaza.

Beethoven Around The World

  • Warner Classics, 2020
beethoven-132835.jpg

Beethoven Around The World (Fotó/Forrás: Warner Classics)

2020 nem csak Beethoven-év volt, vagy lett volna, de az Ébene vonósnégyes is idén ünnepelte fennállásának huszadik évét. És mi mással is ünnepeltek volna, mint Beethovennel. Az eszme az volt, hogy körbejárják a világot a 16 vonónégyessel, élőben rögzítik a koncerteket, és talán meg lehet érezni, hogy most épp hol vannak, Brazíliában vagy Nairobiban, Philadelphiában vagy odahaza, Párizsban. Pontosan az ember nem tudja, hogy mit is várjon, meg kellene-e hallania valamiféle különbséget a közönség néma jelenlétéből is, de végül is: mindegy. Ott ülhetünk némán a lemezjátszó előtt (vinylen is megjelennek a felvételek), és oda képzeljük magunkat, ahová akarjuk. Csak Beethoven is ott legyen.

Adés: Lieux retrouvés

  • Müpa, november 12. 19:30

Lehet, hogy Izland Glenn Goldja (ezt hogy találták ki…) Vikingur Ólafsson nem tud eljönni, ha nem oldódik a járvány, de Várdai István remélhetőleg itt lesz, és, meglepő módon, van magyar zongorista, aki már játszotta Thomas Adés csellóra és zongorára írott darabját – Várjon Dénes. Reménykedjünk. Mert a mű maga érdekes, nem simogatja a közönség buksiját, közben meg valahogy mégis: hogy mást ne mondjak, az utolsó tételben a kánkán szól. Vinnyogva, nyekeregve, mert mégiscsak haláltáncként funkcionál. A mű maga 2009-es, ezúttal nem lehet nyafogni, hogy a klasszikus zenei koncerteken a darabok minimális korhatára száz év. Hátha szólni tud hozzánk ez a kiskorú zene.

Fejléckép: Peter Macdiarmid / Getty Images Hungary

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Átadták a Junior Prima Díjakat zeneművészet kategóriában

Idén is tíz fiatal tehetség vehette át a Junior Prima Díjat zeneművészet kategóriában csütörtökön, a járvány miatt online közvetített díjátadón.
Jazz/World

Elhunyt Balázs Fecó

Életének 70. évében elhunyt Balázs Fecó énekes, zenész, zeneszerző – közölte a hírt a család nevében Várkonyi Attila, a Retro Rádió műsorvezetője.
Klasszikus

Egy nap Beethovennel – Élő közvetítés a Concerto Budapesttel

Beethoven születésének 250. évfordulója alkalmából a zeneszerző művei szólalnak meg a Concerto Budapest előadásában szombaton a Zeneakadémián, a három hangversenyt online követheti a közönség.
Színház

Birtoksértő magatartás miatt tett feljelentést Novák Emil és Szarka Gábor

Eljárást kezdeményezett Novák Emil, az SZFE rektorhelyettese és Szarka Gábor kancellár az egyetem Hallgatói Önkormányzatának elnöke ellen – ezt maga Csernai Mihály osztotta meg Facebookon, hozzátéve, hogy „a dolog több szempontból pikáns”.
Színház

Máraival folytatódik a VígSTREAMház

A padlás 999. előadása után a Vígszínház Márai Sándorhoz fordul és Hegedűs D. Géza felejthetetlen monodrámáját közvetíti.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz müpa

Az adventi időszakban minden nap új tartalommal ajándékozza meg közönségét a Müpa

December 1. és 24. között mindennap egy-egy bármikor elérhető digitális tartalommal – podcasttel, playlisttel vagy koncertvideóval – ajándékozza meg közönségét a Müpa.
Plusz videó

Maradona énekel

Elhunyt „az isteni Diego”, aki iránt egyenesen vallásos rajongással viseltetnek Argentínában. Híres-hírhedt góljával, legendájának eredetével és egy róla szóló dallal emlékezünk rá, amelyet maga is elénekelt rajongói előtt.
Plusz magazin

Fischer Ádám: Az első csöngetés

Sorozatunkban Budapest díszpolgárai osztják meg velünk a fővároshoz kötődő személyes történetüket. Fischer Ádám karmester, aki 2009 óta a cím birtokosa, elárulta egy kedves szokását, amely kimondottan az Akácfa utcához kötődik.
Plusz videó

Black Friday helyett válaszd a fenntartható életet!

Fogyasztás helyett boldogság, pénz helyett élet! Ezt üzenik ismert művészek, köztük Vecsei H. Miklós, Pokorny Lia és Kollár-Klemencz László.
Plusz fidelio magazin

Legyen a kultúra most is a hétköznapok része! – Megjelent a Fidelio decemberi száma

Az utolsó pillanatban hívtuk vissza a decemberi lapszámot, de – ha egy hét csúszással is – megjelent a Fidelio Magazin, amelynek hasábjain online közvetítéseket, lemezeket, könyveket ajánlunk és érdekes írásainkat osztjuk meg Olvasóinkkal.