Plusz

Félúton a Völgyben

2011.07.27. 13:41
Ajánlom
Július 26-án, kedden érkeztem a Művészetek Völgyébe, éppen a fesztiválfelező ötödik napra. Azon nyomban belevetettem magam a sűrűjébe, s így egy nap alapján előzetes feltételezésem beigazolódni látszik: az idei Völgy több is, kevesebb is, mint az eddigiek.

A fesztiválra tartván szívszorító élményben volt részem, ugyanis Ajkáról bicikliztem Kapolcsra (ajánlom mindenkinek, a táj lenyűgöző és az utazás sportértéke sem elhanyagolható). A Völgyhöz közelítve először Öcsön, majd Taliándörögdön haladtam át. Vártam a szokásos fesztiválforgatagot, persze Öcsön hiába, itt idén nincsenek programok, de Taliándörögdön sem volt túl nagy élet, mindkét falu szinte teljesen kihalt volt. Kapolcsra érkezve már ismerős hangulattal találkoztam, bár a korábbi évekhez képest itt is kisebb a felhajtás.

A programok közt szemezgetve úgy döntöttem, hogy ezen a napon legjobban teszem, hogyha Kapolcson maradok, hiszen a Völgy egyik házigazdája, Palya Bea nagyon impozáns fellépőgárdát szervezett az ötödik napra - tehát nemcsak, hogy Kapolcsról, még a Palya-Udvarról sem volt érdemes kimozdulni.

Az udvarban kedden szólókoncertek voltak, melyeknek sorát Lamm Dávid gitáros-énekes nyitotta. Az az ifjú tehetség könnyedén kalandozik a stílusok közt, akár saját szerzeményről, akár feldolgozásról van szó, mindent kicsit jazzes ízzel ad elő. Nem volt lehengerlő, de kellemes szórakozást nyújtott. Őt követte a Művészetek Hölgye, Palya Bea Egyszálének című műsorával. Hangján hallatszott, hogy nem teljesen egészséges, ennek ellenére ragyogó személyiségével, igazi palyabejás énekléssel mosolyt csalt a közönség arcára és lelkébe. A szólókoncertek sorát Snétberger Ferenc zárta. Azt hiszem, nem nagyon kell őt bemutatnom , nehéz lesz nála nagyobb zenei élményt találni a Völgyben.

És hogy mitől több a Völgy idén, mint eddig? A szokásos fesztiválzenekarok elmaradásával letisztult a fesztivál, így valóban művészet van mindennek a középpontjában. Ez az igazi Művészetek Völgye!

Programkereső

Legolvasottabb

Tánc

Tejbe mártott testek

Új weboldallal jelentkezett a Győri Balett, a honlaphoz tartozó rendhagyó társulati fotókat a csapat egyik táncművésze, Jekli Zoltán készítette.
Klasszikus

Újabb három évig Szinetár Miklós az Opera Örökös Tagjainak elnöke

A neves rendezőt, a Tagság jelenlegi elnökét október 12-én, az Eiffel Műhelyházban tartott közgyűlésen választották újra
Vizuál

Vaszary, Aba-Novák és Munkácsy remekművei a Virág Judit Galéria őszi aukcióján

Vaszary János utolsó itáliai nyarát felidéző festménye, Aba-Novák Vilmos római trattoria ciklusának lenyűgöző darabja, Munkácsy Mihály anya-gyerek kompozíciója és Kádár Béla Amerika-élményének emléket állító műve is kalapács alá kerül a Virág Judit Galéria őszi aukcióján október 17-én a Budapest Kongresszusi Központban.
Könyv

Halász Rita kapta a 2021-es Margó-díjat

A legjobb elsőkötetes prózaírónak járó elismerést ma délután adták át a Várkert Bazárban a Margó Irodalmi Fesztiválon. Halász Rita erős mezőnyben nyerte el a félmillió forintot, a próbafordítást, a tárcasorozatot, a jövő évi bemutatkozást a Liszt Ünnep programján és a Bookline 10 millió forintos médiatámogatását. 
Klasszikus

Ismerje meg Bella Máté új művét! – VIDEÓ

Bella Máté Titan című művét Szentpáli Roland mutatta be az Óbudai Társaskörben, 2021. szeptember 30-án, a 34. Minifesztivál – Magyar Kortárs Zenei Körkép koncertsorozatában. Videónkban a két művész mesélt a darabról.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz ajánló

Kulturális sokszínűség a ZsiMü kínálatában

Az eredetileg májusra tervezett Zsidó Művészeti Napok programjai a világjárvány miatt nem tudtak megvalósulni, így rendhagyó módon októbertől decemberig tart a zsidó kultúra ünnepe, melynek kínálatában izgalmas előadások, egyedi felállású zenei formációk, népszerű művészek és egy különleges kiállítás is szerepel a már jól ismert helyszíneken.
Plusz ajánló

Kulturális programok középpontjában a vadászat

Az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállításhoz kapcsolódó kulturális fesztivál utolsó öt napja is izgalmas és tartalmas programokat kínál. Az események között megtalálhatók klasszikus és világzenei koncertek, filmvetítés, színházi előadás, valamint képző- és iparművészeti tárlatok, amelyek részben a világkiállítás időszakán túl is látogathatók lesznek.
Plusz dalszerzők napja

„És jött a doktor...” – Így segít a zene pandémia idején 

Az Artisjusnak a Dalszerzők Napja alkalmából készített felmérése szerint a koronavírus-járvány idején a magyarok 64 százalékának segített a muzsika, különösen a legfiatalabbaknak és a legidősebbeknek.
Plusz hír

Mától Szabó Magda nevét viseli egy pasaréti sétány

Az írónő születésnapján, október 5-én utcanévtáblát avattak a Mammut Bevásárlóközpont és a Széllkapu Park közötti sétányon. A területen elhelyeztek egy könyvszekrényt is, amelybe bárki hozhat, és amelyből bárki vihet olvasnivalót – Szabó Magda köteteit is.
Plusz ajánló

Fáy Miklós: Minden lemez időutazás

Állandó rovatában Fáy Miklós zenekritikus ezúttal a Hungarotonnál megjelent, Georg Philipp Telemann kettős- és hármasversenyeit tartalmazó lemez mellett könyvet, koncertet és kiállítást is ajánl.