Plusz

Filmek valódi téttel

2016.09.21. 09:35
Ajánlom
Négy helyszínen kilenc nap alatt több tucatnyi díjnyertes alkotást vetítenek a 3. Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon (BIDF). A szeptember 24-i nyilvános megnyitón meglepetés is várja a közönséget.

A dokumentumfilm fesztiválnak idén a Premier Kultcafé, az Ódry Színpad, az Olasz Kultúrintézet és a Kazimir Étterem ad otthont. "Jó dolog, ha egy fesztivál belakja a várost, a Kanadai Nemzetközi Hot Docs fesztivál tíz helyszínen folyik Torontóban, de az amszterdami vagy a csehországi Jihlavában zajló nemzetközi dokumentumfilm fesztiválon is több moziban vetítenek" - mondta el Sós Ágnes,  a fesztivál főszervezője. Megjegyezte, hogy a BIDF alacsony költségvetésből gazdálkodik, nem engedhették meg maguknak, hogy egy nagyobb mozit béreljenek, a négy, egymás közelében, a belvárosban fekvő helyszínen kilencven százalékban önkéntesek dolgoznak a mustra alatt.

A vetítések után a dokumentumfilmek alkotóival is találkozhatnak a nézők. A szombati megnyitón A színpadon Princess Shaw című alkotást vetítik, amelynek főhőse, egy New Orleansban élő amatőr énekesnő a fiatal magyar énekessel, Torres Dániellel lép fel az Ódry Színpadon.

A zsűriben többek közt Gryllus Dorka, Veiszer Alinda, Vecsei Miklós Hasi és Hegedűs D. Géza foglal helyet. "Gyermekkoromban sok időt töltöttem nagyszüleimnél, akik parasztemberek voltak"  - mondta el Hegedűs D. Géza.

A dokumentumfilmeknél mindig úgy érzem, mintha tűzbe nyúlna az alkotó.

"Amikor az élet valamely jelenségére ráfókuszál, odamegy, az bizony parázslik. Nagyszüleimnek sparheltje volt, nagymamám mindig fával tüzelt, és olykor, ha egy-egy parázs kiesett, ő lenyúlt, megfogta a puszta kezével és visszatette. Valahogy számomra ezt jelenti a dokumentumfilm, mikor egy nagyon erős individuális személyiség - hiszen ez individuális műfaj, amelyben nincs tompítás, nincs finomkodás - belenyúl a tűzbe. Meg kell fogni a parazsat, ha tetszik. Ez az élménye a nézőnek is: sokkal erőteljesebb, sokkal nyersebb, esztétikai értelemben is egészen más nyelven szólalnak meg ezek az életjelenségek" - fogalmazott a művész. 

Három szekcióban szállnak versenybe az egészestés dokumentumfilmek : a Mert ő normális, a Mert enyém is a titok és a Mert miénk is a hatalom, és a Mert rövidek is vannak címűben a rövidfilmek.

A Mert ő is normális program filmjei különleges emberekkel és élethelyzetekkel ismertetik meg a nézőket a kizárólag Disney-rajzfilmekkel kommunikáló fiútól a szerelmét meggyilkoló írón át az ördögűzőkig.

A következő szekció címe a családi titkokra utal. Az itt bemutatott történetek családi körben, rokonságban folytatott mikronyomozások. Ezekkel a saját családi körükben forgó történetekkel éles ellentétben áll a politikával, történelemmel, a külső körülményekkel harcolók sorsa a Mert miénk is a hatalom válogatásban. Utóbbiak közt akad, amelyek szereplői az egyiptomi vagy észak-koreai hétköznapokban próbálnak boldogulni, vagy a francia gyári munkások megélhetéséért harcolnak. A menekültválság és hatásai mellett sem mehettek el az alkotók legyen szó Lampedusáról vagy 1956-ról.

Cseke Eszter és S. Takács András a 2016-os BIDF zsűritagjai from BIDF on Vimeo.

Egészestés hazai dokumentumfilm nincs versenyben, azonban a rövidfilmes versenyprogramban több nemzetközi színvonalú magyar rövidfilm látható például Meggyes Kriszta, Morvay Norbert és Dombrovszky Linda alkotása. A BIDF idén magyar filmes iskolák - a Színház és Filmművészeti Egyetemen, az ELTÉ-n és a Metropolitan Egyetemen - hallgatóinak rövidfilmjeiből is bemutat egy válogatást.

"A dokumentumfilm trendi, fiatalos műfaj, azzal szemben, amit sokan gondolnak róla, valójában játékfilmek ezek a produkciók valós hősökkel. A merítésben olyan rangos filmfesztiválokon szereplő alkotásokból válogattunk, mint a Berlinale vagy a Sundance Filmfesztivál. Közönséget építünk, nem engedhetünk a színvonalból. Ha zseniális filmeket hívunk meg, a közönség ezt azzal hálálja meg, hogy visszatér" - hangsúlyozta Sós Ágnes.

A 3. BIDF szeptember 24. és október 2. között várja programjával a közönséget. További információ a fesztivál weboldalán érhető el.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Visszatérés a Walhallába

A Covid miatti kényszerű kihagyás miatt idén végre visszatérhetett a Budapesti Wagner-napok közönsége a Müpába, ahol már az első fanfárként felcsendülő Walhalla-motívum közben sokan érezték, ismét egy különleges utazás részesei lehetnek. Beszámoló az első Ring-sorozatról és a Rienziről.
Vizuál

Nyári hangulat a Virág Judit Galériában

Egry József, Csók István, Vaszary János, Szőnyi István egy-egy műve is megidézi a kánikulát a Virág Judit Galéria legújabb kiállításán. Az idén huszonöt éves galéria új, ingyenesen megtekinthető kamaratárlatán minden egyes alkotás megvásárolható.
Plusz

Színházi időutazás az Epreskertben – Jön a Séták Hétvégéje

Kurtizánok, gyilkosok és Piszkos Fred nyomába eredhetünk, bejárhatjuk Gül Baba Türbéjét, vagy éppen az Epreskert meséit nézhetjük meg egyfelvonásos színházi előadás formájában a Séták Hétvégéjén július 1. és 3. között.
Klasszikus

Fiatal művészeknek szervez mesterkurzust Miranda Liu

A New Millenium Nemzetközi Akadémia (NMIA) minőségi oktatást és online tanulási lehetőségeket kínál feltörekvő kreatív művészeknek, akik egy mesterkurzus keretein belül tanulhatnak világhírű zenészektől, művészmenedzserektől és szakértőktől.
Könyv

E. T. A. Hoffmann Mozarttól kölcsönözte a nevét

1776. január 24-én született a német romantika kiemelkedő írója, Az arany virágcserép, valamint a Diótörő és Egérkirály szerzője, aki annyira tisztelte Wolfgang Amadeus Mozartot, hogy még a nevét is felvette.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz ajánló

Színházi időutazás az Epreskertben – Jön a Séták Hétvégéje

Kurtizánok, gyilkosok és Piszkos Fred nyomába eredhetünk, bejárhatjuk Gül Baba Türbéjét, vagy éppen az Epreskert meséit nézhetjük meg egyfelvonásos színházi előadás formájában a Séták Hétvégéjén július 1. és 3. között.
Plusz ajánló

Zene és sport már három tó mellett – kezdődik a Magyar Tavak Fesztiválja

Az immár három különböző helyszínen jelentkező programsorozat a hazai és a nemzetközi könnyű-, klasszikus és jazz-zenei élet legnívósabb előadóit hozza el júniusban a Velencei-tó, júliusban a Tisza-tó, augusztusban pedig a Balaton partjára.
Plusz ajánló

Nyári pezsgés a Fidelióval

Megjelent a Fidelio 2022. július-augusztusi száma, benne a fővárosi játszóhelyek és koncerttermek részletes műsorával, könyv-, film- és kiállításajánlókkal, valamint számos szabadtéri színház kínálatával. Keresse az ismert terjesztési pontokon!
Plusz ajánló

„Képzelj el egy várost!” – elindult a Labor15 podcast

Képzelj el egy várost! – így indul a tizenötödik kerület új podcastjának, a Labor15-nek minden adása. A műsorvezető Marton Éva vendégeivel arra a keresi a választ, hogy mi kell a közös alkotáshoz. A műsor első adásának témája a Göncz100, de vendég lesz Merker Dávid és Korn Anita is.
Plusz hír

Joyce Ulyssese mint európai Odüsszeia – a Kreatív Európa pályázatán nyert Budapest is

Európa-szerte 18 város, köztük Budapest nyerte a Kreatív Európa program 1,78 millió eurós támogatását egy kétéves, nagyívű kulturális projekt megvalósítására, amely James Joyce Ulysses című művét helyezi mai kontextusba.