Plusz

Four Bones: "Folyamatosan feszítjük a határokat”

2012.08.25. 07:34
Ajánlom
Egymást érő koncertek belföldön és külföldön, folyamatosan bővülő, a klasszikusoktól a jazz-sztenderdeken át a kortárs zenéig ívelő repertoár, merész tervek és a kényszerű tagcserék ellenére töretlen lendület: ez a Four Bones harsonakvartett dióhéjban. A részletekről Gyetvai Péter, a négyes basszusharsonása mesélt.

- Éppen tíz éve alakult a Four Bones Quartet - ennyi idő alatt szinte minden együttes életében történnek változások. Legutóbb 2009-ben beszélgettünk, azóta mintha besűrűsödtek volna az események a házatok táján.

- Valóban, az utóbbi években voltak kényszerű cserék. A váltások mindig benne vannak a pakliban, de mint minden kamaraegyüttes, a Four Bones is sérülékeny, amikor megbomlik a már kialakult egység, úgyhogy igyekszünk gyorsan megoldani a helyzeteket. (Jelenleg Juhász István, Gyetvai Péter, Kasza Nándor és Villányi László alkotják az együttest - a szerk.) Mivel a kvartett folyamatosan koncertezik, nem is igen van időnk hosszasan próbálgatni új tagokat. A szakmai szempontok mellett leginkább az emberi tényező alapján döntünk, mert a próbákon és a turnékon kívül is gyakran összejárunk, ezért fontos, hogy jól érezzük együtt magunkat. Ha pedig valakinek problémája van, akkor megbeszéljük, szóval olyanok vagyunk, mint egy család. A barátnők mindig kérdezik is, hogy akkor ki a fontosabb? (nevet)

- A honlapotokon olvasom , hogy a tavasz folyamán többször felléptetek Németországban, szerepeltetek Prágában, a nyár elején Szlovéniában jártatok, közben Budapesten is lehetett titeket hallani, majd több koncertet adtatok a Balaton-parton és kétszer is játszottatok a Sziget fesztiválon. Ősszel is hasonló lendülettel folytatjátok?

- Sikerrel pályáztunk az Nemzeti Kulturális Alapnál a 2011 őszén megjelent Crossroads című albumunk lemezbemutató turnéjának támogatására, így - ha némileg szerényebb keretek között is, hiszen csak ritmusszekció kísér el minket - végre országszerte bemutathatjuk a lemez anyagát. A hatkoncertes sorozat  állomásai Mosonmagyaróvár, Szeged, Pécs, Szombathely, Sopron és Kaposvár lesznek, és szervezés alatt állnak a turnétól és a lemeztől független más belföldi koncertek is. Emellett nagy örömünkre meghívtak minket a minden év októberében megrendezésre kerülő neves Sauerland Herbst rézfúvós fesztiválra, ahol mások mellett olyan nagynevű előadók is felléptek már, mint a Canadian Brass vagy Boldoczki Gábor. A fesztiválon két koncertet adunk majd, és éppen azon dolgozunk, hogy más német városokban is bemutatkozhassunk - egy esseni és egy berlini fellépésre vannak elég jó kilátásaink. Németországba viszont más műsorral készülünk.

- Apropó műsor: mesélj egy kicsit a repertoárotokról! Nem szembesültök néha nehézségekkel, amikor a reneszánsz fúvószenétől a jazz örökzöldekig, a filmzenéktől a kortárs magyar szerzőkig ívelő, leginkább a divatos crossover szóval körülírható repertoárotokat be kell sorolni? Bevallom őszintén, néha mi is bajban vagyunk a Fideliónál, melyik kategóriába rakjunk titeket. (nevet) Vagy a közönséget ez nem zavarja?

- Már tudatosan nem akarjuk behatároljuk magunkat, mert nem is tudjuk (nevet). És a közönség sem ragaszkodik mereven a műfajokhoz. Július végén egy hét alatt volt hat koncertünk, és minden alkalommal igényelték a "lazítást". A visszajelzésekből egyértelmű, hogy hálásak érte, ha színes a műsor. Egyébként nem mindig klasszikusokkal kezdünk, a Múzeumok Éjszakáján és a Szigeten is könnyedebb műsorba csempésztünk komolyabb számokat. Egyébként éppen a repertoárunk megújításán dolgozunk: főként a külföldi koncertszervezőkre tekintettel fogunk csinálni két-három választható koncertprogramot. Biztosan lesz egy főként népszerű klasszikusokból összeállított és egy kimondottan crossover anyagunk is. De igyekszünk minden koncertünkön egy-két számot eljátszani a lemez anyagából is, hiszen azokat a nekünk komponált darabokat máshol, mástól biztosan nem hallhatta a közönség. Több év tapasztalatával a hátunk mögött mindenesetre azt mondhatom: a harsonakvartett olyan ritka formáció, hogy szinte bármit játszunk, az újdonság erejével hat.

2B622499-5F35-40EE-BB3E-9CC45093A06B

Jazz, világzene és népzene a 20. Szigeten - Four Bones Quartet

- Pedig van egy sor sikeres rézfúvós kamaraegyüttes a magyar "piacon". Odafigyeltek rá, hogy ne támasszatok egymásnak közvetlen konkurenciát?

- Megmondom őszintén, az elmúlt tíz év alatt sohasem akartunk tudatosan alkalmazkodni a többiekhez, de szerencsére soha nem is húztuk keresztül mások terveit. A magunk útját járjuk, és hiszünk abban, hogy ha elegendő munkát fektetünk az együttesbe, akkor annak meglesz a gyümölcse. A Four Bones lényege a sokszínűség: sokkal nagyobbat nyitottunk, mint az említett rézfúvós együttesek, és folyamatosan feszítjük a határokat. A hagyományos harsonakvartett-repertoárt egyáltalán nem játsszuk, és arra törekszünk, hogy olyan művek igazán hangszerszerű átiratait készít(tes)sük el, amelyeket mások nem játszanak. Prágai koncertünkre például - ahová cseh vonatkozású meglepetés-számokat is kértek - a Don Giovanni nyitányával és a Moldva áthangszerelt változatával készültünk. Olyan percekig tartó vastapsot nem is tudom, mikor kaptunk...

- A Crossroads-lemezbemutatón Herczku Ági énekelt, de játszottatok már Palya Beával, Szirtes Edina Mókussal és rendszeresen léptek fel egy sor kiváló jazz-zenésszel. Azon nem gondolkodtatok el, hogy az itthoni crossover "nagyágyúkkal" hozzatok létre közös projektet? Alpár Balázstól Vukán Györgyig sorolhatnám a neveket - az idén Kossuth-díjjal is kitüntetett zongoraművész ráadásul nemrégiben éppen harsonások felkérésére írt darabot.

- Nyitottak vagyunk - szinte - mindenre, de az az igazság, hogy az utóbbi években nem kellett keresnünk a partnereket, mert a legkülönfélébb együttműködési lehetőségek találtak meg minket. Persze közreműködőket mi is kérünk fel, a következő lemezre például már vannak konkrét terveink. Ami a jazzt illeti, sosem állítottuk magunkról, hogy jazztanszakot végeztünk volna, viszont mindig odafigyeltünk arra, hogy stílusosan játsszuk a sztenderdeket, a Four Bones Jazz Combóban pedig a fiatal generáció legkiválóbb jazz-zenészeivel - Gereben Zitával, Horváth "Tojás" Gáborral és társaikkal - dolgoztunk együtt. A Combóval egyébként tervezünk őszre egy egészestés koncertet, de sajnos ekkora formációnak nagyon nehéz rentábilisan fellépést szervezni, úgyhogy inkább örömzenélésnek fogjuk fel a lehetőséget. Ami pedig már biztos, hogy augusztus 28-án a rendhagyó crossover koncertekről híres Kultúrfürdő sorozatban lépünk fel a Barnabás Fuvolakvintettel közösen. Nagyon szeretünk Halas Dóráék projektjeiben részt venni, mert rendkívül kreatívak, és mindig inspiráló, igazi "mindenevő" közönséget vonzanak a rendezvényeik.

- Vannak-e távolabbi terveitek, netán dédelgetett álmaitok?

- Az ősszel a hazai nagyvárosokat érintő lemezbemutató turné mellett többségében külföldön fogunk játszani: a németországi fesztivál után Erdélybe megyünk, és egy írországi felkérésünk is van. Az évet egy adventi koncertsorozattal tervezzük zárni, Ausztriában már van is lekötött fellépésünk, a pesti koncertek pedig szervezés alatt állnak. Az adventi műsorban Csereklyei Andrea szopránénekesnő lesz a vendégünk, őt barokk áriákban fogjuk kísérni, valamint új, saját átiratokkal készülünk az ünnepkörhöz illő klasszikus darabokból (Messiás, Diótörő stb.). Ami pedig az álmainkat illeti: évek óta tervezgetünk egy fúvós minifesztivált. Az utóbbi években szerencsére egyre több nívós kamarazenei fesztivált szerveznek Magyarországon, de a fúvósokra mintha kevesebb figyelem jutna - ezt a hiányt szeretnénk pótolni. Egy Balaton-felvidéki kúriára szeretnénk meghívni két-három különleges - nemcsak rézfúvós - kamaraegyüttest. Az előkészületek már folynak, és reményeink szerint az álom 2013-ban valósággá válhat.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Tóth Krisztina és Az arany ember: Hogyan jutottunk idáig?

Be akarja tiltani Jókait? Ki a felelős azért, hogy most mindenki irodalom kapcsán „anyázik” az interneten? Megválaszolunk mindent, amit tudni akar, de eddig nem mert megkérdezni Tóth Krisztina és a Jókai-rajongók összecsapásáról.
Vizuál

Lenyűgöző és groteszk életképeken elevenedik meg a szocializmus Budapestje

Ezernyolcszáz fotó került fel a Fortepan archívumába, amiket Kereki Sándor fotós, újságíró készített a hatvan-hetvenes években. Nézze meg galériánkat!
Klasszikus

Időkapszulát helyeztek el a Magyar Zene Házában

Befejező szakaszához ért a Liget Budapest projektben épülő Magyar Zene Háza kivitelezése, ebből az alkalomból pénteken az utókornak szánt üzenetekkel teli időkapszulát helyeztek el a decemberben megnyíló épület padlóburkolata alá.
Vizuál

Stork Natasa: „Eddig három olyan nemzetközi díjat kaptam, amit postán küldtek el”

Szerdán kezdetét vette a 71. Berlinale a European Shooting Stars 2021 Kick Off rendezvénnyel, amely azzal a céllal jött létre, hogy bemutassa az adott év legtehetségesebb fiatal színészeit és színésznőit a filmvilág nagyjainak. Köztük van Stork Natasa is, aki budapesti otthonában ülve fogadja három napot át a világsajtót és a legnevesebb casting ügynökségeket.
Színház

Az Alkotmánybíróság elé kerül az SZFE modellváltásának ügye

A Fővárosi Törvényszék az SZFE modellváltását előkészítő törvény semmissé tételét indítványozza az Alkotmánybíróság előtt. Erről az SZFE HÖK tájékoztatta a nyilvánosságot péntek este.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz hír

Megújult az Art is Business honlapja

Második születésnapját ünnepli az Art is Business, az évfordulóra teljesen új megjelenést kapott a magazin honlapja, amelyen a jövőben rendszeresen olvashatunk híreket a forprofit szektor és a művészet világából.
Plusz mti

Beatles-mesterszakot hirdetett a Liverpooli Egyetem

A világon elsőként hirdetett mesterszakot a The Beatles együttes zenei hatásáról és örökségéről a Liverpooli Egyetem.
Plusz hír

Beépítés helyett erdősítés Buda természetvédelmi területén

A Mocsáros-dűlő a hetvenes években beépíthető terület lett, de végül nem lett panelpark. Budapest vezetése most honos növényeket ültet a természetvédelmi területen az élhető, zöld főváros programjának jegyében.
Plusz hír

Bowie dala szólt a marsi landolás közben, de nem Bowie énekelt

Több mint 470 millió kilométer megtétele után sikeresen landolt a Marson a NASA Perseverance marsjárója közép-európai idő szerint csütörtök este. Közben Yungblud feldolgozásában David Bowie Life on Mars című dala szólt.
Plusz hír

Óriási lila pulóver díszíti a bécsi Stephansdomot

A bécsi Stephansdom idén egy rendhagyó böjti lepellel, egy hatalmas, kötött lila pulóverrel készült a húsvétig tartó böjti időszakra. A kortárs képzőművészeti alkotást Erwin Wurm osztrák művész tervezte, akinek nem ez az egyetlen alkotása a székesegyházban.