Plusz

Félidejéhez közeledik a New York Café Bárzongorista Verseny

2012.01.20. 17:44
Ajánlom
Csemer István és Balogh Tamás visszalépett, így a harmadik forduló mezőnye az internetes szavazók segítsége nélkül alakult ki. Aki a helyszínen szeretné végigizgulni a verseny következő állomásait, siessen, mert jegyek csak korlátozott számban kaphatók!

A második fordulóban tizenegy versenyző mérte össze tudását a világ legszebb kávéházában. A Roland V-Piano Grandon, vagyis a korlátlan lehetőségek zongoráján ezúttal is halhatatlan dallamok csendültek fel. A versenyzők saját musicalegyvelegekkel készültek, de volt kötelező rész is: a jól ismert és népszerű magyar dalok címeit papírcsíkokra írták fel, a versenyzők ezek közül húztak egyet közvetlenül a dal bemutatása előtt. A cédulák aztán visszakerültek a többi közé, így fordulhatott elő, hogy egy dal több, különböző felfogású előadásban is elhangozhatott.

A zsűri a technikai tudásnál magasabbra értékelte a játékosságot, az érzelmességet és az előadás lebilincselő mivoltát. Szentpéteri Csilla különösen a lírai, romantikus és lobbanékony pillanatokat értékelte, Rakonczai Viktor pedig azt emelte ki, hogy a versenyzők a kötelező dalokba is bele tudták csempészni a saját személyiségüket. A döntést követően Nyári Károly, a zsűri elnöke megköszönte a New York Caféban összegyűlt közönségnek a jelenlétet és a szavazatokat. Mint mondta, a nagyszámú érdeklődő is bizonyítja, hogy a műfajnak van létjogosultsága a mai világban.

A harmadik fordulóba továbbjutók névsora: Banyák József, Berki Artúr, Csikós József, Darvas Tamás, Mida Oszkár, ifj. Ökrös Ottó, Pintér Péter és Szűcs Gyula, valamint a második fordulót „túlélő" Almási Antal és Gallyas Lakatos Róbert.

Az utolsó, március 31-i gálaestre heten maradnak, közülük kerül ki az, aki megnyeri a New York Café egymillió forint értékű, egy év alatt öt fellépésre szóló szerződését.  A második és harmadik helyezettek nyereménye egy-egy nagy értékű utazás, a megmérettetés minden résztvevőjének pedig abban a kivételes szerencsében lehet része, hogy a Roland hangszergyárnak köszönhetően hazánkban az elsők között szólaltathatják meg a korlátlan lehetőségek zongorája címet elnyert Roland V-Piano Grandot.

A New York Bárzongorista Verseny során összesen hat estén mérik össze a tudásukat a versenyzők. Az egyes fordulókat az érdeklődők személyesen is élvezhetik a világ legszebb kávéházának impozáns falai között. A vendégek maguk is hozzájárulhatnak egy-egy versenyző továbbjutásához, sőt a versenyt az interneten követők is szavazhatnak. A január 29-i estére már minden jegy elkelt, de a negyedik, február 12-i fordulóra még foglalhatók helyek a www.barzongorista.hu oldalon!

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Hallotta már Blaha Lujza hangját? Most csak egy kattintásra van!

Több mint 2600 digitalizált hangfelvételt tett online elérhetővé az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) a Hangtár elnevezésű digitális adatbázisban. A legkorábbi felvételeken a legendás színésznőt, Blaha Lujzát hallhatják az érdeklődők.
Zenés színház

Botrányos siker a drezdai Operaházban – 110 éves Strauss vígoperája, A rózsalovag

Közel két év tervezés után, 1911. január 26-án bemutatták a drezdai Operaházban A rózsalovagot, Richard Strauss és Hugo von Hofmannsthal később nagy vitákat kiváltó háromfelvonásos zenés játékát.
Klasszikus

Fiatal és tehetséges zenészek, akikre kíváncsiak vagyunk

A Rising Stars sorozat Európa legígéretesebb fiatal zenészei közül válogat, akikkel a magyar közönség évről évre a Müpa színpadán is találkozhat. Január 26-ától hat estén át a komolyzene hat feltörekvő csillaga mutatkozik be a a hamburgi Elbphilharmonie színpadán, a hazai közönség a Müpa jóvoltából követheti a koncerteket.
Klasszikus

Kutatók szerint Beethoven nem jól használta a metronómját

Újabb világrengető felfedezés, s ráadásul nem a brit tudósok az elkövetők. Spanyol kutatók állítják, hogy megfejtették Ludwig van Beethoven szimfóniáinak gyors tempómegjelöléseinek titkát. Egy új vizsgálat szerint a zeneszerző rosszul olvashatta le a metronómot. A fene gondolta volna!
Jazz/World

Beethoven Holdfény-szonátája, de flamenco zenészek játsszák

Egészen friss felvétel a frissen alakult Los Azulejos zenekartól: Beethoven klasszikusának, a Holdfény-szonáta harmadik tételét adják elő. De nem a szokásos felrakásban, hanem gitárral, basszussal és cajonnal.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz mti

Hallotta már Blaha Lujza hangját? Most csak egy kattintásra van!

Több mint 2600 digitalizált hangfelvételt tett online elérhetővé az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) a Hangtár elnevezésű digitális adatbázisban. A legkorábbi felvételeken a legendás színésznőt, Blaha Lujzát hallhatják az érdeklődők.
Plusz hír

Átadták a Petőfi Zenei Díjakat

Ötödik alkalommal adták át Magyarország egyik legrangosabb könnyűzenei díját, a Petőfi Zenei Díjat. A jeles eseményen, melyen az év zenekara mellett kitüntették a legjobb férfi, illetve női előadót is, a Bagossy Brothers Company triplázott: három kategóriában is átvehették a Petőfi Sándort formázó szobrot.
Plusz magazin

Lady Gagának szabadott, amit Radics Giginek nem

Az Egyesült Államokban nagy hagyománya van annak, hogy az új elnököt popsztárok körében eskessék fel. Tegnap Joe Bidennek Lady Gaga énekelt himnuszt, tizenkét éve Aretha Franklin tette felejthetetlenné Obama beiktatását. De Barbra Streisand, Ricky Martin és Gene Kelly egyaránt mutatkoztak hasonló szerepben. És mi az, amiért Radics Gigit tetemre hívták, Lady Gagát viszont nem?
Plusz galéria

Két ember, akik a világ legmagasabb fáit fényképezik, hogy unokáik is láthassák őket

Az egyre nagyobb mértékben végrehajtott erdőirtások miatt veszélyben vannak a világ legmagasabb fái. Steven Pearce és Jennifer Sanger elhatározták, hogy lefényképezik őket, hátha észbe kapnak az erdőirtók: hatalmas értéket készülnek elpusztítani.
Plusz hír

Bach és Händel művei szólnak az oltóközponttá alakított Salisbury Székesegyházban

Ideiglenes oltóközpont lett a 800 éves délnyugat-angliai Salisbury Katedrálisból. Az orvosok dolgoznak és orgonazene szól, miközben a 80 év felettiek megkapják a koronavírus elleni Pfizer/BioNTech vakcinát.