Plusz

Fesztiválokkal nyílik a tavasz – itt az áprilisi Fidelio

2023.03.21. 14:00
Ajánlom
Számos fesztiválajánlóval, interjúkkal, kritikákkal és részletes programbontásokkal megjelent a 2023. áprilisi Fidelio. Az ingyenes magazint keresse országszerte, az ismert terjesztési pontokon, vagy lapozza át online!

A kulturális élet hírei mellett most is számos ajánlót és programbontást talál a lapban, külön tematika szerint csoportosítva a színházi, zenei és képzőművészeti eseményeket, ezen kívül film- és könyvtippekkel is jelentkezünk. Dupla oldalon szerepeltetjük a fővárosi színházi premierkínálatot, de vidéki kitekintést is adunk a lapban. Így látjuk mi című rovatunkban ismét rövid kritikákon keresztül nyújtunk keresztmetszetet az aktuális kulturális felhozatalból.

Interjúink

Ezúttal is számos interjú gazdagítja a lapot, amelyek többsége már online is elérhető teljes terjedelmében. A Katona József Színház 40 éves jubileuma kapcsán ezúttal Jordán Adéllal és Mészáros Bélával ültünk le beszélgetni. (Olvassa el online!)

Március 30-án mutatja be a Rózsavölgyi Szalon a Szívhang című előadást, amelyben Epres Attila nőkoszorúban lép a színpadra. A színművésszel arról is beszélgettünk, miért örül a beugrásoknak, mi a különbség számára munka és játék között és mit szeret a szumóban. (Olvassa el online!)

Második alkalommal nyerte el a Kortárs Magyar Dráma-díjat Székely Csaba, ezúttal Mária országa című történelmi játékával, amelyet Szegeden mutattak be. A drámaíróval szót ejtettünk az alkotás különleges élményéről, a főszereplő nélküli darab létjogosultságáról és arról is, hogy a tökéletességre való törekvés miért veszélyes. (Olvassa el online!)

Farkas Gábor zongoraművész életében egyaránt fontos szerep jut a tanításnak és az előadó-művészetnek. Évekig élt Japánban, jelenleg pedig a Zeneakadémia Billentyűs és Akkordikus Hangszerek Tanszékének vezetője. A művésszel áprilisi koncertje kapcsán beszélgettünk.

Március 23-ától a magyar közönség is láthatja a Hat hét című filmet, amely az örökbeadás témáját dolgozza fel. A történet főszereplőjét alakító Román Katalinnal beszélgettünk, aki élete első filmjében rendkívül erős debütálással hívta fel magára a szakma figyelmét. (Olvassa el online!)

Fáy Miklós újabb kulturális élményeket népszerűsít a lapban: a kritikus ajánlatai között kiállítás, koncert és zenei album is helyet kapott. A márciusi beleolvasóban Puskás Panni Megmenteni bárkit című első regényéből közlünk részletet.

„A menekülteket nem sok különbözteti meg most a nyaralóktól. Annyi csak, hogy a nyaralóknak jogukban áll abbahagyni a nyaralást.”

Vámos Miklós ebben a hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni. Áprilisi választása Rodrigo García Búcsú Gabótól és Mercedestől (Magvető Kiadó, 2022) című memoárjára esett. Gondolataira a kötet szerkesztője, Rostás Eni reagál.

Az aktuális szám ide kattintva tölthető le!

 

A 2023. áprilisi szám megtalálható országszerte, az ismert terjesztési pontokon, valamint a Líra Könyv bolthálózatában.

A magazin borítóján a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek plakátja, a hátsó borítón pedig a Líra Könyv kreatívja kapott helyet.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Mégsem mutatja be a Pesti Színház Székely Csaba társadalmi megosztottságról szóló darabját

Sokan várták már nagy izgalommal a Pesti Színház őszre meghirdetett premierjét, amiben Székely Csaba legújabb darabját, a Kalandfilmet mutatták volna be, Kincses Réka rendezésében. CIKKÜNK FRISSÜLT!
Színház

Jelentős színházi társulatok szűnhetnek meg

A kulturális kormányzat nyilvánosságra hozta az előadó-művészeti szervezetek támogatására vonatkozó döntését. Több, a működési támogatások csökkentése miatt eleve nehéz helyzetbe került, akár évtizedes sikeres múlttal és figyelemre méltó jelennel rendelkező, közfeladatot ellátó társulat egyáltalán nem kap támogatást.
Zenés színház

VeszprémFest 2023: jön Alvaro Soler, Mariza, Anna Netrebko, Joss Stone, Norah Jones és Rost Andrea

2023-ban 20 éves a VeszprémFest. A kétévtizedes prémium zenei fesztivál július 12. és 16. között a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program kiemelt zenei rendezvényeként fennállásának egyik legváltozatosabb programjával ünnepel.
Színház

„Vállalom, hogy éltem, és azt, hogy majd meghalok ” – 110 éve született Gobbi Hilda

A legendás színésznő pályája során olyan emlékezetes szerepeket játszott el, mint a Csongor és Tünde Mirigyje, vagy a Hamlet Gertrúdja, az igazi népszerűséget azonban a Szabó család című rádiós családregény Szabó nénije hozta meg számára. 
Tánc

„Könnyeken átívelő nevetés” – interjú Boris Eifmannal

Ritka és egyedülálló balett érkezik Budapestre június 10-től: a világhírű koreográfus, Boris Eifman 2019-es premierje, A Pygmalion-hatás. A művészt arról kérdeztük, mi a kötődése a komikumhoz, a groteszkhez, és milyen lesz a 21. század táncnyelve.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz ajánló

Koncert koncertet követ szombaton az Újpalota Napján

Június 10-én Halász Judit, a Magyar Népmese Színház, Paulina és a Budapest Bár előadásait hallgathatja meg a közönség a XV. kerület rendezvényén.
Plusz hír

Kutrik Bence, Dobri Dániel és Balogh Máté is Artisjus-díjat kapott

Összesen tizenkét zeneszerző, szövegíró, illetve alkotói közösség munkáját ismerték el. Menyhárt János életműdíjat, Török Ádám pedig posztumusz életműdíjat kapott a szerzői egyesülettől.
Plusz ajánló

Jubileumi évadot hirdetett a 60 éves Gyulai Várszínház

A hatvanéves Gyulai Várszínház által kínált összművészeti programsorozat kiemelkedő eseményei a X. Színházi Olimpia nemzetközi előadásai, saját szervezésű színházi fesztiválok, saját színházi bemutatók, a Free Zenei Fesztivál és az Irodalmi Humorfesztivál.
Plusz ajánló

Világsztár hegedűs, Petőfi táncban és egy kiállítás Budapestről – Sokszínű hétvégét ígér a Margitszigeti Színház

Pénteken a közönség részt vehet egy varázslatos nyitókoncerten Daniel Lozakovich világsztár hegedűművész vendégszereplésével a Nemzeti Filharmonikusok koncertjén, vasárnap pedig egy fergeteges táncjátékkal várnak mindenkit Petőfi életének legszebb pillanatairól.
Plusz hír

Megválasztották a Halhatatlanok Társulatának új Örökös Tagjait

Idén is a szakmai kuratórium által kijelölt előadóművészek közül a közönség döntötte el, kik legyenek a Halhatatlanok Társulatának új tagjai. Az új Örökös Tagok lábnyomát elhelyezik a Halhatatlanok sétányán is.