Plusz

Four Bones: "Folyamatosan feszítjük a határokat”

2012.08.25. 07:34
Ajánlom
Egymást érő koncertek belföldön és külföldön, folyamatosan bővülő, a klasszikusoktól a jazz-sztenderdeken át a kortárs zenéig ívelő repertoár, merész tervek és a kényszerű tagcserék ellenére töretlen lendület: ez a Four Bones harsonakvartett dióhéjban. A részletekről Gyetvai Péter, a négyes basszusharsonása mesélt.

- Éppen tíz éve alakult a Four Bones Quartet - ennyi idő alatt szinte minden együttes életében történnek változások. Legutóbb 2009-ben beszélgettünk, azóta mintha besűrűsödtek volna az események a házatok táján.

- Valóban, az utóbbi években voltak kényszerű cserék. A váltások mindig benne vannak a pakliban, de mint minden kamaraegyüttes, a Four Bones is sérülékeny, amikor megbomlik a már kialakult egység, úgyhogy igyekszünk gyorsan megoldani a helyzeteket. (Jelenleg Juhász István, Gyetvai Péter, Kasza Nándor és Villányi László alkotják az együttest - a szerk.) Mivel a kvartett folyamatosan koncertezik, nem is igen van időnk hosszasan próbálgatni új tagokat. A szakmai szempontok mellett leginkább az emberi tényező alapján döntünk, mert a próbákon és a turnékon kívül is gyakran összejárunk, ezért fontos, hogy jól érezzük együtt magunkat. Ha pedig valakinek problémája van, akkor megbeszéljük, szóval olyanok vagyunk, mint egy család. A barátnők mindig kérdezik is, hogy akkor ki a fontosabb? (nevet)

- A honlapotokon olvasom , hogy a tavasz folyamán többször felléptetek Németországban, szerepeltetek Prágában, a nyár elején Szlovéniában jártatok, közben Budapesten is lehetett titeket hallani, majd több koncertet adtatok a Balaton-parton és kétszer is játszottatok a Sziget fesztiválon. Ősszel is hasonló lendülettel folytatjátok?

- Sikerrel pályáztunk az Nemzeti Kulturális Alapnál a 2011 őszén megjelent Crossroads című albumunk lemezbemutató turnéjának támogatására, így - ha némileg szerényebb keretek között is, hiszen csak ritmusszekció kísér el minket - végre országszerte bemutathatjuk a lemez anyagát. A hatkoncertes sorozat  állomásai Mosonmagyaróvár, Szeged, Pécs, Szombathely, Sopron és Kaposvár lesznek, és szervezés alatt állnak a turnétól és a lemeztől független más belföldi koncertek is. Emellett nagy örömünkre meghívtak minket a minden év októberében megrendezésre kerülő neves Sauerland Herbst rézfúvós fesztiválra, ahol mások mellett olyan nagynevű előadók is felléptek már, mint a Canadian Brass vagy Boldoczki Gábor. A fesztiválon két koncertet adunk majd, és éppen azon dolgozunk, hogy más német városokban is bemutatkozhassunk - egy esseni és egy berlini fellépésre vannak elég jó kilátásaink. Németországba viszont más műsorral készülünk.

- Apropó műsor: mesélj egy kicsit a repertoárotokról! Nem szembesültök néha nehézségekkel, amikor a reneszánsz fúvószenétől a jazz örökzöldekig, a filmzenéktől a kortárs magyar szerzőkig ívelő, leginkább a divatos crossover szóval körülírható repertoárotokat be kell sorolni? Bevallom őszintén, néha mi is bajban vagyunk a Fideliónál, melyik kategóriába rakjunk titeket. (nevet) Vagy a közönséget ez nem zavarja?

- Már tudatosan nem akarjuk behatároljuk magunkat, mert nem is tudjuk (nevet). És a közönség sem ragaszkodik mereven a műfajokhoz. Július végén egy hét alatt volt hat koncertünk, és minden alkalommal igényelték a "lazítást". A visszajelzésekből egyértelmű, hogy hálásak érte, ha színes a műsor. Egyébként nem mindig klasszikusokkal kezdünk, a Múzeumok Éjszakáján és a Szigeten is könnyedebb műsorba csempésztünk komolyabb számokat. Egyébként éppen a repertoárunk megújításán dolgozunk: főként a külföldi koncertszervezőkre tekintettel fogunk csinálni két-három választható koncertprogramot. Biztosan lesz egy főként népszerű klasszikusokból összeállított és egy kimondottan crossover anyagunk is. De igyekszünk minden koncertünkön egy-két számot eljátszani a lemez anyagából is, hiszen azokat a nekünk komponált darabokat máshol, mástól biztosan nem hallhatta a közönség. Több év tapasztalatával a hátunk mögött mindenesetre azt mondhatom: a harsonakvartett olyan ritka formáció, hogy szinte bármit játszunk, az újdonság erejével hat.

2B622499-5F35-40EE-BB3E-9CC45093A06B

Jazz, világzene és népzene a 20. Szigeten - Four Bones Quartet

- Pedig van egy sor sikeres rézfúvós kamaraegyüttes a magyar "piacon". Odafigyeltek rá, hogy ne támasszatok egymásnak közvetlen konkurenciát?

- Megmondom őszintén, az elmúlt tíz év alatt sohasem akartunk tudatosan alkalmazkodni a többiekhez, de szerencsére soha nem is húztuk keresztül mások terveit. A magunk útját járjuk, és hiszünk abban, hogy ha elegendő munkát fektetünk az együttesbe, akkor annak meglesz a gyümölcse. A Four Bones lényege a sokszínűség: sokkal nagyobbat nyitottunk, mint az említett rézfúvós együttesek, és folyamatosan feszítjük a határokat. A hagyományos harsonakvartett-repertoárt egyáltalán nem játsszuk, és arra törekszünk, hogy olyan művek igazán hangszerszerű átiratait készít(tes)sük el, amelyeket mások nem játszanak. Prágai koncertünkre például - ahová cseh vonatkozású meglepetés-számokat is kértek - a Don Giovanni nyitányával és a Moldva áthangszerelt változatával készültünk. Olyan percekig tartó vastapsot nem is tudom, mikor kaptunk...

- A Crossroads-lemezbemutatón Herczku Ági énekelt, de játszottatok már Palya Beával, Szirtes Edina Mókussal és rendszeresen léptek fel egy sor kiváló jazz-zenésszel. Azon nem gondolkodtatok el, hogy az itthoni crossover "nagyágyúkkal" hozzatok létre közös projektet? Alpár Balázstól Vukán Györgyig sorolhatnám a neveket - az idén Kossuth-díjjal is kitüntetett zongoraművész ráadásul nemrégiben éppen harsonások felkérésére írt darabot.

- Nyitottak vagyunk - szinte - mindenre, de az az igazság, hogy az utóbbi években nem kellett keresnünk a partnereket, mert a legkülönfélébb együttműködési lehetőségek találtak meg minket. Persze közreműködőket mi is kérünk fel, a következő lemezre például már vannak konkrét terveink. Ami a jazzt illeti, sosem állítottuk magunkról, hogy jazztanszakot végeztünk volna, viszont mindig odafigyeltünk arra, hogy stílusosan játsszuk a sztenderdeket, a Four Bones Jazz Combóban pedig a fiatal generáció legkiválóbb jazz-zenészeivel - Gereben Zitával, Horváth "Tojás" Gáborral és társaikkal - dolgoztunk együtt. A Combóval egyébként tervezünk őszre egy egészestés koncertet, de sajnos ekkora formációnak nagyon nehéz rentábilisan fellépést szervezni, úgyhogy inkább örömzenélésnek fogjuk fel a lehetőséget. Ami pedig már biztos, hogy augusztus 28-án a rendhagyó crossover koncertekről híres Kultúrfürdő sorozatban lépünk fel a Barnabás Fuvolakvintettel közösen. Nagyon szeretünk Halas Dóráék projektjeiben részt venni, mert rendkívül kreatívak, és mindig inspiráló, igazi "mindenevő" közönséget vonzanak a rendezvényeik.

- Vannak-e távolabbi terveitek, netán dédelgetett álmaitok?

- Az ősszel a hazai nagyvárosokat érintő lemezbemutató turné mellett többségében külföldön fogunk játszani: a németországi fesztivál után Erdélybe megyünk, és egy írországi felkérésünk is van. Az évet egy adventi koncertsorozattal tervezzük zárni, Ausztriában már van is lekötött fellépésünk, a pesti koncertek pedig szervezés alatt állnak. Az adventi műsorban Csereklyei Andrea szopránénekesnő lesz a vendégünk, őt barokk áriákban fogjuk kísérni, valamint új, saját átiratokkal készülünk az ünnepkörhöz illő klasszikus darabokból (Messiás, Diótörő stb.). Ami pedig az álmainkat illeti: évek óta tervezgetünk egy fúvós minifesztivált. Az utóbbi években szerencsére egyre több nívós kamarazenei fesztivált szerveznek Magyarországon, de a fúvósokra mintha kevesebb figyelem jutna - ezt a hiányt szeretnénk pótolni. Egy Balaton-felvidéki kúriára szeretnénk meghívni két-három különleges - nemcsak rézfúvós - kamaraegyüttest. Az előkészületek már folynak, és reményeink szerint az álom 2013-ban valósággá válhat.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Kiderült, kik ők: Kult50 – A kultúra 50 arca

Megvan A kultúra 50 arca, a legújabbak, akik 2018-ban „pörgették a magyar kultúrát”, és jelentős teljesítményük miatt tíz kategóriában bekerültek az idei Kult50-be. A Fidelio kiadványát és egész évre kiterjedő programját ma délelőtt mutatták be a Rózsavölgyi Szalonban.
Klasszikus

"Tartozunk Bartóknak és Kodálynak" – Rohmann Ditta és a Söndörgő a Kult50-ben

Indul a Kult50 videósorozata! Hetente két alkalommal jelentkezünk videóval, melyekben párosával mutatjuk be az idei Kult50 szereplőit. Az első részben Rohmann Ditta csellóművészt és Eredics Benjamint, a délszláv népzenét játszó Söndörgő zenekar egyik tagját ültettük le beszélgetni, akik korábban soha nem találkoztak személyesen.
Klasszikus

Balogh Eszter: „Nem nyerni akartam, hanem hatni a közönségre!”

Elsöprő győzelmet aratott a londoni Hӓndel Énekversenyen Balogh Eszter mezzoszoprán. Megosztotta velünk a megmérettetésen szerzett tapasztalatait, gondolatait az opera szerepéről napjainkban, és azt is elárulta, hogy mi a célja az énekléssel.
Klasszikus

Túlélte a Notre Dame orgonája, de nem tudjuk, meg fog-e szólalni

A hangszerben három-négy évszázad orgonaépítői tapasztalata egyesült, különlegessége éppen a korában rejlett. Szívfájdító belegondolni, hogy lehet, soha nem fog megszólalni.
Klasszikus

Ők most a legjobb fiatal kamarazenészek Vásáry Tamás zsűrije szerint

A Korossy-Khayll Csongor, Tóth Kristóf (hegedű), Albert Julianna (brácsa) és Devich Gergely (cselló) alkotta együttes nyerte a Weiner Leó Országos Kamarazenei Verseny vonósnégyes kategóriáját, mindannyian a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatói.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz ajánló

Nyitott Ház – Május 18-án a Pesti Vigadóban

Hagyományok és modernkori igények, amelyeket a művészet és a kultúra kapcsol össze: koncertek, előadások, workshopok designerekkel felnőtteknek és kézművesfoglalkozások kicsiknek, idegenvezetések, kiállítások – ingyenes programok május 18-án egész nap a Pesti Vigadóban.
Plusz ajánló

A hosszú élet titka is kiolvasható a májusi Fidelióból

Az ingyenes programmagazin májusi számában az aktuális eseménynaptár mellett megtalálod Fáy Miklós és Vámos Miklós rovatát, valamint számos interjút, többek között Udvaros Dorottyával, Volf Katalinnal, Konrád Györggyel és Krusovszky Dénessel. Lapozz bele online!
Plusz kult50

Kiderült, kik ők: Kult50 – A kultúra 50 arca

Megvan A kultúra 50 arca, a legújabbak, akik 2018-ban „pörgették a magyar kultúrát”, és jelentős teljesítményük miatt tíz kategóriában bekerültek az idei Kult50-be. A Fidelio kiadványát és egész évre kiterjedő programját ma délelőtt mutatták be a Rózsavölgyi Szalonban.
Plusz videó

Lángolt a Notre-Dame

Hétfő délután a fa tetőszerkezet kapott lángra a renoválás alatt álló katedrális - valószínűleg éppen a felújítással összefüggésben. A tűz gyorsan terjedt az egész épületben. Egy torony és a tetőszerkezet egy része is beomlott. A párizsiak döbbent csendben vagy vallásos énekeket énekelve álltak az utcán és figyelték az eseményeket.
Plusz ajánló

Robog tovább a Partitúra Miklósa Erikával és Batta Andrással

Javában tart a zenei, művészeti road show új szériájának forgatása. Miklósa Erika operaénekesnő és Batta András zenetörténész kulturális országjárásának újabb epizódjai május 1-jétől szerda esténként 20.15-kor láthatók a Duna televízió csatornáján.