Plusz

Főszerepben a fuvola

2011.07.14. 20:50
Ajánlom
Szerdán tanárként és művészként is közelebbről megismerhettük Jacques Zoont, a 27. Bartók Szeminárium és Fesztivál fuvola kurzusvezetőjét .

A holland fuvolaművész több világhírű zenekar első fuvolistája volt, többek között a Royal Concertgebouw Orchestránál, az Európai Kamarazenekarnál, valamint a Boston Symphony Orchestránál játszott. Jelenleg a Genfi Konzervatórium és a madridi Escuela Superior de Música Reina Sofia tanára, továbbá a Claudio Abbado vezette Zürichi Fesztiválzenekar és a Mozart Orchestra első fuvolása. Ezek alapján talán érthető a tömeges aktív jelentkezés...

Jacques Zoon „műhelyében" - egyedüliként - kedden került sor kurzusindító meghallgatásra. Először mindenki játszott valamit, majd pedig a professzor összeírta a sorrendet, hogy kiket mikor hallgat meg a hét folyamán. Mindenki két-három alkalommal játszhat a művésznek az egyelőre csak péntekig megírt beosztás alapján. „Nagyszerű művész, akinek jó meglátásai vannak, s így nem csak fuvolisták látogatják az órákat" -  nyilatkozta Kerner Mária (képünkön), aki idén volt a Zeneakadémia első évfolyamos fuvola szakos hallgatója.  Az ifjú fuvolista kiemelte továbbá az energiát, ami Jacques Zoonban buzog, s amit a növendéknek is megpróbál átadni vagy kihozni belőle. S a humor sem áll távol a professzortól, ha arról van szó, hogy egy kicsit oldja a tanítványt, vagy érzékletesen rávilágítson arra, hogyan lehetne javítani a produkción.

A nagyközönség Zoon humoros gesztusai mellett előadóművészi kvalitásait ismerhette meg az esti koncerten, amelynek ő volt a főszereplője. A sárvári Nádasdy-vár egyik impozáns termében tartott hangversenyen elsősorban holland darabokat játszott a művész egyedi fejlesztésű fafuvoláján: Jaap Geraedts, Willem Pijper és Rudolph Escher művei mellett az amerikai Aaron Copland Duója hangzott el. A hangverseny elején Zoon kamarapartnere, a szintén kurzusvezető Eckhardt Gábor ihletett előadásában hallhattunk négy Debussy-prelűdöt, majd Geraedts Szonatinája következett. Escher és Pijper Szonátáinál Borbély László működött közre zongorán, a zeneileg és technikailag is igen nagy felkészültséget igénylő daraboknál úgy tűnt, mintha a fiatal pianista már régóta együtt játszana a holland művésszel, pedig a hétfői nyitókoncert után találkoztak először. A  közel kétórás hangverseny felejthetetlen élmény maradt mindenki számára, és egyáltalán nem az elviselhetetlen hőség és levegőtlenség miatt.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

„Csak egy közös ügy létezik” – Beszélgetés Dinyés Dániellel

Dinyés Dániel egész életében különösen figyelt arra, hogy művésztársait lehetőségeihez képest segítse. Ennek hitelességét erősíti, hogy ő maga nem is szívesen beszél róla. Nemes gesztusairól kizárólag szűk környezete és az érintettek tudnak. 2022-ben a zeneszerző-karmester veheti át az Art is Business Fidelio-díját, amellyel azokat az alkotókat ismerik el, akik saját erejükből, ellenszolgáltatás nélkül támogatják a művészeti szektort.
Klasszikus

Szerb győzelem, magyar második hely a Bartók Világversenyen

A 24 éves Veljko Nenadić kapta az első díjat a 2022-ben komponistáknak meghirdetett megmérettetés gálaestjén, műve szerepel majd a jövő évi, hegedűsöknek szóló forduló választható darabjai között is. A második díjat Thomas Kornél kapta.
Klasszikus

Andrés Orozco-Estrada lép fel a Budapesti Fesztiválzenekarral

A zeneirodalom egyik legnépszerűbb zongoraversenye és szimfóniája, valamint egy varázslatos nyitány is felcsendül a Budapesti Fesztiválzenekar és a kolumbiai sztárkarmester, Andrés Orozco-Estrada decemberi koncertjein.
Vizuál

„Mindig rólunk van szó” – Hegedűs D. Géza a Néprajzi Múzeum kiállításáról

Európa egyik legkorszerűbb múzeumépülete, az idén felavatott Néprajzi Múzeum első, időszaki kiállítása a Megérkeztünk című tárlat. A legelső, 19. századi gyűjtésektől a legújabb szerzeményekig Hegedűs D. Géza színművész „kalauzolja” a látogatókat audio idegenvezetés formájában.
Plusz

Elhunyt Irene Cara, a Flashdance Oscar-díjas énekes-dalszerzője

63 éves korában elhunyt Irene Cara, a Flashdance című film Oscar-díjas énekes-dalszerzője – számolt be róla a BBC News.Az amerikai színésznő és énekesnő az 1980-ban bemutatott Fame című film főcímdalával is sikert aratott, de sokan ismerték meg a Flashdance című produkció dalszerző-énekeseként is.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz hír

„Mert hát a zenélésnél semmi sem jobb” – Presser Gábor a Sportarénában ad koncertet

Presser Gábor újra a Papp László Budapest Sportarénában lép fel: a dalszerző, billentyűs, énekes 2023. szeptember 30-án Még 1 koncert címmel ad műsort – közölte a szervező Encore Production.
Plusz hír

Elhunyt Irene Cara, a Flashdance Oscar-díjas énekes-dalszerzője

63 éves korában elhunyt Irene Cara, a Flashdance című film Oscar-díjas énekes-dalszerzője – számolt be róla a BBC News.Az amerikai színésznő és énekesnő az 1980-ban bemutatott Fame című film főcímdalával is sikert aratott, de sokan ismerték meg a Flashdance című produkció dalszerző-énekeseként is.
Plusz ajánló

Hangolódjunk közösen! – Adventi programajánló a család minden tagjának

A gazdag kulturális programkínálatának köszönhetően a várakozás örömét, korosztálytól függetlenül, sokféleképpen megélhetjük az adventi időszakban: legyen az bábelőadás, koncert, múzeumpedagógiai foglalkozás vagy gyerektáncház. Mutatunk pár tippet, amely kihagyhatatlannak ígérkezik idén decemberben.
Plusz ajánló

Decemberben két alkalommal is online pályázati tájékoztatókat tart a Kreatív Európa Iroda

December 5-én az Európai irodalmi művek forgalma, december 12-én pedig az Európai együttműködési projektek 2023-as pályázati felhívásairól tart online tájékoztatót a Kreatív Európa Iroda. Az eseményre várnak mindenkit, aki többet szeretne megtudni a pályázás menetéről és azok részleteiről.
Plusz hír

Dinyés Dániel kapja az Art is Business Fidelio-díját

Idén negyedik alkalommal adják át az Art is Business Díjakat azon vállalati és kulturális szereplőknek, akik az elmúlt időszakban jó példával jártak elől. A Fidelio – Kulturális mecénás elismerés idei nyertese: Dinyés Dániel karmester, zeneszerző, a Szegedi Nemzeti Színház zenei vezetője.